Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Ivvvona 21:53, 22 cze 2014

Witaj Violu, dziękuję za odwiedziny u mnie. Pooglądałam nieco Twój ogród i widzę że masz spory kawałek ziemi do zagospodarowania. Z pewnością uda Ci się stworzyć piękne miejsce, bo doradców nie brakuje a chęci też są. Życzę pomyślnej realizacji planów
Viola 22:33, 22 cze 2014

Aneczko i Iwono dziękuję za odwiedziny, miłe słowa i równiez pozdrawiam. Razem damy radę
asiach 23:36, 23 cze 2014

Viola napisał(a)
Obiecane zdjęcia: najpierw ten sam fragment ogrodu w czerwcu tego roku, a nastepne zdjęcia sprzed paru dni. To dopiero pierwszy rząd nasadzeń, nie zdążyłabym przed zimą zrobić pełnej rabaty więc zostawiłam trawę wokół. Na wiosnę zajmę się usuwaniem darni i dosadzaniem roślin. [img Pod brzozami mój nowy kompostownik już rozpoczął produkcję złota, od lewej rosną: dereń biały elegantissima, 2 tuje "warany" (to moja wymyślona nazwa na wareana lutescens), znowu dereń, 2 tuje szmaragdopodobne, grujecznik, znowu szmaragdy i na ostatnim zdjęciu jeszcze widać derenia sibiricę. Na razie ubogo, ale już coś rośnie - hura!

Violu, już jestem ale zapowiada się bardzo dobrze. Zaczęłam od początku, tak aby jego poznać od podstaw. Czy dzisija zgłębię wszystko nie wiem chyba nie ale już zaczęłam.
Dobrze, że cieszysz się nawet najmniejszą rabatą to tak jak ja cieszyłam się nawet z najmniejszej roślny. Wiem jak to jest budować dom i jak na ogród zostaje niewiele Wszystko rozumię i dzięki tem cenię wszystko chyba jeszcze bardziej. Sporo dostałam , sporo sama z tatą ukorzeniałam i tak jak Ty tworzyłam.
Czytam dalej Pa
asiach 23:42, 23 cze 2014

jambosana napisał(a)

Jak ogród naturalistyczny, to żywotniki szmaragd raczej średnio pasują, zwłaszcza w takim szpalerze przerywanym dereniami. Nie wiem jaki chcesz efekt osiągnąć, będziesz coś przed dosadzać, robić szerszą rabatę ? Szkoda, że nie zdecydowałaś się na świerki serbskie, żywotniki jednak nie dadzą takiego efektu, bryła budynku sąsiada nadal bije po oczach i dominuje w ogrodzie i niestety tak będzie jeszcze długo. Mały świerk Nana nie zdominuje tej bryły wg mnie. Jak naturalistycznie, to raczej brzozy (widzę że masz je za płotem), przy tym nie te pospolite, ale ogrodowe dorenboos, czy fascination podsadzone np. dereniami, które lubisz i trawami, miskantami, czy lepiej trzcinnikami. Ważne jaką masz ogólną koncepcję ogrodu, gdzie widzisz rabaty o jakim kształcie, potem zapełnisz je stosownymi roślinami, w określonym stylu. Uwierz mi, mieć koncepcje to podstawa, ja jej nie miałam przez wiele lat i płaczę z tego powodu gorzko. Czasami jak się ma dobrą koncepcję, a kasy nie, to warto też poczekać na tą kasę...
To takie moje przemyślenia, może nietrafne... Pozdrawiam

Ja mam naturalistyczny i szmaragdy mam i myślę, że pasują a cała rabata jest bardzo zróżnicowana - dla mnie świetnie Idę dalej
Viola 12:41, 24 cze 2014

Asiu, dziekuję Ci, ze tak dokladnie wczytujesz się w mój wątek. Pewnie już wszystko przeczytałaś, to tylko czterdzieści parę stron. Tuje szmaragdopodobne (chyba kolumny) pod tym żółtym budynkiem wczesną wiosną wymieniłam w środkowej części na 7 tuj spiralis i chyba jeszcze wymienię po dwie z każdej strony. Tak żeby ostatecznio było 3 kolumny, jakaś roślina kontrastowa może bordowa, 11 spiralisów, znowu coś kontrastowego i znowu 3 kolumny. I na środku tego wszystkiego posadziłam 3 doorenbosy, które chcę zamienić w jakiś przyjemny zakątek, coś dosadzić, jeszcze drzewa, czy krzewy??? Zastanawiam się czy brzozy wciągnąć w rabatę razem z tymi nasadzeniami z tyłu czy zrobić jakiś spacerniaczek. Osobiscie podobają mi się takie zakątki jak u Ciebie i chyba wolałabym tam ścieżkę miedzy spiralisami a brzozą. Odległosc między tujami i pierwszą środkową brzozą to okolo 2m 80 cm, a miedzy brzozami tak okolo 2m. Teraz jest zbyt geometrycznie, nie wiem , chyba mi rozum odjęło, że tak posadziłam. Miało być inaczej, a wyszło jak wyszło
Marcin89 20:51, 24 cze 2014

Ja mam w głowie taki niezrealizowany pomysł, a mianowicie posadzenie brzóz razem z dereniem białym 'Aurea'. W czasie sezonu mamy połączenie zieleni z żółtym, a w zimie kontrast białych pni i śniegu z czerwonymi pędami derenia . Jednak nigdy tego pomysłu nie zrealizowałem.

U Ciebie Wiolu można by podsadzić brzozy np. 3 sztukami dereni, dodać coś ładnego z brzegu. I jak najbardziej wciągnąć brzozy w rabatę. Może jakoś pomiędzy nimi ścieżka. Dobrze myślisz.
Viola 21:36, 24 cze 2014

Caly czas myślę, o tych dereniach, zwłaszcza, że zrobiłam swoje sadzonki , ale coś jeszcze mi brakuje...
Marcin89 22:02, 24 cze 2014

Albo kolejnego koloru - podpowiem czerwonego w średnim i najniższym piętrze roślin albo po prostu kolorów jakie dają nasze piękne kwiaty - lawenda, rudbekia, szałwia, rozchodnik, jeżówka itd.... .
Tusiala 11:27, 25 cze 2014

Nie widzę ambrowca - fotka mi się nie otwarła
Ależ piękne prościutkie linie. Trawka też śliczna
asiach 14:15, 25 cze 2014

To ja mam prawie zrealizowany pomysł Marcina z Wrocławia połączenie brzóz + czerwonego koloru ale wiosną , latem i jesienią - barberysy - zimą będą tylko czerwone owoce

w odsłonie jesiennej

Jest to jeszcze małe bo tworzone zmłodych sadzonek a nie dużych egzemplarzy

Brzozy były trzy jedna padła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies