Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilcza Góra

Wilcza Góra

Enya73 20:43, 05 sie 2014

WilczaGora napisał(a)
...wczoraj takich 2 gości wpuściłam na południowy taras...
bardzo jestem z ich towarzystwa zadowolona...
będę teraz "pracowała" nad ich "koafiurą" a w tzw międzyczasie dostali na głowę to, co było pod ręką ...
oto i oni:

macham z całych sił do wszystkich odwiedzających Wilczą

Jakie piękne mocno zarysowane męskie postaci, ten z prawej dla mnie, a drugi dla Ciebie albo na odwrót, jakoś się dogadamy. Buziaki
WilczaGora 20:56, 05 sie 2014

Enya73 napisał(a)

Jakie piękne mocno zarysowane męskie postaci, ten z prawej dla mnie, a drugi dla Ciebie albo na odwrót, jakoś się dogadamy. Buziaki

kochana moja
sprawa jest otwarta bo oni faktycznie obaj "niczego sobie"
WilczaGora 21:21, 05 sie 2014

Nasza leszczyna od kilku sezonów wspaniale owocuje.
Jeśli zdążymy przed robaczkami, które też uwielbiają leszczynowe orzechy, to zbiory są całkiem imponujące. W tym roku, sprawa ma się całkowicie inaczej. Już drugi tydzień, każdego dnia, po kilkanaście razy, nasza leszczyna odwiedzana jest przez Dzięcioła dużego (Dendrocopos major).
Mam wrażenie, ze dopóki nie oberwie wszystkich leszczynowych smakołyków, nie spocznie...zobaczcie jakie akrobacje towarzyszą obrywaniu tych orzeszków:

kosolka 22:17, 05 sie 2014

A ja upiekłam dziś Twoją "wiewiórkę" Ewuś Zmodyfikowałam tylko o dodanie jogurtu naturalnego. Wyszło fajne, konsumpcja jutro z gośćmi dziękuję za przepis w imieniu wszystkich! Dobrej nocy!!!!
WilczaGora 22:30, 05 sie 2014

kosolka napisał(a)
A ja upiekłam dziś Twoją "wiewiórkę" Ewuś Zmodyfikowałam tylko o dodanie jogurtu naturalnego. Wyszło fajne, konsumpcja jutro z gośćmi dziękuję za przepis w imieniu wszystkich! Dobrej nocy!!!!

jak fajnie SMACZNEGO !!!
P.S. a ja piekłam to ze śliwkami i kruszonką (na maślance)
właśnie zajadamy
buziaki Wilkołaki
anna_g 00:29, 06 sie 2014

O tej godzinie o pysznościach czytam.... o mamuniu - niedobrze bo od razu głód czuję Muszę poszukać tej wiewiórki bo śliwki i kruszonka.... mniam...
Super pokazałaś tego dzięcioła. Codziennie tu wpadam na nowe świetne fotki Zdrowiej Wilcza Ewo
kosolka 08:03, 06 sie 2014

WilczaGora napisał(a)

Dzień dobry Ewuniu 1/3 za mną
Uwielbiam brzozy! U nas ich spoooro Zimowe obrazki w sierpniowy dzień.. Zachwycają.
baraga1904 08:22, 06 sie 2014

...Wilczyco.... Twoja Heritage mnie bardzo urzekła...bardzo...kcem ją chociaż duża jest...trzeba tylko jej znależc miejsce...
...panowie na tarsie również niczego sobie, szczególnie z zieloną fryzurką hihihi...
...w tym roku też jakoś mało pryskałam i najgorzej nie jest, podobnie jak u Ciebie...
...życzę szybkiego powrotu do zdrowia...
kosolka 08:24, 06 sie 2014

WilczaGora napisał(a)

tymczasem...
CZ. I RÓZGI BRZOZOWE SOLO

Też mam zawsze jakieś "badyle" w holu Ostatnio z lasu zamiast grzybów przytargałam (ku niedowierzaniu M. - "Ale ty nie żartujesz...?") brzozowe konary Pokażę przy okazji u siebie. Miewam poskręcane wierzbowe, wiosną rzecz jasna dyngus, kilka razy wymieniany, bo dziwne, ale lubię go zanim puści listki ..
WilczaGora 08:25, 06 sie 2014

anna_g napisał(a)
O tej godzinie o pysznościach czytam.... o mamuniu - niedobrze bo od razu głód czuję Muszę poszukać tej wiewiórki bo śliwki i kruszonka.... mniam...
Super pokazałaś tego dzięcioła. Codziennie tu wpadam na nowe świetne fotki Zdrowiej Wilcza Ewo

Dzień dobry Aniu
śliwki i kruszonka to ciasto na maślance
wiewiórka zaś, to jaśniejszy murzynek z jabłkami/gruszkami) + rodzynki + orzechy

..."dzięcioł - akrobata" kosztował mnie wiele trudu.
Nawet nie wiesz ile na niego polowałam. Na początku wyjadał orzechy ze środka krzaka i nie było go dobrze widać. Zawsze przesłaniały go liście. Potem, kiedy skończyły się orzeszki w środku, zaczął pokazywać się na brzegach ale tak się już wyspecjalizował, że robi to w ułamkach sekund...mówię Ci...cyrk na kółkach zrobić te zdjęcia

teraz kontynuując temat akrobacji mam jeszcze taką "ważkę - cyrkówkę"...
to Szablak przypłaszczony (Sympetrum depressiusculum)
.
Musi to być starszy osobnik, bo one ciemnieją (jak wszystkie ważki). Zanikł prawie całkowicie żółty kolor, lecz czarne plamki na bokach są ciągle widoczne...