Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:58, 13 maj 2014

Do góry
Nadal nie wiem co tu dać do towarzystwa..

najlepiej chyba jakiś jeden gatunek ale nadal nic mi nie przyszło do głowy.. jak już nic nie wymyślę to sypnę kory i tak zostawię..

Przypominam, że ta rabatka ma słońce od 12tej do końca dnia. Rosną tu już dwa miłorzęby zwykłe i pomiędzy nimi hortensja vanille freise, obwódka z bukszpanu.

Jestem otwarta na propozycje
Między pasjami 11:49, 13 maj 2014

Do góry

Tak u mnie kwitnie młoda sadzonka kocimiętki.
Ogród, który ciągle zmieniam 11:49, 13 maj 2014

Do góry
Anek podobno Blutopia tak mam na zawieszce
Na Łowieckiej 11:48, 13 maj 2014

Do góry
inag napisał(a)

Dzięki. Autorem pomysłu jest mój tata, który stwierdził, że skoro jest tyle bezużytecznych cegieł to mozna z nich stworzyć coś fajnego... A że lubi takie 'dłubanie" i ma do tego smykałkę to wyszło co wyszło (największy ceglak - bo tak to nazywamy). W następnym roku postanowiliśmy z mężem dobudować jeszcze dwa mniejsze po obu stronach ścieżki. Były to pierwsze próby ale upór sprawił że coś tam wyszło. I choć daleko nam do precyzji mojego taty to i tak jesteśmy z nich dumni)))

Witam,
Bardzo mi się podoba ten pomysł ... ślicznie to wygląda... szkoda, że u mnie kompletny brak cegieł... Pozdrawiam... będę zaglądać i oczywiscie zapraszam do siebie .
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:47, 13 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Simona i Blutopia to nazwy dopasowane przez Bogdzię.. bo były nn.. miały iść do wyrzucenia, po 2 latach się na tyle poprawiły, że mogę je pokazać... nie błyszczą urodą, ale sie zbierają.. jw zasadzie pierwsza prezentacja od 5 lat po posadzeniu
I Blutopia.. cały krzew, ale ma listki od spodu takie... co to jest??

Anek u mnie Blutopia wyglada inaczej ,kurcze mam tam nawet zawieszke i teraz jestem w kropce czy faktycznie mam blutopie czy cosik innego ,wstawiłam fotke u siebie jak masz chwilkę czasu to zerknij
Początki w Kruklandii 11:45, 13 maj 2014

Do góry
Taką mam pogodę dzisiaj

Chyba nici z sadzenia
Początki w Kruklandii 11:41, 13 maj 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)

Najwięcej to ja tu widzę Twoich śladów...... ale się nawierciłaś przy tej rabacie

Hahaha...to moje i Żona
Sama bym nie dała rady tych buksów przyciągnąć. Ledwo się do taczki mieściły (pojedynczo)!
Pszczelarnia 11:39, 13 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Zawsze fascynuje mnie w tym miejscu podsadzenie rhododendronów hostami białoobrzeżonymi i podsadzenie tego drzewa hostami i liliowcami.

.

O tak, liliowce i hosty pod tym dębem to mistrzostwo świata, będę kopiować u siebie, też po dębem. Dodatkowa zaleta to ułatwione koszenie.
A widziałaś, że dużo tam jest takich "kółek" z liliowców i host pod innymi drzewami? Czasem na odwrót - hosty na zewnątrz, liliowce w środku.

Mleczowisko w tym roku było i w moim ogrodzie, stokrotki tylko tu i ówdzie, ale one mi nie przeszkadzają, bo długo są ładne.
Rhododendron, Azalia i inne wrzosowate 11:39, 13 maj 2014

Do góry
Witajcie

Czy to jest normalne w przypadku azalii, że ma tylko 1 piętro zielone?
Mam azalie japońskie. Niektóre pędy są całkowicie gołe, zdrewniałe, a dopiero na końcu są listki i kwiaty.
Zimą te liście się utrzymują.
Chciałbym je przyciąć, by je zagęścić. Wiem że robi się to po przekwitnieniu.
Ale jak je obciąć, skoro obetnę te zielone końcówki, to zostaną gołe, zdrewniałe szturpaki. Nie chcę by mi to szpeciło rabatę. Znacie jakieś rozwiązanie?
Wstawiam zdjęcia.

Tutaj cała roślina, chyba najładniejsze ujęcie co chyba cięcia nie wymaga:

Ta gałązka przykładowo jest długa i od dołu łysa, na górze rozwidlona i na końcówkach ma liście z kwiatami.

Zbliżenie na inną, która od dołu ma jakieś rozgałęzienie.
Obcięcie powyżej węzła ogołoci roślinę z zielonego.

Marzy mi się taki japoński kobierzec, dlatego będę rośliny sadzić nieco bliżej i chciałabym je przycinać, zagęszczać i utrzymywać w podobnej wysokości.

Miałam od dołu 1 gałązkę, która wyglądała na uschniętą. Trochę ją podcięłam w zeszłym roku i wypuściła ze zdrewniałego zielone listki. Tylko przerażają mnie te suche szturpaki po przycięciu.
Może przyciąć tylko niektóre gałązki?

A swoją drogą to polecam te azalie. Pięknie się obsypują drobnymi kwiatami.
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:33, 13 maj 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:32, 13 maj 2014

Do góry
Trzmielinki muszę troszkę podciąć ale ta pierwsza ciągle targana przez Synka a tak chciałam żeby były proste. Co ją poprawię, podwiążę, naprostuję to On mi ją wytarmosi.

Początki w Kruklandii 11:29, 13 maj 2014

Do góry

Najwięcej to ja tu widzę Twoich śladów...... ale się nawierciłaś przy tej rabacie
Ogródek wśród borówek 11:29, 13 maj 2014

Do góry
następna próba wstawienia zdjęcia:

[img][IMG]http://i1.fmix.pl/fmi40/6249f8d100197eb95363dd83[/IMG][/img]

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:25, 13 maj 2014

Do góry
Simona i Blutopia to nazwy dopasowane przez Bogdzię.. bo były nn.. miały iść do wyrzucenia, po 2 latach się na tyle poprawiły, że mogę je pokazać... nie błyszczą urodą, ale sie zbierają.. jw zasadzie pierwsza prezentacja od 5 lat po posadzeniu
I Blutopia.. cały krzew, ale ma listki od spodu takie... co to jest??

Hirutkowy raj:)) 11:25, 13 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zrobiłam przegląd rośłin ozdobnych które mogą przypominać tego chwasta.. porównaj sobie.. potem usunę.. by nie zaśmiecać wątku. Czasami siewka sie trawi i w trawach ale siewka nigdy nie jest tak szybka w rozwoju

Szałwia, ale ma bardziej powcinane liście i szybko widać paki kwiatowe

Floksy

Przetacznik Christa

Onętka czyli panieński welon

firletka chalcedońska

Aniu jesteś wielka Mała_Mi dziekuje za pomoc i w żadnym przypadku nie usuwaj zdjęc sa bardzo ładne i poglądowe,przydadzą się sprawa rozstrzygieta chwascior do kasacji
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:24, 13 maj 2014

Do góry
C. d.

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:23, 13 maj 2014

Do góry
Kwitnące lub prawie kwitnące krzewy

Ogród w cieniu brzozy 11:22, 13 maj 2014

Do góry
Lubię jak zakwitają te niebieskie kwiatuszki, obok magnolia, może zakwitnie?
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:22, 13 maj 2014

Do góry
Muszę do Gierczusi popatrzeć na Simonę.. piszę u siebie do siebie bo potem u Eli nie dogrzebię się gdzie to było..

Moja wygląda tak w całym krzewie, wszystkie gałęzie chore zostały usunięte, zostało sie niewiele Tak, że ma szerokość 1,5m, a wysokość ...hmm raczej płaskość
Wczoraj

Dziś

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:21, 13 maj 2014

Do góry
C. d.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies