Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 20:12, 20 wrz 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Ciepły montaż

Podpytam o ten ciepły montaż, co dawali pod tą zaprawę do tego ciepłego montażu?
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:11, 20 wrz 2022

Do góry
Wykopałam dziś cebule białych czosnków . Bardzo ładne duże, obok te nowe z Biedry

Pomieszam je,ciekawe czy zakwitną w jednym czasie,bo nie wiem jaka to odmiana tych "starych"

Kompozycje z trawami w roli głównej 19:56, 20 wrz 2022

Do góry

Ta sama rabata widziana z różnych stron. Zaczęło się od malutkiej sadzonki spartyny- w 2004r.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:54, 20 wrz 2022

Do góry
Trombocino super rosnie, ale za pozno je posialam...

Okra czad

Sałatka pokrzywowa 19:03, 20 wrz 2022

Do góry

To już kawałek dolnego piętra w lasku - kwitnąca liriope
Sałatka pokrzywowa 19:01, 20 wrz 2022

Do góry
Zostało mi parę zdjęć

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:01, 20 wrz 2022

Do góry
Powiedzcie mi jak przearanżować tą rabatę? Muszę koniecznie zdecydować się co tu posadzić na jesień, bo to miejsce to moja wielka porażka. W tym miejscu posadzone były trzy klony globosum. Najpierw padł środkowy, posadziłam w jego miejsce wiśnię globosum (na środku), a potem padł klon po prawej stronie. Nie chcę kupować klona, bo nigdzie nie dostanę drzewa z tak dużą koroną jak ten przy garażu, a po drugie nie chcę ryzykować kolejnej straty. Myślę czy nie posadzić tam iglaka, a może w ogóle zostawić tylko dwa drzewa? Może mają za mało przestrzeni? Błagam o pomysły bo mój mózg już paruje od tego myślenia.

Edit:w rogu wyschnięty klon, który wypuszcza gałęzie od podkładki

W ogródku emerytki 17:41, 20 wrz 2022

Do góry
gogo napisał(a)

Nie martw się, Twoje maluchy zdążą urosnąć przed zimą

Matka, po odstawieniu małych i nauczeniu szukania jedzenia, już się nimi nie interesuje i muszą sobie same radzić.
Jeże są samotnikami, każdy szuka sobie swojego miejsca na ziemi, choć mieliśmy 2 razy takie, które zajęły domki wspólnie i razem hibernowały, ale to było w naszej izolatce, nie w naturze.
To nasza izolatka.

Jeże zawozimy do naszego kolegi, ma dziki ogród ze stawem, daleko od dróg z samochodami.
Preparat na pchły to Effipro, do pryskania.

Dziękuję w imieniu grujecznika

Ale macie profesjonalne jeżowe zaplecze
Dzięki za wszystkie odpowiedzi Nasze maluch czasami wychodzą jeszcze grupowo, albo za mamą, a na pewno z jednego miejsca. Już nie z gniazda, tylko z zimowego domu mamy, stąd moje pytanie o wspólną hibernację.
Ogród pod pliszką 17:38, 20 wrz 2022

Do góry
Skarpa się wolno ale zapełnia kocimietką

Moje ostatnie już działanie że schodami czyli koniec
Ogród pod pliszką 17:33, 20 wrz 2022

Do góry
Jesień też może być piękna
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:23, 20 wrz 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Oj tak

Cieszę się bo zaraz po pracy poszliśmy do ogrodu. Ponad 2h pracy. Prawie ogarnęliśmy rabatę od sąsiada, M wykopał (a najpierw wyciął) ponad 2metrową brzoskwinię I samosiejkę orzecha włoskiego. Drewno na stertę do spalenia czy pocięcia, sterta jest już ogromna.

Wycięłam przekwitnięte wernonie (miały dobrze po 2.5 metra) I sadźce. I wyrwałam chwasty. 3 taczki zielska. Ale ogarnięte, na wiosnę będzie mniej pracy

Mam cos co ryje I zjada korzenie, pietruszka, marchew, selery, buraki wszystko zgryzione. Tylko nać zwiędnięta na wierzchu. Zamówiłam 3 kilo kostek do karmników deratyzacyjnych, ale wątpię że karczowniki na to pójdą, one chyba spod ziemi nie wyłażą? Seler, wyjedzony od spodu

Chlopaki na budowie beda dopiero w poniedzialek, wiec w sobote pojedziemy tam posprzątać, bo od poniedzialku montaz okien. Hmmmmm

Karczownikowi musisz zapodać do nory, a najlepiej nie raz, do tego dobrze kupić preparat jemu dedykowany, bo jest chyba mocniejszy niż nornicowy.
Okna już zamontowałaś, sprinter nie kobietaMy pozwolenie na przebudowę stodoły odebraliśmy, ale jeszcze nam z rok zejdzie na starej części
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:02, 20 wrz 2022

Do góry
Ciepły montaż

W ogródku emerytki 15:07, 20 wrz 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
No proszę, czyli 'Wasze" dorosłe jeże wiedzą gdzie w razie czego maluchy przyprowadzić na podkarmienie
U mnie towarzystwo biega już po całym ogrodzie. Niektóre bardzo urosły, ale kilka jest mniejszych i mam nadzieję, że te też sobie poradzą zimą. Czy wiesz może, czy maluchy z letniego(sierpniowo-wrześniowego) miotu zimują w gnieździe z mamą, czy szukają własnego lokum?
Jakim preparatem pozbywacie się pcheł i w jaki sposób? Spryskujecie je?
No i zastanawia mnie, gdzie potem wypuszczacie te wszystkie uratowane jeże.
Ale Cię zarzuciłam pytaniami

ps. Przepięknie zaczyna się wybarwiać Wasz grujecznik

Nie martw się, Twoje maluchy zdążą urosnąć przed zimą

Matka, po odstawieniu małych i nauczeniu szukania jedzenia, już się nimi nie interesuje i muszą sobie same radzić.
Jeże są samotnikami, każdy szuka sobie swojego miejsca na ziemi, choć mieliśmy 2 razy takie, które zajęły domki wspólnie i razem hibernowały, ale to było w naszej izolatce, nie w naturze.
To nasza izolatka.

Jeże zawozimy do naszego kolegi, ma dziki ogród ze stawem, daleko od dróg z samochodami.
Preparat na pchły to Effipro, do pryskania.

Dziękuję w imieniu grujecznika
W ogródku Martki 15:07, 20 wrz 2022

Do góry
Haniu, prostota, słowo-klucz, ja tu wręcz odkryłam moją duszę w domu mam trzy kolory, biel, dąb i szarości, w garderobie dolącza do tego czarny, ubieram się oszczędnie w kolor, moja dusza to nie angielskie tapety
Dziś znów przyszłam pod bibliotekę.

A to „tylko” deseczki
W ogródku Martki 14:51, 20 wrz 2022

Do góry

W ogródku Martki 14:48, 20 wrz 2022

Do góry
Kilka zdjęć potwierdzających, że wyjątki od reguły potwierdzają regułę Jedyna tak szalona rabata jaką tu widziałam Z dedykacją dla naszych daliowych potentatek

W tle Helsinki Music Centre
Zieleń, drewno i antracyt 14:32, 20 wrz 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Helen, Magda, żebyście mi potem nie wypominały
Wyskoczyłam do ogrodu bez kawy, bo za zimno i za mokro, a przypominam, że przez jeżowe towarzystwo mokrą trawę mam powyżej kostek
Graby, te bardziej dorodne (za nimi są jeszcze 2 sztuki w wersji na razie mini ) i trzy, z których będę jednolitą przesłonę tworzyć, o ile zniosą sąsiedztwo orzecha. Te drugie to taki eksperyment bardziej, chociaż na razie radzą sobie nie najgorzej.

och, marzę o takim szpalerze przy głównym wejściu do Ogrodu przy domu Działkowca
Jak duże je kupiłaś i ile rosną u Ciebie?
Ogrodowe wariacje 13:46, 20 wrz 2022

Do góry
Jeszcze takie zeszłej jesieni:

Ogrodowe wariacje 13:37, 20 wrz 2022

Do góry
Jesień fajna na przesadzanki i choć leń mnie nie opuszcza to ciągle coś tam planuję do zrobienia. Może pogoda tak na mnie działa

Potrzebuję pomocy jak odmienić to miejsce. Zawsze je pomijam i nie mam kompletnie pomysłu jak zaaranżować. Trudne warunki z dużą brzozą, niektóre rośliny radzą sobie doskonale inne mniej.
Głównie chodzi mi o tą część pod tujami. Rosną przed nimi dwa pierisy i kulki bukszpanowe, które tutaj mi nie pasują, a na wąskim pasku są mikro żurawki, którym miejsce ewidentnie nie służy. Pasek powstał przy poszerzaniu rabaty i można go wykończyć takim samym rodzajem ściółki. Po lewej stronie rosną hortensje ogrodowe podsadzone hakone, na tyłach żywopłot cisowy. Na drugim zdjęciu lepiej widać całą linię w tym miejscu.

Zdjęcie zeszłoroczne z boku ( widać, że słońce też tutaj dociera ) i z daleka

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:59, 20 wrz 2022

Do góry
Trochę wrześniowych fotek
Lubię ten widoczek, w zasadzie jedyny jaki mam z ogrodu, chmury dodają mu dramaturgii

Busz sąsiada za ogrodzeniem robi robotę, jakby go wyciąć to byłoby śmiesznie łyso
Nie wiem czy to widać, ale za ławką jest vanilka, wymyśliłam sobie że będzie wystawać ponad ławkę swoimi pięknymi kwiatostanami, ale coś nie wyszło kwiaty leżą na ziemi. Może wiosną zamienię miejscami budleję z vanilką, budleja pójdzie za ławkę, a vanilka w miejsce budlei.

Nad ogrodzeniem widać kwiatostany kwitnących miskantów KF.

Limki w jesiennym wydaniu.

I mój front jakże różny od tego co było jeszcze wiosną, zrobiłam kawał roboty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies