Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Izy 19:41, 18 cze 2014

Do góry
c.d. 2007

Trochę się rozkręciłam z zabawą w ogrodniczkę do tego stopnia, że postanowiłam powiększyć mój ogródek. Na szczęście było z czego. I nadal jeszcze jest, tylko jedyny wróg, który mi utradnia moją zabawę to chwaściory. Ciągle toczę z nimi bitwę. Raz one wygrywają, raz ja - tak na zmianę. Czasami bitwa ta jest b.ciężka, więc szybko chyba nie skorzystam z możliwości kolejnego powiększenia pola bitwy.

W rogu jest malutki świerk kaukaski. Słabo rósł przez 6 lat. Praktycznie nie widać, żeby w ogóle rósł. Teraz będzie wreszcie miał dobre warunki, choć w nowym miejscu przez pierwsze lata wiecznie nowe gałązki przemarzały wiosną i w efekcie przyrosty były niewielkie. Po lewej jodła koreańska - też maciupka. Jak będzie większa będzie miała śliczne fioletowe szyszki stojące w górę.

A to miała być wierzba z pomarańczowymi baziami - niewypał, okazała się jakąś dziczką bez bazi.

Kupiliśmy borówki kamczackie. Na betonowej obwódce skrupulatnie układałam kostki granitowe (pozostałość z chodnika).Jak się potem okazało zupełnie nie potrzebnie, bo borówki się tak rozrosły, że teraz nie mogę ręką nawet sięgnąć do tych kostek. A takie śliczne tulipanki wzdłuż obwódki wsadziłam. I takie kwiatuszki, które na biało wiosną obficie kwitną, ale otwierają się tylko jak jest słoneczny dzień. (Nazwy nie znam.) Miała być obwódka kwiatowa. Była, ale 3 lata. Teraz już wiem, że takie krzaki trzeba wsadzać zachowując dużo większą odległość. Myślałam jeszcze, że za 3-4 lata co drugi wykopię i wsadzę w innym miejscu, ale w końcu bałam się, że się nie przyjmą, bo były już spore.

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 19:33, 18 cze 2014

Do góry
a moze tak jak na zdjeciu nizej - tylko w kolo obsadz malymi bukszpankami
do srodka te na pniu co masz, z jednej strony pod nimi zurawki, w środek lawenda a z drugiej trawy

bo ta rabata troche mala a duzo roznych gatunkow chcesz na niej zmiescic

safikey napisał(a)

wybacz bazgroly, ale może zrozumiesz ideę

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:29, 18 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)

piękna Kasiu ta rabata tylko czasu potrzeba żeby lawenda się rozrosła, u mnie 2-letnia już pięknie wygląda
Ogródek Ewy 19:26, 18 cze 2014

Do góry
Będzie czym straszyć mole.

Ogródek Ewy 19:19, 18 cze 2014

Do góry
Mój zawilec japończyk ma już pączki. W tym roku będzie baaardzo duży.

Hosta już nie wytrzymała.

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 19:07, 18 cze 2014

Do góry
Moje róże w takim kąciku kwitną wytrwale, choć wymarzły i były przesadzane.

firletka kwiecista

osteospermum kwitnie w donicy

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:05, 18 cze 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Róże rabatowe:

Bonica

przepiękna kompozycja
Ogródek Izy 18:59, 18 cze 2014

Do góry
C.d. 20007

Rabata przy tujach.
Wymyśliłam nową obwódkę na rabaty. Zamiast cegieł wylewka z betonu do rowków. Trwalsza od tej z cegieł. Dzisiaj ta z cegieł cała w rozsypce, ta z betonu bez zmian.

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 18:54, 18 cze 2014

Do góry

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 18:42, 18 cze 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Podziela zdanie Marty

A może inny kształt tej rabaty?
Masz tam takie linie proste kostki, może i rabtę zrób o prostych liniach?

Kasiu, myślałam również o tym, i tak na szybko coś takiego zaplanowałam - niestety mjestem poza domem, wiuęc ustawienie roślin dopiero jutro wrzucę
- nawet by mi to pasowało, bo im bardziej proste rabaty wokół domu tym łatwiej kosić
te przy kostce są zakręconme ale te z obrzezy do koszenia trawy są rzeczywiście kwardatowe

taki szybki plan:

ta cała prosta spodobała mi się a rosliny ustawię jutro i oczywiście wrzucę z zapytaniem o opinię
Działka wkoło Lubczyka :) 18:31, 18 cze 2014

Do góry
Patrzcie, co dziś przyniosłam do domu

Jurajski Ogród 18:27, 18 cze 2014

Do góry

Dla Was jeszcze taki widoczek:

Agnieszko, jeszcze chciałam zapytać czy ta róża na pniu widoczna za schodami stoi w donicy na rabacie czy jest wkopana I co z zimowaniem jej?

A wogóle to wspaniały widok z tego miejsca na dalszą część ogrodupozdrawiam
Ogródek Izy 17:51, 18 cze 2014

Do góry
C.d. 2007

Skalniak:

W bocznych kamiennych donicach mam wsadzone hibiskusy. Jeden ma zielone liście i białe kwaiaty, drugi ma białozielone liście i miał kwiatnąć na niebiesko, ale nigdy mu się nie udało. Dowiedziałam się od ogrodnika, że tak to z nimi jest, jak mają kolorowe liście, to już kwiatów raczej się nie doczekam. I faktycznie nie doczekałam się. A po kilku latach całkowicie mi przemarzł i juz nie ma ani kwiatów ani liści
Ogród Eli 17:50, 18 cze 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

moja raczej metra nie ma, może jakieś 70 cm na szybko znalazłam fotkę z jesieni

O, no właśnie takie czupiradełko bym chciała
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:48, 18 cze 2014

Do góry
Witam,

Ja mam podobny problem z plamami. 2 maja posiałem nowy trawnik na nowo przywiezionej ziemi (mieszanka torfu, ziemi, trochę gliny) od 1,5 tygodnia obserwuję coraz bardziej powiększające się plamy. Z 3 tygodnie temu nawoziłem go nawozem bodajże HydroComplexem (tuż przed cało tygodniowymi opadami). Teraz w słoneczne dni trawnik jest regularnie i równo podlewany. Zawsze rano (o 4 godz.)Czy można jakoś temu zapobiec ?
Gdzieś wśród łąk 17:46, 18 cze 2014

Do góry
jambosana napisał(a)
I już ostatnia porcja:

Witaj.
Jestem u Ciebie po raz pierwszy, ale bardzo mi się spodobał Twój ogrod. Szczególnie przypadła mi do gustu ta rabata z trawami.
Co to za drzewa i trawy?
pozdrawiam serdecznie,
k
Ogród Eli 17:42, 18 cze 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Ale będzie cudeńko jak to wszystko trochę urośnie . Eluś a te rozplenice to jakie wysokie będą? Bo wiem, że są różne. U mnie ostatnio na rynku gość miał, ale mówił, że ok 100cm będą miały, a mi by pasowały niższe.

moja raczej metra nie ma, może jakieś 70 cm na szybko znalazłam fotkę z jesieni

Nowe Życie ;-) 17:37, 18 cze 2014

Do góry
Heeej, kilka nowych fotek

żeniszek

nawet nie wiedziałam, że moje pomidorki mają już owoce

malinki

pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Ogródek Izy 17:27, 18 cze 2014

Do góry
I nadszedł rok 2007. Wreszcie zdjęcia będą wyraźniejsze, bo nowym aparatem robione. A jak nowy aparat to i zdjęć duuuużo.

Rabata pod modrzewiem:

c.d.n

Pomoc dla ogrodu 17:15, 18 cze 2014

Do góry
Witam. Chciałabym prosić o pomoc w uratowaniu tego ogrodu. Było tu mnóstwo dużych choinek, bardzo dużo zostało wyciętych. Na ich miejsce powędrowały szmaragdy i tuje Golden Globe. Zostały też trzy świerki srebrne które chciałabym zachować.
Widoczny z prawej strony jałowiec będzie do wycięcia.
Dom stał już na działce, został wyremontowany. Zdjęcia robione z balkonu, codziennie rano wychodzę na niego i pustka w głowie. Lubię pracę w ogorodzie, ale projektowanie nie jest moją mocną stroną. Proszę o pomysł, chciałabym się móc wreszcie cieszyć tym miejscem.
Ogród ma 13m długości od strony domu i *15 m szerokości tam gdzie rosną tuje golden globe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies