Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:30, 29 gru 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Haniu, przyszłam do Ciebie za podsumowaniem, bo zdążyłam je przeczytać u Martki, aż sprawdzałam, czy aby na pewno jestem u niej. Podsumowanie bardzo wnikliwe, przemyślane i mądre, podoba mi się bardzo.
Masz wspaniały ogród, zdjęcia piękne. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w nachodzącym roku.

Dziękuję! Tobie też życzę wszystkiego dobrego.

Ogród z zegarem 21:22, 29 gru 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Tu z jednym kwiatkiem, ale dużo pąków w kolejce

Agnieszko, jaki miły ogrodowy widok pod koniec grudnia, piękne ciemierniki.
U mnie znalazłam jeden pączek.
Wszystkiego dobrego na nadchodzący rok życzę, samych sukcesów ogrodniczych i życiowych również.
Glina i zielsko 21:18, 29 gru 2022

Do góry
Fajną masz nazwę ulicy

Ja swoją też bardzo lubię

Rododendron - kiedy przesadzać 21:06, 29 gru 2022

Do góry
Witam,

Ja przesadziłam swoje rododendrony - jest to możliwe wczesną wiosną w miejsce najlepiej - półcień i w kwaśną glebę. Warto mu dodać torfu, ale nie za dużo, bo potem ziemia przesycha, a te rośliny lubią wilgoć. Mają płytki system korzeniowy, więc trzeba bardzo delikatnie go potraktować, aby jak najwięcej korzeni się zachowało. Zatem próbuj.
Moje rododendrony:
Klon Shirasawy - Acer shirasawanum 'Aureum' 20:59, 29 gru 2022

Do góry
Witam,

U mnie na południu nie miałam żadnych problemów z tym klonem. Rośnie jak na drożdżach - jedynie latem lubi przypalić młode listki i choć blisko mam do gór to nie przemarza

Generalnie gorąco polecam
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 20:50, 29 gru 2022

Do góry
Dorzucę zdjęcie magnolii "Geni" według mnie najpiękniejsza, ponieważ wdzięcznie utrzymuje kwiaty przez kilka tygodni i powtarza kwitnienie latem w przeciwieństwie do magnolii gwieździstych

Klon palmowy - Acer palmatum 20:43, 29 gru 2022

Do góry
Witam,

Ja generalnie zostawiłam w spokoju swoje klony i pozwalam im rosnąć jak chcą. Bywały zimy gdzie część rośliny przemarzła, ale potem odbiły nowe przyrosty. Pewne jest, że klony nie tolerują zimowych wiatrów i przciągów. Jeśli zapewnimy im odpowienie stanowisko-odwdzięczą się bujną czupryną. Ja miałam 3 podejścia do klona czerwonego, ale po 3 nieudanych próbach posadziłam go po prostu w osłoniętym od wiatrów miejscu i rośnie pięknie. Na dowód kilka zdjęć:

nawet ku mojemu zaskoczeniu -rośnie w moim południowym ogródku bez okrywania w zimę-klon palmowy "Taylor"

i "Pink Dwarf", który na prawdę jest różowy potem burgundowy, a finalnie wybarwia się we wszystkich kolorach przed końcem jesieni - polecam tą odmianę:
Ogród ciągłych zmian. 20:00, 29 gru 2022

Do góry
Wywołany został temat placyków różnych więc i ja pokażę swój. Też brakowało mi miejsca na donice. Wszędzie poupychane rośliny po kokardę, brakuje mi trochę przestrzeni.

Już jesienią zaczęłam przygotowania wykopując, jak to ja, kilka roślin.

Tak było przed. Bez sensu posadzony modrzew pendula obok klona bo akurat tu było trochę miejsca. Obok rozplenica, a za nią róża i wysokie bodziszki.

Zdjęcie 5 minut przed , łopata już podłączona do ładowarki

Tutaj po operacji, cegły na razie luźno ułożone żeby ziemia osiadła. Wiosną będę kończyć

Z drugiej strony ułożyłam półkoliste, podwyższone rabatki na zioła

Drzewa iglaste polecane 19:22, 29 gru 2022

Do góry
Jeśli dobrze pamiętam to kosodrzewina "wintergold" o żółtych przyrostach-godna polecenia. Zamierzam jej uszczykiwać przyrosty, aby zagęścić formę - pytanie czy takie odmiany są bardziej wrażliwe na patogeny?
Drzewa iglaste polecane 19:18, 29 gru 2022

Do góry
Polecam również "Rydala" choć czerwone przyrosty ma ok 3 tygodni - warto
Drzewa iglaste polecane 19:16, 29 gru 2022

Do góry
Witam,
Piękne są nie tylko niebieskie stojące szyszki u jodły koreańskiej, czy zwisające czerwone w świerka acrocorona lecz kolorowe przyrosty np. u białoboka - pięknej polskiej odmiany:
A to mój Białobok
Ogród prawie romantyczny 18:35, 29 gru 2022

Do góry
Napia napisał(a)

Pięknie dobrane kolory. Również podoba mi się ta rabata
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:01, 29 gru 2022

Do góry
W czerwcu ogród przeżywa apogeum swojej świetności. Kolorów, faktur, kształtów jest tak wiele, ze nie wiadomo, na czym oko zawiesić. W czerwcowym folderze mam zawsze najwięcej zdjęć.

Warzywnik też nabiera masy. Wychodzenie do niego ranna rosą z wiklinowym koszyczkiem, to prawdziwa przyjemność

Cdn
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:42, 29 gru 2022

Do góry
W maju już wszystko ruszyło z kopyta. Ogród puchł w oczach.

W warzywniku lądują własnoręcznie wyhodowane sadzonki pomidorów. Są już wschody marcowych wysiewów.

Ogród ozdobny korzysta tylko z wody opadowej w postaci deszczu. W miarę potrzeb podlewam tylko warzywnik. Korzystam wtedy z wody zgromadzonej w studni. System podziemnych rur doprowadza do niej wodę z rynien.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:24, 29 gru 2022

Do góry
Judith, Ewo, oby trema mnie nie zjadła.
No to lecę z tym koksem dalej.
Przy okazji sporządzania tych wspomnień dotarło do mnie, że w okresie mojego dzieciństwa i młodości wiosenne porządki w ogrodach odbywały się dopiero pod koniec marca i w kwietniu. Wcześniej raczej nie dało się pracować w ogrodzie. Gołym okiem widać, że obecnie wegetacja rusza wcześniej.
Kwiecień rozpoczęłam od obsadzenia doniczek. Robię wyjątek dla tych pierwszych nasadzeń, bo latem i jesienią już niczego do donic nie wsadzam. Nie chcę sobie dokładać kolejnego obowiązku związanego z koniecznością częstego podlewania donic.
Stokrotki i bratki zachowują swoje walory estetyczne do połowy czerwca. I starczy.

W ogrodzie ozdobnym o tej porze roku królują jeszcze zimozieloności, ale tu i ówdzie pojawiają się oznaki przyszłej bujności.

W warzywniku kolejne nasionka lądują w ziemi, a ja podejmuję decyzję o zbudowaniu nowego kompostownika. Stara konstrukcja z palet traci swoją żywotność.

A wiosna nie sprawia zawodu. Pięknie jest!

Ogród długi 17:16, 29 gru 2022

Do góry
Joann napisał(a)

Spojrzenie na nowe drzewa

Świetnie je posadziłaś, pięknie podzieliłaś przestrzeń
Ogród Basi i Romka 17:03, 29 gru 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Obchód ogrodowy zaliczony, nie ma mrozu, ale przyjemnie też nie jest, zimno, mokro, roślinki na szczęście uśpione, nic się nie wychyla jeden kwiatek ciemiernika znalazłam, reszta w pąkach, wszystko w normie, jak narazie

Piękny Bardzo lubię ciemierniki. Mam niestety tylko trzy sztuki, bo mało miejsca na rabacie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:57, 29 gru 2022

Do góry
W marcu kontynuowałam prace wycinkowe. Aura sprzyjała, więc można było zrobić wertykulację i areację trawiastym nawierzchniom oraz odświeżyć kanciki. Ruszyły z wegetacją krzewy i drzewka.

Wiosenne prace porządkowe w ogrodzie ozdobnym skończyłam w pierwszej połowie marca. Można było nieco odetchnąć.

W drugiej połowie miesiąca zajęłam się warzywnikiem. Pierwsze wysiewy zawsze są najbardziej ekscytujące. Do rozluźniania gliny w warzywniku używam pociętych łodyg miskantów.

Magary Dramaty z Rabaty 16:56, 29 gru 2022

Do góry
Magara napisał(a)
2022 u Magary - the best of

Piękne the best Nie mogłam się zdecydować, które wybrać, ale wybrałam to, bo cudownie zatarły się tu granice między działką a otoczeniem
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 16:50, 29 gru 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
No i super, najważniejsze to nie zawracać sobie głowy bzdurami, tak trzymaj a my czekamy na Twoje relacje ogrodowe, chociaż u nas niewiele się dzieje, jednak to ciepły bo ciepły ale grudzień. U mnie dziś zauważyłam, że w jednym miejscu zaczynają wychodzić krokusy Ale może taki przypadek, bo tylko w tym jednym miejscu

Dopiero od wczoraj jestem w domu, a na ogrodzie jeszcze nie byłam. U nas wiatrzysko i pada, ale całe szczęście na dużym plusie.

Tak podziałaliśmy we wrześniu Nowy placyk żwirowy.

Chciałam mieć więcej miejsca na donice z kwiatami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies