ewo-w-ogrodzie, malgosik też pomyślałam o hortensji, moja teściowa ma taką starą hortensję przy murze ale jest problematyczna i przestaje dobrze wyglądać, porozrastała się, opiera się o mur, wygina się. Tylko że to duża odmiana więc może bobo będzie dobra? Moim zdaniem musiałaby być posadzona jak najbliżej żwirku tak żeby mogła swobodnie "iść w tył" i wtedy nie dawałabym obwódki tylko zostawiła jako soliter, bo i tak jeżeli jej będzie dobrze to wszystko zagłuszy. Rozrasta się również tuż przy ziemi, te hortensje które ja widziałam (nie znam nazw odmian) mają pędy prawie że poziomo, to by się wpychały na obwódkę. Chyba że obwódkę wymierzysz tak żeby była dalej niż docelowa wielkość hortensji ale chyba tam nie masz na to miejsca. Poza tym sama w sobie pięknie będzie wyglądać a możesz w doniczkach coś podostawiać ewentualnie. A jaką masz odległość między żwirkiem a elewacją?
alinak dzięki za opinię, tak teraz myślę że masz rację odnośnie tego ustawienia, a za info o macierzance też dziękuję, tak zrobię

Czy macie może jeszcze jakieś sugestie? A może pomysły na wprowadzenie koloru na rabatę? Bo ja mam pusto w głowie. Wypaliłam się - urządzam tą rabatę od 3 lat (właściwie przensiłam stamtąd kolejne niepasujące rośliny) a zaczątki były 8 lat temu. Mam jej już dosyć ale jest strategiczna dla wyglądu podwórka. W końcu się przełamałam i zapytałam na ogrodowisku, bo ja już nie ogarniam