Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:23, 21 wrz 2022

Do góry
Kilka dżdżystych widoczków z wypadu nad Solinę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:19, 21 wrz 2022

Do góry
Pierwszy raz zakwitły trójsklepki

jako pojedyncze sztuki dość niepozorne maja to kwitnienie, można przeoczyć w gąszczu roślin, może jak się rozrosną będą bardziej widoczne.
Zieleń, drewno i antracyt 12:11, 21 wrz 2022

Do góry
Dziewczyny okolic Poznania!
Szkółki Kórnickim rozpoczęły wyprzedaże, które potrwają do końca listopada. Na razie to ok 20%, nie wiem czy dalej będą większe.
Czaiłam się na Śnieguliczkę Chenaulta Brain de Soleil i nabyłam 6sztuk

Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:57, 21 wrz 2022

Do góry
mancir napisał(a)
Cześć. Czy ktoś wie może co przydarzyło się mojej brzozie? W ciągu 3 dni zżółkły i zaczęły opadać liście. To raczej jeszcze nie jesień, bo reszta brzózek nadal zielona

Tegoroczna susza spowodowała wcześniejsze przebarwianie się roślin, może ta brzózka miała bardziej sucho lub jest wystawiona mocniej na słońce. Sprawdź dla pewności czy cos nie podkopało korzeni, ale martwic należałoby się wiosną gdyby nie wypuściła pędów. Moje brzozy też już żółkną. Sporo zależy od regionu w którym rosną
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:34, 21 wrz 2022

Do góry
Cześć wszystkim zielonolubnym,
Takie coś przydarza się moim winogronom. Wystąpiło to już w zeszłym roku. Ściąłem wszystkie pędy, które tak wyglądały, mając nadzieję, że usunę problem, ale w tym roku dzieje się to samo. Czy ktoś ma pomysł co to może być i jak z tym walczyć?
Pozdrawiam serdecznie,
Marek

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:31, 21 wrz 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Dzięki Asia za pochwały

Miejsce na ognisko w tym miejscu to strzał w 10
Extra się siedzi wśród roślin
Dziś nawet było w użyciu

Nadrabiam powolutku wątki, oglądam zmiany, ale to ognisko musiałam zacytować. No świetnie wygląda! W takim otoczeniu upiec kiełbaskę to sama przyjemność!
Plamy na trawniku 10:07, 21 wrz 2022

Do góry
Witam, niestety po wyprowadzeniu trawnika po upałach dopadło mnie coś innego. Ok. 2 tyg temu zaczęły się pojawiać plamy na trawniku. Widzę, że żółte/brązowe są źdźbła od góry. W tych miejscach trawa praktycznie nie rośnie, a obok są kawałki soczystego trawnika. Regularnie go nawożę co miesiąc (ostatnio tydzień temu Yara Vila jesienny do trawnika siewnikiem ręcznym- tym zielonym). Myślałem że to kwestia braku składników odżywczych, ale po nawożeniu jest jeszcze gorzej. Czy to choroba grzybowa? Dodam, że pojawiły się ostatnio pojedyncze grzyby
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:20, 21 wrz 2022

Do góry
W tym roku mogę powiedzieć ze mnie róże polubiły ładnie kwitną ale plamistości jakoś nie mogę się pozbyć choć robię wszystko żeby jej nie było .

Jeszcze muszę poczytać jak je ścinać ????

W ogródku emerytki 23:43, 20 wrz 2022

Do góry
Maluszki zjadły, teraz śpią, przytulone do siebie
Grzebiuszka ziemna 22:09, 20 wrz 2022

Do góry
Cieszą mnie 2 różyczki nn, ładnie się przyjęły i lekko rozrastają:

A tu dwa dorodne tegoroczne liriope, dopiero zaczynają kwitnąć, intryguje mnie ta roślinka, chyba jeszcze dokupię 2, liście wyglądają dobrze od wiosny przez całe lato i późno kwitną:

Sałatka pokrzywowa 22:03, 20 wrz 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

To ujęcie mi się podoba
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:59, 20 wrz 2022

Do góry
i moja nowa rabata ... zabezpieczona przed psem

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:58, 20 wrz 2022

Do góry
i aktualne zdjęcia ogrodu

W ogródku emerytki 21:55, 20 wrz 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

Ale macie profesjonalne jeżowe zaplecze
Dzięki za wszystkie odpowiedzi Nasze maluch czasami wychodzą jeszcze grupowo, albo za mamą, a na pewno z jednego miejsca. Już nie z gniazda, tylko z zimowego domu mamy, stąd moje pytanie o wspólną hibernację.

Dziękuję, zaplecze to dzieło eMa

Maluchy może jeszcze są z matką, bo nie nauczyły się szukać jedzenia.
A to jest niezbędne, nie wszędzie trafią na "dokarmiaczy"

Em przyniósł kolejnego jeżyka, tu w trakcie ważenia /255 gram/
Odpchlony, poszedł do wczorajszego, bo chyba są z jednego miotu

A to się nazywa "brak silnej woli", to nie w porządku, że w sklepach cebulki zawsze leżą przy wejściu i nie można ich ominąć
Grzebiuszka ziemna 21:55, 20 wrz 2022

Do góry
Mój nowy pieniek (wys ok 40 cm - dama pieńkowa ) z rojnikami i żurawką pod kolor:

Zakwitł mieczyk abisyński jakoś późno:

kwitną zimowity:

I tak przyjemnie bujnie (jak słonko zaświeci )

Grzebiuszka ziemna 21:44, 20 wrz 2022

Do góry
Mój rogal też pomału się tworzy w przerwach pomiędzy pracą społeczną, a deszczem a innymi zawirowaniami życiowymi:

Zerwałam darń, część nasadzeń jest, a reszta czeka na posadzenie, chcę tam jeszcze pergolę nad ławeczką ulepić, ale pogoda nie sprzyja tego typu pracom, ale w końcu jest jeszcze październik
Są tam 2 pnie, ale nie ruszę ich w żaden sposób, coś wymyślę.

Zadziwiają przycięte po pierwszym kwitnieniu floksy i cieszą oko po raz drugi. Rano było trochę słońca:

Zieleń, drewno i antracyt 21:35, 20 wrz 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Helen, Magda, żebyście mi potem nie wypominały
Wyskoczyłam do ogrodu bez kawy, bo za zimno i za mokro, a przypominam, że przez jeżowe towarzystwo mokrą trawę mam powyżej kostek
Graby, te bardziej dorodne (za nimi są jeszcze 2 sztuki w wersji na razie mini ) i trzy, z których będę jednolitą przesłonę tworzyć, o ile zniosą sąsiedztwo orzecha. Te drugie to taki eksperyment bardziej, chociaż na razie radzą sobie nie najgorzej.

Szkoda, że takiego szpaleru nie zrobiłam u siebie na wjazdowej. Mam u siebie trzy graby i rosną doskonale, a klony globosum mi pousychały Te szybko rosną i szybko się zagęszczają.
Grzebiuszka ziemna 21:26, 20 wrz 2022

Do góry
Donos:
uprzejmie donoszę, ze jednak i pomimo ciągle działam i coś tam grzebię jak na Grzebiuszkę przystało
Posadziłam w nowe rabaty i uzupełniłam starsze:
- 5x trzmielina na pniu,
- 1x róża Pirouette
- 2x róże rabatowe bez nazwy,
- 2x borówki amerykańskie,
- 3x jagody kamczackie,
- 1x hortensja machoprylla,
- 10 x nachyłek różowy American dream,
- 2x lawenda Rosea
- z 50 różnych cebulek

Powstała ok 6-metrowa nowa rabata wzdłuż domu i widać tu wzniesiony samodzielnie murek do kranu, reszta zabezpieczona przed deszczem czeka na lepszą pogodę :

Tu już posadzone trzmieliny i inne, nie obyło się bez niespodzianek, a to po wyciętym niegdyś drzewie, ogromne korzenie, a to jakaś stara wylewka cementowa, która zaburzyła nasadzenia itp
Na ten pień rzucę chyba kilka rojników.

Trafiły tam również moje ostnice hodowane z nasionek "na własnym piersiu"

Pokażę nasz ogród 21:21, 20 wrz 2022

Do góry

Taką niespodziankę zastaliśmy rano na ogrodzie.
Pergola była wiekowa. Nie wytrzymała obfitych opadów.
Ogarnięte.
Ale co dalej z tej sytuacji wyniknie jeszcze nie wiem.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:20, 20 wrz 2022

Do góry
no pieska nie pokazałam jeszcze, już nadrabiam[img
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies