Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 16:28, 07 wrz 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Hortensje to lepszy pomysł niż trawy bo to samo środowisko czyli kwaśno,
na zimę liście gubi tak jak i magnolia czyli jest jak wysprzątać, a jak wysprzątać z gąszczu traw? Hortensji nie trzeba przesadzać więc się nie grzebie magnoli w korzeniach dopiero na brzegu rabaty po obwodzie dać trawy.
Te trawy z inspiracji to chyba dmuszek.
Ja bym chyba dała ellatyna zmianę z hakonechloa

Patrz Sylwia, nad praktycznością mojego pomysłu nie pomyślałam. A rzeczywiście sprzątania liści magnoliowych jest od groma. Dzieki za otrzeźwienie

ellaty? nie rozumiem

Margerytka40 17:11, 07 wrz 2017

Carex ellata Asiu. Tylko nie wiem czy na patelni wytrzymają. Jeśli hortki to bobo jak najbardziej,długo jest biała,kompaktowa. Jest trochę fajnych,niewielkich odmian. Z trawkę może jeszcze może carex frosted curls .Albo dołem bylica.
JoannaDe 17:26, 07 wrz 2017

Kawa napisał(a)
yyyyyyyyyy no
a może biała szałwia?

Kamilko , szałwia chyba nie dla mnie. Popatrzyłam na zdjecia i chyba niekoniecznie.
JoannaDe 17:27, 07 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Jeżeli patelnia - to nie powinno być ponuro.

Ale jeśli ma być tak minimalistycznie, to może miskanty ML lub Variegatus zamiast kwitnących? One mają białe paskowane liście i ładnie rozjaśniają...

Ewentualnie, tam gdzie więcej cienia - może białe tawułki?

Biale tawulki mam zapisane w roślinach. Tylko one raczej do cienia. A tam cienia nie za wiele.
JoannaDe 17:29, 07 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)
Carex ellata Asiu. Tylko nie wiem czy na patelni wytrzymają. Jeśli hortki to bobo jak najbardziej,długo jest biała,kompaktowa. Jest trochę fajnych,niewielkich odmian. Z trawkę może jeszcze może carex frosted curls .Albo dołem bylica.

Nic mi sensownego nie wyświetlało jak wpisałam ellaty

Dziękuję Asiu.

Muszę zacząć to rozrysowywać to się może coś wyklaruje.
sylwia_slomc... 17:31, 07 wrz 2017

JoannaDe napisał(a)

Patrz Sylwia, nad praktycznością mojego pomysłu nie pomyślałam. A rzeczywiście sprzątania liści magnoliowych jest od groma. Dzieki za otrzeźwienie

ellaty? nie rozumiem

Trawa ellata spytaj Irenkę z" Miłkowo" to Ci pokaże cudne są
MirellaB 17:36, 07 wrz 2017

Widziałam w ogrodzie u znajomej magnolię podsadzoną azaliami. Ślicznie to wyglądało. Może tak posadzisz?
Toszka 00:17, 08 wrz 2017

Trawa z inspiracji jedna to rozplenice, a druga to hakonechloa. Jedna i gruga może rosnąć pod magnolką, bo te trawy lubią lekko kwasno.
Można podsadzić małymi rozplenicami (little Boy, Little Honey, Little Bunny) - w tym układzie wystarczy ok. 50cm od pnia posadzić.
Lub na patelnię Hakonechloa macra. Tworzy czupryny ok. 60cm wysokie i szerokie.

Liści magnolii nie trzeba sprzątać - toż to najlepsza ściółka na zimę, a potem kompost i zakwaszacz
JoannaDe 09:54, 08 wrz 2017

MirellaB napisał(a)
Widziałam w ogrodzie u znajomej magnolię podsadzoną azaliami. Ślicznie to wyglądało. Może tak posadzisz?

Mirelko, to chyba nie ten efekt który mam w głowie. Ale tylko mi się wydaje. Musiałabym zobaczyć na zdjęciach choć coś podobnego. Szukałam ale nic nie znalazłam.
JoannaDe 09:57, 08 wrz 2017

Toszka napisał(a)
Trawa z inspiracji jedna to rozplenice, a druga to hakonechloa. Jedna i gruga może rosnąć pod magnolką, bo te trawy lubią lekko kwasno.
Można podsadzić małymi rozplenicami (little Boy, Little Honey, Little Bunny) - w tym układzie wystarczy ok. 50cm od pnia posadzić.
Lub na patelnię Hakonechloa macra. Tworzy czupryny ok. 60cm wysokie i szerokie.

Liści magnolii nie trzeba sprzątać - toż to najlepsza ściółka na zimę, a potem kompost i zakwaszacz

A miedzy nimi jeszcze coś zimozielonego ? Jak ma być kwaśno to może tujki danica? No chyba ze cisowe kulki ale to wtedy ziemia nie ta będzie. W bukszpany chyba nie chce się pchać Jak myślisz?