Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:25, 23 kwi 2021

Do góry
Raczej się nie zdarza że ziemia pod trawnik jest idealnie czystaą bez nasion chwastów. Nasiona fruwają w każdą stronę i się wysiewają gdy mają miejsce.

Tak ten tekst zrozumiałam że zasialas na humus. Wg mnie jest on przenawozony, spalony nawozem w jednym miejscu jest zielony w drugim nie.

Teraz nic nie zrobisz tak jak napisałam czekaj. Obornik kurzy (granulowany) to też nawóz zawierający bardzo duzo azotu.

Areacje możesz zrobić byle nie wertykulacji która się robi 2 lata po zasiewie trawy.

Staraj się nawozić trawnik nawozami wieloskładnikowymi np ja stosuję nawóz florowit wiosenny i zimowy. Raz w roku stosuje gnojówkę z wrotyczu ale to raczej przeciw pedrakom ale też nawozi.

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 23:38, 22 kwi 2021

Do góry
Grzesiu witam

Gambiony robisz. Jak bym chciała też takie a gdzie druty kupiłeś.

Stokrotki są piękne
Ptasi gaj 22:51, 22 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ela śliczny. I jak bogato kwitnie. To już widzę że muszę dłuższą drabinę moojemu dac. Jutro kupię.
Czy on musi mieć słońce cały dzień?
I czy się go tnie?
Dziękuję Ci Ela za pomoc.

Jak tylko gdzieś zobaczysz Powojnik Arabella kupuj be zastanowienia.
Mój rośnie od wschodniej strony ma słońce do godz 10 w lecie i później ok 2 godz pod wieczór.
Każdej wiosny scinam na ok 10 cm nad ziemią i tak wysoki wyrasta.
Bardzo dekoracyjny
Mam jeszcze jednego przy róży pnącej posadziłam obok z jednej strony aby zamaskować dolne patyki róży a z drugiej powojnik Błękitny anioł też ładny.

Błękitny anioł, za plecami Arabella ale jej nie widac

Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:35, 22 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Do Magdaleny

Przede wszystkim musisz zbadać w kilku miejscach jakie jest pH ziemi (kwasowość). Przeczyn może być wiele. Te ciemne plamy to jest humus tak?

Czytajac opis wydaje mi się, że ten trawnik jest przenawozony, nie był podlewany. Jak rosły chwasty to najpewniej jednoroczne trzeba było je kosić następny rok nie urosną aby tylko nie dopuścić do ich kwitnięcia.

Jest jeszcze zimno więc poczekaj jeszcze trochę tydzień dwa i rozgrab te czarne plamy bo jak trawnik ruszy będziesz miała efekt taki, że w tym miejscu trawa będzie czarna i wysoka a reszta będzie jaśniejsza.

Zostaw trawnik na razie czekaj co będzie dalej nie wolno nawozić niech trochę ruszy. Jak ruszy kosić co tydzień dwa.

W jesieni trawnik musi być skoszony wysoka trawa przy śniegu wyleguje i robi się pleśń pośniegowe.

Często trawę rozsiewają jesienią aby wiosna podchodziła też tak zrobiłam. Więc marzec nie miał takiego znaczenia jedynie później wzejdzie.

Jeszcze raz przeczytałam tam jest tyle nawozu, że za głowę się można złapać czekaj na efekty bądź cierpliwa.

Jeszcze wracam spróbuj na 1m2 zrobić próbę, weź widły i nakluj ziemię czy to coj pomoże napowietrzenie

Tyle w temacie. Może jeszcze ktoś tutaj coś poradzi. Będę zaglądać.

Droga Elu,
dziękuję za zainteresowanie moją trawą
Chyba mnie źle zrozumiałaś - już uściślam.
Trawa wysiana na wiosnę zeszłego roku do marnej ziemi z chwastami.
Po jakimś czasie całość była nawieziona kompostem i dopiero wtedy ruszyła i się zagęściła.
W okolicy sierpnia była raz dodatkowo nawieziona płynnym nawozem do trawników humus active.
Teraz na wiosnę rozrzuciłam tylko obornik kurzy i nic więcej - zastanawiam się czy to nie za mało?
Dlatego po aeracji chciałam dać ten nawóz Bio Gardena i mączkę bazaltową.
Czy zrezygnowałabyś z aeracji? Czytałam, że ona zawsze pomaga i nie zaszkodzi? A miejscami mam na prawdę klepisko...
Nie była jeszcze w tym roku koszona bo jest dość niska po zimie.
Te ciemne plany to zwykła ziemia uniwersalna - w tych miejscach były gołe placki i robiłam dosiewki.
Jak czytałam całe wpisy o trawie to wydaje mi się, że mało nawożę w porównaniu do wysoko azotowych nawozów mineralnych, które raz w miesiącu inni stosują, ale oczywiście mogę się mylić
Ph jutro zbadam i dam znać.
Miłego wieczoru!
m.
Glina i zielsko 21:26, 22 kwi 2021

Do góry
Lidzia zobacz sobie teraz już swoja Arabelke wstawilam

Ela już. Buziaki
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:20, 22 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj byłam znowu u ogrodnika już miałam odstawiona magnolie gwiaździsta nie pamiętam nazwy. Nie było różowej a taka bym od razu wzięła.
Chyba zamówię w internecie na Podkarpaciu jest szkółka która produkuje magnolie cena też niższa ok 70 cm mniejsze się lepiej aklimatyzują.
Posadzę w jakieś zaciszne miejsce.

Genia przepiekna

Glina i zielsko 21:09, 22 kwi 2021

Do góry
Lidzia zobacz sobie teraz już swoja Arabelke wstawilam
Ptasi gaj 21:07, 22 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Cześć Ela. Czym posadzić powojnik w donicy?
Kupiłam dzieci Warszawy.

Lidzia to powojnik Arabella. Zobacz jaki piekny

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:56, 22 kwi 2021

Do góry
Do Magdaleny

Przede wszystkim musisz zbadać w kilku miejscach jakie jest pH ziemi (kwasowość). Przeczyn może być wiele. Te ciemne plamy to jest humus tak?

Czytajac opis wydaje mi się, że ten trawnik jest przenawozony, nie był podlewany. Jak rosły chwasty to najpewniej jednoroczne trzeba było je kosić następny rok nie urosną aby tylko nie dopuścić do ich kwitnięcia.

Jest jeszcze zimno więc poczekaj jeszcze trochę tydzień dwa i rozgrab te czarne plamy bo jak trawnik ruszy będziesz miała efekt taki, że w tym miejscu trawa będzie czarna i wysoka a reszta będzie jaśniejsza.

Zostaw trawnik na razie czekaj co będzie dalej nie wolno nawozić niech trochę ruszy. Jak ruszy kosić co tydzień dwa.

W jesieni trawnik musi być skoszony wysoka trawa przy śniegu wyleguje i robi się pleśń pośniegowe.

Często trawę rozsiewają jesienią aby wiosna podchodziła też tak zrobiłam. Więc marzec nie miał takiego znaczenia jedynie później wzejdzie.

Jeszcze raz przeczytałam tam jest tyle nawozu, że za głowę się można złapać czekaj na efekty bądź cierpliwa.

Jeszcze wracam spróbuj na 1m2 zrobić próbę, weź widły i nakluj ziemię czy to coj pomoże napowietrzenie

Tyle w temacie. Może jeszcze ktoś tutaj coś poradzi. Będę zaglądać.
Glina i zielsko 20:09, 22 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Kupiłam powojnika bo Teściowa podarowała doniczke.
Posadzilam i stoi na tarasie wejściowym.

Jaka średnica tej donicy czy na całej głębokości ma ziemię? Czy w tym miejscu jest słońce?
Ja bym posadziła szałwię, każda roślina która ja okryje na wysokość minimum 30 cm.
Mam tylko jednego powojnika "Arabella" w donicy. Od 4 lat świetnie rośnie jest nie wysoki u mnie ok 1,2 m. Kwitnie non stop. Taki by ci tam pasował.
Dzieci Warszawy rośnie ok 2,5-3m w donicy pozę mniej.
Moja Arabelke sądzę Heliotrop też możesz podsadzic ładny jest nie wolno go o przesuszyć, kwitnie non stop. Może jakieś zioła wsadź hyzop też ładnie okrywa.
Na moim wątku wstawię Arabelke to zobacz
Ptasi gaj 12:40, 22 kwi 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

... takie fotki to mogę oglądać 24h

masz więcej

Aniu mój ogród to co pokazałam jest w słońcu więc jak tylko zrobi się cieplej i słońce świeci to od razu wszystko rusza.
Dziś chłodniej słonecznie, ale zimny wiatr.
Nie zrobiłam Narcyzow też mam ich sporo. Tulipany jak nie będzie dużego mrozu to powinny ładnie kwitnąć. W zeszłym roku mi omarsly w maju -8 10 maja.

Też wiśnia kilku i bez połonin zapowiada się ładne kwitnienie,ale wystarczy jedna noc na minusie inpo wszystkim.

Wiśnia

Ptasi gaj 11:36, 22 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda kilka dni ciepelka i wszystko śmiga, ale daleko nam do wzrostów z południowej Polski.

Zaglądałam dzisiaj do innej roślin cieszę się że no gillenia trójlistkowa i stipulata wychodzi. Mam kilka krzaków od jesieni i bałam się że nie przeżyje zimy a jednak wszystko jest ok.
Jeżówki też prawie wszystkie odbijają to będzie kolorowo.

Bergenia od kilku lat nie kwitła w tym roku ruszyła

Motyle już się uganiają. Widziałam dzisiaj ważki

... takie fotki to mogę oglądać 24h

masz więcej
Mirkowy ogród (początki) 09:02, 22 kwi 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Fotka Baptysji dla Iwonki.

Mirka baptysje mi dałaś? Jeden krzak napewno się przyjął na drugi czekam aż wypuści. U ciebie w słońcu rośnie bo ja posadziłam w półcieniu.
Widać, że ładna a dlaczego ona tak pojedynczo kwitnie dopiero zaczyna.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:25, 21 kwi 2021

Do góry
Gosia odnośnie rozmnażania róż masz pełno porad na you tube. Taki chińczyk ma tyle pomysłów,że nie wiadomo który wybrać.
Też w tym roku będę rozmnażać. Na jednej gałązce można zaszczepić kilka róż i to szybko. Zobacz sobie.
Ela! Obejrzałam kilka filmików i... chyba przyprawiły mnie o lekki zawrót głowy Trzeba raz sie odważyć i spróbować Narazie jestem raczej mało różana i stąd wydaje mi się to takie skomplikowane.

Pzez to moje choróbsko moje trzy róże wciąż nieprzycięte a widziałam przez okno, że już zielone liście wypuściły. Forscje już kwitną
Mentirkowa przygoda z ogrodem 22:38, 21 kwi 2021

Do góry
Nie ma nie Kwitnącej trawy jeszcze o takiej wysokości 1,5 m. Nawe mornig... przy sprzyjających warunkach pogodowych zakwita.
Ona kwitnie na przełomie października/listopada i wystarczy że jest piękny październik i zakwita. Tak było w zeszłym roku co u niektórych. Gracilimus i morning to prawie to samo tylko kolor inny.

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 22:31, 21 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dziewczyny ja tylko dodam, że wszystkim różom dobrze jest dodać też gliny, one lubią takie podłoże. A co do ziemi z worka trzeba sprawdzać skład by nie był to torf

A to fakt glinę trzeba przesuszyć aby się dobrze rozsypała zmieszać z obornikiem bydlęcym (glina posada bardzo dużo mikroelementów jest tłusta róże ja lubią. Bomba pod róże. Na dno pod korzeń skórki z banana. Można podlewać gnojówką ze skórki z banana.

Milunia tulipany piękne to Van Dayki bobtez takie mamtylo u mnie jeszcze zielone.
Sezon 2017 u Hanusi 22:20, 21 kwi 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dzisiaj rzutem na taśmę zdążyłam zrobić oprysk na brzoskwini. Pąki tuż przed pęknięciem, a lubi miec liście kędzierzawe. Drugiego oprysku już nie zrobię, bo już będzie za późno. Tuż, tuż przed kwitnieniem. Zdążyłam. Ufff.

Mam tydzień niskich temperatur tak we dnie jak i w nocy. Bo co to za temperatura w dzień zaledwie 5, 7 stopni? Dobrze, że wszystkich pomidorów nie wysadziłam, te co już zadomowione, przykryłam agrowłókniną. Może ich nie uduszę. A te co nieruszane z paletek...siedzą w akwarium w szklarni, z wierzchu przykryte szkłem. O te z kolei kłopotam się, czy mi nie uschną. Bo nie wiem kiedy teraz w ogrodzie wyląduję.

gdzie to ciepło?

Tu widzialam takie rośliny na ażurach w skośnym pochyleniu nad rowem.

Haniu wprost nie do uwierzenia,że w twoim rejonie takie temperatury.
U nas od 5 dni ładna pogoda od czasu do czasu coś tam pada ale mija szybko i znowu dużo słońca i ciepło.
Też zasiewy zrobiłam ale boje się do foliaka wynosić jeszcze zapowiadają śnieg. Oj nie za bardzo w tym roku wiosenka nam się udaje. Jak patrzę na poprzednie lata to obecnie w kwietniu ledwo z ziemi niektóre rośliny wychodzą.
Zapomniałam zasiać melony i arbuzy jutro zasieje.

Haniu tojeści rozesłanej mam bardzo dużo to jedne z pierwszych roślin u mnie. Mam o zielonych i żółtych listeczkach a jak zakwitnie jest bardzo ładna. Pięknie wygląda nad oczkiem.

Haniu pozdrawiam i zdrówka życzę
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:01, 21 kwi 2021

Do góry
ajka napisał(a)

U mnie większość dnia jednak słonecznie. A możesz mi polecić jakiś sklep z hortensjami?

Jak okolice Wrocławia to trzeba pytać wszystkich z tamtych stron. Tam jest szkółek od groma. Wejdź na wątek "Miłkowo - sezon 2016-2020" do Kilku ona wszystko wie najlepiej też okolice Wrocławia. Nie ma sensu sprowadzać przez internet jak rośliny na miejscu.
Moimi faworytkami to Limeling i Vanilki. Vanilki też są sztywne ale te starsze i trzeba cienkie badyle przycinać aby nie odbiły.

Aniu ty masz juz takie porządnie grube krzaki. Moje już nawiozlam jeszcze trochę obrobie i kompostu pod nie wrzucę.
Hortensje to nie zawodne krzaki i bezobsługowe.

Pozdrawiam Aniu i zdrowia zycze
Ptasi gaj 21:42, 21 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj piękna pogoda kilka dni ciepelka i wszystko śmiga, ale daleko nam do wzrostów z południowej Polski.

Zaglądałam dzisiaj do innej roślin cieszę się że no gillenia trójlistkowa i stipulata wychodzi. Mam kilka krzaków od jesieni i bałam się że nie przeżyje zimy a jednak wszystko jest ok.
Jeżówki też prawie wszystkie odbijają to będzie kolorowo.

Bergenia od kilku lat nie kwitła w tym roku ruszyła

Motyle już się uganiają. Widziałam dzisiaj ważki

Ptasi gaj 10:20, 21 kwi 2021

Do góry
CD

Czadowe widoki, jak na urlopie . A barbanty świetne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies