Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:35, 30 maj 2012

Do góry
Slawekm napisał(a)
Witam,

....
Wczoraj "ogoliłem" go na wysokość 2 cm i ponakłuwałem ręcznym areatorem i podlałem obficie.

Co mam teraz zrobić? Pomocy

Teraz go podlewaj obficie aby wypłukać nadmiar nawozów, a jak dawno został przenawożony?

Możesz jeszcze posypać go dobrą ziemią z worków i przegrabić, na pewno mu to pomoże.

Zeby poprawić przenikanie wgłąb, możesz go ponakłuwać rurkami. Zobacz nowy artykuł na stronie głównej.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:28, 30 maj 2012

Do góry
kelt napisał(a)

Tutaj jeszcze 2 zdjęcia jak to wyglądało rok temu czyli wysiany we wrześniu 2010, a na zdjęciach - stan na lipiec 2011. Wtedy o ile pamiętam nie był jeszcze nawożony i był dosyć żadko podlewany.

.....

Pogrzebię w tej ziemi i zobaczę, może obędzie się bez zrywania tych martwych placków.

Dzięki za sugestię

Pozdrawiam, Grzesiek.

Na tym zdjęciu widać pas zieleńszej trawy, tu zapewne był kopany rów do rur albo coś przekopywane i trawa ma się znacznie lepiej. To na pewno gleba "zawiniła".
Trawa wygląda na "zagłodzoną". Sypnij jej nawozu w tych gorszych miejscach i podlej żeby go rozpuścić, albo jeszcze lepiej zastosuj Magiczną siłę do trawnika - interwencyjny polej konewką po liściach.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:26, 30 maj 2012

Do góry
stychaz napisał(a)

Witam,

Zbitą glebę nakłuwa się takimi rurkami lub butami z kolcami. Można teraz nakłuwac też.

To prawda, z podlewaniem trawnika, lepiej obficie a rzadziej niż często a płytko.

Dziękuję Danusiu za wszelkie informacje. Widziałam te rurki w artykułach o trawniku ale w żadnym sklepie ich nie spotkałam. W internecie też nie, chyba że szukałam pod jakąś złą nazwą

A czy jest może już załozony wątek z tym ogrodem bez trawnika? Szukałam wątków po użytkowniku Gardenarium ale niestety nie znałazłam nowego.

Bardzo mnie ciekawi jak został zrobiony, bo chyba za kilka lat (jak Potworki podrosną) skuszę się na zamianę trawy na cos innego.

Artykuł o nakłuwaniu wejdzie dziś, a rurki już są w naszym sklepie pod nazwą aerator do trawnika

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/aerator-do-nakluwania-trawnika
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 13:23, 30 maj 2012

Do góry
Kochani odzywam się po przerwie

Jechałam po kolei wątkiem i napisałam do Gości na PW adres z tel Witka, jeśli kogoś pominęłam proszę o wiadomość a adres doślę.

Na naszym Święcie Róż będzie producentka "Mai w ogrodzie" Ania Słomczyńska z mężem Pawłem i kamerą, przygotujmy się na opowieści o naszej społeczności ogrodowiskowej.

Maja ma wyjazdową pogodę i będzie gdzieś w Polsce, ale my będziemy obecni

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:00, 30 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witam,

Zbitą glebę nakłuwa się takimi rurkami lub butami z kolcami. Można teraz nakłuwac też.

To prawda, z podlewaniem trawnika, lepiej obficie a rzadziej niż często a płytko.

Dziękuję Danusiu za wszelkie informacje. Widziałam te rurki w artykułach o trawniku ale w żadnym sklepie ich nie spotkałam. W internecie też nie, chyba że szukałam pod jakąś złą nazwą

A czy jest może już załozony wątek z tym ogrodem bez trawnika? Szukałam wątków po użytkowniku Gardenarium ale niestety nie znałazłam nowego.

Bardzo mnie ciekawi jak został zrobiony, bo chyba za kilka lat (jak Potworki podrosną) skuszę się na zamianę trawy na cos innego.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:11, 29 maj 2012

Do góry
Albo nasiona traw były nie wymieszane, albo tu gdzie rośnie dobra ziemia, a tu gdzie nie rośnie - martwica glebowa.

Posyp kompostem te placki nie rosnące, ale skoro nawozisz to powinno rosnąć nawet na martwicy.

Reklamuj w firmie, nie do pojęcia są te placki. Nigdy nie widziałam czegoś takiego..
Rozkop te miejsca słabe, pogrzeb w ziemi, żeby dojść przyczyn tego stanu.

Czy to było zawsze? czy wydarzyło się coś szczególnego,. a może opryskali bofixem na chwasty, a może był przenawożona i padła a teraz ledwo odbija?

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:03, 29 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wpadam i szukam: wg nieco niepewnej relacji Ewy: " trawy...forsycje...trawy...forsycje... szukam dalej
Miło poczytać...

Danusiu -specjalnie dla Ciebie

Konstancja30 napisał(a)
Linka o la la ... śliczny ... jakim cudem masz te ufoludki na konarze ... moje na giną marnie ... dlatego obsadziłam konar u podnóża

Ania ... witaj ... no właśnie zaczynam dzień od ogrodowiska i kończę ... sęk w tym, że kończę zbyt późno ... a potem ... no właśnie ... publiczna kompromitacja ...

wczoraj podobnie jak i przedwczoraj ... i tak wiele razy ... pałętałam się pomiędzy wątkami szamotając się z obezwładniającą mnie labilnością emocjonalną ... żeby źle nie śnić (jakby na sny był czas po 2 w nocy) z głową w marzeniach dotrwałam do rana ... jakimś cudem pracę przetrwałam ... za to drogi do domu nie dźwignęłam ... od podstawówki miałam problem z drogą pomiędzy punktem A a punktem B ... szczęśliwie na maturze mogłam zdawać biologię (3 osoby zdające jakieś 3 razy tyle komisji ale przytomnie uznałam, że matmy nawet na tróję nie spiszę ) ... dwie dekady potem zmora dopadła mnie znowu ... stoję sobie i czekam na autobusik ... autobusik podjeżdża nie mój ale co tam 1 przystanek i dalej mam więcej możliwości ... po głowie galopują mi miskanty i 3 brzózki które niezdarnie próbuję osadzić w przestrzeni przedogródka ... wysiadam i miłe odczucie sukcesu bo faktycznie nadjeżdża taki autobusik który mi pasuje ... supcio ... dobiegam pare metrów dalej ... wsiadam ... już mam z tymi brzózkami dalej kombinować ale denerwuje mnie facet ... gapi sie na mnie i śmieje ... gupiii ... odwracam się ale jest coraz gorzej ... poczucie irracjonalnego deja vu mnie nie opuszcza ... gorzej zerkam a ten facet śmieje się już wprost do mnie i to całą gębą że tak powiem ... kilka osób jakby też ale nie wprost ... hmmm ... na rondzie sprawa stała się jasna ... wysiadłam i wsiadłam do tego samego autobusiku ... no cóż pozostało wysiąść z taką godnością na jaką w tej sytuacji mogłam sobie pozwolić ... i dziś może dla odmiany spać jak należy ...

a te brzózki to mi nie wejdą chyba jednak ...
Puste pole z wysepką kwiatową 22:52, 29 maj 2012

Do góry
Elfik napisał(a)

Modrzew z rozwianym włosem?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:50, 29 maj 2012

Do góry
Wpadam i szukam: wg nieco niepewnej relacji Ewy: " trawy...forsycje...trawy...forsycje... szukam dalej
Miło poczytać...
Pszczelarnia 22:44, 29 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ewa - ja tez powtórzę, że musisz mieć koniecznie nowy awatar Chyba, że tą głowę w żywopłocie dasz
Problem z brzydką pustą dużą rabatą 21:27, 29 maj 2012

Do góry
Może dosadź kilka hortensji bukietowych do tych traw?
Proponuję też kolorowe żurawki, ale na samym brzegu i dużymi ilościami.
Luka pod żywopłotem 20:52, 29 maj 2012

Do góry
Można odmłodzić taki żywopłot ścianając go nisko i wtedy wypuści od dołu, lub podsadzając młodymi roślinami tego samego gatunku i cięciu.
"Baśniowy" Ogród 20:50, 29 maj 2012

Do góry
Mnie także spodobała się rabata niebieska. Witaj ze swoim uroczym ogrodem.
Moczarka niepożądana 20:39, 29 maj 2012

Do góry
Jest prosty sposób - wpuśćcie amura, zje wszystko.

Amur
Korekta rabaty przed wejściem do domu 20:32, 29 maj 2012

Do góry
Piel zielsko, zadbaj o ogródek a o nasadzeniach pomyślisz na spokojnie
Zwójka sosnóweczka 20:23, 29 maj 2012

Do góry
Trzeba uniemożliwić wylot motyli, który odbywa się pod koniec czerwca i w lipcu, bo wtedy samice złożą jaja na pąkach młodych pędów.

Zimują gąsienice wewnątrz pąków, a wiosną wgryzają się przy nasadzie pąka szczytowego i żerują po czym w końcu czerwca przepoczwarzają się i wylatują motyle.

Zwalcza się albo gąsienice zimujące wiosną (k. kwietnia. pocz. maja) albo gąsienice letnie zanim wgryzą się w pąki (lipiec).

Preparat Sumithion 500 EC
Przydomowa oczyszczalnia - co może rosnąć 20:08, 29 maj 2012

Do góry
Taki placyk można obsadzić dowolnymi roślinami okrywowymi, ale propozycja z lawendą i zurawką jest bardzo ładna. Może też być dwa lub trzy kolory żurawek, trzmielina Fortunego, irgi, trawy.

Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Aeracja i piaskowanie 20:02, 29 maj 2012

Do góry
Witam Was, jak na zamówienie mam specjalny artykuł na ten temat, i mam też odpowiednie narzędzia.
Poczekajcie na publikację, teraz robimy rysunki przekroju gleby pod trawnikiem. Buty nakłuwające nie wystarczą, potrzebny jest aerator, taki jak ten

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/aerator-do-nakluwania-trawnika-yeoman

Artykuł już jest, poczytajcie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/306-napowietrzanie-trawnika
Pszczelarnia 19:26, 29 maj 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zdjęcia i opowieść będą, jeszcze chwila. Dziękuję za pamięć i wpisy. I Danusi za zdjęcia z moją ukochaną rośliną.

Witam Cię "Lejdo" na mym wątku! po Twoim pierwszym wpisie.

Ja też witam i dziękuję za brzucho koguta z gniazdem
Pszczelarnia 19:24, 29 maj 2012

Do góry
justi napisał(a)
Ewa, wyśmienicie wyglądasz w kapeluszu, tak po angielsku
A Danusia to chyba nie spała dziś, posty po 1 i 3 w nocy, podziwiam.

Położyłam się o 3.30, widno było
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies