Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:04, 05 cze 2013

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Sebek napisał(a)
Zjadło mi posta.....napiszę w skrócie

Na pewno jesteś świadoma, że chcesz mieć pięknej Dlatego musisz dokonać selekcji roślin - posadź tam rośliny plamami - podziel żurawki na więcej sadzonek, wrzosy daj w jednej plamie, iglaki posegreguj pokrojem, ale co najważniejsze pozbądź się stamtąd pojedynczych sztuk roślin - albo podziel je na więcej. Wiem, że trudno się rozstać z jakąś rośliną, bo sam mam z tym problemy, ale chcę mieć piękniej i jest to konieczność....

Witaj Sebku zapraszam Cie do mojego wątku "Ogródkowy zawrót glowy" bo tu chyba zaśmiecam troszkę.. Dziękuje za odpowiedz ja te wskazówki mam na uwadze mówie tu o sadzeniu grupami itp. ale mam problem co gdzie posadzic co z czym i pod czym czy nad czym no i tez zaczelam zastanawia sie czy nie pozbyc sie skalniaka w ogole i zrobic normalna skarpe cos jak tutaj

tylko musialabym podzielic na dwie rabaty jedna od ploty druga aby zaslonic studnie projekt zrobilam w watku lub po prostu zostac przy skalniaku ae nie mam na niego pomysłu ...
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 18:07, 05 cze 2013

Do góry
Regli, przeczytalem cały wątek i muszę powiedzieć, że podoba mi się pomysł z prostymi rabatami i podzieleniem działki na "pokoje". Ja dla znajomych, tez przygotowałem projekt z prostymi tylko troche "inaczej" (u mnie w wątku).
Będę zaglądał do Ciebie i śledził postępy w pracy
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 15:15, 05 cze 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
Kochana, śliczne te Twoje Księżniczki, a i Książę niczego sobie no i zurawki przy nich śliczne projekt widzę masz przemyślany, oj będą Ci sąsiedzi ogrodu zazdrościć! I z pewnością kolejni ogrodomaniacy czerpać inspiracje
Pozdrawiam :*

No drzewka nieskromnie powiem, że też mi się ogromnie podobają
Projekt mam przemyślany tak mniej więcej, myślę że zarys rabat bedzie taki jak na projekcie,
musiałam zrobic projekt bo to mnie w pewien sposób limituje w zakupach
Co do sąsiadów... nie wiem, pewnie fajnie by było gdyby sie zainspirowali trochę tym, że można mieć inny ogród niż tuje i trawę ale to czas pokaże
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:58, 05 cze 2013

Do góry
Kochana, śliczne te Twoje Księżniczki, a i Książę niczego sobie no i zurawki przy nich śliczne projekt widzę masz przemyślany, oj będą Ci sąsiedzi ogrodu zazdrościć! I z pewnością kolejni ogrodomaniacy czerpać inspiracje
Pozdrawiam :*
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:12, 05 cze 2013

Do góry
Madziu, projekt juz zrobiony w zeszłym roku,
ogólny kształt rabat na razei mi się podoba tak jak w projekcie, dopracowywuje tylko nasadzenia,
staram się zakupy roślinkowe robić zgodnie z tym co mam zaplanowane w projekcie,
co jakiś czas siadam nad nim i upraszczam zmieniam zgodnie z obowiązującymi trendami"ogrodowiskowymi"
ponadto projekt będzie bradzo przydatny przy kopaniu odwodnienia i kolektorów pod pompę ciepła, bo będziemy chcieli to zrobic od razu "za jednym kopaniem", może uda się tez poprowadzić jakąś elektrykę.
U mnie przez ta pogodę tez wszystko"stanęło w miejscu" jedynie chyba żurawki nic sobie z niej nie robia i rosną w najlepsze, tylko chodze i urywam kwiatki żeby nie kwitły a rozrastały się.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:34, 05 cze 2013

Do góry
Joasiu widzę, ze masz już piękny projekt zagospodarowania działeczki. SUPER!!
U mnie dom już stoi a mnie się wszystko zmienia w jednym momencie. Całe kształty rabat i propozycje nasadzeń.

Asiu cały czas pamiętam o wysyłce do Ciebie roślin, niestety ta żuraweczka odbija straaaasznie słabo. ;/
Jak spojrzałam na zdjęcia z tej samej pory sprzed roku to się załamałam. Poczekam jeszcze z tydzień i wyślę już bankowo
Ogród z łezką 19:39, 04 cze 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Już wiem Kasiu, dlaczego mi zniknęłaś z oczu. Nie zauważyłam, że założyłaś nowy wątek Gratulacje Coraz ładniejszy Twój ogród i masz satysfakcję, że jednak sama sobie poradziłaś

Pozdrawiam serdecznie

Nawet fizycznej roboty nie robiłam sama...projekt Julcia z Anią rzeszowską robiły Julcia wszystko wyrysowała, Ania jako konsultant robiła
Jest inaczej niż w projekcie, dużo jednak zostało, ale tytułowa łezka to nie moja zasługa
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 10:22, 04 cze 2013

Do góry
Plan jakiś jest przyjęty tzn. projekt, który wcześniej wrzuciłam: http://www.gardenidea.pl/jaspisowa.php Ale ponieważ moja działka jest jednak trochę inna, na projekcie nie ma wymiarów, więc w trakcie realizacji muszę trochę improwizować i na żywo dopasowywać do realiów. Nie mam aż takiej wyobraźni przestrzennej, żeby tamten projekt przenieść do siebie na papier. Rabatka właściwie jedna jest zrobiona i liczę się z tym, że jeszcze nie raz mi się znudzi. Natomiast gruzowisko, to porządkowanie terenu, a nie nowa rabatka. A co tam będzie, to czas pokaże. Jednak co by nie było, to trzeba było teren z gruzu oczyścić.
Muszę zajrzeć do Ciebie i sprawdzić czy piszesz coś o Luciąży. Mam nadzieję, że jednak mieszkacie na tyle daleko, że Wam akurat nie zagraża.
Ogródkowy zawrót glowy 17:37, 03 cze 2013

Do góry
Katarzynka604_ napisał(a)
Zrobiłąm sobie dzisiaj taki przykładowy projekt jakby to bez tego skalniaka wyglądało oczywiscie ciężko skarpę zrobic wiec w rzeczywstosciw wygladałoby to pewnie inaczej

po lewej gdzie znak zapytania jeszcze nie wiem bo jest ta nieszczesna studnia

oczywiscie to tylko tak poglądowo bo nie wiem jak inaczej zmienic skalniak, szkoda mi troche kaskady napracowałam się przy niej no ale cóż..

co myslicie o takim rozwiazaniu
?

Dobrze to wyszło, wierzbę bym wywaliła, a zamiast niej posadź grujecznika, da ładny kolor jesienią i wiosną.
Ogród niby nowoczesny ale... 12:16, 03 cze 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Łaaał, warzywnik super! Piękne wykonanie, zachwycający efekt.
Bardzo mi się podobają takie bielone skrzynie. Ale nie mam miejsca, niestety.
Pieknie się zapowiada rabatka modrzewiowa. Ba, projekt Magnoli, toz nie może być inaczej W przyszłym roku zachywtom nie będzie końca.
Buziaki zostawiam

ja tylko drobne podpowiedzi zostawiłam, żadna zasługa. Wszystko jest made by Magda
Ogród niby nowoczesny ale... 11:57, 03 cze 2013

Do góry
Łaaał, warzywnik super! Piękne wykonanie, zachwycający efekt.
Bardzo mi się podobają takie bielone skrzynie. Ale nie mam miejsca, niestety.
Pieknie się zapowiada rabatka modrzewiowa. Ba, projekt Magnoli, toz nie może być inaczej W przyszłym roku zachywtom nie będzie końca.
Buziaki zostawiam
Ogród do kwadratu 11:51, 03 cze 2013

Do góry
Polichlorku, Regli - dziekuję za pochwały

Sławko - cieszę się, że do mnie zajrzałeś. Każda rada się przyda a linki które wstawiłeś są bossskie - dzięki. Co do ławeczki przy palenisku - chciałam troszkę nawiązać kolorem do drewna w drewutni i do wypoczynku - taki lekki, naturalny kolor drewna. Każda rada jest cenna. A po buki na pniu jadę jutro... aż się boję tych zmian

Marzenko - nie przeganiaj Sławka - takie linki zapodaje, że mmmmm... Jak pisałam wyżej jutro jedziemy po buki...o matko, ale sie denerwuję... Trzymaj kciuki i doradzaj koniecznie przy ich wsadzaniu...bo w tej kwestii nie jestem już tak pewna siebie...
Co do muru... fakt gdy go budowaliśmy pukano się w głowę - głównie panowie z ekipy budowlanej - że tyle betonu tu idzie co na dom, i po co nam projekt... można jak pisałaś - tujami się obsadzić itp, itd... Wymagało to wiele pracy i nakładów finansowych, ale myślę, że było warto...
Mazury i mój kawałek ziemi 13:03, 02 cze 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ogród- jak piszesz Ewo, młodziutki, ale już bardzo ładnie zagospodarowany. Jeśli mogę doradzić, to spróbuj uporządkować nasadzenia - w sensie większe grupy roślin jednakowych obok siebie. Staraj się nie sadzić większych krzewów i roślin na pniu razem obok siebie na rabacie - lepiej rośliny na pniu podsadzić niższymi gatunkami roślin w większych monokulturowych nasadzeniach. Tak patrzę na tę okrągłą rabatę z migdałkiem na środku i tam są: dwa różne iglaki na pniu, migdałek na pniu i krzewy, ja bym tam troszkę po swojemu "namaszkieciła", ale to zależy co Tobie się podoba Ewo. Te rady napisałam z dobrego serca, gdyby mi nie zależało, to bym napisała że jest super, ale po małej korekcie tak będzie na pewno. Serdecznie pozdrawiam

Agnieszko z tą okrągłą rabata masz całkowitą rację chciałam ją przerobić odglądając projekt Danusi naszej Szefowej o przedogródku ale mój M planuje tam fontannę i wszystkie moje roślinki z tamtąd zostaną usunięte tylko nie wiem jak długo mam czekac na tą fontannę więc może pod jesień zmienię ją a jak M będzie ją przerabiał to znowu roślinki przeniosę no dałas mi do myślenia dziękuję a powiec mi co byś tam widziała bo ja myślałam zrobić ją zimozieloną .Odnośnie nasadzeń szczerze to nie pomyślałam o tym ale dziękuję za cenne rady i będę od teraz się pilnować .Pozdrawiam i jak najbardziej pisz co nie pasuje u mnie bo Ty masz tak pięknie a ja dopiero się uczę i skorzystam z cennych rad.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 08:28, 02 cze 2013

Do góry
Witam serdecznie,
Trafiłam na Ogrodowisko zupełnie niedawno, ponieważ najwyższy czas zacząć zagospodarowywać ogród.

Naczytalam sie i naogladalam tylu wspaniałych realizacji, ze az dech zapiera. Jak trafiłam na "ogród zimozielony przy białym domu", nie mogłam zasnąć po tej lekturze. Trudno było wrócić do rzeczywistości
Mam dość duża działkę i wykonany projekt zagospodarowania. Jednak nasz architekt nie przewidział tutaj żywopłotu, który, po naszych przemysleniach, jest wskazany wzdłuż jednej strony działki. Mamy tutaj niezbyt ładny widok (np. Kompostownik sąsiada), który chcielibyśmy dość szybko zasłonić. Wymyśliłam, ze najlepszym sposobem byłby żywopłot z thuji, aby był zimozielony i stworzył ekran dla wszystkich tych nasadzeń, ktore przewidział architekt. Zaprojektowane rośliny nie stworzą nam na całej długości oslony od sąsiadów.
Czy posadzenie thuji Auerospicata, bądź Kórnik ma w tym przypadku sens? Poniżej wklejam zdjęcia .

Bede bardzo wdzięczna za pomoc.
Bazia
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:28, 31 maj 2013

Do góry
Marzenko,
ja też oglądam ogrody ChFS i nie mogę się zdecydować. Każdy ma w sobie coś. W jednym podoba mi się projekt i zagospodarowanie przestrzeni, inny zachwyca doborem roślin, kolejny użytymi materiałami, kolejny biżuterią ogrodową.
Z każdego wyciągam też rośliny.
w tym roku szczególnie podoba mi się
rabarbar dłoniasty
trybula leśna Ravenswing
purpurowy fenkuł
mekonops.
No i utwierdzam się w urodzie dorodnych kęp hakone, grup kalii, karmnika, tułacza. Egzotyki typu, paproć drzewiasta też mnie zachwycają.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 09:53, 31 maj 2013

Do góry
Pozdrawiam zaglądających
i pokazuję ogrody z CHFSH które mi się podobają. Oglądam film i przeglądam projekt poszczególnych ogrodów
To jeden z nich
http://www.rhs.org.uk/Shows-Events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2013/Gardens/Garden-directory/BrandAlley-Garden
pomoc przy projektowaniu 18:01, 29 maj 2013

Do góry
Kochani umieszczam zdjęcie na którym chcę zrobić projekt. Tylko mam mały problem, nie wiem z jakiego programu mam skorzystać?
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 12:48, 29 maj 2013

Do góry
Iwa napisał(a)
Danusiu pogoda sprzyja posadzonym drzewom, jest chłodno i mokro, to korzystne. Pod Serbami jest skarpa, czy chcesz wypoziomować teren schodkowo jak "tarasy"? Na pochyłej skarpie zaplanuj może rośliny, które nie wymagają wiele wilgoci, bo w takim miejscu wody jest mało, jeśli wypoziomujesz, to można pomyśleć o roślinach, które dobrze rosną w cieniu, bo w przyszłości duże drzewa dadzą go sporo.
Masz ładne Thuje "Aureospicata", też chcę do swojego ogrodu kupić kilka na żywopłot, ale zanim to zrobię chciałam zobaczyć jak wyglądają w naturze

Trudno wytłumaczyc swoją wizję czegokolwiek wirtualnie Jeszcze chwilkę Iwonko a sama ujrzysz te skarpy i całą resztę a wtedy połączymy je wspólnie i wyjdzie nam idealny projekt Zdjecia to nie to samo i nie obejmują całosci terenu, róznicy jego ukształtowania , nawet gleby. Czuje ze stworzymy wspólnie fajny projekt i nareszcie bede wiedziała czego sie trzymac Pan od koparki to zarobil u mnie juz krocie na tej samej robocie Raz zabiera ziemie a innym razem nawozi i tak w kólko Juz sama nie wiem co z tym zrobić.Tujki ci się spodobają jestem pewna .Liczę na to ze ja równiez hi,hi .Wiesz co zrobila wczoraj kotka? przyniosła mi jednego kiciusia pod drzwi tarasowe i darła sie abym jej otworzyła Patrzę a ten kotek, malenstwo ledwie chodzace ma tak sklejone oczki że nic nie widział Wzięłam płatek przegotowaną wodę i umyłam mu oczki Cały czas kotka mnie obserwowała kiedy postawiłam go na tarasie wzięła go w pyszczek i zeszła z nim pod taras Nie wiem czy przyniosła aby sie nim pochwalić, czy faktycznie przemyć mu oczy? co dziwne tylko jednego Sam nie mógł wejsc bo zbyt wysoko było na jego nieporadnośc ale momentu w którym sie na nim znalazł nie widziałam ..Mam kotkę chwalipietę hi Moli natomiast nie mogłam utrzymac tak była zdenerwowana i ciekawa kotka że musiałam ją mocno trzymać Pozwoliłam jej powąchac ale bałam się jej reakcji bez kontroli .Kotek był cały czarny ale sierśc miał jakąs mizerną,matową Nie wyglądał ładnie i zdrowo.Być moze jest jeszcze zbyt mały .Pod tarasem jest ciemno i zapewne brak swiatła tez nie wpływa korzystnie .Ciekawe kiedy je wszystkie wyprowadzi Czy kocur sprawca swojego pokolenia interesuje sie w jakis sposób swym potomstwem? nic nie wiem w tym temacie a przychodzi zawsze wieczorem i szuka kotki Oczywiscie najpierw miska potem szukanie .Zastanawiałam sie czy on jest zagrozeniem dla małych czy raczej opiekunem .Dzisiaj mam słoneczko zaraz milej funkcjonowac i ochota na pracę też się pojawiła Jutro wolne i jesli w piatek bedzie słonce tez nie pójde do pracy Jesli będzie deszcz do pójdę bo szkoda urlopu .Spakowana jestes? bo ja juz miejsca sobie znaleśc nie moge z radosci Bużka
Ogród do kwadratu 22:39, 28 maj 2013

Do góry
Dziewczynki - wpadam na chwilę - i przepraszam, że... jakiś niedoczas ciągły... Dziękuję wszystkim odwiedzającym za pochwały. Jak już wcześniej pisałam projekt ogrodu to nie nasze dzieło. Wiedzieliśmy co chcemy, ale z pomocą musiała pojawić się osoba trzecia - czyli projektant. I nie żałujemy. Ogród jest niesamowity... tak moja skromność powala Ale kocham go i tyle

Bibinko - inwestuj za radą Grupy w białe czosnki - są cuuudne

Lenko - oj tam, oj tam... uczyłaś mnie co znaczy dobry kadr.. troszkę się naumiałam

Justynko - upychaj czosneczki, bo warto

Beatko - miło mi, że Tobie miło - zapraszam o każdej porze

Agnieszko - dopieszczony... zupełnie nie jest. Teraz gabiony i ściana wodna na tapecie... i znów grzebiemy i betonujemy... to znaczy eMMMM ciężko pracuje... ale ja się nie obijam... nic a nic... . Iluminacja zostanie jeszcze dopracowana gdy dosadzę trawy.

Gabisiu - zapraszam serdecznie na winko na taras... Cieszyłam się z oświetlenia a tu zimno się zrobiło... i niczego nie podziwiam... czekam na ocieplenie

Dianko - dzięki

Gierczusiu - zawciąg lubi słońce, dobrze rośnie na żwirowych rabatach, ale też trzeba go czasem podlać

Madżenko - białe czosnki są wspaniałe ... jak dla mnie. Połyskują w słońcu perłowo i dostojnie zbierają rosę.. Pięknie rozświetlają białe zakątki i świetnie prezentują się na tle zieleni - nawet na tle trawnika, cóż dopiero mówić o np. cisach... mmmm marzenie . Fioletowe pojawiły się u mnie wcześniej i świetnie wyglądają na tle jasnej ściany. Nie umiem wybrać i mam dwa kolory

Marysiu - dzięki, dzięki, dzięki

Monia - no... te zestawienie roślinności to nie moja zasługa... choć sama dodałam białe czosnki plus jasne tulipki na tle miśków - i to mi się ogromnie podoba. Ławeczka z powojnikiem to również nasza sprawka i gabiony - to również bez projektu... ale powolutku.. dopiero się rozkręcamy

Grabulki - jak miło. Drewutnia to rodzaj wiaty. Za widoczną na zdjęciach ścianą z drenem - w formie ozdobnej - mamy już ułożone, owszem ale mniej piknie masę drzewa na zimę. EM zrobił tam jeszcze kanciapkę na rowery i stoi tam jeszcze przyczepa kempingowa - czeka na wakacje. Mam również miejsce na pranie - pod zadaszeniem. Mówisz , że się szybko starzeje?? Na razie to jego drugi sezon, zobaczymy...

Aniu - bardzo dziekuję za komplementy... aż mam uszy czerwone... dziękuję bardzo - ściskam do kwadratu

Buziaki dla wszystkich... wpadnę do Was w czwartek - będzie trochę wolnego

Nasz ogród, my i psiarnia:) 21:20, 28 maj 2013

Do góry
ok, jutro namaluję swój projekt na kartce ( tzn już zaczęłam ale nie skończyłam) , nie chcę wyjść na lenia i pasożyta
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies