Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Moja bajka 18:55, 20 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Nie myślałaś po prostu dosadzić Smaragdy bo już jest tam dużo gatunków, a jeżeli planujesz w przyszłości poszerzanie to będzie łatwiej skomponować rabatę gdy fragment będzie bardziej jednolity, ewentualnie możesz posadzić w tym miejscu jakieś wyżej szczepione drzewo, nie powiem widziałby mi się tutaj klon Esk Sunset, ale chyba już go masz, oczywiście nie mógłby być posadzony za blisko tuj, a miejsca 'na razie' tam nie ma.

Nie chcę więcej Smaragdów właśnie, przesyt trochę nimi mam, choć są ładne, ale tyle ich wszędzie... Tak, Esk Sunset mam w innym miejscu. To może kupię po prostu jakiegoś iglaka na pniu i już, tylko odcień zieleni kapkę inny mógłby być.
Lawendowy zawrót głowy 18:35, 20 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jolu to mówisz, że u Kulasa można tak drzewa zamawiać... hmm muszę tam przedzwonić, a najlepiej podjechać. Jak jest u nich z transportem cenią się jak za złoto?

Ja mam wysoko szczepioną Nigre na 190cm, można jeszcze klona, ale to wielkie drzewa no i bardziej wrażliwe na różne paskudztwa.

W Mikolowie u nas to facet trudny jest ...ja kupiłam w Katowicach 5 i obiecal , ze bez problemu dowiezie takie samo szóste zreszta Edytka tam zamowiła marikeny i piekne ma ,zawsze jest szybka dostawa

Edit dzieki za info o Nigrze obejrze ja u Ciebie
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:34, 20 wrz 2015

Do góry
Oj ja lubię zmiany oczywiście wyszło o wiele na plus i roślinek przybyło, podoba mi się.
Cieszę się, że plony jednak udane bo pamiętam jak rozmawiałem to wiosną nie wyglądało za ciekawie
Biało różowy ogród za płotem. 18:32, 20 wrz 2015

Do góry
Lindsay ja planuje do końca przyszłej wiosny skończyć nasadzenia w tej części i będę walczyć jak na ringu by w tym roku jeszcze sporo było posadzone, mam około miesiąca czasu na to
Moja bajka 18:30, 20 wrz 2015

Do góry
Nie myślałaś po prostu dosadzić Smaragdy bo już jest tam dużo gatunków, a jeżeli planujesz w przyszłości poszerzanie to będzie łatwiej skomponować rabatę gdy fragment będzie bardziej jednolity, ewentualnie możesz posadzić w tym miejscu jakieś wyżej szczepione drzewo, nie powiem widziałby mi się tutaj klon Esk Sunset, ale chyba już go masz, oczywiście nie mógłby być posadzony za blisko tuj, a miejsca 'na razie' tam nie ma.
Biało różowy ogród za płotem. 18:25, 20 wrz 2015

Do góry
Teraz pierwszy rabatowy problem.

Każda sugestia co na tej rabacie jest nie tak mile widziana, ale najważniejszy problem to dobór drzew.

W tej wersji w miejscu czerwonej kropy ma być klon Drumonndi i w prawym górnym rogu 3 świrki serbskie, które mają pójść dość wysoko, ale nie wiem jakoś nie widzi mi się takie układ gdy po przeciwnej stronie mają być 3 graby Fastigiata/FransFontain
w miejscu tych czerwonych kropek i to na pewno zostaje.

Z chęcią powtórzyłbym też rząd jakiś drzew o reguralnym pokroju, ale mam wyraźny wymóg, mają być "choinki".

Nawet nie wiem jakie by to miałyby być drzewa.
Proszę o świeże spojrzenie i jakieś sugestie bo nie ukrywam, drzewa to moje największe zmartwienie.
Mój ogród pod górkę... 18:19, 20 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Liliowce jak najbardziej powtarzają kwitnienie i to normalne Tego Ambrowca masz wybitnie zacnego

Dzięki Łukasz, że wpadłeś. Hahaha! Nie wiedziałam, że liliowce powtarzają kwitnienie - to super wiadomość Ambrowiec zacny to fakt, ale nie chciałbyś przeżyć jego transportu na górę i sadzenia Kusi mnie jeszcze kolumnowy, ale nie wiem gdzie go wcisnąć
Biało różowy ogród za płotem. 18:18, 20 wrz 2015

Do góry
Magdo nie powiem taka była pierwsza wersja tylko jak policzyłem ilość potrzebnej lawendy i późniejszą pracę przy jej pielęgnacji to troszkę się zmartwiłem Róże mogłyby być tylko jakieś okrywowe bo ziemia na skarpach zróżnicowana i dość słaba.

Gosiu bomba pewnie będzie jak cokolwiek da się ruszyć w tym roku bo znów zaczynam mieć lekkiego nerwa... takiego tyci tyci na razie

Kasiu ja planów nie jestem w ogóle pewien, więc szczęki na bardzo długo są bezpieczne o ile nie wcale
Właśnie u Ciebie jestem
Przedwiośnie ogrodu..:) 18:10, 20 wrz 2015

Do góry
Znakomicie ogród się prezentuje, bardzo zdrowo i trawy masz ogromne połączenie buka z Morning Lightem bardzo udane.
Takich grabów zazdraszczam okrutnie bo dokładnie takie w tym samym układzie i ilości są mi potrzebne i nigdzie znaleźć nie mogę matko jakie cudne okazy.
Mój ogród pod górkę... 18:06, 20 wrz 2015

Do góry
Liliowce jak najbardziej powtarzają kwitnienie i to normalne Tego Ambrowca masz wybitnie zacnego
Lawendowy zawrót głowy 18:04, 20 wrz 2015

Do góry
Jolu to mówisz, że u Kulasa można tak drzewa zamawiać... hmm muszę tam przedzwonić, a najlepiej podjechać. Jak jest u nich z transportem cenią się jak za złoto?

Ja mam wysoko szczepioną Nigre na 190cm, można jeszcze klona, ale to wielkie drzewa no i bardziej wrażliwe na różne paskudztwa.
Biało różowy ogród za płotem. 16:57, 20 wrz 2015

Do góry
Obecnie działka to pustynia z obrzeżem jak widać szału nie ma i na dodatek po ostatnich deszczach znów pokazują się chwasty, ale to chyba 5% tego co na początku.

Biało różowy ogród za płotem. 16:45, 20 wrz 2015

Do góry
Na czym to ja skończyłem

Układanie kostki w sumie jeszcze nie skończonę, ale jestem w drodzę do przedogródka, a ten dopiero w przyszłym roku będzie porządkowany.
Z kostką się troszeczkę namęczyłem najbardziej przy skarpach bo było trzeba murować, było się trzeba i tego nauczyć

Powstał niski murek oporowy dzięki czemu skarpa jest mniej stroma i nie będzie się wysypywała na trawnik, przy okazji błąd przy palisadzie schodów zmienił się w atut, ale to już nieważny szczegół

Na obsadzenie skarp nie mam pomysłu, a ma być bez przesady dla utrudnienia to południowa wystawa, patelnia cały dzień.
Biało różowy ogród za płotem. 16:35, 20 wrz 2015

Do góry
Aniu wiesz dla mnie te graby na stelażu drogie nie są bo w innych miejscach były przynajmniej dwa razy droższe, ale potrzeba ich pięć i to już niestety mnoży sumkę.
Ehhh fragment, który na początku miałem najtańszy obecnie tyle co reszta ogrodu kosztuje

Gosiu ja po swoich wydatkach ogrodniczych w tym roku wolę na konto nie zaglądać, a tym bardziej na historię cebule będę podziwiać u Was
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:05, 20 wrz 2015

Do góry
A co jak będą sprzyjające okoliczności to przyjadę myślę, że do przyszłego roku stanę się bardziej mobilny bo w tym roku to straszna kaszana
Szmaragdowy Zakątek 10:03, 20 wrz 2015

Do góry
Nawet rozpoznałem jedno stoisko
Ja się tak nie bawię, ale macie tam tych ogrodowych imprez, co chwile z pełnymi bagażnikami się wozicie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:12, 20 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
A czy po mąke też można przychodzić
Pamiętasz jak pytałaś o stożek przed domem u Szmitów? Znalazłem przypadkiem starsze zdjęcie jak jeszcze był mniejszy, opisany jako grab Fiastigiata

Dzieki za pamieć, zatem fastigaty mozna świetnie formować
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:09, 19 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Mateusz bukszpan do przyszłej wiosny będzie wegetował i dopiero w kolejnym sezonie puści korzonki.

No tak, tylko że lepiej jakby już z miesiąc siedziały w ziemi.
Na zimę przykryję przed mrozem. Mam nadzieję, że ruszą.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:23, 19 wrz 2015

Do góry
Mateusz bukszpan do przyszłej wiosny będzie wegetował i dopiero w kolejnym sezonie puści korzonki.

Lindsay pewnie, że można, ja też wolałbym od razu do gruntu, ale teraz możliwości nie mam więc wylądowały w doniczkach chociaż kto wie czy moje na początku października też nie pójdą w grunt, ale przynajmniej już jakieś korzenie nowe będą miały
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:55, 19 wrz 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Troszkę sobie popracowałem dzisiaj. Wypieliłem bylinowa na tyłach... oj niezłe okazy tam wyhodowałem, ale co ważne, że widać nie było
Rozpoczęła się rewolucja jednej rabaty i chyba dobrze sobie kombinuję, bynajmniej mnie moja wizja zaczyna się podobać Przy okazji oberwałem odrosty z 4 Ice Dance i zrobiłem zaledwie 24 duże sadzonki w litrowych doniczkach... za dwa lata będę wywoził jak chwast w taczce Na razie drugi ogród ma darmowe rośliny.

Łukasz a do ziemi od razu nie można sadzonek ID już teraz dawać, za późno?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies