Ogród hortensjowo brzoskwiniowy
15:24, 25 cze 2014
A tak wyglądał nasz wyjazd do Vivy... wszyscy czekali, a ja postanoiwłąm przesadzić rododndrona Alfreda i ileś kulek... bo zmieniliśmy linię rabaty.... to jest piątek późne popołudnie... Prosze popatrzeć na komisję.. cioteczka zarządziła by obrócić o 90 stopni, wiec było przekopywanie. Ten rodek będzie super rósł, bo sadzony pod okiem BogdziFoto z komórki eMusia.. dzis wydarłąm od niego.
![]()
Przemyślałam za namową Marcinakolorystykę nasadzeń i o ile nie mogę poddać się sugestiom co do wprowadzenia ciemniejszego koloru na płocie, to oczywiście mogę to zrobić na żółtym granicznym budynku. Sama chciałam przełamać jednolity kolor obecnych nasadzeń białymi dereniami, ale niestety one też okazały się być zbyt "monotematyczne". Postanowiłam wymienić derenie na coś bordowego: może pęcherznice (niezbyt lubię), a może na coś większego 2 śliwy albo brzozy Rubra (purpurea). Oczywiście jest to dopiero "rama" ogrodu - pierwszy rząd nasadzeń więc nie zależy mi od razu na jakiś skończonych kompozycjach.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:
![]()
![]()
rabata "liliowcowa" na chwilę przed swoimi "5 minutami", które u nas trwają kilkanaście tygodni
wbrew ich "jednodniowej naturze", kiedy wykształci się kilka setek pąków....kolorów starczy na prawie całe lato
zapowiada się "na bogato"
[img size=640x426]https://www.ogrodowisko.pl/uploads
Witam wszystkich zaglądających.
Na ten sezon miałam ambitny plan rozpocząć nasadzenia "ramy" ogrodu (co jest trochę uciążliwe ze względu na brak ogrodzenia)i zrobienie rabatki przy domu na mniejsze roślinki. W części już ten plan realizuję - jak na 3 pierwsze miesiące myślę, że jest nieźle. Jeśli pamiętacie tuje "szmaragdopodobne" przed granicznym żółtym budynkiem sąsiada postanowiłam je podmienić na inny gatunek - spiralis - kształtem podobne są do choinek, lubią wilgoć i dobrze znoszą cień. Na razie wymieniłam siedem, ale planuję jeszcze dosadzić po dwie z każdej strony, aby poszerzyć tło spiralisowe za brzozami. No i najważniejsze mam już 3 brzózki doorenbos, (dosadzę jeszcze dwie) które w przyszłości mają utworzyć mini zagajnik. Muszę dokupić solidne paliki bo silny wiatr może uszkodzić drzewa. Ze strachu zabezpieczyłam kamieniami, oczywiście do momentu wbicia podpórek.
![]()
![]()
Uroczo i kolorowo, po prostu pięknie Elu, róże w bylinach, w takie zestawienia są zawsze udane
Widziałam foty ze spotkania u Małej Mi, Ewerest cię bardzo polubił i wyjątkowy kawałek tortu dostałaś
Brzydko to brzmi, ale odmachuję.Na roślince pojawiają się już kwiatki, są jeszcze małe więc poczekamy. Dziś z prac w ogrodzie przysłowiowe nici,
leje, że nawet sunia nie ma ochoty wyjść na dwór.
Zapytam u siebie jak nasz mały Tygrysek? Drapanko za uszkiem przesyła ciocia Ewa.
Nie wierzę, że to zrobiłam. Dobrze, że już po 13.00 (młodzi na szczęście nie wiedzą co to znaczy) bo zaraz chyba legalnie sięgnę po co-nie-co. Takie ładne przyrosty były
A teraz .... Na zdjęciach dokumentacja, łącznie z narzędziem zbrodni oraz ofiarami
![]()
![]()
Porażone listki:
![]()
W razie gdybym jutro nie pojawiła się na forum, to Tusiala wie kto jest sprawcą mojego tajemniczego zniknięcia. Motyw jest. Wierzby są ukochanymi drzewkami mojego M.
Na razie próbuję ogarnąć swój wątek normalny i spotkaniowy... wiadomości czytałam, ale nie odpowiadałam... są otwarte by nei przegapić ...poczekaj chwilkę..
Wszystkie fotki z ogrodu wylądowały na spotkaniowym wątku, wiec dziś zrobiłam swoje
By wygenerować ruch na swoim wątku..ha, ha, ha...
Doniczek gierczusiowych chyba nikt nie sfotografował. Białe pelaśki tam są, od Agaty.. zaczynają kwitnąć..
![]()
my lubimy parki linoweresztę napisałąm na pw