Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:20, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś potrzebuję na szybko pomocy. Wyszłam dziś zająć się trawnikiem ale jego wygląd mnie przerósł. Porażka. Mnóstwo chwastów, nie wiem co dokładnie, ale wygląda jak gruba, twarda trawa, trochę jak perz, rośnie głównie kępami i rozprzestrzenia się. Próbowałam to wycinać, wykopywać. Praca z wiatrakami - za duża powierzchnia, zresztą nie wiem, czy nie będzie odrastać mimo usunięcia.

Po "przeplewieniu" kilku metrów kwadratowych więcej tej trawnika brakuje niż jest. Dodatkowo trawnik zamszony mocno i wystepują inny chwasty Podjęliśmy wobec tego z M decyzję - raczej likwidacja całości i siew ponowny.
Dlatego moje pytanie brzmi - jak to najlepiej i najszybciej zrobić? Zdaję sobie sprawę, że konieczny oprysk całości, tylko co dalej i w jakim czasie od oprysku? Nie wiem może masz inny pomysł? Foto u mnie.
Proszę poratuj

Twoje plany są słuszne. Ta niepożądana trawa też jest jednoliścienna i selektywny herbicyd nie działa.
Trzeba cały trawnik opryskać Roundupem ochraniając jednocześnie rośliny obok i robiąc to w dzień bezwietrzny i bez opadów.

Jak wszystko zżółknie po około 3 tyg. trzeba to wszystko przegryźć glebogryzarką, albo przekopać i wyrównać pod nowy trawnik.

Właśnie dlatego Danuś
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:19, 12 maj 2012

Do góry
One się rozrastają na boki i to jest ich wada, podejrzewam że środek im wyłysieje, ale póki co są ładne. Będę miała okazję je wypróbować, czy warto sadzić.

Kiedyś co prawda posadziłam jednemu klientowi i miała się dobrze, a wiosną skubałam tą kępę na łyso, potem się zieleniła, znaczy bieliła.
Rabaty, kompozycje z traw 13:17, 12 maj 2012

Do góry
Juziu poczytaj o trawach na stronie głównej
Ogród na górze piasku.... 13:16, 12 maj 2012

Do góry
Witaj Jolu po przerwie, ale wielki ten RH
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:15, 12 maj 2012

Do góry
A może żurawki wyeksponuj w kamyczkach?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:09, 12 maj 2012

Do góry
Łatwiej będzie bez darni, ale jeszcze się zastanawiam, czemu nie zastosowałaś herbicydu selektywnego na dwuliścienne? tylko od razu Roundup?
Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 13:06, 12 maj 2012

Do góry
To samo myślę, cyprysik nie ma problemu z przyjęciem się, a jałowce bym sobie odpuściła, stare już są i niezbyt dekoracyjne. Może jest to okazja do wymiany na ładniejsze rośliny?
Fajne są cyprysiki groszkowe Filifera Aurea.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:03, 12 maj 2012

Do góry
Holcus mollis "Jackdaws Cream", to zielone kółko to punkt czerpalny

Urokliwa biel i czerń

z zielenią

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:00, 12 maj 2012

Do góry
Po deszczu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:49, 12 maj 2012

Do góry
Kosy zadomowiły się na dobre. W ochronie moich tojeści zrobiłam im nowe źródło błotka, pod miłorzębem, już jest nadziobane a Pan Kos siedział na miłorzębie. W rynnie coś chrobocze, jak nic robią gniazdko
Muszę je wytropić z aparatem na drzewie, bo w rynnie się nie da

Nie widać go, ale siedzi w gęstwinie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:47, 12 maj 2012

Do góry
W Pęcicach w Twoim Ogrodzie coś z resztek serii Deroma może być, moje kupiłam na Kole - targu staroci.
Bajki przyrodnicze 10:52, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję Bogdziu, jesteś wielka

Danusiu to Ty jestes głównym autorem i inspiratorem i dla Ciebie oklaski bo nie jest łatwo zrobic tak doskonałą serię zdjęc.

Sosnowo 10:40, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widoki są zdecydowanie ładniejsze, a i powiem, że Twoje morelowe kompozycje z żółtym - boskie. Odkrywam na nowo te kolory.

Witaj Danusiu No właśnie, każdy z nas ma swoje ulubione kolory i ja też preferuję biel i fiolet - unikam czerwieni i żółci - do morelowych tulipanów długo się przekonywałam, ale teraz z każdym dniem podobaja mi się coraz bardziej.
A azalie w pomarańczu też potrafią zachwycić

Rododendronowy ogród. 10:34, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja także dziękuję, zobacz Bogdziu jak to skomponowałam ze zdjęciami, nawet kot się znalazł. co prawda Placek (już go nie ma). A mój Prezesik to kosa nie złapie, prawie nie chodzi po dworzu.

Danusiu napisałam u Ciebie że możemy spółę założyc do tworzenia takich ,,dzieł".- a co tam, jak nas chwalą to chyba nieźle nam poszło. I chętnych do spółki też nie brakuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:10, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A dziś wyszłam rankiem, patrzę, a tu mojej tojeści prawie nie ma i wszelkiego błotka też nie. Pani Kosowa niczym się nie przejmując, a tym bardziej mną obok hehe buszowała sobie w tojeści.

Dosadziłam 4 sztuki

Pani kosowa rządzi się bo jest u siebie, w końcu teraz to jej posiadłośc. A tak na poważnie to pewnie zakłada gdzieś obok gniazdo i błotko bardzo jej potrzebne bo całe gniazdo wylepia tym błotem na gładziutko.
Tak liczyłam na to że dołozysz zdjęcia z hortensjami i kotem. Teraz to nieżle wygląda. Jak narobisz więcej takich zdjęc to możemy załozyc wspólny interes pisania bajek .
Gratuluje Ci tej serii zdjęc bo to nie każdemu się uda taką serię zrobic. Trzeba dużo szczęscia i refleksu.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:57, 12 maj 2012

Do góry
Niezły ubaw był
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 09:55, 12 maj 2012

Do góry
Święto Róż coraz bliżej, zaczynamy już o tym coraz bardziej myśleć i czynić przygotowania.
Ogródek Hanusi po zimie 09:53, 12 maj 2012

Do góry
Wczoraj zawzięłam się i skosiłam wieczorkiem, po kawce z Wiesią. No i dobrze po leje z rana. A w nocy podlewałam do 1 florovitem wszystkie cisy i bukszpany, poszło dwie bańki 5 litrowe.

Poskrzypkę trzeba zbierać, bo kiepsko lilie wyglądają po ich obiedzie
Sosnowo 09:50, 12 maj 2012

Do góry
Widoki są zdecydowanie ładniejsze, a i powiem, że Twoje morelowe kompozycje z żółtym - boskie. Odkrywam na nowo te kolory.
Ogrodnik mimo woli 09:37, 12 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Będzie co chrzcić

To jednak chrzciny będą
To chrzesniaczki wrzucam dalej...

Ta azalia jest piekna...ale niestety wrażliwa na mróz..... ale w tym roku trochę kwatków przetrwało...

Azalia Rosinetta

I zbliżenie na kwiatek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies