Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

April 12:27, 05 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Widzisz po krzewach, żeby na to jakoś reagowały?
To można pomyśleć o jakiejś barierze w ziemi, żeby korzenie sobie szły gdzie indziej.

Nie sądzę żeby żywopłot tak w kilka miesięcy zjadł dalię korzeniami. A i tak trzeba kopać i redukuje się to co w ziemi. Ja bym próbowała, bo pomysł dobry
April 12:29, 05 kwi 2023

tulucy napisał(a)
Tak mi się przypomniało, że Iza Ursa strasznie narzekała na swoje graby w żywopłocie. Parę lat jest stały w miejscu. Ale jak ruszyły, to że szwungiem. Ona chyba zaczęła je ściółkować skoszoną trawą.

Iza narzekała bo długo było pod nimi wygrabiane do zera. One tego nie lubią. Dopiero jak Kwartet kazała tam ściółkować to graby ruszyły i były całkiem ładne. Ja pod swoje co roku sypię worek obornika na dwa metry żywopłotu, potem nagrabiam na to wcześniej odsunięte liście. Więc mimo piachu, graby wyglądają znośnie.
Rojodziejowa 18:20, 05 kwi 2023

Martka napisał(a)

Asiu, będzie czad!!! Osobiście bardzo lubię rabaty z KF w tle. Nie doczytałam, czy masz jakiś plan na posadzenie jakichś akcentów z przodu przed różami? Czy zostawiasz je na brzegu niczym nie zasłonięte?
A znak zapytania?

Martko z przodu jakieś niebieskolistne trawy. Już tam sobie goździk siedzi. Coś jeszcze mam nadzieje z wysiewanych wkrótce mi się uda tam dosadzić.

Znak zapytania tak jak Patrycja napisała piwonia Kings Day
Rojodziejowa 18:21, 05 kwi 2023

Wiaan napisał(a)
Różanka przemyślana, dla mnie spójna kolorystycznie, będzie pięknie

♥️
Rojodziejowa 18:33, 05 kwi 2023

Kordina napisał(a)
Ja chyba jakas ograniczona jestem w planach, nic mi te kolorowe kółka nie pokazują, bo to 2D a ja potrzebuje w 3D czyli jak to wygląda naprawdę ale podziwiam umiejętność planowania, ja cały czas na spontanie, a plany tylko w głowie

Namiastka kolorystyczna.

Bożenko kiedyś taki kolażyk uczyniłam… ale nie jest on na pewno realistyczny
Rojodziejowa 18:35, 05 kwi 2023

April napisał(a)

Nie sądzę żeby żywopłot tak w kilka miesięcy zjadł dalię korzeniami. A i tak trzeba kopać i redukuje się to co w ziemi. Ja bym próbowała, bo pomysł dobry

Ja to odebrałam ciut inaczej - że to irga może ucierpieć, jeśli jej będę gmerać w korzeniach dwa razy w sezonie.

I owszem spróbuję - zamówione i możliwe, że jutro będą, czego się nie spodziewałam… gdyż wszędzie realizacja trwa kilka tygodni. Tutaj od momentu zamówienia realizacja trwała dzień. Ciekawa jestem jakie jakościowo… Trochę poskąpiłam i wzięłam dość tanie sadzonki.
Rojodziejowa 18:41, 05 kwi 2023

April napisał(a)

Iza narzekała bo długo było pod nimi wygrabiane do zera. One tego nie lubią. Dopiero jak Kwartet kazała tam ściółkować to graby ruszyły i były całkiem ładne. Ja pod swoje co roku sypię worek obornika na dwa metry żywopłotu, potem nagrabiam na to wcześniej odsunięte liście. Więc mimo piachu, graby wyglądają znośnie.

To mocniej je w takim razie wyściółkuję. Dzięki za info
Rojodziejowa 18:44, 05 kwi 2023

Wpadłam dziś do sklepu po regały magazynowe, a tam 7 mieczyków za 4,50… żal nie kupić. A miałam nie sadzić

Dodatkowo skusiła mnie lilia Night Flyer. Widzę, że kilka osób ją ma. Może by się wpasowała w różankę?
Kordina 23:33, 05 kwi 2023

O dzięki Asiu za kolażyk, on do mnie przemawia potem porównaj rzeczywistość z planami.
lilia Night Flyer - sprawdziłam pod tą nazwą w google kryją się co najmniej 3 różne kolory
Makao 06:23, 06 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Wpadłam dziś do sklepu po regały magazynowe, a tam 7 mieczyków za 4,50… żal nie kupić. A miałam nie sadzić

Dodatkowo skusiła mnie lilia Night Flyer. Widzę, że kilka osób ją ma. Może by się wpasowała w różankę?

No ja już nie rozglądam się po sklepie jak jestem żeby coś przypadkiem nie przykuło mojej uwagi
Zawsze jak wchodzę i coś się świeci to mówię sobie 'a w dooopie, kupię w przyszłym roku' i idę dalej biegiem.