Trawę najlepiej zasiać, kiedy ziemia się nieco ogrzeje, co da szybkie wschody. Trawa wschodzi gdy temp. gleby !!! wynosi co najmniej 12 stopni a teraz to jest zdecydowanie za mało...
Dodać obornik, ale stary spróchniały, świeży nie, bo spali wschodzącą trawę.
Po całości rozsypać waszą ziemię z mączką i przekopać.
Trawę zasiać na pocz. maja. Wzejdzie i szybko się zazieleni, a teraz możesz stracić nasiona. Czyli na darmo się napracować.
On może być 'Slender Silhouette' więc robienie z niego kuli nie ma sensu. Ambrowiec nawet normalny ma kształt wrzeciona, podłużnej korony na pniu, więc cięcie niepotrzebne. Jeśli chcesz mieć kulę kup Gumball, a tego zostaw w spokoju, piękny jest taki właśnie, nie rób z niego kaleki.
Trzeba to ciąć nożycami szpalerowymi jako żywopłot formowany. Utnij jakieś 20 cm z wysokości i po ścianie w pionie też przytnij równo. Inaczej zrobi się z tego za 10 lat śmietnik nie żywopłot. Brabant to najgorsza tuja. Śmieciuch straszny.
Tylko cięcie może sprawić że jako tako będzie wyglądał, choć po 30 latach to nie wiem co z tego będzie.
To nie można z niego zrobić normalnego drzewa z pniem?
Ja chciałam takie z okrągłą koroną, ale nie od samej ziemi, tylko od wysokości 170 cm.
W szkółce kupowałam go jako zwykły ambrowiec. On chyba nie jest odmiany kolumnowej. Martwi mnie trochę, że on bardzo przypomina na razie tego kolumnowego, którego Basia pokazała. A ja chciałam duże, szerokie drzewko, a nie kolumnę.
Na samym brzegu widzę świerka kłującego Picea pungens, to będzie ogromne drzewo, więc zastanów się w ogólne nad sadzeniem jeszcze tutaj drzew liściastych. Albo świerka daj gdzie indziej. Albo tnij go mocno. Inaczej wyrośnie na 30 metrów i zderzy się z drzewami.
Długość kwitnięcia zależy znacznie od temperatury, jeśli jest niska to dłużej a jeśli szybko nastąpi ocieplenie to w tydzień potrafią zniknąć. Od 1 tygodnia do 3 tygodni.