Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Blaski i cienie nowego życia 10:46, 24 mar 2013

Do góry
A czy rozpoznajecie w tej palmie pojedyncze elementy?
-patyki derenia
-trawa miskant Morning Light
-własne zasuszone płatki storczyków
-to czerwone to jakaś barwiona trawa kupna
-wstążeczki
Jurajski Ogród 14:55, 23 mar 2013

Do góry
Barbaro, Kasiek to na pewno nie jest głodek mrzygłód, ta roślina jest podobna trochę do smagliczki, a trochę do ubiorka wiecznie zielonego, ale to żadna z nich, ta kwitnie na żywo pomarańczowy kolor kwiatostanami ok. 20 cm wysokości, niezbyt atrakcyjnie, dlatego w zasadzie jej już prawie nie mam. Taka ładna jak na zdjęciu, to jest tylko na jesieni i wczesną wiosną, później już nie bardzo.
Dziękuję Kasiu za wiosennnego kwiatuszka. Pozdrawiam serdecznie

Iwonko, te widoki już się nieco zmieniły (wszystko podrosło), bo zdjęcie jest stare. Ta trawka to rzeczywiście miskant Zebrinus. Potrzebuje gleby lekko wilgotnej, ja go mam w zacisznym miejscu i zimuje dobrze bez okrywania. Rośnie ok. 1,50 -1,70 m wysokości. W polskich warunkach w zasadzie nie zdąży zakwitnąć (bardzo rzadko). Moim zdaniem są ładniejsze miskanty (7 lat temu jak sadziłam, to nie było), ale jeśli Ci się podoba, to czemu nie. Pozdrawiam serdecznie
Danusiu, dzięki, że wpadłaś do mnie. Pracy jest jak w każdym większym ogrodzie, ale nie narzekam...
Jurajski Ogród 12:31, 23 mar 2013

Do góry
Agniesiu ale ładne widoki i duża przestrzeń a u mnie to tylko sami sąsiedzi dookoła i kopcące kominy bo palą śmieci.

Czy dobrze rozpoznaję to miskant u dołu mam w planach kupić go, ale nie wiem jakie ma wymagania i jak rośnie?
Liliowo i kolorowo:) 09:01, 23 mar 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Czosnki kupilam niebieskie dwa ten olbrzymi, mniejszy niebieski i biały a z trawami to ciagle sie obawiam , ze u mnie wymrozi mi te trawy a Ty Agnieszko masz doświadczenie moze mi cos polecisz? juz jedną mam zapisaną ,miskant zembrinus, u Marysi ma się dobrze, podobają mi się rozplenice.

Danusiu piękne zakupy poczyniłaś,czosnki wyglądają okazale i bardzo zdrowo,a w trawach mamy identyczny gust-mam takie same plany zakupowe + czerwona trawa Red Baron.
Muszę sobie kupić też ranniki-wyglądaja tak optymistycznie
Serdecznie pozdrawiam
Liliowo i kolorowo:) 19:52, 22 mar 2013

Do góry
Czosnki kupilam niebieskie dwa ten olbrzymi, mniejszy niebieski i biały a z trawami to ciagle sie obawiam , ze u mnie wymrozi mi te trawy a Ty Agnieszko masz doświadczenie moze mi cos polecisz? juz jedną mam zapisaną ,miskant zembrinus, u Marysi ma się dobrze, podobają mi się rozplenice.
Mój ogród w cieniu drzew 16:19, 21 mar 2013

Do góry
Netko, nie sadziłabym kulek bukszpanowych przy samych hortensjach, bo za kilka sezonów hortensje się rozrosną i zasłonią pędami kule, moim zdaniem powinna być tam jakaś strefa przejściowa, np. trawa miskant "morning light" - posadź ją w ilości np 3 sztuk za kulkami (a przed hortensjami) i w ilości 2 sztuk za pojedynczą kulą na pniu. Pojedyncza kula na pniu nieco bardziej w środku host, by ładniej wyglądała, a przy niej 2 kulki bukszpanowe niskie. Zamiast 1 stożka spróbuj dać tam dwie kule na pniu na różnych wysokościach. Czy tam jest wystarczająco dużo słońca dla berberysu? I jeszcze jedno pytanie, czy to się wszystko tam zmieści, bo nie widzę na zdjęciu tej przestrzeni. Czy będziesz podcinać gałęzie sosnom? - bo to też ważne w układzie przestrzennym.
Można też w tym układzie, który opisałam wyżej zastąpić wszystkie kule na pniu stożkami ale w tym układzie co kule, czyli 2 z lewej różnej wysokości i 1 z prawej przy kostce (małe kulki bukszpanowe zostają). Z przodu rabaty na połączeniu żurawek i berberysu dałabym niskie trawki lub turzyce - 5-7 sztuk. To narazie tyle, co mi się na początek nasuwa. Serdecznie pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 15:20, 20 mar 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Miskant chiński 'Silberspinne'...ten też powinien dać radę u mnie w tamtym miejscu. Ale już pisałaś, że nie jesteś w stanie wyciągnąć z niego 30 sadzonek...to trudno się mówi
Muszę przy siatce wszystkie naraz posadzić, potem dalej będę walczyć z tamtą rabatką.
Zebrinuska mam od zeszłego roku w innym miejscu

Dziękuję za chęci i miłego dnia życzę.

Kasiu, a dlaczego aż tyle potrzebujesz tych sadzonek?Przecież one Ci się ślicznie rozrosną
Ogród z lustrem 13:59, 20 mar 2013

Do góry
W półcieniu nieźle sobie radzi miskant "Variegatus" ale 'Morning Light' też pewnie sobie poradzi. Jak będzie marniał, to szybciutko przesadzaj i wsadż Hakonechloa macra.

Perłówki nie sadziłam, ale widziałam w wielu ogrodach w Holandii.

Ogród preriowy ma być w Magnolii, ale nie wiem kiedy, a kończyć go mam nadzieję w tym roku, ale czas jakoś ucieka przez ten brak wiosny

W maju w Magnolii będzie ogród miłośników roślin - metamorfoza.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:26, 20 mar 2013

Do góry
Miskant chiński 'Silberspinne'...ten też powinien dać radę u mnie w tamtym miejscu. Ale już pisałaś, że nie jesteś w stanie wyciągnąć z niego 30 sadzonek...to trudno się mówi
Muszę przy siatce wszystkie naraz posadzić, potem dalej będę walczyć z tamtą rabatką.
Zebrinuska mam od zeszłego roku w innym miejscu

Dziękuję za chęci i miłego dnia życzę.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:55, 19 mar 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Poczytałam o włamaniu do sąsiada, niechęci do szefa, obejrzałam piękny wianek...ale odpowiedzi na pytanie jaki to miskant czeka u Ciebie na podzielenie nie znalazłam...
I też pozdrawiam

Kasiu, ja to już całkiem przestałam panować nad własnym wątkiem W dodatku walczę z pogodą, która utrudnia nam dostęp do netu i tv

Już odpowiadam. Jeśli chodzi o miskanty, to mam zasadniczo 3 odmiany:

Miskant chiński 'Silberspinne'

Miskant chiński 'Zebrinum;

Miskant chiński 'Rotsilber'
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:29, 18 mar 2013

Do góry
Poczytałam o włamaniu do sąsiada, niechęci do szefa, obejrzałam piękny wianek...ale odpowiedzi na pytanie jaki to miskant czeka u Ciebie na podzielenie nie znalazłam...
I też pozdrawiam
Przerabianie ogródka pod swój gust 20:58, 16 mar 2013

Do góry
Witaj, niestety nie wyświetlają mi się zdjęcia w pierwszych stronach, ale z reszty widzę, że ładnie tam masz Ogromny miskant!
Również pasjonuję się akwarystyką i potwierdzam, że jeden mały błąd i plaga glonów Ale warto się pomęczyć dla efektów Stosujesz JBL Manado? Kolor mi trochę je przypomina. Super litraż! W takim to można poszaleć
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 19:54, 16 mar 2013

Do góry
asc napisał(a)
Kochana czytam u Gierczusia, że trawek nie ma na Twojej liście chciejstw....... to niemożliwe. Bendom na pewno Jak synuś wrócił z Hameryki, to powiedział, mamuś posadź sobie trawy, jak to pięknie wygląda.. Popukałam mu w czółko i stwierdziłam trawę to mam na trawniku.... Ale ziarenko zasiał.. wiec kupiłam i trawę.. i się zachwyciłam...... potem zobaczyłam, że na Ogrodowisku jest szał na trawki..... wiec jak tu weszłam to już nie odbiegam od standardów w tej materii..

Hi hi hi hi (że tak powiem jak Nasz Ogrodowiskowy Kondzio Miły Hihacz ) Aniu - kiedyś nie było na mojej liście chciejstw też hortensji bukietowych i buksików i host (tylko proszę nie mów nikomu bo nie uwierzą albo co gorsza mnie stąd wygonią Dzisiaj już znam nazwy hortensji (oczywiście nie wszystkie ale jedna, ba nawet łacińską i szukam takich które by mi najbardziej pasowały, hosty zakupiłam i na nie czekam a buksiki to chciałabym sama popróbować rozmnożyc Tak, że... sądzę iż z trawkami możesz mieć (a najpewniej... masz) rację Tylko jeszcze do tego nie doszłam Ale już wiem, że to cudo pasiaste u Ciebie (na które na razie nie mam miejsca to miskant zebrinus, dobrze? Pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:15, 16 mar 2013

Do góry
Wiesz co to za miskant? Bym sobie zobaczyła...Dasz radę zrobić ze 30 sadzonek? Tyle mi potrzeba...muszę trochę ponad 15 m w szeregu pod siatką posadzić...
Masz też niską rozplenicę? Koło kulek i stożków bukszpanowych muszę ją posadzić. Ta, którą pokazywałaś za wielka rośnie...
W każdym razie dziękuję za chęci

Pokaż, co kupiłaś
Ogrodowe zacisze 22:19, 15 mar 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Marysiu masz igłe kleopatry? dobrze widzę czy to coś innego?

Danusiu!
Co to takiego ta igła Kleopatry? Może ja to inaczej nazywam?

Miskant zebrinus zimuje bez problemu.
Kocimietka Fassena sama się rozsiewa w zastraszajacym tempie.
Katalpa natomiast rosnie bardzo szybko. Ta została posadzone na wiosnę 2011 r, taka dość mała sadzonka. Rośnie bardzo szybko, ale, niestety, jeszcze nie kwitła. Muszę ją w tym roku dobrze podsypać nawozem.
Ogrodowe zacisze 21:59, 15 mar 2013

Do góry
Piękne te rabaty a kocimiętke i przetacznik mam juz zapisane na liscie zakupow,katalpa piękna, obcinasz czy zakwita?bo piekne ma kwiaty a miskant jak zimuje Marysiu? podobaja mi sie trawy ale zawsze się obawiam wymarzania a co do rdestu to potrzebuje mocnych podpor bo ma grube zdrewniałe pędy ale zapewne to wiesz ale w oczach rosnie
Mój mały raj na ziemi :) 19:35, 14 mar 2013

Do góry
Pięknie wygląda ten miskant
Mój mały raj na ziemi :) 19:32, 14 mar 2013

Do góry
Noo piękny ten miskant ... Bardzo Ci dziękuję Aniu , u mnie też dziękowałam..

W ubiegłym roku prawie wcale swego ogródka nie fotografowałam , teraz jak zachorowałam na Ogrodowisko będę chciała to zmienić

Ślicznie wygląda w tym miejscu , bardzo podkreśla urodę bukszpanów
Mój mały raj na ziemi :) 17:33, 14 mar 2013

Do góry
Pięknie się tam wpasował ten miskant!
Ogród w skali mikro :) 14:17, 14 mar 2013

Do góry
Przypomniałem sobie, że u mnie rośnie w półcieniu Spartina 'Aureomarginata'.
Pod jodłami i sumakiem, ta kępa za liliowcami (zdjęcie kadrowane)

A tutaj miskant 'Variegata' przytulony do wiśni, wprawdzie ma on ok. 4 godzin pełnego słońca.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies