Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:50, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moja upiekła, bo przyjeżdża do mnie we wtorek, jedziemy do lekarza, więc zamiast podrózy PKSem pojechał pasztet jak panisko

Biedny nie wie,że zaraz go zjecie,ale chociaż przejechał się jak pan ))))))))))))))))))))))))))))
Szkoda,że nie do mojego gardła ))))))))))))))))))))))))))))
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:47, 13 maj 2012

Do góry
Moja upiekła, bo przyjeżdża do mnie we wtorek, jedziemy do lekarza, więc zamiast podrózy PKSem pojechał pasztet jak panisko
Różaneczniki - choroby i szkodniki 22:37, 13 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)
Danusiu poczytalam o opuchlaku i tak się zastanawiam jeśli nie widać larwy czy to coś znaczy?
i czy jeden opuchlaku którego widziałam to przypadek- gość czy już problem?
nie wiem czy von na niego u mnie dostanę. jutro pojadę do sklepu.

Nawet jeden opuchlak to już problem, bo może złożyć sporo jaj.
Teraz występuje faza poczwarki i zamiana w osobniki dorosłe, a Larvanen działa na larwy, których już nie ma. Więc ten środek odpada teraz.

http://www.opuchlaki.pl/

Tutaj cykl rozwojowy http://www.opuchlaki.pl/

Może Magia coś doradzi jak go teraz najlepiej ograniczać, zwalczać.
Opuchlaki 22:36, 13 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)
Danusiu poczytalam o opuchlaku i tak się zastanawiam jeśli nie widać larwy czy to coś znaczy?

Teraz występuje faza poczwarki i zamiana w osobniki dorosłe, a Larvanen działa na larwy, których już nie ma. Więc ten środek odpada teraz.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:35, 13 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:31, 13 maj 2012

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)
Witaj Danusiu.

Wybacz, że pytam w Twoim wątku-ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi.
Wyczytałam w wątku o runiance japońskiej:

"A ja przeczytałam gdzieś na angielskiej stronie, że trzeba co jakiś czas przyciąć po ziemi i mam taki zamiar, tylko boję się, że nie zarośnie do święta róż, ale raz kozie... "

Napisz proszę czy warto ją przycinać i czy z odciętych wierzchołków uda mi się ukorzenić sadzonkę?

Jak najbardziej, zauważyłam, że tu gdzie skosiłam np. kosiarką odbija i się zagęszcza.
Sadzonki łatwo się ukorzeniają tylko trzeba podlewać.
Ogródek z psem 22:29, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Postanowiliśmy jednak dokonać rewolucji i rozebrać placyk z kostki. Chcemy ułożyć taras, podest w tej części, gdzie słonca mamy najwięcej czyli w prawym rogu. Opracowała już projekt i poprosiłam o pomoc ogrodnika, żeby to wszystko ogarnął. Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii o ile ktoś tu jeszcze zagląda. Bo przecież z forum jak z ogrodem. Jak nie siejesz to nie zbierasz.

Może zmienić kształt trawnika ?

Te 4 kulki z bukszpanu zie wyglądają najlepiej. Jeśli rozmieszczasz je nieregularnie to nieparzysta liczba, ale mnie by tu pasowało posadzenie ich "pod sznuerek " i wtedy parzysta liczba w zależności ile ich tam się zmieści.

Witaj Danusiu
Dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz zajmuję się planowaniem nasadzeń chociaż do konkretnego sadzenia jeszcze trochę czasu upłynie.
Mam pytania:
1. bukszpany "pod sznurek" czyli kulka obok kulki podsadzone innymi roślinkami. Jestem zafascynowana Twoimi realizacjami więc runianka i wsadzone cebulowe. Tak chyba mogłoby być. Podobają mi sie też te wszystkie śliczne małe trawki u Ciebie np konwalnik. Nawierzchnia (czyli ścieżka) będzie z płyt chodnikowych i szarych kostek granitowych- czyli szarość- więc ładnie zagrają wszytkie roślinki o kolorowych listkach.
2. Nad wodą ( szerokość tego korytka to 80 cm) Graccilimus( dobrze, że jest Google) ale chciłabym też hortensje i jeszcze coś kwitnącego.
3. Ten taras ma być do samego muru i nie mogę za nic przekonać M. żeby zostawił przerwę na rośliny. Więc może zamiast miskantów wysokich coś w donicach.
4. Zioła w formie szachownicy- rewelacja. Chcę wymurować dla nich lekkie podwyższenie z dużej kostki granitowej. Żeby była szachownica to chyba trzeba zrobić obwódki z bukszpanu?
5. Co to jest Hakone? Danusiu nie będę ukrywać, że nasza sikaweczka będzie według Twojego pomysłu z Twojego ogrodu. Tylko kształt podłużny i za nią lustro. Czyli przed lustrem wody powierzchnia kostek zanurzonych w wodzie do połowy.
6. Katalpy po prostu mam. Są posadzone przed naszą firmą w dużych murowanych donicach. Na zimę je opatuliliśmy, ale już wiem, że to był zły wybór. Wiatry, mrozy i wilgotność, katalpy jak chochoły zamiast zdobić szpeciły całą zimę. Jak zmarzły to problem się rozwiązał tylko kasy szkoda.
Dzięki za pomoc i cierpliwie czekam na odpowiedź. Może ktoś jeszcze wpadnie na fajne pomysły.
Wzorem innych forumowiczów założyłam zeszycik i wszystkie pomysły skrzętnie notuję.
Ogród Babci Jasi 22:26, 13 maj 2012

Do góry
Rzodkiewkę dziś schrupaliśmy na śniadanie do twarożku.
Mój mały raj na ziemi :) 22:11, 13 maj 2012

Do góry
Ja powiem Ani gdzie dokupić i to całkiem blisko Rzut sekatorem.
Przeczytajcie moją wiadomość na PW
Kubusiowo 22:01, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale czemu torby na głowy domownikom założyłaś hehe (retusz znaczy się?)

Tylko jednemu - taki top secret
Kubusiowo 21:59, 13 maj 2012

Do góry
Ale czemu torby na głowy domownikom założyłaś hehe (retusz znaczy się?)
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:50, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chodziło mi o to z kim spotkasz się w ogrodzie.

Z nikim - jedynie z jakimś jednym gościem gadałem - on: A wiesz, że nie można robić zdjęć?
Ja : Oj tam, najwyżej za karę każą mi cały ogród wyplewić
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:48, 13 maj 2012

Do góry
Chodziło mi o to z kim spotkasz się w ogrodzie.
Ogród Babci Jasi 21:38, 13 maj 2012

Do góry
Dziękuję w imieniu Babci Jasi i moim własnym

Przekopanie ogrodu 21:14, 13 maj 2012

Do góry
Fajne kolory zieleni, ale widać że jałowiec przy tarasie już długo nie "pociągnie".
Rododendronowy ogród. 20:50, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Bożenko, zaglądam i czuję, że szykujesz ogród do spotkania. Ja też szykuję, no bo w końcu my ogrodnicy lubimy się czasem pochwalić. Jednak nie zamorduj się w tych pracach - nie wszystko musi być doskonałe, ogród rządzi się swoimi prawami

Pozdrawiam

Danusiu , mowy nie ma żeby mój ogród dorównał Twojemu. Dziś cały dzien był poświęcony wnuczkom a w inne dni i tak nie jestem w stanie cały dzień zajmowac się ogrodem bo moje ciśnienie szybko mnie z takiej pracy wyklucza. Będziecie mieli okazję przypomnioec sobie jak wyglądaja chwasty szczególnie że wymarzły mi wszystkie wrzośce które trochę pielenia mi zaoszczędzały. Na ich miejsce posadziłam byliny a te już wymagają pielenia. Ma to byc rozwiązanie tymczasowe ale na razie tak jest. Jesli ogrodnicy nie namieszaja to może Wasz wzrok od chwastów oderwą azalie i rh- taką mam nadzieję choc w tym zimnie to co kwitło może przekwitnac a to co nie kwitło moze nie zdążyc sie rozwinąc. Nie wiem jak bedzie i nie chcę sie tym martwic bo i tak nic nie zmienię.Pozdrawiam serdecznie.
Moje roślinki 18:33, 13 maj 2012

Do góry
Niesamowita siła rzeki, aż mnie strach ogarnął
Ogród Babci Jasi 18:32, 13 maj 2012

Do góry
Te starocie zbierałam latami, kiedyś było więcej donic, ale muszę oszczędzać siły Babci Jasi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies