Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miejsko & sielsko 10:26, 28 maj 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
w drodze po szczypiorek

Jeżeli zgłodniejemy podczas grzania przy kominku można ściągnąć górną część, położyć ruszt i grillować, ew. na patyk nadziać kiełbaskę dla mięsożerców

Fajny ten kominek meksykański. pasuje Wam do małej architektury Ciekawe jak go przytachaliście skoro on taki ciężki!
Rododendronowy ogród II. 10:21, 28 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ale fajne to zdjęci mi zrobiono, jak widac gabaryty twoich RH w porówaniu do moich ( tez przeciez niemałych..)........gabarytów oczywiście............
Pozostałe fotki tez sliczne, ale te jedna wklej mi prosze Bożenko u mnie w wątku
Dziekuje i wracam oglądać dalej........to znaczy cofam sie .......
Pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 10:19, 28 maj 2014

Do góry
Agata, żółto-biały irys od Ciebie, ma w jednej kępie pąk i będzie kwitł.

Jak mnie nie ma, to nie ma, ale jak już mam fazę, to się nie opędzicie.

Brakowało mi od frontu przed moim domem, po prawej stronie wyższego akcentu na rabacie, bo wysokie irysy czy piwonie są za krótko. Toteż dosadziłam tam trujący niebieski tojad. Ale że trzeba na niego poczekać, nabyłam wczoraj taką biżuterię do ogrodu, tyle że większych gabarytów, z drewna i metalu. Będziemy ją sobie przenosić, np. teraz podpiera kwitnące piwonie, a że była też podobna donica, to i ona się załapała od frontu.

Kosaćce, irysy (Iris) 10:11, 28 maj 2014

Do góry
możesz pokombinować gdy zależy ci na kwiatach ale ja bym przyciął na 10cm z myślą o przyszłym roku
-chyba że Jacek coś podpowie

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:05, 28 maj 2014

Do góry
Potrzebuje zidentyfikować trawę, potrzebuje dokupić bo mi nie ruszyło i nie wiem co to...

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:00, 28 maj 2014

Do góry
Na forum również dywagowano, co jest gorsze, za rzadkie czy za gęste obsianie, z tego co pamiętam to lepiej wysiać za rzadko niż za gęsto.
Gdy za gęsto zasiejeś to niektóre gatunki traw z mieszanki mają utrudnione zadanie z wykiełkowaniem
Z dosiewką poczekaj minimum do drugiego koszenia, zawsze zdążysz dosiać, a gdy trawa się rozkrzewi to może się okazać , że jest to zbyteczny zabieg.
Moja trawa ma około 5cm wysokości, wyszło mi ~150% wydajności i uważam, że miejscami jest za gęsto.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 09:59, 28 maj 2014

Do góry
To ja powtórzę pytanie we właściwym wątku Też zaglądam w sprawie grujecznika...

Uwielbiam to drzewo w każdym calu, ale obawiam się, że będzie za duże do moich ,,nowych" areałów.

Nie ma jakichś mniejszych wersji szczepionych? (Pendula mi nie leży, ta bordowa odmiana na R też mniej, przez kolor liści właśnie),
dla przypomnienia obecne ,,włości" 4x6m

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4548-mikro-ogrod-2-0-czyli-szewc-bez-butow-chodzi?page=6#post_6

A gdyby ktoś jeszcze wiedział, gdzie można zakupić dorodny okaz grujecznika - taki najlepiej powyżej 170cm to ozłocę

p.s.grujecznik u znajomych, którego przesadzaliśmy tej wiosny w inne miejsce. Bydlątko z bryłą korzeniową ważyło tyle, że transportowaliśmy go na drewnianych balach jak starożytni egipcjanie
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:58, 28 maj 2014

Do góry
zapuszczam oczko

mogę się starać ale lustrzanki nie podrobię

dziarskie starowinki i nowsze nabytki - zbytnich różnic nie widać

Pszczelarnia 09:48, 28 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Magnolio, nic się nie składa.
I tak:
1. po prawej stronie nie da się przed różą posadzić bukszpanów, bo zielnik zatraci proporcje.
2. Na samym końcu alejki - dobrze Agniecha pamięta jest żywopłot bukowy czerwony - nie może być ławki, bo widok w przeciwną stronę mało ciekawy. Zobacz poniżej.
3. Pomysł z kolumną i zegarem słonecznym wydaje się sensowny. Do rzeźby jeszcze nie dojrzałam (i pewnie nie dojrzeję, bojąc się profanacji sztuki).
4. Gdyby centralnie na końcu osi widokowej było drzewo owocowe (może jabłoń ozdobna) z ławą darniową - może to jest pomysł?

A może nie ma pomysłu na taką spontaniczność?

Ewo masz racje z bukszpanami.
A rozwiązanie z przesunięciem żywołopotu z bukszpanów w linię ścianki pergoli? Wiem, sama się przestraszyłam ilością pracy jaka się z tym wiąże, ale z drugiej strony przecież Ty Hero jesteś.
- widok na końcu osi w stronę domu mało ciekawy?- bo jeszcze róż nie widać, pergola sama, nie 'wkleiła' się w krajobraz, żywopłot bukowy jeszcze mały.... Jak pociągną rosliny to stworzy się pierwszy plan widokowy dla widza stojącego na końcu osi. Narazie go jeszcze nie ma.
- zegar słoneczny mi bardzo do Was pasuje. rzeźba też, ale taka lekka, nie każda napewno. Z nią może być kłopot znaleźć coś takiego. Ale zawsze to wyzwanie. Rozumiem Twoje obawy.
- drzewo z ławą darniową?- chyba tez pasuje, choć mnie nie powala, bo to ciężki obiekt.
- tam oczywiście potrzebne są 'plecy' dla zegara/ławki/itp żeby zasłonić co za siatką sąsiada

Anka ma czuja , dobrze gada Kobieta, piwo jej się należy.

Słoneczny ogród słonecznej safikey 09:45, 28 maj 2014

Do góry
sadek, ach sadek wkrótce owoców pełne kosze

tujki ładnie rosną i z wystrzyzona trawką wszystko wygląda lepiej

rozpoczęłąm już sezon plewienia tujek, więc chwasty wkrótce z nich znikną

przechodząc pod pergolą znowu wracamy do ogrodu

w sadku rosnie świetna leszczyna czerwona, którą planuję przesadzić wkrótce przed dom

jedną już przesadziłam, ale chyba się nie przyjmie
W Gąszczu u Tess 09:44, 28 maj 2014

Do góry
Tess napisał(a)

Niezmiennie mnie się podobają pnącza u Ciebie Pokaż no ich trochę, bo serce rośnie patrzeć na takie dorodne okazy.
Aktinidia widzę się uchowała od sekatora?
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 09:38, 28 maj 2014

Do góry
katarzynkak, MamaMagda
dziękuję za bardzo fajny pomysł - spodobał mi się, ale pewnie wykorzystam ten pomysł w przyszłym roku, bo na chwilę obecną posialiśmy trawkę na tym kawałku - wspólna decyzja z M. bardziej jego - kompromis - rabata przegrała z napędem do bramy

Zdecydowalismy się za to zagodpodarować rabatę z drugiej strony wjazdu - tu sprawa nie jest już taka prosta
rabat biegnie przy wjeżdzie i przy chodniku i planowałam na poczatku lawendę i tylko tyle, a teraz myślę lawendę, żywotnik aurea nana, wysokie trawy i żurawki????

tak wygląda miejsce:

nie wiem czy lepiej, aby była to wąska rabata przy obrzeżu wjazdu czy lepiej ją w niektórych miejscach poszerzyć??
długość do zakrętu to ok 25 metrów i ok 13 metrów zwdłuż domu...

macie jakieś fajne pomysły?
Ogród, który ciągle zmieniam 09:36, 28 maj 2014

Do góry
zakwitły następne lilie wodne

roślinki wodne- tymotka

W miniformacie 09:35, 28 maj 2014

Do góry

Co z tym ogródeczkiem począć 09:34, 28 maj 2014

Do góry
no prawdziwe nie do wiary

Ewa ja zawsze do ciebie na kawkę wpadam.................wyjątkowo mnie twój kącik przyciąga
W Gąszczu u Tess 09:34, 28 maj 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Zakwitły piwonie w ogrodzie Babci Danusi.
Całe łany.
Wyłożyły się trochę po burzy, ale jpotem wstały trochę.

[

oesssuuuu......ile tego????...faktycznie łany...jak tam bosko musi pachnieć....przepięknie...dziękuję Teresko za to zdjęcie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:23, 28 maj 2014

Do góry
AlKa napisał(a)

Różyczka urocza, ale dlaczego nikt nie zauważył jakie Ana surfinki ma. Pierwszy raz takie widze. Super graja z kosmosami

a te surfinie są śliczne i pięknie pachną, zobaczymy jak będą rosły...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:22, 28 maj 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

Karolina ale masz już pieknie kwitnące róze u mnie tez startuja,ale po wczorajszej ulewie prawie calonocnej to nie wiem czy nie bede musiała zaorac calego ogrodu,ech brak słów.a co to za ładne drzewko ?
W miniformacie 09:20, 28 maj 2014

Do góry

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 09:20, 28 maj 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Tawułka już do cięcia...Chyba wymienię na bukszpan.

Przemyśl to jeszcze ona ma taki energetyczny kolor...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies