Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moje małe wielkie marzenie 22:01, 03 cze 2016

Do góry
alis napisał(a)

Tak w celu uzyskania pełnej pewności, czy to jest szałwia jednoroczna?

O mamuśku ale piękne cudo!
Pierwsze widzę
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:51, 03 cze 2016

Do góry
Cześć Ptaszyno . Fajnie, że jesteś . U mnie dziś nie lało, ale wczoraj za to strasznie. W sumie fajnie, bo już sucho było, a posadziłam wszystkie roślinki, więc deszcz zrobił za mnie robotę. Niestety szałwia omszona położyła się na boki. No, ale trudno, trzeba będzie ją podwiązać i już . Kasiulek odkopiesz mi ciutkę tych goździków?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:37, 03 cze 2016

Do góry
Asisko_2005 napisał(a)
ale cudna szałwia. Piękny kolor.
na faktycznie intensywniejszy niż nim odmiany
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 17:29, 03 cze 2016

Do góry
Witaj Aniu, podobno jutro mamy się poznać u Ewy Weszłam zatem na Twój wątek żeby poznać Cię i Twój ogród wirtualnie. Pięknie sobie poczynasz, czyściutko, nie ma żadnych chwastów Szałwia rozrosła się u Ciebie bardzo ładnie, do pozazdroszczenia
Typografia ogrodu 17:25, 03 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję za instrukcję. Twojego sprzedawcy nie ma już na all. Ale znalazłam innego.

Sesleria i szałwia i kulki - lubię.

Dereń Milky Way - zawsze się człowiek dowie czegoś nowego o dobrych odmianach.

A na czym stanęło z gruszą? Coś miałam pokazać? Mam luki pamięciowe.

Co Ci da przycięcie pędów annabelek po kwitnieniu? Co chcesz uzyskać dzięki temu? Przecież na wiosnę i tak je ciachasz.

Sprawdzalam ostatnio i byl.napisze Ci zaraz nazwe na priv.
O annabell pytalam bo one sa takie strasznie wybujLe i zastanawialam siw czy do wiosennego ciecia same mi sie nie połamią.dlatego myslalam czy ich teraz nie podciac.

O gruszy mialas sie upewnic kiedy naciac nad pakiem by wypuscila nowy pęd.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:51, 03 cze 2016

Do góry
ale cudna szałwia. Piękny kolor.
Typografia ogrodu 16:33, 03 cze 2016

Do góry
Dziękuję za instrukcję. Twojego sprzedawcy nie ma już na all. Ale znalazłam innego.

Sesleria i szałwia i kulki - lubię.

Dereń Milky Way - zawsze się człowiek dowie czegoś nowego o dobrych odmianach.

A na czym stanęło z gruszą? Coś miałam pokazać? Mam luki pamięciowe.

Co Ci da przycięcie pędów annabelek po kwitnieniu? Co chcesz uzyskać dzięki temu? Przecież na wiosnę i tak je ciachasz.
Moje małe wielkie marzenie 16:25, 03 cze 2016

Do góry
Śliczna ta szałwia, kurcze wysiałam dwie torebki, ale że do wysiewów mam dwie lewe ręce, tzn do pielęgnowania siewek utrzymałam przy życiu dwie sadzonki, wysadziłam je do gruntu i zapomniałam o nich, teraz śladu już nie ma

Typografia ogrodu 15:58, 03 cze 2016

Do góry
inag napisał(a)
No to mnie teraz zaciekawiłaś tą kładką Ale i tak przeczuwałam od początku, że wymyślisz jeszcze coś czaderskiego
Szałwia w tym zestawieniu wygląda bosko!
szalwia dziekuje
Chealsy mnie natchnelo,byl szybki mail do Magnoli bo jakby nie bylo miala wielki wklad w moliniowe pole,poparcie uzyskalam, nawet M stwierdzil ze fajny pomysl.jeszcze nie wiem jaki material do konca drozszy ale fajniejszy czy tanszy... ale to nie w tym roku ale plan jest
Mysl i Ty.no chyba ze juz obmyslilas
Typografia ogrodu 14:54, 03 cze 2016

Do góry
No to mnie teraz zaciekawiłaś tą kładką Ale i tak przeczuwałam od początku, że wymyślisz jeszcze coś czaderskiego
Szałwia w tym zestawieniu wygląda bosko!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:37, 03 cze 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
U mnie ta wysoka szałwia leży na ziemi a Twoja taka stercząca ,czemu tak ?
mam Ci zdadzac co robie żeby sterczało? nie wiem czy wypada!
Moje małe wielkie marzenie 14:24, 03 cze 2016

Do góry
To prawda Dominiko, jakoś ostatnio mam nieszczęście spotykać na swojej drodze mocno nieżyczliwych ludzi
Wyłączam oczywiście z tego grona nieżyczliwych Ogrodowisko, tutaj jest masa życzliwych i przyjaznych ludzi, pewnie dlatego tak lubię tutaj bywać

Tak w celu uzyskania pełnej pewności, czy to jest szałwia jednoroczna?

Typografia ogrodu 14:20, 03 cze 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jak forma u kobiety z żelaza? . Szałwia to takie teraz nr na rabatach ))
forma slabo.lenia mam.teoche za cieplo na ciezkie prace.zetem dzis jedynie sadzenie hortek i podlewanie gnojowka dawno crie nie bylo
Typografia ogrodu 14:18, 03 cze 2016

Do góry
Jak forma u kobiety z żelaza? . Szałwia to takie teraz nr na rabatach ))
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:12, 03 cze 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Piwonie masz przepiekne Bardzo je lubie, mimo ze nie powtarzaja kwitnienia Sliczne widoki jak zwykle. Trawiasta sciezka super, tez kiedys bede miala

Ja też je uwielbiam, nawet jak nie kwitną, sa ozdobą
Też ścieżki robisz?
u mnie pomiędzy rabatami

kwitnie szałwia, ona w ciapki listki i zimozielona jest

i kolejne szałwie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:56, 03 cze 2016

Do góry
U mnie ta wysoka szałwia leży na ziemi a Twoja taka stercząca ,czemu tak ?
U Matki... 13:50, 03 cze 2016

Do góry
Matka napisał(a)
i jeszcze takie tam...

rabaty mus powiększać...ale jeszcze nie teraz

Irenko, naparstnica, pierwsza w moim ogrodzie, od Ciebie

Finkowa szałwia

Bardzo się cieszę nasiona się posypią i będziesz mieć las naparstnic, tylko ich nie wyplew
Powiem, że zmiany super, juz masz bardzo ładnie
Droga do spełnienia 13:49, 03 cze 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Byc tu mądry z ta szałwia )

Kawa rozwalasz mnie hihihi jaka zawsze ))) tęsknota za Wami silna ale reality kurde mnie nie wpuściło do tego świata )))

hehe no tak jest

reality jest strasznie wciągające
kocham to życie wiesz
Droga do spełnienia 13:45, 03 cze 2016

Do góry

Byc tu mądry z ta szałwia )

Kawa rozwalasz mnie hihihi jaka zawsze ))) tęsknota za Wami silna ale reality kurde mnie nie wpuściło do tego świata )))

Kolorowy zawrót głowy czyli porządkowanie wiejskiego misz maszu :) 13:18, 03 cze 2016

Do góry
Dziękuję Ci bardzo Danusiu za odpowiedź Pocieszyłaś mnie, że da się z tego wybrnąć i mieć miły kąt przy domu.

Rośliny oczywiście będą przycięte, czekam do jesieni (może niepotrzebnie?). Trawy i chwasty będą usunięte (sukcesywnie to już robię).

Plan ogrodu zrobiłam, przedstawia się tak, kierunek południowy góra lekko w lewo:

Rośliny, które udało mi się zidentyfikować (nie wiem, czy będzie dobrze widać, ale zaraz powrzucam też zdjęcia poszczególnych fragmentów):
1 - bez biały i niebieski
2 - dereń biały
3 - jałowiec (?) płożący
4 - berberys odm. zielona
5 - cis
6 - cyprysik groszkowy boulevard
7 - ostrokrzew
8 - podobno bambus
9 - dereń czerwony
10 - juka karolińska
11 - milin
12 - azalia odm żółta
13 - azalia odm pomarańczowa
14 - jałowiec łuskowaty odm niebieska
15 - cyprysik?
16 - jałowiec odm żółta
17 - cyprysik?
18 - kosodrzewina
19 - jałowiec blue arrow
20 - tawuła japońska goldflame
21 - tuja europe gold
22 - berberys czerwony
23 - tamaryszek
24 - pigwowiec
25 - złotokap
26 - ostrokrzew
27 - magnolia krzew (kwiaty ciemny róż)
28 - cyprysik lawsona
29 - orzech włoski
30 - jabłoń ozdobna?
31 - sosna?
32 - winorośl
33 - ognik szkarłatny
34 - grusza
35 - metasekwoja chińska

W rabacie z kosodrzewiną rośnie jeszcze suchodrzew chiński, żurawka, funkia, dwie odmiany trzmieliny płożącej i coś, co miało być pierisem japońskim, ale nie ma obrzeżonych biało liści - wszystko do przełożenia, bo im tam za ciasno. Ta rabata nie może być mocno poszerzona, bo musi być przejazd samochodem dostawczym na tył domu (3-4 razy do roku, ale jednak).
Przy ogniku też jest funkia, na skalniaku są 2 funkie i jakieś drobiazgi iglaczki, ale to będzie likwidowane przez remont schodów (trzeba skalniak rozebrać). Funkie mogę przenieść, iglaki do wyrzucenia.

Cyprysiki lawsona są kompletnie uschnięte, nie wiem, co mogę dać w zamian, co mi zasłoni sąsiada (ma tam kompostownik i śmietnik typu stare blachy, wanna itp). Myślałam o 2,5m kratach i zimozielonym bluszczu (kolchidzki?), coś co da radę żyć w bliskości orzecha i rośnie w miarę szybko, przed nim paprocie i funkie, może tarczownica dla klimatu.
Górny lewy narożnik - tam też coś muszę dać wyższego, bo mam widoki na domy, drogę, chcę to zasłonić.
Widok z tarasu:

Przed domem bzy do usunięcia, nie przepadam za nimi, są posadzone prawie na płocie a ten też jest do remontu. Na tym miejscu chcę posadzić weigelę, złocień japoński i tawułę norweską - te krzewy świeżo kupiłam i posadziłam na rabacie nad zbiornikiem, ale teraz myślę, że tam będzie za dużo wszystkiego i muszą znaleźć nowe miejsce.
(nie wiem, dlaczego zdjęcie się dodaje bokiem?)

Cyprysik gorszkowy też już zrobił się brązowy mocno, przy kopaniu studzienki kanalizacyjnej chyba został uszkodzony. Ponieważ studzienka jest w miejscu, które wcześniej było ścieżką teraz jest bardzo niewygodne przejście w stronę garażu, więc te rośliny chcę stąd usunąć. Dla derenia, berberysa i cisa znaleźć inne miejsce i zrobić przejście bliżej płotu.

Chciałabym, żeby ogród nabrał jednolitego klimatu, podobają mi się ogrody inspirowane naturą, wiejskie, rustykalne. Na dodatek mąż, który zajmuje się koszeniem trawnika nie jest fanem tej czynności, chętnie odda mi zakamarki przy roślinach na rabaty, żeby nie musieć omijać krzewów i manewrować kosiarką. Stąd pomysł, by miejsca między krzewami obsadzić trawami i bylinami kwitnącymi tak, by cały sezon było kolorowo. Im więcej owadów przyleci tym lepiej

Niedawno zaczęłam robić rabatę przy boku domu, początkowo chciałam posadzić weigelę, złocień i tawułę, ale jak już wspominałam obecnie myślę, że lepiej będą wyglądały w miejscu bzów a tu chciałabym dać głównie byliny i trawy (wybaczcie bałagan, kostka i papa oczywiście zniknął niebawem)

Po lewej stronie mogą rosnąć tylko niskie roślinki z płytkimi korzeniami, bo zbiornik przykryty jest płytami i tam ziemi jest tyle, co kot napłakał. Chcę przysłonić właz do zbiornika jednocześnie nie przysłaniać okien do piwnicy. Na razie posadziłam z dwóch stron włazu tułacza a przed nim 5 hebe. Reszta czeka na decyzję. Prawa strona - jukę chcę wyrzucić, nie pasuje mi ani trochę. Zastanawiam się nad milinem - nie jest piękny na rynnie, a na dodatek okropnie inwazyjny. Dereń też mi się niezbyt podoba, bardzo mocno zdziczał zagłuszony przez milin, zeszłej jesieni musiałam go bardzo mocno poobcinać.
Ogromnie mi się spodobało połączenie ostnicy z krwawnikiem i jeżówkami, chciałabym te rośliny tu wkomponować zamiast posadzonych niedawno krzewów. Goździki i zawciąg przed nimi mogłyby chyba zostać? Oczywiście będzie ich więcej sztuk, zostały po 1 w szkółce więc na razie tyle wzięłam (uroki niedużych miejscowości...). Przed azaliami planowałam dać berberysy czerwone niskie otoczone białymi goździkami, pod azalie może jasne hosty?

Do zagospodarowania jest także górka przy oczku, choć może lepiej oba zlikwidować?

Wszelkie sugestie (nawet wywrócenia wszystkiego do góry nogami ) mile widziane. Sama zupełnie nie mam spójnej koncepcji na to wszystko, chciałabym byliny takie jak szałwia omszona, krwawnik, jeżówki, , werbena, miodunka, do tego trawy ozdobne, paprocie, hosty. Lubię też berberysy, ale chyba niezbyt będą pasowały do tego towarzystwa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies