Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:25, 19 lip 2014

Do góry
Ogród na glinie 16:23, 19 lip 2014

Do góry
Byłam na zakupach:

brakujące bukszpany do lawendy, może wreszcie skończę tą rabatę

a tutaj ustawiłam małe carexy
z tyłu za nimi rząd żurawek
a potem po skosie 2 azalie w postaci doniczek i jeszcze 2 azalie tam teraz są, przed sznurkiem trawnik

i co myślicie?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:16, 19 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, jak wygląda z przodu rabatka z jeżówkami i stipą? Co na niej jeszcze rośnie oprócz hortensji? Możesz opisać poszczególne piętra, co za czym rośnie? Pokaż mi na zdjęciu w ujęciu z ławeczką.

Iwonko, tej rabacie jako niższe piętro rosną bukszpany (kiedyś będą kulkami, carex Ice Dance i jednoroczne begonie. Wsadziłam tam miniaturowe hosty ale jeszcze młodziutkie i słabo widoczne.

I ujęcie kącika z ławeczką

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:11, 19 lip 2014

Do góry
Cześć Ogrodniczki i Ogrodnicy

Na początku przyznam się Wam bez bicia, że się Wasze pochwały bardzo mnie peszą. Nie wiem jak podziękować za tyle miłych słów i westchnień. Cieszą te słowa niepomiernie, a ogród nareszcie odpłaca nam naszą pracę.
Więc zostawiam Wam w podzięce „ŁAN SERDUSZEK”.

Dziękuje:tosi, agaem, Leon60, AleksandrzeG, Sonce, Dorcibe, Polince, Makkasi, Magdzie, Małgorzacie_S, Juzi, Ewie z Katowic, Magdzie70, Jagodzie, Sebkowi, Tessie, bara, Kamasja, Mirelii, Ewie, Evchence, Irence, Loczkowej Agnieszczce, Marzence, Konstancji i Noemi.
I wszystkim podczytywającym po cichu.

I osobne podziękowania dla Magnolii, bez której by tego wszystkiego nie było, za cierpliwość , za porady pozaprojektowe, za uśmiech i poświęcony czas, za miłe słowa i pochwały i za wszystko o czym zapomniałam a było.
MARTO-DZIĘKUJĘ.

Ostatnio prawie nie zaglądam na forum bo najęłam się na pełen etat.
Zostałam etatową konewką.
Ale już dziś pokazały się malusie „igiełki” Oj jak one cieszą!

Musze już uciekać, ale od poniedziałku, mam nadzieję, że wreszcie nadgonię zaległości w Waszych ogrodach i wstawię nowe fotki z podświetlonej NIEkokoszkowni:.

Raz jeszcze Wam dziękuję, że jesteście ze mną .
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:36, 19 lip 2014

Do góry
lawena napisał(a)
Witaj Joasiu zachodzę w głowę co Ty robisz ze róże masz tak piękne moja pnąca jest w złej kondycji i chyba ją zastąpię powojnikiem, a Twoja jest przepiękna

Diano, witaj słoneczko Dawno Cię nie było i zaczęłam już myśleć że zapomniałaś o nas.
Z różami praktycznie nic nie robię. Wiosną przycięłam, podlałam magiczną siłą do róż, raz pryskałam na mszyce Decisem a jak zabrakło użyłam Karate. To wszystko.
Nie wyrzucaj swojej różyczki proszę. Dan jej jeszcze szansę. Moja pnąca po 2 latach dopiero pokazała swoje piękno. A jak chora lub ma robale to pryskaj.
Ucałuj Twoje ukochane słoneczko, pozdrowienia dla mamy.
Elizabeth Quen z powojnikiem Niobe
Ogród cichy i przytulny 15:26, 19 lip 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Asiu ja z ogromnymi podziękowaniami przychodzę. I mam ogromną nadzieję, że w natłoku zajęć znajdziesz jeszcze kiedyś czas, żeby do mnie zajrzeć.

A jesienią Asiu nie strasz. Jeszcze nie czas. Choć przyznam szczerze, że u mnie też niektóre rośliny zachowują się dziwnie. Ot- choćby aronia- cała w purpurę się już ubrała. Pocieszam się, że to bardziej wina wariackiej pogody niż zbliżającej się jesieni.

dubelek
Ogród cichy i przytulny 15:05, 19 lip 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Asiu ja z ogromnymi podziękowaniami przychodzę. I mam ogromną nadzieję, że w natłoku zajęć znajdziesz jeszcze kiedyś czas, żeby do mnie zajrzeć.

A jesienią Asiu nie strasz. Jeszcze nie czas. Choć przyznam szczerze, że u mnie też niektóre rośliny zachowują się dziwnie. Ot- choćby aronia- cała w purpurę się już ubrała. Pocieszam się, że to bardziej wina wariackiej pogody niż zbliżającej się jesieni.

Będę zagladać na pewno
Tymczasem pozdrawiam
Ogród cichy i przytulny 15:04, 19 lip 2014

Do góry
Jak widać jeden grzyb nie czyni jesieni :
Dzisiaj pomimo +31 rowerami do lasu i po lesie ale grzybów jadalnych nie widzieliśmy jedynie co stakiego różowego

Poza ty w lesie jest strasznie sucho

Pozdrawiam wszystkich weekendowo
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:37, 19 lip 2014

Do góry
Kasia jeżówki trochę biedne przesadzane i teraz te upały, w starym miejscu nie miałyby szans

Iwona koszty podstawowe nie są takie wielkie tylko te dodatki zwłaszcza jak to cała rodzinka.

Gosia ostatni nocleg na podłodze(prawie) miałem jeszcze parę lat temu na Słowacji, jednak pani uwzględniła moje stare kości i wyciągnęła mnie z pachnącej czosnkiem jadalni mówiąc że jest wolne łóżko w pokoju gdzie śpi już Polka z córkami, tak mi z oczków przyzwoicie patrzy że mnie tam ulokuje...

dwie z moich pięciu hortensji "patykowych'-wyrób własny
Ogród z pompą 14:14, 19 lip 2014

Do góry
Miały być zdjęcia z góry, ale wczoraj już nie dałam rady.
Nie znoszę robić takich zdjęć, bo są one obnażające. Widać wszystkie dziury. Z poziomu dżdżownicy wszystko wygląda lepiej

Pisząc o zaułku za rabatą żwirową, mam na myśli to miejsce. Bezpośrednio za brzozą i kosaćcami. Miejsce jest niewidoczne ani z podjazdu, ani jak widać, nawet z góry. Widać je dopiero pod pewnym kątem z tarasu.
Patrząc od lewej widać kawalątek migdałka, pod nim jałowce Blue Star oraz sosny Varella. Mikroskopijne kreseczki za sosnami to trzy trzęślice modre Variegata. Do tego momentu miejsce jest jeszcze widoczne z podjazdu. Następuje rząd pseudo-żurawek a potem tawułą Grefsheim, lampy kulki itd.

Jedna z propozycji - posadzenie miskanta o białym zabarwieniu. No takie fajne miejsce na niego to za kosaćcami. Wystawałaby sobie kępa znad kosaćców. Tylko czy razem nie będą się gryzły?
Przyznam się, że moim marzeniem jest miskant Cabaret. Czy on by tu pasował.

Tam gdzie żurawki pasuje mi coś, matematyczno-fizycznie ujmując, o pokroju sinusoidalnym Czyli przy tujach wznoszącego się ku górze, przy ścieżce opadającego w dół. Wszelkie krzaczory zagłuszą to miejsce.
Jessssu jak mi chodzą po głowie te róże okrywowe...!

Na lewo od żurawek jest tak

Trochę mi tak tam dziurawo, w szczególności z lewej strony pod migdałkiem i pomiędzy RH a limką. Właśnie pomiędzy RH a limką chciałam wsadzić M. Cabaret. Tu następuje głębokie HMMMMM.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:58, 19 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

będzie łatwiej nawet Tobie, jakoś łagodniej wkomponować tą wierzbę w rabatę, a może nawet przesadzić jesienią, bo coś mi przy tym słupie nie za bardzo ona wygląda

a co to kształtów rabat okrągłych lub prostych to łatwiej będzie zdecydować oglądając rzut całej działki

ja tu oczywiście laik jestem i piszę jak mi coś przyjdzie do głowy
można się przychylić, albo zrobić zupełnie odwrotnie

Jakoś ak wsadzona została ok 4 lata temu i się już do nie przyzwyczailiśmy. Tylko cięzko to wykaszać i dlatego postanowiłam tam od słupa do beczek podosadzać czegoś. Problem w tym że nie mam pomysłu
Ogród cioci czyli ciociogród :) 13:49, 19 lip 2014

Do góry
Myślę o niebieskich migdałach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:27, 19 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o radę.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Patrząc na szkic- Z lewej strony stoi huśtawka. Na dole- ścieżka za nią oczko wodne.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty. To na pewno zostaje. Co do Pęcherznicy to się nie upieram.
Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:26, 19 lip 2014

Do góry
dominika_ napisał(a)
Witam serdecznie wszystkich. Chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu miejsca oznaczonego na zdjęciu. Mam do dyspozycji trzmielinę na pniu emeral gold, 2 bukszpany(docelowo kule) i 2 heby. Proszę o jakiś pomysł niekoniecznie z tymi roślinami co wymieniłam. Pozdrawiam

kulki bukszpanowe jak najbardziej pod tą kulkę na pieńku
na ten słup koniecznie jakiś winnobluszcz
ale mam wątpliwości co do kształtu narysowanej rabaty, bo nagle pojawia się wybrzuszenie
Kiedyś będzie tu ogród 13:14, 19 lip 2014

Do góry
Dzięki Asi sprecyzowały się plany co do znacznej części działki. Teraz pokarzę resztę 'włości'- do generalnego remontu.

Część bezpośrednio przy domu na razie zostaje niezagospodarowany- na części będą prowadzone rury, na dużym kawałku walczę z podagrycznikiem.
Żywopłot z ałyczy w tym roku będzie zamieniony na szmaragda (wstępnie).
Tak po kawałeczku próbuję zreorganizować tą część. Na pierwszy ogień idzie rabata przy huśtawce. To ten pomarańczowy trójkącik na szkicu wyżej. A taki ma układ w przybliżeniu.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty (ta na pewno zostaje) i z boku żółta pęcherznica.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:12, 19 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie wszystkich. Chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu miejsca oznaczonego na zdjęciu. Mam do dyspozycji trzmielinę na pniu emeral gold, 2 bukszpany(docelowo kule) i 2 heby. Proszę o jakiś pomysł niekoniecznie z tymi roślinami co wymieniłam. Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:07, 19 lip 2014

Do góry

Liliowce kończą... ale za to jak było pięknie

I warto je mieć.. nawet dla tej chwili

Co robisz z liliowcami, jak przekwitną? ich liście żółkną i się pokładają, brzydko to wygląda. Ja też mam szpaler (nie tak piękny jak twój) w dość widocznym miejscu i co roku się nad tym zastanawiam.
Lecę w kulki... 12:58, 19 lip 2014

Do góry
anna_studio napisał(a)
Dziękuję...Tak mnie wzięło...
Kupiłam śliczną zieloną,tradycyjną francuską doniczkę...Vase d'Anduze

Zachorowałam na nią...a choroby na urlopie nie pożądane

faktycznie śliczna i ciągnęłaś ją do Polski?aż ciekawa jestem czym ją obsadzisz?
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:57, 19 lip 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
A dziękuje
Tak zrobię

Kwiatowy ogródek Monteverde 12:43, 19 lip 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
A jaki ma kolor liści ? Bo mój Purple zrobił się zielony
Zastanawiam się czy podsypac mu dolomitu czy coś innego...

Kasiu liście ma bordowe, zaraz zrobię zdjęcie z balkonu to wstawięa podsyp bo lubi wapienną ziemię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies