Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Kasia_CS 14:03, 10 paź 2017

mrokasia napisał(a)
Kasia, ładne te ujęcia trawkowe . Trzymam kciuki za rozsianie hakone, ja też u siebie wypatrzyłam kłoski .
Słuchaj, a może w zamian za to uschnięte drzewo wsadzisz graba? byłby do kompletu .

Z grabem też jest jakaś myśl, choć bardziej mnie kusi jakaś kulista forma na tej stronie ogrodzenia. Najpierw chciałam wysoko szczepioną umbrę - temat otwarty. A może jakaś pissardi, żeby kolor jakiś był inny? Ostatnio się zastanawiam nad wielopniową świdośliwą, ale ona to raczej niska będzie..

A już najbardziej chciałabym gigantyczną magnolię
mrokasia 14:05, 10 paź 2017

O, magnolia to bardzo fajny pomysł, będzie tam pasować .
Zbieraj kasę na duży egzemplarz .
Kasia_CS 14:08, 10 paź 2017

makadamia napisał(a)

Kasiu, ogródek pięknieje w oczach - wyprostowanie i pogrubienie rabat bardzo dobrze mu zrobiło

W przyszłym roku oczy u CIebie pogubimy

Haha, Asiu dziękuję, ale nie żartuj kochana Z tą zmianą linii rabat to prawda i masz w tym swój niewątpliwy udział bardzo mi się tak podoba A same nasadzenia jeszcze nie raz się pewnie zmienią i znowu trzeba będzie czekać na efekty

Zaraz Wam pokażę dzisiejsze nabytki Zaszalałam jak na moje standardy, ale ceny dobre i rośliny wydają mi się warte wydatku
Kasia_CS 14:21, 10 paź 2017

Ototo - 2 grubiutkie cisowe stożki kupiłam (40zl/szt), dziecko w gratisie dawali, to tez wzięłam

I taki buksik-wyglądał zdrowo, więc się skusilam i kulka duża (30zl)

inka74 14:29, 10 paź 2017

A widziałaś go na żywo tego rozchodnika Goodbud? Na zdjęciach ładnie wygląda. Ciemne łodygi, ciemne kwiaty, jasne listki - takie lubię. Mam starą odmianę od mojej mamy ale zaczęła chorować, grzyba chyba ma na listkach i już to tak ładnie nie wygląda, może ten rok mokry ją wykończył. Myślałam, aby ją zastąpić już innymi. Te dwie co wymieniałam są trochę za wysokie na tą akurat rabatkę, może ta odmiana...

jest w zielonych progach... za 4 lub 8 zł - EDIT cena hurtowa ;-(

a gdzie ty stożki cisowe za 40 zł kupiłaś?
mrokasia 14:29, 10 paź 2017

Oł noł, gdzie takie zakupy cisowo-buksowe można zrobić???
makadamia 14:30, 10 paź 2017

Takie "gratisy" to potem bardzo drogo w utrzymaniu wychodzą (zarówno finansowo jak i nerwowo)

Ale stożki i kulka to prawdziwe okazje
Kasia_CS 14:44, 10 paź 2017

Grupowo odpowiadam o topiarach:

LM zaprasza-są wyprzedaże z tych zewnętrznych ogrodów. Ja kupowałam na jagiellońskiej - stożków było jeszcze z 10, buksów z 8. Stożki w większości gęste od dołu i takie pełne. Buksy różne, ale da się coś jeszcze wybrać. Zaglądałam do środka kuli i wydawały się w porządku - grzyba ani ćmy nie widać

Asiu gratis coraz więcej kosztów pochłania Mówisz, że byś nie brała jednak ?
Kasia_CS 14:52, 10 paź 2017

Iwonka, na żywca nie miałam okazji niestety, ale pokażę Ci ujęcie u Gruszki 1 i nr 2

no i mam jeszcze kupionego w tym roku Purple emperor - też fajny i dość wysoki, ciemne łodygi, liście i środki kwiatów o ile dobrze pamiętam bo sam kwiat jest jasny
Purple emperor - niestety tylko zbliżenie i rozmyty w tle
inka74 15:04, 10 paź 2017

Gratis widać że pomaga jak może