Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 05:53, 22 mar 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Przy okazji - przyszły moje pierwsze zakupy ogrodowe. Ławka do kompletu ze stołem i klatki na ozdoby/kwiaty na taras. Ławkę dobierałam tak, aby była lekka i niewielka. Zależało mi na tym, aby się zmieściła zarówno na tarasie (bo chyba miejscami na ten sezon zamienię kanapę na tarasie ze stołem z cienistej). Klatki spapugowałam od Agatorka. Są dosyć stabilne. Mój szkudny kot może nie zrzuci

Klatki super. Pozdrawiam serdecznie
April podbija las... 05:51, 22 mar 2023

Do góry

Anna i Ogród 2 05:49, 22 mar 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Rok 2021

I gdy kwitną Hortensje Vanille Fraise

Pięknie u Ciebie. Zaznaczam wątek do obserwowanych. Pozdrawiam serdecznie
April podbija las... 05:36, 22 mar 2023

Do góry
Weekend miałam dla ogrodu, każdego dnia 5 godzin grabienia i wycinania suchych badyli. Okazuje się że jest to dla mnie maksymalna ilość godzin dla prac fizycznych, żeby zostało jeszcze sił na doczłapanie się do łóżka. Dwie komory w kompostowniku zapełnione "pod sufit". Muszę opróżnić trzecią z kompostu, bo już nie mam gdzie wyrzucać ściętego urobku. Kompost muszę przesiać więc też będzie z tym trochę roboty. Ale potrzebuję go do kupionych dalii.
Lista roślin do podzielenia, przesadzenia, robi się coraz dłuższa. No i muszę usunąć jałowca i cyprysik groszkowy z rabaty Północnej. Delektowanie się ogrodem odsuwa się w ten sposób na kolejny sezon

Trochę łyso po czyszczeniu

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 05:29, 22 mar 2023

Do góry
Witam
Mam problem z moimi bukszpanami. Wcześniej rosły w zacienionej części ogrodu i były śliczne.
Wiosną zeszłego roku przesadziłam je na stanowisko słoneczne (słońce jest w tym miejscu praktycznie cały dzień) i zaczęły żółknąć.
Teraz po roku od przesadzenia nadal są żółte od strony z której najbardziej świeci na nie słońce. Wewnątrz mają zielone gałązki.
Proszę o radę czy wystarczy je przenieść z powrotem w zacienione miejsce?
Czy może to jakaś choroba i przenosząc je zarażę inne bukszpany w ogrodzie?

Za drzwiami do ogrodu... 00:21, 22 mar 2023

Do góry
Klaudia, nie znam nazwy tego żylistka. Jest biały, pełne kwiaty, to może Żylistek Szorstki Biały Pełny-jak porównuję w internecie Mam go od 2018 roku. Kupiłam mały 30-40 cm krzaczek. Rośnie szybko i jest wysoki, rośnie powyżej 2m i rozkłada się na boki pod ciężarem kwiatów( po deszczu jeszcze bardziej) Tak kwitł w 2021 roku, z tamtego roku nie znalazłam dobrego zdjęcia.Rośnie w słońcu.

Moja glebo terapia 00:01, 22 mar 2023

Do góry
Witajcie kochani wraz z wiosną powróciłam na łono Ogrodowiska.
Ostatni rok był dla mnie trochę mało ogrodowy, obfitował bardziej w dewastację starego, na miejscu którego ma powstać coś innego z czym mam nadzieję się uporać w tym sezonie.

Trochę roślin wybyło, trochę przybyło, jedno jest na pewno, wielki chaos

Ale na razie wiosna

Ogród w Klein Kottorz 23:09, 21 mar 2023

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 22:40, 21 mar 2023

Do góry
W trakcie wiosennych porządków w ogrodzie

Bawarka 21:42, 21 mar 2023

Do góry
Kasiek napisał(a)
Piwonia drzewiasta w pieknych pakach

Piękny paczek. Kupiła 4 szt drzewiastej i ostała się jedną. Ma 4 szt pąków ma bardzo ładne kwiaty. Ciemny róż z ciemnymi paskami.
A twoja w jakim kolorze.
U mnie marchew też przezimował jestem ciekawa zbioru.
Zimy i mrozów specjalnie nie było ale mimo wszystko było chłodno i bez słoneczka.
Chociaż w zeszłym roku 3 kwietnia było 0,5 m śniegu. Mokry śnieg połamał sosny
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:29, 21 mar 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Tawuła van Houtte’a dla NowaKiKi. Fajne kulki są, można ciąć drastycznie, odbija zawsze niezawodnie.
Ma cień i półcień.

A tak kwitnie:

Tak sie zastanawialam, ciac czy nie, i prosze; jak na dloni podpowiedz
W ogródku Martki 20:53, 21 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Jeszcze Wam nie pokazywałam mojego odkrycia. Worek z L. okazał się nieoceniony w pracach porządkowych. Na tyle, że właśnie zamówiłam trzy kolejne - są w tej samej cenie co rok temu. Pojemność 250 l. Zamierzam wiosną wykorzystywać jako "tymczasowy kompostownik". Wiadomo, wtedy odpadków jest najwięcej, ścinki traw, trawa po wertykulacji. Po zmieleniu będę w trakcie sezonu dorzucała do kompostownika i mieszała z zielonymi warstwami. Całe towarzystwo schowam w rogu ogrodu i będzie sobie tak czekało na swą kolej. Rok temu ilość sieczki po miskantach mnie zaskoczyła (i uszczęśliwiła jednocześnie), dobre 500 litrów było. Testowałyście "tymczasowe kompostowniki"? Oczywiście, 3 komory kompostownika to sytuacja idealna... ale tej jeszcze nie mam.
Jak podnosisz ten wór jak go już wypełnisz?
Znowu na wsi 20:52, 21 mar 2023

Do góry

Dzisiaj rozsiałam nawóz na rabaty, znowu kawałek do przodu . W donicy pierwsze bratki, nie wyobrażam sobie bez nich wiosny.

Pieknie dobralas kolorki, az milo popatrzec

Bawarka 20:37, 21 mar 2023

Do góry
Zaczynaja kwitnac Magnolie...

Ogród prawie wymarzony … 20:35, 21 mar 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/841821355361952465/

Czy taki zestaw nada sie do mojej donicy, którą przez cały dzień pali słońce?
Może sama sesleria i w takim odcieniu dwa zywotniki?

Justyna zestaw świetny wybrałaś
Ja mam taki ze stipą
Bawarka 20:34, 21 mar 2023

Do góry
eda napisał(a)
Kasiu.... te są młode ciemierniki

a te trochę starsze

miłego

Forsycja jeszcze śpi ... ale jak słońce ruszy to i ona też pewnie
Lotosy twoje dzieciaczki starają się jak mogą dla mamusi czekamy czekamy

Edysie, bardzo dziekuje za te fotki, teraz juz jestem pewna ze moje malenstwa to tez ciemierniki
Bawarka 20:27, 21 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Bawarko, a cóż to za odmiana?

Nie mogę przez te fiołki spać

Muszelko, niestety nie wiem
Znowu na wsi 20:27, 21 mar 2023

Do góry
Basiu, nakolanniki też w użyciu, łatwiej się w nich poruszać.
Plany zmian w ogrodzie są, oby starczyło sił i chęci. Dziękuję za trzymanie kciuków, będę o nich sobie przypominać w razie chwil zwątpienia .
Dzisiaj rozsiałam nawóz na rabaty, znowu kawałek do przodu . W donicy pierwsze bratki, nie wyobrażam sobie bez nich wiosny.

A na rabatach dołączają kolejne kolory

W ogródku Martki 20:21, 21 mar 2023

Do góry
Zuzo, brawo za odnalezienie zagubionego ambrowca Kwiecie słusznie teraz przyciąga

Helen, nie marudź włączamy dobrą muzyczkę lub podcast ogrodniczy i lecimy wszystko się kurzy, dlaczego żaluzje miałyby nie?

Dziewczyny, u mnie pierwszy dzień wiosny zaskoczył deszczem

Jeszcze Wam nie pokazywałam mojego odkrycia. Worek z L. okazał się nieoceniony w pracach porządkowych. Na tyle, że właśnie zamówiłam trzy kolejne - są w tej samej cenie co rok temu. Pojemność 250 l. Zamierzam wiosną wykorzystywać jako "tymczasowy kompostownik". Wiadomo, wtedy odpadków jest najwięcej, ścinki traw, trawa po wertykulacji. Po zmieleniu będę w trakcie sezonu dorzucała do kompostownika i mieszała z zielonymi warstwami. Całe towarzystwo schowam w rogu ogrodu i będzie sobie tak czekało na swą kolej. Rok temu ilość sieczki po miskantach mnie zaskoczyła (i uszczęśliwiła jednocześnie), dobre 500 litrów było. Testowałyście "tymczasowe kompostowniki"? Oczywiście, 3 komory kompostownika to sytuacja idealna... ale tej jeszcze nie mam.

I jeszcze pytanie o czosnek (nie główkowy, o którym u Hani żywa wymiana), rok temu posadziłam ząbki i nic się nie pokazało. Przerzucając skrzynie odnalazłam w ziemi wiele małych główek. Wrzuciłam do wiaderka z ziemią i zapomniałam... teraz pojawiło się coś takiego. Czy mogę te główki jeszcze porozdzielać i wsadzić do ziemi? Jeśli tak, to do szklarni czy na zewnątrz, jak lepiej?

Ptasi gaj 20:11, 21 mar 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ciemierniki jak zmeznieja za 2-3 lata będzie ładnie.
Mam jeszcze sporo maluchów w doniczka do posadzenia.

Elu, piękne ciemierniki. Ja też działam w ogrodzie, kiedy tylko pogoda na to pozwala,
ale jeszcze dużo pracy przede mną.
Pozdrawiam wiosennie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies