Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:47, 24 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Marzenkowy potwór to rozplenica vertigo

Dzięki ale to zimy nie przetrzyma w ogrodzie?

Nie przetrzyma , trzeba wykopać
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:44, 24 wrz 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

Dzięki ale to zimy nie przetrzyma w ogrodzie?
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:44, 24 wrz 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

Brawo Ginger Racja
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:41, 24 wrz 2012

Do góry
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:18, 24 wrz 2012

Do góry
Rozplenica japońska - prawdziwy gigant

Kalinie japońskiej coś się chyba popiętroliło, bo chce znowu zakwitnąć No ja nie mam nic przeciwko

A tu przebarwiające się dzikie wino przypomina jednak, że już jesień

Hortensja 'Pinky Winky' pięknie się już wybarwiła

Blaski i cienie nowego życia 21:47, 22 wrz 2012

Do góry
Zrobiłam dzisiaj listę traw, które mi się podobają:
carex aurea
carex The Beatles
carex morrowi Irish Green i Variegata
carex secta Tenuiculmis
carex testacea
Hakonechloa macra w 3 odmianach: Albovariegata, Aureola, Stripe In Rich
Miskanthus sinensis Little Silver Speider i oczywiście Morning Light (dużo)
Penisetum alopeuroides(rozplenica japośka)
Stipa tenuissima PONY TAILS

I ciągle biję się z myślami zakupowymi, dlatego że jeśli nie kupię teraz to będą musiały poczekać do przyszłej jesieni....a to strasznie się będzie dłużyło

Czy ktoś ma doświadczenia z firmą która sprzedaje na stronie internetowej trawki.pl?
Czy ich sadzonki są dorodne czy byle jakie? Mają bardzo duży wybór traw, ale czy warto u nich robić zakupy?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:21, 19 wrz 2012

Do góry
Kasiu, nie jestem ekspertem, ale jeśli chcesz mieć kontrolę nad trawami, to polecam wszystkie te, które nie tworzą podziemnych rozłogów. Np. odradzam miskanta cukrowego.
U mnie nie sprawdziła się również trawa pampasowa oraz rozplenica japońska 'Rubrum'. Po prostu przemarzły mimo osłony i nie odbiły.
Natomiast bardzo lubię miskanta 'Zebrinum', 'Yakushima Dwarf', rosną u mnie bujnie . Polecam pozostałe chińskie, wszelkiego rodzaju turzyce, trzęślice, mozgi trzcinowate, tatarak, konwalnik, ostnice, kostrzewy.
Oszałam ostatnio na punkcie turzyc (carex), jest tyle pięknych nowych odmian.
Pozdrawiam serdecznie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:55, 19 wrz 2012

Do góry
raczej albo trzcinnik albo proso a rozplenica faktycznie taka kulkowa to juz starczy. Jeśli trzcinnik jest variegata to będzie tego wzrostu jak piszesz - pewnie avalanche albo overdam. Obydwa są z tych niższych. No i pewnie, że juz nie musisz szukac miskantów, skoro masz aż za dużo tego trawiastego dobra Tak jeszcze przy okazji - trzcinnik może się łamać, jeśli dasz go w miejscu, gdzie sa silne wiatry. natomiast proso nie. Nie wiem jak u Ciebie te rabaty pod tym wzglem, ale to juz sama podejmiesz decyzję
Miniaturowy ogródek 19:14, 18 wrz 2012

Do góry
Papryczka była

Rozplenica "Sky Rocket" o biało obrzeżonych liściach

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 18:02, 18 wrz 2012

Do góry
a tutaj wychodowane z nasionek od Karoli najprawdopodobniej też rozplenice - zobaczymy czy przezimują

a te okazy wejdą do domku na zimę, bo o ile się nie myle to wyrosła mi z nasionka rozplenica rubrum

ostatnie sałaty jeszcze małe, ale juz podjadamy - pycha
Początki 14:04, 17 wrz 2012

Do góry
Tess,
Ja mój dom kupowałam już gotowy, w stanie developerskim, ale z tego co wiem, to jest to przerobiony trochę wariant projektu "Wygodny 2" z MGprojekt.
Ja mam zmieniony tylny taras, bo zadaszenie ma na całym tarasie, troszkę inaczej ustawione okna i wersję lustrzaną. W środku też był zmieniany.

Karolinko - te przy lampce przy ławce to jest rozplenica japońska (piórkówka) Penissetum - ale w szkółce nie kwitła więc nie ma kłosów. Myślę, że w przyszłym roku o tej porze będzie wyglądała dużo ładniej.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:52, 17 wrz 2012

Do góry
a u mnie taki biały rh tez kwitnie - mniej obficie, ale jednak
rozplenica w słońcu to zawsze uroczy widok. No i masz własne grzyby! Ale super!
Ogród Sylwii od początku :) 10:07, 17 wrz 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
No i bardzo ładnie się w tym nowym miejscu komponują A co to za trawka jest między lawendą a kosodrzewiną? Tez pięknie w tym miejscu wygląda. Ściskam

Agatko to rozplenica ale jaka odmiana ???...Domniemam , że to Rozplenica japońska Piórkówka Pennisetum alopecuroides . Potwierdzę jak zapytam dziewczyn ze szkółki ....
Ogród u stóp klasztoru 00:52, 17 wrz 2012

Do góry
Aniu - teraz absolutnie nie . ale na wiosnę ciachaj zdrowo . z owocami to u mnie nie ma problemu . po prostu ich nie ma .

Bogusiu .... Pisarzowice... . mam tam nawet ulubioną ławeczkę w ogrodzie u p. Pudełków ...pozdrawiam

Kondziu --- zbieram sie spać , bo jutro mam dzień gospodarczy w ogrodzie . ale sobie pofolguję .
kupiłam żurawki po 4 zł . i jutro sadzę . zapadła też decyzja o charakterze nowej rabaty . 70% trawy niziutkie - jeden gatunek, 2 trawy miscant gracimulus, troszkę małych iglaczków i reszta to rozplenica .
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:11, 15 wrz 2012

Do góry
a tu mi się strasznie kolorowo zrobiło

Rozplenica, która w zeszłym roku była na rabacie żwirowej ale wydawało mi się że przemarzla i ją wykopalam i już miałam wyrzucić... zostawiłam na uboczu i czekam czy zakwitnie. Mizerna jest póki co..

Mój jesienny ogród 23:11, 13 wrz 2012

Do góry
Witaj Bożenko, trawy na tej focie to turzyca nowozelandzka buchananii w środku rozplenica Japońska i na górze niski bambus. Ja też jeszcze pracuję, tylko zrobiłem sobie przerwę na kolacyjkę i ogrodowisko, oczywista. Twoja trawka spora, u mnie będzie miała dobrze, bo wywaliłem wielki dół i nawiozłem dobrej ziemi, jak skończę rabatę to pokażę wszystko od początku jak robiłem. Dobrej nocki i dzięki za info.
Ogrodnik mimo woli 17:03, 13 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Trawy już nie chę.... zwłaszcza ekspansywnej
Chcę ze sklepu od Finki.... floksy.... tylko jak się teleportować??????

to chyba w niedługim czasie uda się zrobić! to co ja mam też wywalić, aż takie złe doświadczenia z nią miałaś?

Z nią nie miałąm i wcale mi się nigdzie nie rozłaziła, tylko posadziłam dosłownie obok rozplenicy i siedziała pod rozplenica zupełnie stłamszona.. i coś musiałam wyrzucić.... rozplenicy było bardziej szkoda.. a ona była taka, że nigdy nie widziałąm nawet jak wygląda... wiec nie było żal się pozbyć.... Teraz bym nie wyrzucała tylko pomyślała gdzie posadzić.. a rok temu wkurzona na moje pomysły.. dostała się na łopatę i wio....... Jak wyrzucałąm to nawet nie wiedziałam którą trawę wyrzucam, bo kupiłam rózne.... i nie wiedziałąm jak sięnazywa.. dopiero pod Twoim wpływem zaczęłam analizować któa to miłka i padło, że to ta wykopana, bo miałą pecha być posadzoną w złym sąsiedztwie
Ogród coli 13:59, 13 wrz 2012

Do góry
Wpadłam z rewizytą i pytam się siebie dlaczego dopiero teraz. Masz przepięknie. Super zestaw: Limka i czerwony klon. A ta rozplenica koło kamienia.... cudna, co to za odmiana?
Pozdrawiam
Dla odmiany czas na zmiany... 09:22, 13 wrz 2012

Do góry

dzieki kochane za uwagi

Justa-trawę podzielę i napewno dam obok limki, a nad frontową rabatą sie zastanawiam, coś mi tam nie gra

Gosiak to więcek niż projektant, masz rację Gosiu że to chyba ta mała rozplenica, czyli jednak mała trawa

Teresko-nom żurawki się bujnęły, i dzielone już były, te z podziału nie są aż tak dorodne, ale zdecydowana większość się przyjęła, więc jeżli przezimują to będę miała małą plantację

Ozzi- ten klon to jakoś od początku do mnie nie przemawiał, jakiegoś zaćmienia umysłu dostałam, wiem że muszę go przesadzić, tylko gdzie? i co zamiast niego?

Dorotko czy planujesz podobną rabatę?

Milenko-róże żyją, z 6 patyczków 5 puściło liście, na dowód tego wieczorem zdjęcia

Dziewczyny a poradźcie mi co zamiast tego brązowego iglaka za limką dać? czy dokupić szmaragdów? czy coś innego?

ogólnie rabate musze uporządkować, bo dla niektórych roślinek tam za gorąco, póki co to taki mały przechowalnik miał być
Dla odmiany czas na zmiany... 20:35, 12 wrz 2012

Do góry
...swoja drogą to ja nie wiem czy ta rozplenica to nie jest Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies