Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród zmyślony 18:26, 28 maj 2014

Do góry
szałwia jest teraz wszędzie

Ogród niby nowoczesny ale... 18:26, 28 maj 2014

Do góry
Beata, Malkul i Ewki dwie.... miło, że tęsknicie...

Troszkę z eMem z sił opadliśmy, rozleniwiliśmy się po weekendzie i w sumie robota nie idzie do przodu...
Chęci do pracy nam odeszly. Pewnie jakieś przesilenie. A i pogoda do niczego. Ale w sobotę jak nie bedzie padało to się ruszy...

czosneczki dla Was...niestety fioletowe już na wykończeniu. Białe jeszcze ładne są.

Życie w wiejskim ogrodzie 18:25, 28 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Przemek, jestem w szoku, taki areał ziemi i Ty jeden jak dajesz radę?
Pozdrawiam

Asiu jakoś daję radę Mam opracowany niezawodny plan działania w ogrodzie
Plewienie po każdym deszczu
Koszenie trawników raz w tygodniu
Podlewanie doniczkowych codziennie
Przycinanie roślin wtedy kiedy jest taka potrzeba
Niedziela dniem wolnym od wszelkich prac

U mnie dzisiaj taka pogoda Pozdrawiam

Ogród zmyślony 18:25, 28 maj 2014

Do góry

Ogród zmyślony 18:23, 28 maj 2014

Do góry
Witam, wracam ze zdjęciami z tego tygodnia. Pogoda dla nas idealna, nie nadążamy z cięciem i koszeniem.

będą piwonie...

palibin pięknie pachniał
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:20, 28 maj 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Sebastian.. jako doświadczony ogrodnik hortensji Silver Dollar ( i nie tylko oczywiście ) mam jeszcze jedno pytanie ... i już ostatnie (chyba ostatnie ) i więcej Cię nie bedę zamęczać Chcę Ci pokazać zdjęcie (jedno moje a drugie zapożyczone z forum ogrodowisko) a Ty mi doradź. Mam posadzone pod płotem tuje i chce je w ten sposób zagospodarować co na tym zdjęciu zapożyczonym.
Rozplanowałam sobie sznurkiem szerokość na jaką muszę ściągnąć trawę wokoło tuj. Odmierzyłam 1m . Nie wiem czy nie za mało.
A pytam Ciebie bo sam wiesz na jaką szerokość rozrastają Ci się hortensje Silver .
A moja rabata pod płotem z tujami bedzie wygladac własnie tak : od płotu tuje ->hortensje Silver -> bukszpan.
Jaką najlepiej zrobić szerokośc tej rabaty bu hortensje miały odpowiednią rabatę i nie za ciasno. W jakiej odległości od nasadzać hortensje Silver by nie było duzych przerw pomiędzy?
Proszę Cie o poradę .
Ps. Jaki bukszpan polecasz do nasadzenia takiej rabaty?
Będę Ci bardzo wdzięczna

mój ogród:

a to zdjęcie zapożyczone z forum ogrodowisko:

Myślę, że tamta rabata ma gdzieś 1,5 metra szerokości taką proponuję u Ciebie - tylko tuje przybliż do płotu, a hortensje posadź gdzieś 60 cm od nich. Tak samo z bukszpanem - również zostaw gdzieś kancik na 10 cm od obwódki z bukszpanu, bo wtedy fajniej wygląda
Odległość hortensji, żeby tworzyły taki luźny szpaler powinna mniej więcej wynosić metr od każdej Ale możesz nawet szerzej - zależy jak będziesz je ciąć
Odmian bukszpanu nie znam - kup w szkółce jakie będą - przez internet odradzam i to bardzo....Już nie raz się przejechałem...Choć Ania - Mała mi kupowała przez neta i chwaliła...Najwyżej leć po niej po namiary, bo potrzebujesz ich mnóstwo
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 18:20, 28 maj 2014

Do góry
Mam w tarasie wycietą taką "dziure", krótsze boki mają ok 1,5m.
Ziemia tam jest lekko kwasna na głebokość ok 0,5 m, potem jest pewnie ze 30 cm żwiru i dalej już ziemia rodzima. Mam ochotę posadzić tam miłorząb Mariken szczepiony na wys ok 1 m. Stanowisko słoneczne cały dzień, no i niestety wietrzne. Czy miłorząb da sobie radę w takim miejscu ?
Czy zimą wytrzyma mroźne wiatry ?

Pozdrawiam
Ogród w Puszczykowie 18:19, 28 maj 2014

Do góry
Powojniki, które zakupiłam, posadzone. Zaczynają powoli kwitnąć. Trochę niskie mam podpórki, może na przyszły sezon wymyślę jakieś inne.

Przybył mi jeszcze jeden powojnik, w prezencie. Bardzo ładny

Myślę na razie nad miejscem dla niego
Louise Odier też zdecydował się, że już zakwitnie

Wszystko mokre, bo po tygodniu majowych upałów, od wczoraj strugami leje deszcz Chwasty wylazły oczywiście w tempie superekspresowym... Wrrrr...
Na Francuskiej 18:18, 28 maj 2014

Do góry

Madziu, dziś zawędrowałam do Twego ogrodu. Piękny widoczek stworzyłaś. Robi wrażenie.
Pozdrawiam i będę zaglądać, jeśli pozwolisz
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 18:13, 28 maj 2014

Do góry
To inne klony jeszcze jest jeszcze kilka ale foto nie zrobiłem

Moja codzienność - ogród Oli 18:13, 28 maj 2014

Do góry
I z drugiej strony
Cyprysiki przed rabatą żwirową nie wsadzone bo wyszło więcej miejsca niż zakładałam i nie wiem czy tak zostawić czy coś tam jeszcze wkomponować.
Pod bukiem wydzielony kwadrat na żywopłocik buksikowy, berberysy będą ''zatopione'' w prostokącie z trzmieliny za nimi rozplenice, następnie cyprysiki pociągnąć za nimi rozplenice ? czy cofnąć je pod świerki a przed nimi coś dać ? ewentualnie co ?

Lecę podlewać potem jeszcze coś wrzucę
Moja codzienność - ogród Oli 18:13, 28 maj 2014

Do góry
Kolejny etap troszkę podziałałam z nasadzeniami

Fotki na wprost póki co nie zrobię bo świerk srebrny nadal rośnie... i wszystko zasłania, ptaki mają tam gniazda a nie chcemy nikomu rozbijać rodziny
Na ostatniej fotce widać ile jeszcze darni do ściągania... a ja mam jej już dość ufff
Tak jak sznurkiem zaznaczone łącznie z miłorzębami, buksami i turzycami będzie żwirek. Tu gdzie jeszcze trawa szpaler ML i żywopłocik z buksików w L
Ogród to życie 18:12, 28 maj 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Dzisiaj rano, w ramach wymiany otrzymałam paczkę od Ewy. przysłała mi rozchodnika, konwalnik i jeszcze jedną trawę.Śliczne.Bardzo dzielnie przetrwały podróż.
Wcześniej dostałam paczkę od Joasi a w niej naparstnicę,werbenę i stipę. Wszystko wychodowane z nasionek, złote ręce.
Bardzo się cieszę z tych nowych roślinek,taka wymiana to fajny pomysł.
Od Ewy

Cieszę się że dotarły tak szybko że nie ucierpiały w podróży, niech Ci Aniu zdrowo rosną.
W cieniu - zacieniona 18:11, 28 maj 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
aura nas w tym roku nie rozpieszcza - ulewy, burze, gradobicia.... trzymam kciuki za roślinki by się szybko pozbierały i jednak jeszcze cieszyły oczy w tym roku...
...najpierw zmroziło,teraz posypało gradem...mam nadzieje,ze więcej niespodzianek nie będzie...pozdrawiam.
W cieniu - zacieniona 18:08, 28 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Nie zazdroszczę tego gradobicia i u Moniki i u Ciebie, u mnie na szczęście nie było pozdrowienia dla Zbyszka niech szybciutko zdrowieje
zostawiam Wam różę Maingold
Z.dziękuje za pozdrowienia.Aniu...wystarczy ,że u nas tyle zniszczeń...kwiatki będę oglądać u Ciebie.
Ogród w Puszczykowie 18:07, 28 maj 2014

Do góry
Pozdrawiam Was serdecznie i dziękuję, że mnie odwiedziliście Ojoj, goście przychodzą, a gospodyni niet. Trzeba się poprawić
Nic się nie dzieje u mnie Skromnie jedną rabatkę urobiłam pod nasadzenia, ale idea twórcza co niej umarła, a nowej jeszcze nie mam, więc rabata poczeka sobie...

Ogród cioci 18:06, 28 maj 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Irenko to moja naturalna fryzura i o tej fotce Krzyś mówił

Bosko!
Moja bajka 17:59, 28 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Róża jest cudna, pamiętasz nazwę, może i ja się skuszę.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:54, 28 maj 2014

Do góry
dukat

therese bugnet

i jeszcze takie tam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies