Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moje małe wielkie marzenie 09:37, 10 cze 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Alicjo....ale cudna szałwia! Piękna a wręcz piEnkna ☺
W ogole bardzo fajny wątek. Beton znam-fajna sprawa- rękami po ziemi się włuczy po przekopywaniu takiego gruntu- w moim przypadku skarby pobudowlane.
Współczuję ale się na pewno opłaci!

Marta dzięki Skarby pobudowlane też mam, miejscami tak ubita ziemia, że łopaty nie da się wbić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:11, 09 cze 2016

Do góry
Na koniec troszkę bylinowej Szałwia zarosła róże.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:41, 09 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Marzenko Tu jest szałwia Caradonna?

Doczytałam, że tak i że ciąć nisko trzeba po przekwitnięciu
Pozdrawiam

PS Cuuuudne masz te róże

Tak to caradonna, wysoka i fioletowa. Mam też deep blue ale wypaliłam nawozem... taka lekko dziurawa u mnie rośnie... Czekam tez na neibieskie miniaturowe zadarniające przetaczniki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:32, 09 cze 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
i szałwia też śliczna

Dziękuję bardzo

PS A wracając jeszcze do rabaty z jarzmiankami Ty masz tam również czosnki? one dadzą radę w półcieniu?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:27, 09 cze 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Beata, róże powalają obfitością!

Szałwia z seslerią fajna, masz już dorodne kępki. Ja się dziś zdziwiłam, że sesleria jesienna ma takie sztywne źdźbła i ostre, u mnie to nowość tego sezonu, więc oglądam przez lupę .
ostre ostre

Beata no poprostu cudnie !
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:24, 09 cze 2016

Do góry
Beata, róże powalają obfitością!

Szałwia z seslerią fajna, masz już dorodne kępki. Ja się dziś zdziwiłam, że sesleria jesienna ma takie sztywne źdźbła i ostre, u mnie to nowość tego sezonu, więc oglądam przez lupę .
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:22, 09 cze 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Ależ masz pięknie. Wzdycham do żywopłotu i całej reszty też. Twoja szałwia jest meega wypasiona
dziekuje ale chyba nie duzo.Ci potrezba do wzdychania

Ja wzdycham.już na myśl jak będzie pięknie u Ciebie patrząc na planik
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:03, 09 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Melduję wykonanie zadania w sumie wczorajszego

Ależ masz pięknie. Wzdycham do żywopłotu i całej reszty też. Twoja szałwia jest meega wypasiona
Moje małe wielkie marzenie 22:01, 09 cze 2016

Do góry
Alicja, bardzo ładnie te berberysy i szałwia. Pięknie się podkreślają na wzajem. Świetnie to wygląda.
Moje małe wielkie marzenie 21:54, 09 cze 2016

Do góry
Alicjo....ale cudna szałwia! Piękna a wręcz piEnkna ☺
W ogole bardzo fajny wątek. Beton znam-fajna sprawa- rękami po ziemi się włuczy po przekopywaniu takiego gruntu- w moim przypadku skarby pobudowlane.
Współczuję ale się na pewno opłaci!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:45, 09 cze 2016

Do góry
Ale masz już gęsty ten żywopłot Szałwia nieustannie mnie zachwyca!
Moja bajka 19:59, 09 cze 2016

Do góry
bardzo lubię to połączenie: przywrotnik, szałwia i tojeść kropkowana. Języczka Przewalskiego wkrótce zakwitnie. Kocham ją już za same liście, a jak kwitnie to kofam jeszcze bardziej

bez koralowy wspaniale rośnie
Znowu na wsi 19:56, 09 cze 2016

Do góry
Ewa 777 dziękuję za zdjęcie, jaka niespodzianka. Mnie się bardzo u was podobało, zaciszny dojrzały ogród. Piękne kompozycje, bonzaj oczywiście wpadł mi w oko. Cieszę się że prezent się podoba. Załuję że nie mogłam dłużej pogadać na stojąco - bolą mnie stawy. Spotkanie tak mi się spodobało że chyba wproszę się do Iwony. Toż to sama przyjemność rozmawiać o tym co nas interesuje, w pięknym otoczeniu wśród gustownych rabat.

Kasiu ja też często się zastanawiam który to już sezon w tym miejscu. Fakt, wszystko się porozrastało i robi się coraz gęściej. Brakuje mi szczelniejszych osłon po bokach dających intymność (pomimo tego że sąsiedzi są wspaniali). Miałam ostatnio okazję porównać z ogrodem Ewy.
Szczerze współczuję sytuacji z kotami. Przechodziłam to samo w poprzednim miejscu i ich szczerze nienawidziłam. Zostawiały mi takie same pamiątki jak u ciebie. Najgorsze jest to że kot wszędzie wlezie i właściwie nie ma dla niego przeszkody.
Pytasz o zapach szałwii czy kocimiętki? Za zapachem tej drugiej nie przepadam, ale jakoś rzadko go czuję. Głównie przy obcinaniu pędów. Natomiast szałwia? Zdecydowanie sympatyczniejszy niż zapach u kocimiętki.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:12, 09 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Piękne zestawienie maczka z szałwią Wysiewałaś nasionka maczka i same żółte kwitną? Jaką ziemię masz, że tak ładnie rosną?

uff.....

U mnie niezmiennie glina Sąsiedztwo zapewnia mu kocimiętka, a nie szałwia.)
W czasie zakładania południowej rabaty w 2013 potrzebowałam czegoś, co wypełni wszechobecną pustkę. Na tej fotce maczki są tą lekko żółtawą plamą w oddali. Od tego czasu wysiewają się same.

Znowu na wsi 17:24, 09 cze 2016

Do góry
Jeszcze mniej przyjemna dygresja w temacie pobocznym
Zapomniałam dodać, że moja kocimiętka poszła za płot... Jej siewki dostałam od Danusi, chyba była nawet z Anglii i miała nie wabić kotów. Pięknie co roku rosła, zachwycała kolorem i nawet zapachem... Jednak koty wciąż tam grasowały.
Co więcej chciałam mieć dużo traw w ogródku, ale mocno się teraz zastanawiam, bo u mnie dzikie koty we wszystkich trawach robią sobie kuwetę, czego mam dosłownie dość.... Trawy to jednak wydatek...
A przy okazji zapytam czy Twoja szałwia ma przyjemny zapach?... czy tylko u mnie należy ją podziwiać z odległości )
W małym ogrodzie Doni 17:03, 09 cze 2016

Do góry
Dzisiaj troszkę porobiłam w ogrodzie bo od dłuższego czasu nie było kiedy
hosty w tym roku mam wreszcie w miarę przyzwoite bo poprzednie lata marne były jakieś

Co prawda na razie mam tylko 4 gatunki ale zawsze coś

I szałwia omoszna a w tyle załapały się doniczki z petuniami

Szałwię mam jeszcze różową ale nie jest tak efektowna jak ta niebieska

I rozchodniki mają kwiatki nawet nie wiedziałam że kwitną

Małymi kroczkami do celu... 15:27, 09 cze 2016

Do góry
Biała szałwia, liatra, lilia ( od Kamilki) i takie tam inne kwiecia

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 14:54, 09 cze 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
nie wiem co to za szałwia - lekarska albo muszkatołowa? innych nie znam
miałam podobną ale wielkie i geste toto urosło, nie zachwycało mnie i wywaliłam.

Powiem Ci ze od początku te dwie szałwie rozważałam ale już zglupialam, jeszcze w jednej szkółce usłyszałam że może to dziewanna :/
Mały ogród Kasi 14:29, 09 cze 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)

i szałwia"giganteum"

KAsia
Nie znam tej szałwii (chodzi mi o tą różowa) A pasowałaby mi kolorystycznie i takiej wyższej właśnie potrzebuję
Fajne jest to połączenie różu z fioletem
Moje małe królestwo 14:18, 09 cze 2016

Do góry
cdn

ostróżka

szałwia na niej zawsze praca wre bzycząco na niej

dostałam ostatnio w prezencie 3 rodki i 2 hortki
rodki nie wiem w jakim kolorze muszę im miejscówkę przygotować

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies