Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 10:02, 27 cze 2014

Do góry
Ewcia Musi sprawdzić każdą różę czy pachnie

I oczyścić każdą różę, nawet pod zamkiem w Łańcucie. U mnie też skubała... bo ja nie bawie sie w takie drobiazgi.. chyba że z nudów, a tego u mnei nei ma..
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:59, 27 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Też tak uważam. 'Pastellę' oddałam. Ona jest taka płaska jak lizak w kwiecie i inaczej się krzewi. A pomponella wysoka swobodna w pączkach.

To też Pastella... na foto zawsze łdniejsza niż w realu

A Ewcia ładniejsza w realu
Musi sprawdzić każdą różę czy pachnie

I oczyścić każdą różę, nawet pod zamkiem w Łańcucie. U mnie też skubała... bo ja nie bawie sie w takie drobiazgi.. chyba że z nudów, a teg ou mnei nei ma..

Edit .. i takei bordo biskupie do Pastelli.... chyba najlepiej.

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:51, 27 cze 2014

Do góry
Hogata napisał(a)
To ja się przyponę
Czy pomponella z pastellą by się polubiły, jak by je razem posadzić ?
Masz je obydwie, jak myślisz ?

Moim zdaniem kolorystycznie nie pasują. A przynajmniej mnie by gryzło.. tak jak gryzie sie z Bonicą.

Pastella szybciej chyba z żółtą by się zgrała niż z różowym... ma taki nietypowy odcień i tak zmienny, że najlepiej ją chyba posadzić samą. Raz wpada w biel, w róż, żółty.. Albo z czymś mocno kontrastowym jakieś bordo?? Na foto jakoś gra, ale w realu to nie gra zupełnie... mnie przynajmniej drażni, a ja jak wiesz jestem kokoszka i mam dziwne zestawienia kolorystyczne.

Nie mam czasu na forum... wiec na szybko jakieś foto Pastelli z różem.. u mnie ma eksmisję.. neich tylko wymyśle gdzie.. i jesienią ,bo teraz nie pora na przesadzanie.

Edit.. wielkość maja podobną, tylko ja z rozpędu Pastellę pomyliłam z bonikami i też ja mocno upeirudtałam

Sorki, że zapomniałam odpowiedziec.. upominać sie jak coś zapomne, skleroza.. to już normalka w pewnym wieku a nie dolegliwość..
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:45, 27 cze 2014

Do góry
Witam serdecznie
Chciałabym się zapytać co by było najlepsze - jakie zabiegi - na mój trawnik. Pojawiło się dość dużo chwastów, trawnik jest nierówny..

Co może sprawić, że trawnik będzie wyglądać lepiej? Jakie prace powinnam wykonać żeby zregenerować trawnik?

Mam nadzieje, że uzyskam chociaż kilka rad co powinnam wykonać na swojej działce

Pozdrawiam
[img
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/64/641643/original.jpg[/img]
Raj Ewy 09:29, 27 cze 2014

Do góry
i jeszcze skalniaczek przy podjeździe
Raj Ewy 09:28, 27 cze 2014

Do góry
i jeszcze raz główne wejście do domu (zdjęcia od strony drzwi)

hortensje na Wielkanoc były białe (na szczęście wytrwały w tym kolorze do komunii córki) na początku czerwca zzieleniały a teraz widzę przebłyski różu)
dosadziłam niecierpki żeby dodać koloru
Raj Ewy 09:24, 27 cze 2014

Do góry
jeszcze raz taras górny
hortensje w donicach

petunie pachnące zaczynają kwitnać

i w dużych donicach - petunia, szałwia, trawka i cyprysik
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:21, 27 cze 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)

Znakomity ogród, cudne dekoracje, smakowitości na stole, urocza Gospodyni oraz doborowe towarzystwo... czego chcieć więcej ?
Pozdrawiam
Raj Ewy 09:19, 27 cze 2014

Do góry
zakupiłam zbiornik do deszczówki (czeka na docelowe miejsce ale zdążył się napełnić po sam czubek)

i dwa bukszpany czekają na wsadzenie i zrobię z nich stożki

a tutaj będzie przedłużenie widok przez płot (z huśtawki córki)

i zza płotu

jak rozbierzemy obecny płot (po wymurowaniu nowego żeby pies nie uciekał)
to będzie widać całość
na koniec chcę dać plac zabaw, w lewym kąciku kompostownik, a teren gdzie teraz jest plac zabaw obsadzić
pójdą tutaj na pewno piwonie, jakaś róża, może ekran z cisów, może jakieś ciurkadełko (wodę trzeba dociagnąc)gdzieś muszę po prostu musze wcisnąć grujecznika - zobaczymy
Raj Ewy 09:12, 27 cze 2014

Do góry
jeszcze skrawek pod budynkiem firmy całkowity cień - rośnie winobluszcz trochę bluszczu ale nie chce się wspinać, podsadziłam barwinkiem i posadziłam juki (nie miałam ich gdzie dać)

i wyjście na teren firmy z moją różą pnącą ( lewa zdziczała a prawa nie)

Ogrod Malgosi samosi 09:09, 27 cze 2014

Do góry
Obiecane naparstnice w dzień oraz poniedziałkowe łowy - wiąz wredei, trawki i stożki bukszpanowe

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:06, 27 cze 2014

Do góry
gemciu83 napisał(a)

Złego podlewania na pewno nie ale tam gdzie więcej podlewał, a mimo wszystko nawóz był rozsypany równomiernie to i tak trawa będzie lepiej wybarwiona i większa.
Dla mnie to wygląda jakby pod spodem instalacja wodna była

bingo! że też na to nie wpadłem - ewidentnie pod tymi widocznymi śladami (pozioma linia) idzie rozprowadzenie deszczówki po działce - rura drenażowa owinięta włókniną i obsypana żwirkiem - a ten pionowy ślad to jak teraz sobie kojarzę to rów który kopałem dość dawno - idzie tam na głębokości 50-70 cm kabel elektryczny do przyszłego oświetlenia ogrodowego

ale są też miejsca gdzie zdarzają się takie sytuacje, że nie ma nic w glebie a placki są

także wracam do pytania - posypać te żółtsze miejsca nawozem? do tej pory ani przed siewem ani po niczego nie sypałem - tylko podlewanie i koszenie

Raj Ewy 09:05, 27 cze 2014

Do góry
reszta to już za altaną, zaraz po lewej moja wiosenna twórczość

kulki robiłam z trzech małych bukszpanów bo zasób kulkowy się u nas skończył

a to na pniu (zapomniałam nazwę) miałam przy drzwiach wejściowych (jedno padło drogie prawie też)zaczyna wypuszczać coś tam więc może ruszy a jak nie to wywalę i przesadzę kulkę na pniu bukszpanową spod altany

na przeciwko huśtawka a obok brzoza szczepiona podsadzona jaśminem obok krzewuszka za nią trzy nowe rododendrony (chciałam białe ale na wiosne był brak)pod brzozą czarna trawka i dosadziłam dwie hosty
Raj Ewy 08:55, 27 cze 2014

Do góry
dalej mam wąski pas mojego ogrodu, po lewej budynek garażu a po prawej płot betonowy, po srodku altana i za nią reszta
w narożniku garażu stoi śliwa wiśniowa podsadzona hortensjami

po drugiej stronie ścieżki do altany stoi mariken (wsadzony jesienią)

przy płotcie thuje które podsadziłam żurawkami, trawką i kocimiętką

no i altana z bukszpanami na pniu - lewy wsadzony wiosną (nieciekawy ale innych u nas nie ma) bo stary mi padł jesienią a teraz padł mi prawy i chyba dam sobie spokój - kolejnej straty nie zniosę i chyba posadzę tutaj trzmielinę na pniu - co myślicie?

Działka prawie w Borach Tucholskich 08:50, 27 cze 2014

Do góry
Jak to zwykle oczy zapuszczone w jeden punkt, znowu jakieś łowy

Ładnie twojej kici w tym klonie wśród liści

Masz ciekawe odmiany krzewuszek......ja też swoje niebo wypożyczam

Zbyszku, czy ty masz jakiś terminarz co do ochrony wiąza holenderskiego Wredei przed bawełnicami i czym działasz?
Raj Ewy 08:44, 27 cze 2014

Do góry
przy tarasie na dole postawiłam donice z (dopiero rozkwitają):

pod tarasem posadziłam cisy, żurawki i trawkę i z doniczek wielkanocnych hortensje które mi padły w ziemie a drugie trochę lepsze w donicę

przy tylnym wejściu do domu mam głównie hosty

przy bramie jesienią dosadziłam (były tylko piwonie) ambrowca, lawendę, cisy i bukszpany a wiosną kulki cisowe i żurawki

ambrowiec coś cienko rośnie ale może w przyszłym roku się rozwinie a moje nasadzenia spowodowały iż piwonie mi nie zakwitły, ale w związku z wydłużeniem części prywatnej przesadzę je w inne miejsce może tam będzie im lepiej a tutaj posadzę róże, których mi brakuje w ogrodzie

a tu widok z górnego tarasu

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:42, 27 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Jak mnie długo tutaj nie ma, to tęsknię bardzo do tego ogrodu i zaglądając cieszę się na zdjęcia
Ten jegomość z grzywką "na kmicica" fajny. I rabatka pod brzozami.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:35, 27 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Anek, na razie nie mam jak wstawić zdjęć. Ale dobrze, że Ty wstawiasz. Cudne zestawienie kolorystyczne.
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 08:31, 27 cze 2014

Do góry

Róże Artemis i lawenda

Kwitną pomarańczowe liliowce

i pomarańczowe gailardie

Zaczyna też kwitnąć macierzanka na fioletowo
Kolorowy ogród na piasku 08:22, 27 cze 2014

Do góry
W tym miejscu są nasadzenia "preriowe", coś pięknego!

EDIT: Vivo, zamówiłam 3 szt. r. Roseraie de L'Hay - będziemy eksperymentować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies