Ten piękny przy murze to akurat wielki potwór. Obecnie jego obwód pnia sięga metra (obwód, nie średnica) i jest mocno cięty. Jeśli buk, to na pewno kolumnowa odmiana.
Na choroby nie zapada, atakuje go mszyca zdobniczka bukowa.
No dokładnie tak , bo tegoroczne zawirowania pogodowe powodują, że wszyscy mamy mętlik w głowach. Można co najwyżej posiłkować się wskaźnikami roślinnymi typu: kwitnienie krokusów, kwitnienie forsycji... Obserwować i kombinować
Sylwia, martwi mnie to, że odcinek będzie jakby "do tyłu" bo to co było na poczatku (złomowisko) i w zeszłym roku, nijak się ma do tego, co jest i będzie w tym roku... Czyli było gorzej, jest lepiej, a pokażą to, co gorzej
Ale nic to.
We Włoszech rozpoczęli już zbiory truskawek. Grubo przed terminem.
Dzisiaj czytałam artykuł o konieczności budowy niewielkich zbiorników retencyjnych dla rolników. Przy tych zmianach klimatu grozi nam coroczna susza.Te duże zbiorniki leżą za daleko od pól.
Do Twojej Anglii zaglądam codziennie. To już rytuał. Po obejrzeniu zdjęć wzrasta mi poziom radości życia.
Miskanty ściąć, albo oskubać z suchego. Rozplenice ściąć, berberysy wyokrąglić, hortensje przyciąć już, Molinie ściąć. Róż nie obrywać, to co ma spaść, samo spadnie.
praca w ogrodzie jest dla mnie przyjemnością ,odskocznią ,zajęciem głowy itp. itd. …. i czasem potrafię przesadzać z ilością wykonywanej roboty ,-później jęczę ,że tu boli i tam boli ….
ale i tak mnie to cieszy
Zachęcona Twoimi fotkami ….kupiłam dziś prymule ,bratki ,stokrotki i goździki -jeszcze nie posadzone ,ani obfocone
Buziaki
Jeśli chcecie się ze mną jutro spotkać zapraszam do nowego Leroy Merlin na Marsa, będziemy nagrywać lokowanie kosiarki o 10:30 do "Mai w ogrodzie", emisja "Mojej Anglii" w maju tego roku.
Drzewo może być miłorząb zwykły na wysokim pniu, ale też może być wiśnia Umbraculifera na pniu 250 cm co najmniej.
Kreski to trawki (Imperata ok) a drugie może jakieś spiczaste kwiatostany.
Dobrze kombinujesz, ja tylko jakby żurawki - niekoniecznie. Danica albo Miriam, albo świerczki Echiniformis.
Fioletowa długa linia, inny berberys np. Rose Glow.
U mnie całkowicie przezimowały z jednorocznych lwie paszcze, ciekawe jak będą kwitły i czy będą kwitły, czy zawiążą np. nasiona tylko. Nagietki masowo się wysiały, kwitnie Scabiosa.