Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:33, 21 cze 2017

Do góry
przyszłam do Ciebie, bo zanęciła mnie śliczna fota Twoja.
Weszłam i się zachwyciłam. Jakie zmiany, jak pieknie!
Babko, świetna robota.

Mogę wtrącić swoje do dylematów drzewnych?- mnie tam własnie niezbyt pasują drzewa - kule, bo będziesz miała zbiory różnych geometrycznych kształtów- obok propotopadłościanów tuj, kule na nodze- obie formy bardzo wyraźne i mocne.
Poszłabym albo w coś smukłego,a bardziej swobodnego, albo w kolumnowe.
Moga byc grusze Chanticleer, graby Fastigiata lub podobne, coś pisałaś o jarzabach- jakieś dość smukłe... tego typu
Ogród niby nowoczesny ale... 09:54, 21 cze 2017

Do góry
i co sadzisz?
tak obstawiałam, że będziesz tam zmieniać. I dobrze, faktycznie dobra zmiana ( ale naprawdę dobra).
Kulki grabowe zachwycające! Maga szybko je 'wyrosłaś'
Ja od jesieni mam kulkę bukową. Wiosną ją ogoliłam, a teraz puściła masę młodych listków.

Masz pięknie!
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 09:42, 21 cze 2017

Do góry
Tytani!!!
Pięknie Wam wychodzi- równo, równiutko, perfekcyjnie. I mega szybko!
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:12, 21 cze 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Ja w sprawie cięcia magnolii
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=299074257220736&set=a.253914981736664.1073741829.100013544920616&type=3&theater

magnolia Laura wielokrotnie cięta przez Zymona

nie otwiera sie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:11, 21 cze 2017

Do góry
Ja w sprawie cięcia magnolii
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=299074257220736&set=a.253914981736664.1073741829.100013544920616&type=3&theater

magnolia Laura wielokrotnie cięta przez Zymona
Typografia ogrodu 18:49, 20 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Asia, jesteś niemożliwa! Latająca Urwiska!
ja grzeczna wbrew pozorom jestem i jak to powiedziała kiedyś o sobie Magnolia a mi bardzo się spodobało mdła jak zupa pieczarkowa ale rekompensuje sobie czasem Łyczkiem adrenaliny
Wiąz holenderski - Ulmus hollandica "Wredei" 17:12, 20 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z magnolia jest inna sprawa niż z wiązem. Magnolia może sobie całkiem dobrze poradzić, natomiast co będzie z wiązem, trudno przewidzieć. Wiązy chorują na holenderską chorobę wiązów i może w jeden rok go załatwić. Niemniej jednak bym go zostawiła, bo ładnie odbił. Może mieć kształt wrzeciona z czasem, czyli normalny pokrój.

Ale może też paść w jeden rok.

W tym wątku pisałem o złamanym w lipcu 2016 wiązie. Pokażę jak wygląda teraz. Bardzo ładnie odbił z pnia. Złamanie było na wysokości 40 cm. Drzewo miało już z kilkanaście lat. Teraz odrosty mają z 1,80m.
Czyli dobrze, że dałem mu szansę.

A tak wyglądał w 2016

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:36, 19 cze 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
jej, Gosia!
Jaki piękny ogród!
Nie mogę się napatrzeć jak wszytsko męznieje, tyje i rośnie. Zmienia się tak świetnie, takie dojrzałe widoki, i zaskakują nowe widoki!
Cudnie!

merci
choć dziś znów podejrzałam łan jeżówek dziwny marny , oczywiście to samo podżarte korzenie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:48, 19 cze 2017

Do góry
jej, Gosia!
Jaki piękny ogród!
Nie mogę się napatrzeć jak wszytsko męznieje, tyje i rośnie. Zmienia się tak świetnie, takie dojrzałe widoki, i zaskakują nowe widoki!
Cudnie!
Stwórz ze mną mój ogród 12:32, 19 cze 2017

Do góry
Na rabacie nr 1 planowałam jakieś drzewo (brzoza pendula youngi? Lub magnolia ale magnolia będzie mała) coby zasłonić się od drogi plus miskanty cukrowe i berberysy kulki

2. Kule bukszpanowe i berberysy plus wrzosy

3. Miskanty cukrowe a przed nimi żurawki

4. Początkowo myślałam rododendrony z kosodrzewiną ale może pociągnąc już tak jak od frontu czyli miskanty z żurawkani?

5. Cały czas mi się zmienia koncepcja i w końcu nie wiem.. Może miskant olbrzymi i pęcherznice?

6. Szpaler z hortensji polar bear lub lime.. Coś tam zapomniałam z tego wszystkiego

7. Myślałam o obwódce bukszpanowej i w środku śliwa wiśniowa lub magnolia ale to chyba zły pomysł bo teren idzie na tej rabacie w dół w kierunku ogrodzenia - to nie będzie chyba ładnie..

8. Jeżówki no albo hortensje bo tam jest półcień to by dobrze chyba rosły

9. Świerki serbskie żeby zasłonić blaszaka sąsiada

10. Będą 3 borówki amerykańskie plus berberysy kulki

11. Coś też żeby się przysłonić może trzcinnik KF plus lawenda (widziałam tu u którejś z Was i wyglądało bosko )

12. Hortensje?

Co myślicie???? Tak ogólnie co dp doboru roślin?
Zobaczymy jaką ziemię dowiozą ale przemyślałam i zacznę sadzić coś na wiosnę a teraz jak już będzie trawa to będę ściółkować skoszoną trawą plus korą. Nie wiem czy dam radę wszystkie rabaty przekopać z obornikiem a teraz na jesień mam dostać maliny od sąsiadki i jakieś jeszcze roślink to włożę w tą ziemię co mam. Jak myślicie?

Czekam na sugestie krytykę i mądre rady :-*

Cały czas wydaje mi się, że planuję za moło zimozielonych roślin przez co ten ogród zimą będzie tragiczny.. Jeszcze gdzieś chciałam dać kosodrzewiny bo jedna co mam to ładnie rośnie na tym piachu
Mój zielony świat 11:38, 19 cze 2017

Do góry
Dzięki za spotkanie
Magnolia posadzona
No i po powrocie Leoś mi się taki mały wydał...cudo Tina, buziaki dla Was
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 00:28, 17 cze 2017

Do góry
Brzozowa pięknie sie prezentuje. Czosnki pod magnolia ( chyba) jeszcze chwilka i dadzą czadu. Bodziszki z paprociami po prostu "mniam". A róże kocham tylko na takich zdjęciach .
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:11, 16 cze 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Kasia, normalnie szał ciał. Ładne portrety pokazujesz. Magnolia ma ładny kształt, a ten "bałagan" jest bardzo uroczy. Masz Sarahę... moja z kłącza listki pokazała, liczę, że pokaże kwiat za rok.
Ten dubelek to dzwonek?

dzwonek brzoskwiniolistny, mam 2 kolory

jedna moja sarah tez jest z klacza, zakwitla w drugim roku
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:08, 16 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Kasiu, piękny busz
I magnolia też u Ciebie dorodna, fajne one są
Teraz nawóz chyba musimy dać

no ja kupilam biopon do magniolii, moze posypie w tym tyg
Małopolski ogródek 14:19, 16 cze 2017

Do góry
]No i tak małymi, choć szybkimi krokami dotarłem do teraźniejszości w naszym ogródku

Pora na kilka wpisów z sesji foto zrobionej na przestrzeni ostatnich kilku dni - na początek pean pochwalny dla mojej Żony (choć i tak ją chwalę za zmysł artystyczny w tym ogrodzie, i tak dalej). W tym tygodniu wzięła urlop i z teściową oporządzały ogródek. Nakupiły roślin, planowały sporo sadzenia. Uwinęły się ze wszystkim, jednak najbardziej zaimponowało mi to, że w środę niemal sama przetaczkowała kilka kubików ziemi na wyrównanie terenu! Ja, po powrocie z pracy, miałem już ledwo końcówkę, raptem kilkanaście taczek ziemi do rozwiezienia

A oto jeden z głównych efektów jej pracy - tak prezentuje się obecnie "prawy" przedogródek (przed niedawno postawionym ogrodzeniem):

buk Purple Fountain

magnolia

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:18, 16 cze 2017

Do góry
Kasiu, piękny busz
I magnolia też u Ciebie dorodna, fajne one są
Teraz nawóz chyba musimy dać
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:04, 16 cze 2017

Do góry
Kasia, normalnie szał ciał. Ładne portrety pokazujesz. Magnolia ma ładny kształt, a ten "bałagan" jest bardzo uroczy. Masz Sarahę... moja z kłącza listki pokazała, liczę, że pokaże kwiat za rok.
Ten dubelek to dzwonek?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:25, 16 cze 2017

Do góry
ogrodzenia nie widac

na pierwszym planie magnolia

a to przerobiona rabatka, hortensje niedawno przesadzone, anabelka nie bedzie okazala w tym roku...
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:46, 14 cze 2017

Do góry
Milka napisał(a)

i tak odbiła z korzenia magnolia Jolanthe
Sunrise stracona, coś zżarło korzenie
koniec z magnoliami

Irenko a ona nie była szczepiona? Bo te listki wyglądają inaczej niż u mojej Iolanthe, u mnie są matowe, wstawię zdjęcie, żebyś sobie porównała i jutro usunę.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:46, 14 cze 2017

Do góry
malkul napisał(a)
hihi martuś już się tłumacze
miałam na myśli że te dwa pystynniki (twój i ten ze zdjęcia) wygladaja zupełnie inaczej. kolor i jakby pełniejszy ten kwiat na obcym zdjęciu. To może inaczej- zapytam cię - czy tobie się ten wasz pustynnik podoba czy raczej jesteś nim rozczarowana?

Mój kupowany jako biały jest w rzeczywistości czymś między pomarańczem a różem. Bardzo ładnie wyglądał w pąku, kiedy same kwiaty nie pękły. Nawet kolor był fajny. Teraz, kiedy kwiaty się otwierają, traci smukłość i mam mieszane uczucia. Niby fajny bo wielki, wyrazisty, ale jakoś nie powala.
Może brakuje mu tła, tzn na bank mu tego brak, jest posadzony w miejscu gdzie ma najlepsze dla siebie warunki i trochę dla testów.
Być może biały podobałby mi się bardziej, nie wiem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies