Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Luki 18:30, 20 wrz 2015

Nie myślałaś po prostu dosadzić Smaragdy bo już jest tam dużo gatunków, a jeżeli planujesz w przyszłości poszerzanie to będzie łatwiej skomponować rabatę gdy fragment będzie bardziej jednolity, ewentualnie możesz posadzić w tym miejscu jakieś wyżej szczepione drzewo, nie powiem widziałby mi się tutaj klon Esk Sunset, ale chyba już go masz, oczywiście nie mógłby być posadzony za blisko tuj, a miejsca 'na razie' tam nie ma.
AgataBC 18:40, 20 wrz 2015

Klon crimson sentry?
Wiąz drobnolistny "Geisha"?
Perukowiec czerwony royal purple (na pniu lub nie)

Chcesz, żeby miejsce szczepienia było wyżej niż płot?

Z drzew//krzewów
pęcherznica z tych bordowych odmian
jarząb autumn spire

Ile tam jest słońca?? bo róże to raczej dużo potrzebują, te borda, żeby się dobrze wybarwiać też.

Katkak 18:55, 20 wrz 2015

Luki napisał(a)
Nie myślałaś po prostu dosadzić Smaragdy bo już jest tam dużo gatunków, a jeżeli planujesz w przyszłości poszerzanie to będzie łatwiej skomponować rabatę gdy fragment będzie bardziej jednolity, ewentualnie możesz posadzić w tym miejscu jakieś wyżej szczepione drzewo, nie powiem widziałby mi się tutaj klon Esk Sunset, ale chyba już go masz, oczywiście nie mógłby być posadzony za blisko tuj, a miejsca 'na razie' tam nie ma.

Nie chcę więcej Smaragdów właśnie, przesyt trochę nimi mam, choć są ładne, ale tyle ich wszędzie... Tak, Esk Sunset mam w innym miejscu. To może kupię po prostu jakiegoś iglaka na pniu i już, tylko odcień zieleni kapkę inny mógłby być.
Katkak 18:57, 20 wrz 2015

Agcia napisał(a)
Klon crimson sentry?
Wiąz drobnolistny "Geisha"?
Perukowiec czerwony royal purple (na pniu lub nie)

Chcesz, żeby miejsce szczepienia było wyżej niż płot?

Z drzew//krzewów
pęcherznica z tych bordowych odmian
jarząb autumn spire

Ile tam jest słońca?? bo róże to raczej dużo potrzebują, te borda, żeby się dobrze wybarwiać też.
Agatka zadanie domowe muszę odrobić, bo nie znam większości w/w odmian. Dzięki za zaangażowanie. Miejsce szczepienia właśnie tak niezbyt wysoko by mi pasowało, ale chyba ciut nad płotem jednak.

AgataBC 19:00, 20 wrz 2015

To najlepiej poczytać, pomyśleć i podjąć decyzję.
Dziś może już odpoczywaj i o tym nie myśl bo się mętlik zrobi.
malgorzata_s... 21:16, 20 wrz 2015

Ją dałabym klona crimson sentry na pniu. Ma cudny czerwony kolorek i można zawsze jeszcze czymś podsadzić jak poszerzyła rabatkę.
Rumianka 21:05, 21 wrz 2015

Witaj Kasiu, Twój ogród przechodzi niesamowite metamorfozy, jesteś bardzo Twórczą Osóbką.
monteverde 21:31, 21 wrz 2015

Katkak napisał(a)
Doradźcie mi jeszcze proszę w kwestii żywopłotu mieszanego. Od prawej jest kilka szmaragdów, potem świerk Iseli Fastigiata, bez koralowy Sutherland Gold (jeszcze malusi) i.... No właśnie tu jest dziura. Dalej są 3 szmaragdy, dereń Sibiricz Variegata i na koniec znów ten sam świerk.

No i nie wiem właśnie co dać w miejsce tego "i" . Chciałabym tam dać coś szczepionego na pniu, jakąś kulkę. Pomyślałam, że coś z bordowymi liśćmi fajnie by wyglądało przy tym złotym bzie. Tylko co? Buk tricolor szczepiony na pniu? Tylko nie wiem czy on będzie miał ładny okrąglutki pokrój. A może jakaś inna kulka? Albo może pergola z różą pnącą? No nie wiem...

Coś tam nabazgrałam, żeby mniej więcej zobrazować. Widzicie ten pytajnik? Poradzicie coś?

a może najnowsza magnolię Oriental Night lub Genie dorasta do 3 m i powtarza kwitnienie jedna i druga pachnie pozdrówka Kasiu
Katkak 22:58, 21 wrz 2015

Rumianka napisał(a)
Witaj Kasiu, Twój ogród przechodzi niesamowite metamorfozy, jesteś bardzo Twórczą Osóbką.

Dzięki . Tych metamorfoz jeszcze sporo będzie
Katkak 22:59, 21 wrz 2015

monteverde napisał(a)

a może najnowsza magnolię Oriental Night lub Genie dorasta do 3 m i powtarza kwitnienie jedna i druga pachnie pozdrówka Kasiu

Aniu obawiam się, że na magnolię jest tam za mało miejsca. Bez będzie dość szeroki i jego mogę ciachać, ale magnolia już cięcia nie lubi.