Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Irga - Cotoneaster 11:26, 03 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irgi są pólzimozielone, nie jest zimozielona Cotoneaster horizontalis i tej nie polecam. Oprócz tych dwóch polecam Ursynów, narasta dość wysoko. Na murek Mooncreper.

Mam pytanie odnośnie irgi, czym różnią się te dwie odmiany i czy one są zimozielone?
Cotoneaster suecicus 'Coral Beauty'
Cotoneaster dammeri 'Coral Beauty'

Chcę je posadzić pod hortensjami Strong Annabelle i osiągnąć mniej więcej taki efekt jak poniżej, więc musi rosnąć w miarę wysoko, żeby "utrzymać" hortensje. Może też lekko przewieszać się przez murek, bo taki akurat tam mam, ale to nie jest konieczne. Ważniejsze, aby szła w "górę" Doradźcie proszę A może dobra będzie irga "Ursynów"? tak pięknie u Przemka wygląda!

Przycinanie - cięcie tui 07:44, 03 mar 2020

Do góry
wacion napisał(a)
Podsumowując - albo ciąć albo nie ciąć
A jak już bym się zdecydował to w którym miejscu najlepiej(3 kolorki)

Jeśli to Brabant to żadna kreska nie jest właściwa. Nożyce szpalerowe, sznurek i cięcie po linii w pionie i w poziomie. Żywopłot iglasty formowany.
Przycinanie - cięcie tui 07:43, 03 mar 2020

Do góry
wacion napisał(a)
Na wiosnę sadziłem tuje brabant, mają około 120cm - czy już można je ciąć czy są za młode?
Jaśli można ciąć to robić to tylko z góry czy też dookoła/wszystkie gałązki?

No i druga sprawa - ostatnie wichury powykrzywiały mi niektóre tujki, co z tym zrobić? Kołek i przywiązać czy jak się zrobi ciepło zruszyć ziemie i je wyprostować?

Pokaż zdjęcia jak wygląda ten żywopłot i w zasadzie tuje Brabant nadają się wyłącznie na żywopłoty formowane, które należy ciąć mocno jako bryłę, a nie prowadzić jako pojedyncze egzemplarze. Czyli: nożyce szpalerowe i cięcie w pionie i w poziomie. Inaczej, będą wielkie a potem będą rzadkie.

Jak gęsto je sadziłeś, z jakim zamysłem? Że co z nich ma być?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:55, 02 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I zazdroszczę już tego ogrodu węzłowego.
Widziałam ostatnio taki z cisa i ostrokrzewu. Niesamowite jest to, jak wąsko cięciem można utrzymać ostrokrzew.

Zrobię z cisa i nie wiem jaki inny kolor, czy żółty cis czy trzmielina.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:53, 02 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, jak Ci się sprawuje ten sekator? (Garden). Masz go już długo?

Od jesieni mam, dobrze ale długiego żywota mu się wróżę, bo na pewno go zgubię...np w kompoście.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:52, 02 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)

Danus jak szeroka jest ta rabata?

Jakieś 180 cm ale nie wiem może więcej. Nie mierzyłam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:51, 02 mar 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Ale ten karton chyba w kilka tygodni sie rozlozy? To wystarczy by nowe roze sie nie pochorowaly?

Nie, dłużej, sadzisz w twardy karton. Anglicy wiedzą co robią.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:28, 02 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mostek jest śliczny, taki masywny ... kształty słupów doskonałe.

A żebyś widziała minę mojego męża i teścia jak go położyłam - po co Ci mostek jak tam nie ma wody? Myśl że tylko dla ozdoby była dla niech zbyć abstrakcyjna

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:19, 02 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ech nie Kasiu, glina to tylko jest na drodze, ale tutaj to my sypiemy gruz a potem pospółkę Glina moja jest mieszana z ziemią urodzajną, cały teren był nawożony obornikiem, siane nawozy zielone etc. więc ziemia jest świetna do sadzenia. Tu gdzie sadzimy świerki nie jest tak jak są te kałuże. Jeszcze ziemia nie jest utwardzona.

Widzisz różnicę? Rabata a droga.

O widze - niesamowita! Co za ulga bo naprawdę wyglądało to jak garncarnia Teraz po zimie ziemia jak masło, uwielbiam w takiej grzebać bo jest bardzo plastyczna, nie to co latem. Uwielbiam wiosnę, jest jak pobudka w sobotni poranek
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:15, 02 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Początki podbudowy drogi dalszej, za jeziorkiem i nowa rabata c.d. Cisy posadzone. świerki posadzone na 60 metrów bieżących

Danus jak szeroka jest ta rabata?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:31, 02 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, jak Ci się sprawuje ten sekator? (Garden). Masz go już długo?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:19, 02 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję, mam nadzieję na Moją Anglię odwiedzisz kiedyś?

Na pewno!!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:51, 02 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja się w ogóle zastanawiam, żeby zostawić i wcale nie ciąć. Jest zielona u mnie w miarę, tylko zamierzam ciąć taką co ma zawiązane nasiona (kołtuny).

No właśnie ostatnio słyszałam tylko o wyczesywaniu suchych źdźbeł... może to jest sposób na nią...
Cis - Taxus 22:56, 01 mar 2020

Do góry
sarenka napisał(a)
Danusiu,czy cisy posadzone na żywopłot w październiku zeszłego roku przyciąć coś?

Nie- nie ciąć.
Cis - Taxus 22:56, 01 mar 2020

Do góry
Agnieszka, nie dadzą rady jęsli im nie zapewnisz dobrej ziemi i podlewania, za to nie mogę dać ręki uciąć. Hicksii odmiana.

Haki na narzędzia 22:39, 01 mar 2020

Do góry
Moje narzędzia na razie nigdzie nie wiszą, a stoją w metalowych baniakach lub mają pod metalowym warsztatem zabytkowym taką półkę i leżą poziomo. Stoją też w wózku takim

Rok 2006 Maja w ogrodzie, jeden z pierwszych odcinków

W garażu mamy specjalne uchwyty kupowane w Anglii, nie wiem czy mam zdjęcie, poszukam.

Jak przechowujemy narzędzia i akcesoria ogrodowe 22:36, 01 mar 2020

Do góry
Samemu trzeba zrobić, te też nie są kupowane a robione moim zdaniem.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:36, 01 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Posadź w dużym tekturowym kartonie zakopanym w ziemi. Wymiana ziemi w kartonie.
Zakop karton.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0

Ja ten sposób ściągnęłam do posadzenia hortensji w miejscu po chorej hortensji. Właśnie tu, u Ciebie Danusiu to zobaczyłam.
W ubiegłym roku chyba w sierpniu, wrześniu, w każdym razie latem padła mi hortensja piłkowana. Na jej miejscu pasowało mi posadzić inną, hortensję Magic Candle. Posadziłam ją właśnie w kartonie. Zobaczymy jak będzie rosła.
Wiecie, że nawet zapomniałam, że tam jest karton, latem był trochę widoczny a teraz nie.
Zaraz odszukam na której to było stronie bo zrobiłam zdjęcie.
Już mam. Chora hortensja jest na str 181 zdj 31, 32, 33. A zastosowany karton i nowa hortensja są na str 186 zdj 5 i 6.
Runianka japońska (Pachysandra terminalis) 22:33, 01 mar 2020

Do góry
Odmiana Green Carpet jest niższa, bardziej kompaktowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:22, 01 mar 2020

Do góry
ewsyg napisał(a)
Witaj Danusiu. Pracowita z Ciebie mróweczka. Tyle się u Was dzieje.

Mam pytanie. Jak odkazić ziemie po wykopaniu czereśni, która gumowała. Chodzi mi o ekologiczny sposób, nie chce chemii w ogrodzie. Po jakim czasie mogę tam posadzić kolejne drzewo ? Wystarczy jeden rok przerwy ?

Pozdrawiam

Posadź w dużym tekturowym kartonie zakopanym w ziemi. Wymiana ziemi w kartonie.
Zakop karton.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies