Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:58, 24 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Marzenkowy potwór to rozplenica vertigo

Dzięki ale to zimy nie przetrzyma w ogrodzie?

Nie przetrzyma , trzeba wykopać

Dzięki. U Ciebie jest olbrzym rzeczywiście .
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:48, 24 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Brawo Ginger Racja [/quote

Marzenko wiem bo trochę się o naszukałam i rośnie u mnie zadołowany w donicy i czekam na wykopanie twojego to i mój tylko z donicą zostanie wtargany do piwnicy
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:47, 24 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Nie przetrzyma , trzeba wykopać
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:44, 24 wrz 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:44, 24 wrz 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

Brawo Ginger Racja
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:41, 24 wrz 2012

Do góry
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:18, 24 wrz 2012

Do góry
Rozplenica japońska - prawdziwy gigant

Kalinie japońskiej coś się chyba popiętroliło, bo chce znowu zakwitnąć No ja nie mam nic przeciwko

A tu przebarwiające się dzikie wino przypomina jednak, że już jesień

Hortensja 'Pinky Winky' pięknie się już wybarwiła

Blaski i cienie nowego życia 21:47, 22 wrz 2012

Do góry
Zrobiłam dzisiaj listę traw, które mi się podobają:
carex aurea
carex The Beatles
carex morrowi Irish Green i Variegata
carex secta Tenuiculmis
carex testacea
Hakonechloa macra w 3 odmianach: Albovariegata, Aureola, Stripe In Rich
Miskanthus sinensis Little Silver Speider i oczywiście Morning Light (dużo)
Penisetum alopeuroides(rozplenica japośka)
Stipa tenuissima PONY TAILS

I ciągle biję się z myślami zakupowymi, dlatego że jeśli nie kupię teraz to będą musiały poczekać do przyszłej jesieni....a to strasznie się będzie dłużyło

Czy ktoś ma doświadczenia z firmą która sprzedaje na stronie internetowej trawki.pl?
Czy ich sadzonki są dorodne czy byle jakie? Mają bardzo duży wybór traw, ale czy warto u nich robić zakupy?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:21, 19 wrz 2012

Do góry
Kasiu, nie jestem ekspertem, ale jeśli chcesz mieć kontrolę nad trawami, to polecam wszystkie te, które nie tworzą podziemnych rozłogów. Np. odradzam miskanta cukrowego.
U mnie nie sprawdziła się również trawa pampasowa oraz rozplenica japońska 'Rubrum'. Po prostu przemarzły mimo osłony i nie odbiły.
Natomiast bardzo lubię miskanta 'Zebrinum', 'Yakushima Dwarf', rosną u mnie bujnie . Polecam pozostałe chińskie, wszelkiego rodzaju turzyce, trzęślice, mozgi trzcinowate, tatarak, konwalnik, ostnice, kostrzewy.
Oszałam ostatnio na punkcie turzyc (carex), jest tyle pięknych nowych odmian.
Pozdrawiam serdecznie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:55, 19 wrz 2012

Do góry
raczej albo trzcinnik albo proso a rozplenica faktycznie taka kulkowa to juz starczy. Jeśli trzcinnik jest variegata to będzie tego wzrostu jak piszesz - pewnie avalanche albo overdam. Obydwa są z tych niższych. No i pewnie, że juz nie musisz szukac miskantów, skoro masz aż za dużo tego trawiastego dobra Tak jeszcze przy okazji - trzcinnik może się łamać, jeśli dasz go w miejscu, gdzie sa silne wiatry. natomiast proso nie. Nie wiem jak u Ciebie te rabaty pod tym wzglem, ale to juz sama podejmiesz decyzję
Miniaturowy ogródek 19:14, 18 wrz 2012

Do góry
Papryczka była

Rozplenica "Sky Rocket" o biało obrzeżonych liściach

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:02, 18 wrz 2012

Do góry
a tutaj wychodowane z nasionek od Karoli najprawdopodobniej też rozplenice - zobaczymy czy przezimują

a te okazy wejdą do domku na zimę, bo o ile się nie myle to wyrosła mi z nasionka rozplenica rubrum

ostatnie sałaty jeszcze małe, ale juz podjadamy - pycha
Początki 14:04, 17 wrz 2012

Do góry
Tess,
Ja mój dom kupowałam już gotowy, w stanie developerskim, ale z tego co wiem, to jest to przerobiony trochę wariant projektu "Wygodny 2" z MGprojekt.
Ja mam zmieniony tylny taras, bo zadaszenie ma na całym tarasie, troszkę inaczej ustawione okna i wersję lustrzaną. W środku też był zmieniany.

Karolinko - te przy lampce przy ławce to jest rozplenica japońska (piórkówka) Penissetum - ale w szkółce nie kwitła więc nie ma kłosów. Myślę, że w przyszłym roku o tej porze będzie wyglądała dużo ładniej.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:52, 17 wrz 2012

Do góry
a u mnie taki biały rh tez kwitnie - mniej obficie, ale jednak
rozplenica w słońcu to zawsze uroczy widok. No i masz własne grzyby! Ale super!
Ogród Sylwii od początku :) 10:07, 17 wrz 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
No i bardzo ładnie się w tym nowym miejscu komponują A co to za trawka jest między lawendą a kosodrzewiną? Tez pięknie w tym miejscu wygląda. Ściskam

Agatko to rozplenica ale jaka odmiana ???...Domniemam , że to Rozplenica japońska Piórkówka Pennisetum alopecuroides . Potwierdzę jak zapytam dziewczyn ze szkółki ....
Ogród u stóp klasztoru 00:52, 17 wrz 2012

Do góry
Aniu - teraz absolutnie nie . ale na wiosnę ciachaj zdrowo . z owocami to u mnie nie ma problemu . po prostu ich nie ma .

Bogusiu .... Pisarzowice... . mam tam nawet ulubioną ławeczkę w ogrodzie u p. Pudełków ...pozdrawiam

Kondziu --- zbieram sie spać , bo jutro mam dzień gospodarczy w ogrodzie . ale sobie pofolguję .
kupiłam żurawki po 4 zł . i jutro sadzę . zapadła też decyzja o charakterze nowej rabaty . 70% trawy niziutkie - jeden gatunek, 2 trawy miscant gracimulus, troszkę małych iglaczków i reszta to rozplenica .
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:11, 15 wrz 2012

Do góry
a tu mi się strasznie kolorowo zrobiło

Rozplenica, która w zeszłym roku była na rabacie żwirowej ale wydawało mi się że przemarzla i ją wykopalam i już miałam wyrzucić... zostawiłam na uboczu i czekam czy zakwitnie. Mizerna jest póki co..

Mój jesienny ogród 23:11, 13 wrz 2012

Do góry
Witaj Bożenko, trawy na tej focie to turzyca nowozelandzka buchananii w środku rozplenica Japońska i na górze niski bambus. Ja też jeszcze pracuję, tylko zrobiłem sobie przerwę na kolacyjkę i ogrodowisko, oczywista. Twoja trawka spora, u mnie będzie miała dobrze, bo wywaliłem wielki dół i nawiozłem dobrej ziemi, jak skończę rabatę to pokażę wszystko od początku jak robiłem. Dobrej nocki i dzięki za info.
Ogrodnik mimo woli 17:03, 13 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Trawy już nie chę.... zwłaszcza ekspansywnej
Chcę ze sklepu od Finki.... floksy.... tylko jak się teleportować??????

to chyba w niedługim czasie uda się zrobić! to co ja mam też wywalić, aż takie złe doświadczenia z nią miałaś?

Z nią nie miałąm i wcale mi się nigdzie nie rozłaziła, tylko posadziłam dosłownie obok rozplenicy i siedziała pod rozplenica zupełnie stłamszona.. i coś musiałam wyrzucić.... rozplenicy było bardziej szkoda.. a ona była taka, że nigdy nie widziałąm nawet jak wygląda... wiec nie było żal się pozbyć.... Teraz bym nie wyrzucała tylko pomyślała gdzie posadzić.. a rok temu wkurzona na moje pomysły.. dostała się na łopatę i wio....... Jak wyrzucałąm to nawet nie wiedziałam którą trawę wyrzucam, bo kupiłam rózne.... i nie wiedziałąm jak sięnazywa.. dopiero pod Twoim wpływem zaczęłam analizować któa to miłka i padło, że to ta wykopana, bo miałą pecha być posadzoną w złym sąsiedztwie
Ogród coli 13:59, 13 wrz 2012

Do góry
Wpadłam z rewizytą i pytam się siebie dlaczego dopiero teraz. Masz przepięknie. Super zestaw: Limka i czerwony klon. A ta rozplenica koło kamienia.... cudna, co to za odmiana?
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies