Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

asiach 14:20, 25 cze 2014

Viola napisał(a)
Nie wierzę, że to zrobiłam. Dobrze, że już po 13.00 (młodzi na szczęście nie wiedzą co to znaczy) bo zaraz chyba legalnie sięgnę po co-nie-co. Takie ładne przyrosty były A teraz .... Na zdjęciach dokumentacja, łącznie z narzędziem zbrodni oraz ofiarami

Porażone listki:

W razie gdybym jutro nie pojawiła się na forum, to Tusiala wie kto jest sprawcą mojego tajemniczego zniknięcia. Motyw jest. Wierzby są ukochanymi drzewkami mojego M.

Violu tak trzeba, żeby była piękna kula - pięć oczek i trach
w prawym górnym narożniku
asiach 14:54, 25 cze 2014

Viola napisał(a)
Witam wszystkich zaglądających.
Na ten sezon miałam ambitny plan rozpocząć nasadzenia "ramy" ogrodu (co jest trochę uciążliwe ze względu na brak ogrodzenia)i zrobienie rabatki przy domu na mniejsze roślinki. W części już ten plan realizuję - jak na 3 pierwsze miesiące myślę, że jest nieźle. Jeśli pamiętacie tuje "szmaragdopodobne" przed granicznym żółtym budynkiem sąsiada postanowiłam je podmienić na inny gatunek - spiralis - kształtem podobne są do choinek, lubią wilgoć i dobrze znoszą cień. Na razie wymieniłam siedem, ale planuję jeszcze dosadzić po dwie z każdej strony, aby poszerzyć tło spiralisowe za brzozami. No i najważniejsze mam już 3 brzózki doorenbos, (dosadzę jeszcze dwie) które w przyszłości mają utworzyć mini zagajnik. Muszę dokupić solidne paliki bo silny wiatr może uszkodzić drzewa. Ze strachu zabezpieczyłam kamieniami, oczywiście do momentu wbicia podpórek.

OTO MOJE PROPOZYCJE

asiach 15:20, 25 cze 2014

Viola napisał(a)
Przemyślałam za namową Marcina kolorystykę nasadzeń i o ile nie mogę poddać się sugestiom co do wprowadzenia ciemniejszego koloru na płocie, to oczywiście mogę to zrobić na żółtym granicznym budynku. Sama chciałam przełamać jednolity kolor obecnych nasadzeń białymi dereniami, ale niestety one też okazały się być zbyt "monotematyczne". Postanowiłam wymienić derenie na coś bordowego: może pęcherznice (niezbyt lubię), a może na coś większego 2 śliwy albo brzozy Rubra (purpurea). Oczywiście jest to dopiero "rama" ogrodu - pierwszy rząd nasadzeń więc nie zależy mi od razu na jakiś skończonych kompozycjach.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

W końcu doszłam do ostatnich fotek
Robi się pięknie w Waszym ogrodzie. Masz dobrze bo korzystasz z zapożyczonej zieleni lasu
Ale jakim cudem ten sąsiad dostał pozwolenie na budowę na granicy ????
Chyba, ze wyremontował coś starego - zaszłość!
asiach 15:21, 25 cze 2014

Zdjęcia moje usuń (jakbyś nie chciała) - mogłam wkleić u siebie
Viola 16:31, 25 cze 2014

Asiu,
ale się napracowałaś nad moim zapytaniem. Wszystko dokładnie przestudiowałaś . Bardzo Ci za to dziękuję, że mnie nie " zbyłaś". Zdjęcia i rysunki wyśmienite. Ławeczka w moich myślach - dokładnie w tym miejscu. Berberysy kocham w każdej ilości. Tylko układ brzóz u mnie trochę inny - z tyłu jest jedna, a dwie na froncie równolegle do ściany domu - tę geometrię chciałam właśnie zburzyć poprzez dodatkowe nasadzenia i "wypuszczenie" jednej odnogi trójkąta gdzieś w bok i do przodu. Linie rabat oczywiście zmiękczę - na dzień dzisiejszy jest tak ponieważ nie robię całych rabat od razu, tylko zaczynam od najwyższego rzędu nasadzeń, a trawa musi rosnąć dopóty dopóki nie będę sadziła coś przed tymi tujami (a to jeszcze nie w tym roku). Mamy dość mokrą działkę - trawa pije wodę, więc na dziś jest jak jest.

Tak jak narysowałaś, chciałabym zrobić tę ścieżkę wokół brzóz - byłoby cudownie schować się za drzewami na ławeczce, albo sobie pospacerować, jak u Ciebie
W realizacjach Danusi widziałam przy brzozie berberysy czerwone, trawy i jeszcze jakąś sosenkę chyba (muszę sprawdzić). Myślisz, że jeszcze jakiegoś iglaka tu można by było wcisnąć albo inne drzewko liściaste?
Viola 16:37, 25 cze 2014

A ten żółty budynek na granicy...., no tak jego właściciel dogadał się z poprzednim właścicielem naszej działki (było tu pastwisko) i dostał zgodę na budowę Chyba nikt się nie spodziewał, że tu ktoś będzie mieszkał. A teraz muszę zasłonić ten dobytek kilkudziesięcioma roślinami. Ale cóż, i tak nie jest najgorzej Przynajmniej zaoszczędzę na ogrodzeniu
asiach 21:49, 25 cze 2014

Viola napisał(a)
Asiu,
ale się napracowałaś nad moim zapytaniem. Wszystko dokładnie przestudiowałaś . Bardzo Ci za to dziękuję, że mnie nie " zbyłaś". Zdjęcia i rysunki wyśmienite. Ławeczka w moich myślach - dokładnie w tym miejscu. Berberysy kocham w każdej ilości. Tylko układ brzóz u mnie trochę inny - z tyłu jest jedna, a dwie na froncie równolegle do ściany domu - tę geometrię chciałam właśnie zburzyć poprzez dodatkowe nasadzenia i "wypuszczenie" jednej odnogi trójkąta gdzieś w bok i do przodu. Linie rabat oczywiście zmiękczę - na dzień dzisiejszy jest tak ponieważ nie robię całych rabat od razu, tylko zaczynam od najwyższego rzędu nasadzeń, a trawa musi rosnąć dopóty dopóki nie będę sadziła coś przed tymi tujami (a to jeszcze nie w tym roku). Mamy dość mokrą działkę - trawa pije wodę, więc na dziś jest jak jest.

Tak jak narysowałaś, chciałabym zrobić tę ścieżkę wokół brzóz - byłoby cudownie schować się za drzewami na ławeczce, albo sobie pospacerować, jak u Ciebie
W realizacjach Danusi widziałam przy brzozie berberysy czerwone, trawy i jeszcze jakąś sosenkę chyba (muszę sprawdzić). Myślisz, że jeszcze jakiegoś iglaka tu można by było wcisnąć albo inne drzewko liściaste?

Viola, narysowałam propozycje, w pewnym sensie jakąś zasadę połapania tych brzóz i stworzenia ścieżyny wokoło, której można się przechadzać. Jeżeli iglaki to coś mniejszego np. sosny ale o formie kulistej ale nic wysokiego. Jak brzozy się rozrosną a w pobliżu będzie iglak wysoki i dość dużych gabarytów nastąpi tzw. biczowanie iglaka przez brzozę.
Możesz dać berberysy a przed nimi sosony kosodrzewiny minaturowe (np. Mops) albo bukszpany cięte w czaszę (np. gold) dla zmiany koloru a będzie wypełnienie na zimę
Zanim usuniesz trawę zawsze wytycz sobie kształt liną lub wężę gumowy. Wówczas widzisz i zawsze możesz skorygować
asiach 21:51, 25 cze 2014

Viola napisał(a)
A ten żółty budynek na granicy...., no tak jego właściciel dogadał się z poprzednim właścicielem naszej działki (było tu pastwisko) i dostał zgodę na budowę Chyba nikt się nie spodziewał, że tu ktoś będzie mieszkał. A teraz muszę zasłonić ten dobytek kilkudziesięcioma roślinami. Ale cóż, i tak nie jest najgorzej Przynajmniej zaoszczędzę na ogrodzeniu

Najgorzej nie jest powiedziałabym, że super ja musiałam obsadzić dwie stodoły (brzydkie) zasłonić budynek gospodarczy wszystko na sąsiednich działkach
Viola 22:08, 25 cze 2014

Myślałam o jakimś mniejszym iglaku właśnie - zupełnie zapomniałam o kosodrzewinie. Będzie pasować do berberysów. Zaraz sprawdzę tego Mopsa A derenia też mogę wcisnąć?
Viola 23:20, 25 cze 2014

Marcin89 napisał(a)
Albo kolejnego koloru - podpowiem czerwonego w średnim i najniższym piętrze roślin albo po prostu kolorów jakie dają nasze piękne kwiaty - lawenda, rudbekia, szałwia, rozchodnik, jeżówka itd.... .

Marcinie, tak, tak, tak - wszystkie te kwiaty są cudowne. Chcę je mieć. Ale kurcze "nie wydolę" W tym roku posadziłam nasionka werbeny do doniczek wczesną wiosną - nie wzeszły , aksamitki - posadziłam dwie palety, wzeszły dwie sztuki , trawa pampasowa nie wzeszła , cynia - wzeszła jedna sztuka , astry niskie - wzeszły . W zeszłym roku miałam bycze aksamitki, wielkie jak piwonie. Nie wiem co w tym roku zrobiłam źle. No trudno, na razie będzie tylko ( i AŻ) zielono. W przyszłym obiecuję więcej kolorów