Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 23:12, 02 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)
Stożki bukszpanowe idealne!!
na zdjęciach widzę, że największy do skorygowania bo mu brzuszek z jednej strony wylazł, pewnikiem na mnie się napatrzył
ana_art 23:22, 02 lip 2013

no zobaczcie różnorodne stożki rosną w jakiejś dziwnej konfiguracji, do tego z jednej strony brzuch z kamieniami a z drugiej ogromne pole kory...
Myślałam by zgrupować jakoś wszystkie stożki koło inwersy pomiędzy nie dać hakone kóre ładnie się rorosło lub inne trawki bądź runiankę , wyciąć kawałek bukszpanów z tej lini prostej, wrysować trójkąt, kóry będzie kszałem falował jak rabata po drugiej stronie, w trójkącie dać żwirek i ciurkadło... ale sama zachodzę w głowe czy dobrze kombinuję....
ana_art 08:16, 03 lip 2013

wczoraj podczas srzyżenia bukszpanów na ręku dostrzegłam małe zielone coś, wyczytałam że to może być skoczek... podpowiedzcie czy pryskać tylko te kule czy wszystko w ogrodzie?
najbardziej ze wszyskich czynności ogrodowych nie cierpie pryskania....
atena35 08:28, 03 lip 2013

ana_art napisał(a)

no zobaczcie różnorodne stożki rosną w jakiejś dziwnej konfiguracji, do tego z jednej strony brzuch z kamieniami a z drugiej ogromne pole kory...
Myślałam by zgrupować jakoś wszystkie stożki koło inwersy pomiędzy nie dać hakone kóre ładnie się rorosło lub inne trawki bądź runiankę , wyciąć kawałek bukszpanów z tej lini prostej, wrysować trójkąt, kóry będzie kszałem falował jak rabata po drugiej stronie, w trójkącie dać żwirek i ciurkadło... ale sama zachodzę w głowe czy dobrze kombinuję....

Aniu, rozmumiem Twoje dylematy...
Niestety nic sensownego, oprócz zrozumienia nie przychodzi mi do głowy.
A co mówi projekt na temat zawijaska?
ewa004 09:41, 03 lip 2013

Aniu zawijasek jest cudny ,to moja miłość i bardzo bym płakała jak byś go usunęła zrobię go wtedy u siebie !!!!
Ale o nasadzeniach w środku to chyba masz rację .
I nie żeby było brzydko ,ale tak jak piszesz chaotyczny porządek jest
U mnie w kąciku bukszpanowym jest to samo ,dlatego wiem co masz na myśli
To moje skromniutkie zdanie ,wybacz śmiałość

A tak poza tym to ślicznie, cudnie, miodzio

ana_art 10:33, 03 lip 2013

absoluttnie się nie gniewam, przecież piszę że mi się nie widzi to jedyna rabata na kórej nie zrobiłamm nic...
powinno być tak

ale mój M nawet słyszeć nie chce bym zniszczyła zawijasy...pozatym dokładnie tak się nie da bo przy brzegach koski panowie brukarze pozwolili sobie zrobić soooolidną betonową podbudowę i nic przy krawędzi nie da rady wsadzić.
atena35 11:29, 03 lip 2013

Aniu, a czy wymiary/proporcje rzeczywiste są takie same jak w projekcie?
Pytam bo ta projektowa wydaje mi się "szczuplejsza".
Może wydrukuj sobie tę rabatkę z projektu, nanieś to co jest "nienaruszalne"
i spróbuj resztę poukładać.

Mam nadzieję, że Szefowa nie zobaczy tego buchomaza
Wieloszka 12:09, 03 lip 2013

ana_art napisał(a)
absoluttnie się nie gniewam, przecież piszę że mi się nie widzi to jedyna rabata na kórej nie zrobiłamm nic...
powinno być tak

ale mój M nawet słyszeć nie chce bym zniszczyła zawijasy...pozatym dokładnie tak się nie da bo przy brzegach koski panowie brukarze pozwolili sobie zrobić soooolidną betonową podbudowę i nic przy krawędzi nie da rady wsadzić.

U mnie też takowa "solidna" podbudowa niweczy różne plany... Najprostsze rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy: zostawić żywopłocik do momentu, aż zaczyna zakręcać Sam zakręt/zawijasek (z iglakiem na pniu) usunąć. Usunąć wszystkie iglaczki poza 3 stożkami bukszpanowymi i ustawić je w miejsce zaplanowanych przez Danusię kul + dosadzić 3-4 kule. W miejscu, gdzie skończy się żywopłocik bukszpanowy (po usunięciu zawijaska) przenieść źródełko. Zamiast citronelli daj hakone, zamiast konwalnika - bordową żurawkę, bo naprawdę ładne są u Ciebie. Dywan z trzmieliny wg planu i JUŻ
Megi 12:09, 03 lip 2013

Jesli mogę coś napisać, to patrząc na rabatę w rzeczywistości i projekt - wyrównałabym odrobinę końcówkę zawijaska - albo przenosząc bukszpany dalej po linii którą wyznacza krawędź żwirku i kory - tam chyba rosną ciemne żurawki - albo na inne miejsce - taką niedużą zmianę może Twój M przeżyje - a dla projektu wydaje mi się, że to będzie naprawdę dużo - te stożki aż tak nie rażą, bardziej ta żółtawa tujka i szczepiony iglak- chociaż Cię rozumiem, bo sama jestem na etapie wiecznego zbierania roślin z ogrodu , grupowania i szukania im odpowiedniego miejsca
ana_art 12:46, 03 lip 2013

Hehehee dziewczyny ja mam tam dwa stożki bukszpanowe kupione przez M jako straszne badyle dwie coniki miłość M i inverse thujke mogę wywalić, aaaa u klony przy furtce. jak wrócę do domu to cos bardziej obrazowego wzuce