Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:49, 21 maj 2014

Do góry
Poustawialam w kartonach w cieniu, podlalam. Teraz tylko to posadzić

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:47, 21 maj 2014

Do góry
Agnieszka - grządka nie skończona , piszą że na groszek za późno.. wiec trudno, posadzę za rok..

Makkasiu - wieczór z dobranocką o Małej MI

Kindzia - będziemy sie ściskać.. jak auto naprawie, bo na razie mogę iść na nogach A część do auta najpierw przyszła nie ta, a teraz nie przychodzi żadna... grrrr

Admete - w środku tygodnia jak pasi zapraszam.. ale jakoś taki ten maj u mnie zapchany w kalendarzu... a czerwiec wygląda podobnie..

Madżen - spokojnie... nie denerwuj się ... będzie dobrze.. lato przyszło..

BusyBee - makabra..... jak nie urok to sraczka.. a jak już grad nie uwali to pies wlezie w rabaty i wyłamie ostróżki..grrr myslałam że go wczoraj wzrokiem teleportuję ze środka gęstej rabaty.

Karolina - grad był w sobotę... a na razie lato.. tylko burze szaleją wkoło.. wyrandapowałam jeżyny.. ledwo skończyłam i przywlokła sie taka jedna.... szlag by ja trafił..... znów muszę iść czołgać sie pod jodłami... wydrapana jestem jak po bitwie ze stadem dzikich kotów.. zaczęłam przesadzać azalie, stary wnerwił... pieprznęłam wszystkim i leży sobie wykopana azalia, łopata gdzieś w nerwie ciepnięta.... weny brakło, miejsca też....

I czereśnie nadają się do jedzenia

I nie tylko szpaki, sójki je podjadają..

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:47, 21 maj 2014

Do góry
Dzisiaj dostałam mega paki kosmiczne zabezpieczone

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:26, 21 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Dzięki za życzenia dzisiejsze kwiatki, zakwitają jeszcze iryski niskie
[

Piękne.
A czosniki w tym roku rzeczywiście wysokachne są.
I piwonie moje też jakieś wielkoludy.

Gratki (spóżnione) na 600 tkę
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:09, 21 maj 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

u mnie upał na razie nie wychodzę do ogrodu, w nocy na moment lunął deszcz i podlał roślinki
Zakątek z fioletową ławeczką 11:04, 21 maj 2014

Do góry
Ta róża np którą kupiłaś nie jest pnąca.....to róża pomarszczona rugosa. Rośnie wytwarzając rozłogi wiec rozrasta sie jak zarośla, 1,5 M h. Ale z powojnikiem sie nie nadaje....wogóle to ta sadzonka bardzo marna, nie rokuje wg mnie dobrze. Możesz posadzić ją gdzieś, gdzie miałaby stworzyć żywopłot, ale jedna sadzonka, to żywopłotu nie stworzy.....
Ona wyglada tak

Także pnąca nie jest!
A jak sadzisz róże to pamiętaj o 3 ważnych zasadach:
-Miejsce okulizacji( szczepienia ) pod ziemią, około 3-5cm
-podsyp dobrej ziemi do róż
- nie nawoź w pierwszym sezonie!
Ale pewnie to wiesz !
I kupuj dobrej jakości sadzonki, na inne szkoda kasy.

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 10:59, 21 maj 2014

Do góry
,,Pierwsze wrażenie"

MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 10:57, 21 maj 2014

Do góry
Witam wszystkich po długiej przerwie.

Jakoś tak ciekawie się życie układa, że gdy człowiek czegoś bardzo pragnie - marzenie się spełni. Choćby nawet spełnienie było namiastką marzenia... taką namiastką 4x6...

Wyobraźcie sobie statek bez portu, jaskółkę bez gniazda czy ogrodnika bez ziemi. Takiego co to próbuje na 1m2 balkonu upchać pół ogrodu botanicznego... to tyle w skrócie o mnie

Przychodzi jednak czas, że rower można zamienić na malucha, a balkon na skrawek ziemi mniej więcej wielkości 4x6 i tu... zaczynają się problemy

Posypuję głowę popiołem i kajam się swoją nieporadnością - gdyż tworząc z rozmachem ogrody innym, drżącą ręką rysuję rabatki na osobistym skrawku wielkości dorodnego dywanu.
A może powodem porażki jest też nadmiar pomysłów i chęć zrealizowania i uwzględnienia WSZYSTKIEGO?

Trudno znaleźć przyczynę, a trzeba znaleźć rozwiązanie - zwracam się więc do szanownego i wielce mi miłego grona Ogrodowiczan, z którymi z niejednej rabaty sadzonki się szabrowało o pomoc

Oto on - mój problem Moje chwastowisko-gruzowisko w rzucie i kilku ujęciach. Nie wrzucam żadnych własnych pomysłów na razie, bo mam w głowie śmietnik porównywalny jak ten w ogrodzie.

Zdążyłam na jesieni wykopać i oddarować dwie thuje i posadzić kolumnowe wiśnie Amanogawy, różę pnącą (Iceberg chyba?) oraz namiastkę żywopłotu z grabu (nie wiem czy nie podmienić część na cis ).
Podstawowy problem - z drugiego piętra z daszku nad balkonem sąsiada kapie woda podczas deszczu i żłobi nam rynny w trawniku. Tam też jest ciemniej i dość sucho.
Słońce jest między południem a podwieczorkiem, potem jest dość jasno ale w cieniu bo wokół bloki.
Ziemia jest usypana na gruzie, w tym chyba wapiennym jest sucha i niezbyt urodzajna.
Mimo półcienia dość mocno nagrzewa się elewacja od słońca. Ogółem - dość cieniście, ale sucho i upalnie. Co oczywiście też pociąga za sobą obecność mrówek z koloniami mszyc :/

Sąsiad po prawej, sąsiad po lewej i na przeciwko przez uliczkę kolejny blok, więc niezbyt intymnie, ale co tam.

POMOŻECIE?
Pokażę nasz ogród 10:51, 21 maj 2014

Do góry

cudeńka!!! Jak ja kocham różaneczniki Piękne są
Pszczelarnia 10:47, 21 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I front Danusiowy. Już widać ale brak jeszcze wykończenia (wyściółkowania po całości jakimś igliwiem, trocinami przekompostowanymi, korą zmieloną????).

A ten żywopłocik nietypowo z cisów Fastigiata zrobiliśmy - niestety zabrakło. Albo poszukamy gdzieś indziej albo poczekamy do następnej wiosny (kopane).

Super wygląda, taki delikatny.
Dziękuję, Ewo
..marzy mi się ogród ... 10:27, 21 maj 2014

Do góry
Gosia_S napisał(a)

masz już poziomki??? No nieee, u mnie dopiero zielone owoce; ale i tak jestem dumna z ich samozaparcia. Wsadzone były dopiero w tym roku
Pomysł na ogród 10:26, 21 maj 2014

Do góry
Skula napisał(a)
w tym roku poważnie i naukowo zająłem się rododendronem
co prawda mam go już parę lat ale przez czas budowy , którą jakoś przetrwał rósł w niesprzyjających warunkach
i mało tego że marniutko się rozwijał to nigdy nie przejawiał nawet chęci do kwitnienia
w zeszłym roku przesadziliśmy go na "kwaśną" rabatę , dostał dobrą ziemię i na wiosnę nawóz
widząc że trawią go choroby grzybowe pomogłem mu Topsinem
........

No miło z jego strony, ale jak ty tak mogłeś go zaniedbac to nie rozumiem...

Wszystko ci ślicznie i szybko rośnie, mam nadzieje ze moje opóźnienie wynika z tego ze wszystko w tym roku dopiero sadzone
Wilcza Góra 10:26, 21 maj 2014

Do góry
eda napisał(a)
Buźiaki

ale ładne zdjęcie
Rododendronowy ogród II. 10:24, 21 maj 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Bożenko, ależ u nas rwetes w ogrodzie! Najwyraźniej młode ptaki wyszły z gniazd. Wczoraj jeden (chyba młody kos) wylądował na szybie, ale pozbierał się i odleciał. Wdzięczność za gościnę w moim ogrodzie (w postaci białych ciapek) widzę już na kilku szybach na piętrze W powietrzu szał - udało mi się wczoraj zobaczyć jak ptak łapie jakiegoś owada w locie - SUPER! Na trawnikach szał - szpaki "wyprowadzają" swoje młode i karmią na miejscu i myślę, że uczą naśladować szukania pokarmu. Śmieszne sceny. Młode nie do końca umieją sobie poradzić, a nauczone, że dostają do dzioba, ganiają rodziców dopominając się o jedzenie. Te biedaki obrywają po skrzydłach, ogonie, gdy tylko młody zobaczy, że stary coś dzióbnął i nie daje. Komedia! Nie mam czasu na dłuższe obserwacje, ale te chwilowe też cieszą.

Bogdziu, ten ciekawski szczygieł to nie jest młode pokolenie, prawda? Za dobrze "wymalowany" na młodego chyba.

Ja już mam dość o 4.00 rano ptasi wrzask i pisk, mury, meble w ogrodzie, stoły, fasada obs... . U mnie ptaki świetnie łapią pająki a jaskółki to prawdziwe akrobatki. Wreszcie wróciły do nas jaskółki. Coś ich długo nie było.
Po każdym koszeniu trawnika mamy chmary ptactwa, idą podskakując jakby w falandze.
I to w sumie cieszy.
Ogród cichy i przytulny 10:15, 21 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Dzisiaj po pracy poszłam do ogrodu "poprawić" bądź nieco odnowić rabatę. Zrobiłam zdjęcia ale nie ma ich w aparacie - jakieś cuda ?
Ale inne jakoś się zachowały

cudne jest to drzewo w ramach, hosty pięknie podkreślaja kolor kory
Ogród, który ciągle zmieniam 10:13, 21 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
Asiu wężem przedłużyłam rabatę ,ona by była w oddaleniu od tej nowo powstałej rabaty przy studni jakieś 3 m ,,na tej rabacie też bym posadziła głóg taki jak przy rabacie przy studni ,takie dwa drzewa przy przejściu do oczka ,tak sobie wymyśliłam, mojemu M pomysł przypadł do gustu ,zobaczymy ,jeszcze myślę drugie zdjęcie to ta nowa rabata przy studni

Trawnik pierwsza klasa mój to zmora całego ogrodu
Jurajski Ogród 10:12, 21 maj 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
dzisiejszy poranek w Jurajskim

Bajecznie.
Zazdroszczę Ci zapożyczonego krajobrazu. Ale już chyba to mówiłam...
Mój "Ogród" 10:08, 21 maj 2014

Do góry
zdarłam darń dookoła działki (spod tuj). Nie była to lekka praca, ale Danusiny nożyk znacznie ją ułatwił. Tuje mają czym oddychać, dostały nawozów i są... jakby ładniejsze..., większe..., zieleńsze...?

tu wstawię zdjęcie do weekendowego porównania. Tak było zanim zaczęłam:

jak jest - pokażę tak szybko, jak tylko się da

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 10:07, 21 maj 2014

Do góry
Nie sądziłam że ktoś tu jeszcze zagląda więc tym bardziej dziękuję że wpadłyście

Ana thuje kórnik odbiły i tak jak pisałyście że rude mogą być jeszcze po zimie. Podlałam je magiczną siłą i na wiosnę ładnie się zazieleniły

AniaDS kupiłam to co radziłaś czyli Calipso i popryskałam róże ale zauważyłam że nie tylko śluzownica zaatakowała ale również coś mi wyjadło młodziutkie pąki

Anna Pisalska och nie wiem kiedy ten ogród mi się rozrośnie, muszę czekać z nowymi nasadzeniami jak będzie zrobione ogrodzenia a i po zimie są straty

UlaB ja również witam
Mój "Ogród" 10:06, 21 maj 2014

Do góry
Jak już się uporałam z areatorami, wertykulatorami, grabkami i nawozami, chciejstwo nowej rabaty mi się urodziło. Wytyczyłam sobie linie:

i się zaczęło
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies