Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Złe dobrego początki, mam nadzieje :) 11:17, 22 kwi 2013

Do góry
Spróbowałam zrobić wizualizację, tego co proponujesz tj szmaragdy-na żywopłot, ławka, hortensja silwer, miskant i sosna ( chyba zapomniałam o brzozie ?)

Nie wiem, czy o taki układ ci chodziło ?
Sosna wydaje mi się kiepskim pomysłem w tym przypadku. Będzie ładna , tylko dopóki będzie mała.
Może masz jednak innych faworytów ?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 10:45, 21 kwi 2013

Do góry
I jeszcze kilka newsow z ogrodu.

Proso puszcza jeszcze raz mlode pedy, po otatnim sniegu troche sie zmasakrowalo, a juz bylo dosyc spore

Wielkie poranne odkrycie - miskant Melepartus ma kielki - pozostale jeszcze w uspieniu

Hakone All Gold

bratek samosiejka

Ogród pod bukami 23:37, 19 kwi 2013

Do góry
Miskant Morning Light nie jest wielki, będzie dobry. Nie zabije host.
Gracillimus byłby wielki.

Euonuymus Emerald'n Gold to popularna odmiana, ale może być Sunspot albo Blondy
Ogród pod bukami 21:57, 19 kwi 2013

Do góry
Danusiu, googlam i rysuję rabaty - jutro jadę do ogrodniczego na zakupy.
Mam pytania: czy Euonyus to popularna Trzmielina? Mam nadmiar takiej o zielono-żółtych liściach i mogłabym ją tam posadzić

i jeszcze:czy Miskant na tak małej rabacie nie zdominuje jej? czytam o nim... cudny jest, wydaje mi się że miejsce dla niego jest idealne.. jednak boję się, że rozrośnie się zbytnio i zadusi Hosty

no i kombinuję tak, aby ocalić piwonię
Ogródkowy chaos u monitki 20:57, 19 kwi 2013

Do góry
Zrobiam tez rabatę różaną przy tarasie. Mają tam być oczywiście róże
Pomponella

Heritage

Leonardo da vinci

Będzie tam jeszcze miskant Morning Light, werbena i rozmnażana przeze mnie w zeszłym roku lawenda.Malutka jest i na razie ginie na rabacie więc pokaże że naprawdę tam jest

Rośnie tam jeszcze bukszpan habaź z którego chcę zrobić kulkę chyba na trzech nożkach z bocznych gałazek myśłam żeby spróbować uformować pomponiki a w nogach zrobić okrągły bukszpanowy dywanik. Jak myślicie da się?

No i na koniec deserek

Zakupy przez internet 11:18, 19 kwi 2013

Do góry
Grzebię w ofertach różnych sklepów, sprzedawców, bo potrzebuje kilka średniej wielkości miskantów, z których chciałabym zrobić żywopłot oddzielający strefę warzywniaka i ozdobną. Mam tam 3 sztuki miskanta afrykańskiego, którego nie sposób dokupić, dlatego szukam jakiegoś podobnego i trafiłam na odmianę Dronning Ingrid, która wydaje się podobna. Ceny, jak zwykle sa bardzo zróżnicowane a jedna sprzedająca na allegro ma je wyjątkowo niskie, może ktoś z Was juz tam kupował?
http://allegro.pl/miskant-chinski-dronning-ingrid-p9-i3181447155.html
Ogród pod bukami 10:18, 19 kwi 2013

Do góry

Na tej rabacie, która nota bene jest śliczna latem to normalne przy tylu roślinach ginących zimą. Nie ma liści, nie ma nic na rabacie.

Najpierw słup, trzeba go zasłonić, I w tym przypadku najlepsza będzie tuja, urośnie kolumnowo, Żaden bluszcz tego nie zasłoni, bo zmarznie na metalu. Więc powinna zostać tuja, trzeba jej tylko przywiązać ten odchylający się kawałek, bo odkształci się na stałe

Jeszcze napisz jaką odmianę posadziłaś, jeśli nie kolumnowa to posadź Smaragd, wtedy spełni zadanie.

Złotokap siłą rzeczy musi wylecieć stąd, bo zabije tuję, która z braku światła się ogołoci z tamtej strony.

Wg mnie akurat rośliny są świetne, ale nie wszystkie w tym jednym zestawie.Jeśli planujesz rabaty, zawsze zastanawiaj się ile roślin w zestawie ginie w sensie, że ginie cała część nadziemna.

Tutaj najszybciej ginie serduszka, to lider w "ginięciu" więc nie nadaje się bo hosty też giną, piwonie mają ładne liście, ale to wielka bylina.

Moim zdaniem Hostę można zostawić, no i tuję jeśli jest kolumnowa.

Tu gdzie funkie posadź wysoki miskant przed nim dokup jeszcze dwie takie same hosty (najlepiej żeby były biało obrzeżone np. Patriot). Czyli 3 szt Patriot.

Potem dosadź kilka takich samych żurawek np. Berry Smoothie, a przed tują łan wrzośców. Załączam mały planik.

Ogród z platanem. 18:18, 18 kwi 2013

Do góry
Tawuły zaczynają pokaz

Miskant chiński 'Grosse Fontane'

Miskant chiński 'Gracillimus'

Funkia 'Albomarginata'
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 03:35, 17 kwi 2013

Do góry
Bazylia podzielona na "mniejsze porcje"

i rzut ogólny

MISCANTHUS - MISKANT ZEBRINUS - nowy nabytek ,kiedyś urośnie

HostaWhite Feather

Ogród z lustrem 12:54, 12 kwi 2013

Do góry
To miskant 'morning light'
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:23, 11 kwi 2013

Do góry
To moje kupione w A horti 2 Limki, 1 Anabel
I produkcja własna koński ogon

miskant chiński nie szaleje
lobelia
A miało być tak pięknie.... 22:10, 05 kwi 2013

Do góry
No i już wszystko jasne, wyszukałam inne foty i miskant Adagio ma białe miotły ....
Trzeba zatem dokupić gracillimusy
W cieniu - zacieniona 21:48, 05 kwi 2013

Do góry
JoannA napisał(a)
Dzisiaj zakończyłam zabawę z pikowaniem siewek. Nie mam już w co sadzić, to co zostało wcisnę sąsiadce. Sporo tego wyszło, werbena patagońska 60 szt., koński ogon 80 szt., lobelia 50 szt., mrozy 70 szt., lawenda 12 szt. bo słabe wschody, miskant chiński tylko 5 szt. (prawie porażka) We wtorek zasiałam kremowe aksamitki, już wschodzą. Jeżówkę purpurową, dzwonek karpacki i trytomę narazie sobie odpuściłam, posieje jak się zrobi cieplej. I tak w tym roku nie zakwitną. Miałaś rację, niezła zabawa z tym pikowaniem, będzie też trochę zabawy jak się zrobi cieplej i zacznę hartowanie tych sadzonek, trochę się nabiegam Ale jaka satysfacja, zawsze kupowałam gotowe sadzonki. W tym roku postanowiłam sama je wyprodukować. Chyba zaczynam się robić oszczędna
Pozdrawiam
Masz duży ogród i potrzeby większe.Jeśli tyle wypikowałaś...to podziwiam. Werbena u mnie nie powschodziła,tylko jedna się pokazała po kilku dniach i na tym koniec.Od 8 marca -powinno się coś już pokazać...Trytomę siałam w ubiegłym roku i zadoniczkowaną zimowałam w piwnicy....teraz wysadzę do gruntu na stałe.Może mi zakwitnie w tym roku...
A miało być tak pięknie.... 20:49, 05 kwi 2013

Do góry
Miskant Adagio może dokupię,też ma ciemne miotły, żeby więcej nie krasić kolorami.
Chociaż marzy mi sie Morning Light gdzieś tam z boczku
W cieniu - zacieniona 20:41, 05 kwi 2013

Do góry
Dzisiaj zakończyłam zabawę z pikowaniem siewek. Nie mam już w co sadzić, to co zostało wcisnę sąsiadce. Sporo tego wyszło, werbena patagońska 60 szt., koński ogon 80 szt., lobelia 50 szt., mrozy 70 szt., lawenda 12 szt. bo słabe wschody, miskant chiński tylko 5 szt. (prawie porażka) We wtorek zasiałam kremowe aksamitki, już wschodzą. Jeżówkę purpurową, dzwonek karpacki i trytomę narazie sobie odpuściłam, posieje jak się zrobi cieplej. I tak w tym roku nie zakwitną. Miałaś rację, niezła zabawa z tym pikowaniem, będzie też trochę zabawy jak się zrobi cieplej i zacznę hartowanie tych sadzonek, trochę się nabiegam Ale jaka satysfacja, zawsze kupowałam gotowe sadzonki. W tym roku postanowiłam sama je wyprodukować. Chyba zaczynam się robić oszczędna
Pozdrawiam
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 17:10, 05 kwi 2013

Do góry
bacowa napisał(a)

Tomku co to za trawa po prawej stronie , ta kwitnąca , wysoka ?

To jest miskant chiński 'Kleine Fontane' - wczesna odmiana, bo zakwita już w sierpniu, dorasta do 1,5 m wysokości.
Kocham ten ogród 18:24, 25 mar 2013

Do góry
iwonaj napisał(a)
Joasiu ale tego masz dużo jaką sobie różę kupiłaś? piszesz że posiałaś miskant chiński jaka to odmiana bo ja w tym roku chciałam sobie też kupić miskanta ale nie wiem jaką odmianę wybrać bo jest ich dużo. Agapanta kupiłam w tamtym roku i fajnie mi kwitnął uwielbia palące słońce a u mnie takie jest. A moje tulipany na razie przetrwały- zaglądałam są okryte- pewnie i twoim nic nie będzie.
Iwonko, moja działka też bardzo nasłoneczniona dlatego zakup roślin pod tym kątem. Róże kupiłam rabatowe biała i różowa NN, w ubiegłym roku wymarzły mi róże, a rabatowe przetrwały, są zdrowe i kwitną do przymrozków. Nasiona miskanta kupiłam na próbę, nie wiem jaka odmiana, na opakowaniu było tylko miskantus sinensis. Zobaczę co z niego wyrośnie, Jesienią kupiłam miskanty Zebrinus i Morning Ligthe, szczególnie podoba mi się Zebrinus. Planuję jeszcze dokupić odm. Gracillimus. Trochę zmian w tym roku się szykuje, mam nadzieję że uda mi się je zrealizować. W ub. roku ze względów rodzinnych nic się u mnie nie działo w ogrodzie, nie miałam do tego głowy.
Pozdrawiam
Kocham ten ogród 14:15, 25 mar 2013

Do góry
Joasiu ale tego masz dużo jaką sobie różę kupiłaś? piszesz że posiałaś miskant chiński jaka to odmiana bo ja w tym roku chciałam sobie też kupić miskanta ale nie wiem jaką odmianę wybrać bo jest ich dużo. Agapanta kupiłam w tamtym roku i fajnie mi kwitnął uwielbia palące słońce a u mnie takie jest. A moje tulipany na razie przetrwały- zaglądałam są okryte- pewnie i twoim nic nie będzie.
Kocham ten ogród 12:30, 25 mar 2013

Do góry
Iwonko, pospieszyłam się i troszkę zakupów już zrobiłam. Teraz problem bo zimno, mróz i z garażu zrobiłam przechowalnię. Na szczęście są to zakupy zaplanowane i jak tylko ziemia odmarznie biorę się za sadzenie. Kupiłam róże, rh, azalie, bukszpany, magnolię, agapanty. Posiałam trawy miskant chiński, ostnica mocna, werbenę patagońską, lawendę, lobelię, nawet ładnie mi powschodziły i po świętach wezmę się za pikowanie.
Cieszę, że słoneczko coraz mocniej grzeje i rozpuszcza zalegający śnieg, marzę już o pracy w ogrodzie i wiosennych kwiatuchach. Krokusy i tulipany przed tym ostatnim atakiem zimy tak pięknie wyszły z ziemi, mam nadzieję że teraz są w dobrym stanie.
Pozdrawiam serdecznie, ciepłe promyczki słońca przesyłam
Blaski i cienie nowego życia 12:11, 24 mar 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
A czy rozpoznajecie w tej palmie pojedyncze elementy?
-patyki derenia
-trawa miskant Morning Light
-własne zasuszone płatki storczyków
-to czerwone to jakaś barwiona trawa kupna
-wstążeczki

Ula, liście trawy 'Morning Light' oczywiście rozpoznaję, ale własne zaszuszone płatki storczyków???
Nie wiedziałam nawet, że można je tak doskonale zaszuszyć. Brawo, bardzo oryginalna palma.
Miłej niedzieli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies