Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:57, 30 maj 2016

Do góry
babka napisał(a)
Paweł
Tym oregano to mi ćwieka zabiłeś, taki jaskrawy żółto-zielonkawy pasowałby do jeżówek Green Jewel, które w piątek tam dosadziłam. Hmmm....

I z fioletem lawendy i szałwii by się ładnie komponował taki kolor. Jestem za

babka napisał(a)

Z czosnkami są jeżówki, rozchodniki i szałwia. Planuję dosadzić gdzie niegdzie stipy bo milki wypadły. Brakuje mi czegoś wyższego na tło dla czosnków i właśnie czegoś z brzegu.
Bodziszki znam tylko z fotek ale skoro mówisz, że nie pasują to słucham mądrzejszych
Zobaczę co będzie dostępne u ogrodnika.
A lawenda, jeszcze trochę. Kwiatostany muszą nabrać masy

Wiesz, że ja mądrzejsza nie jestem Mi tam bodziszki nie pasują, ale wiadomo wyrocznią nie jestem

ps. Pięknie czosnki uchwyciłaś i lawendę. A róże zdrowo wyglądają i mają mnóstwo pączków... Nie mogę się doczekać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:53, 29 maj 2016

Do góry
Proszę Was jeszcze raz o pomoc, bo nie mogę się zdecydować, co lepiej będzie wyglądać na słonecznej rabacie o szer 2, 5 m ( wcześniej podałam zły wymiar). Toszka i Ewalm już mi podpowiedziały, za co bardzo dziękuję, tylko nie mogę się zdecydować pomiędzy dwoma a w zasadzie trzema wariantami.

Naszkicowałam moją rabatę:

lub

- z tyłu Berberys Maria ( małe sadzonki)
- żurawki fioletowe ( boję się czy będą widoczne)

- przestrzeń 80cm do obsadzenia

- fiolet - szałwia omszona ( prawdopodobnie kupię)
- niebieski- lawenda ( 2 rzędy)

Zastanawiam się czy na tych 80 cm posadzić rozchodnik okazały ( czerwony) naprzemiennie ( pośrodku) z tawułą Goldflame, tak żeby nie zasłonić żurawek, choć nie wiem czy to możliwe?
Czy może posadzić szlachetniejsze róże pomarańczowe, bo to cześć przedogródka?
Czy zdecydować się, tak jak Toszka proponowała, na kule bukszpanowe?

Podpowiedzcie mi proszę, który wariant najlepszy. Z góry bardzo dziękuję
Pan Maluśkiewicz 21:20, 29 maj 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Karola faktycznie większą masz szałwię niż moja. Pięknie się prezentuje
A wiesz, że po przekwitnięciu należy obciąć kwiaty i zakwitnie ponownie - Filemon24 tak mi napisała
Ja dodatkowo podleję florovitem

Tulipany jeszcze Ci kwitną?
Moim poobcinałam liście. Wiem, że tak się nie robi, ale strasznie mnie denerwowały .

Trzmieliny ładnie Ci się zagęściły

Hej, Twoja szałwia też się rozszalała! Tak, wiem . Może też podleję florowitem po kwitnieniu, narazie nic jej nie daję, ma dużo papu w nogach .

Tulipany już ostatnie podrygi ale mam .

Trzmieliny kupiłam już okrąglutkie. Bardzo je lubię, mimo że wydawały mi się takie pospolite, to teraz nie wyobrażam sobie bez nich mojego skrawka

Ogródeczek podobał się, koleżanka dziwiła się ile to ja wcisnęłam na taki skrawek hihi A ile jeszcze wcisnę to sama jeszcze nie wiem -
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:28, 29 maj 2016

Do góry
Choć padało, to w ogrodzie wcale nie jest mokro, gleba trochę zwilżona na powierzchni. Pod kroplami deszczu skłoniła się kalina Roseum. Reszta trzyma formę.

Ładnie przyrastaja miskanty, zaczyna kwitnienie szałwia omszona.

Nova Zembla weszła w pełnię kwitnienia. Rozwinęła się pierwsza piwonia.

Tawułki Arendsa wypuściły kwiatostan. Nie wiem, co to jest to obok, ale ładnie kwitnie Podejrzewam, że to jakiś goździk.

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:20, 29 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róże, bodziszki, szałwia

Kupuję
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:16, 29 maj 2016

Do góry

Szałwia dopiero zawiązuje pąki i to nie każda sadzonka

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:12, 29 maj 2016

Do góry
Róże, bodziszki, szałwia

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:05, 29 maj 2016

Do góry
Szałwia, łubiny, naparstnice, irysy, trawy

Ogródek z futrzakami i kamieniami 17:27, 29 maj 2016

Do góry
szałwia pożarła mi Maryśkę, a ona mała nie jest bo prawie do pół uda

Zakwitła piwonia, która 3 lata sie buntowała i w sumie postanowiłam juz że zmieni dom .. a tu proszę

Zakwitły irysy , ten miał być biały , na biało-rozowej rabacie, ale w sumie ładny jest

Caradonna - zakochałam sie

Ogród Mirelli 17:01, 29 maj 2016

Do góry
Tysiączek Ci stuknął. Wielkie gratki. Irysy przy kalinie przecudne. Szałwia ze stipą przecudna. Piwonia dziedziczna przecudna. Nowa róża przecudna. Żółtą róża przecudne zapączkowana.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 14:51, 29 maj 2016

Do góry
07_Rene napisał(a)

Mi bodziszki nie pasują za bardzo do lawendy, chociaż też są odmiany typowo na słoneczne stanowiska, skalniaki, bp. bodziszek Renarda. To już lepiej zawciąg czy żagwin jak piszesz. A co tam masz jak przekwitną czosnki? Zostawiasz je ususzone do jesieni?
Widzę, że lawenda u Ciebie tuż tuż

Niestety z jarzębiną nie pomogę, ale to chyba jakiś grzyb...

Trudno, będę zgłębiać temat dalej
Z czosnkami są jeżówki, rozchodniki i szałwia. Planuję dosadzić gdzie niegdzie stipy bo milki wypadły. Brakuje mi czegoś wyższego na tło dla czosnków i właśnie czegoś z brzegu.
Bodziszki znam tylko z fotek ale skoro mówisz, że nie pasują to słucham mądrzejszych
Zobaczę co będzie dostępne u ogrodnika.
A lawenda, jeszcze trochę. Kwiatostany muszą nabrać masy

Ogród przy lesie początek 2012/2013 13:11, 29 maj 2016

Do góry
anna_g napisał(a)

Super ta fotka z sikorką
To fioletowe to szałwia? czy kocimiętka? śliczny łan... I faktycznie orliki masz superaśne

Aniu ,kocimiętka bardzo ją lubię .pozdrawiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:10, 29 maj 2016

Do góry
Przeszłam dziś z aparatem po ogródku, bo jest kilka rozwiniętych nowych roślinek
Anemony z lidlowych cebulek:

Rododendron Peter Alan w pełnym rozkwicie - na żywo kolor kwiatów jest głębszy:

Szałwia zaczyna kwitnąć

A tu surfinie

cdn...
Księżycowy... 09:03, 29 maj 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Może czytaliście już, a jeśli nie to nie zaszkodzi przeczytać
http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/podniesienie-gruntu-podczas-budowy-domu-co-na-prawo,13_10259.html

To podnoszenie gruntu w Waszym przypadku jest o tyle niepokojące, że i tak mieliście problem z zastoiskami wody. Wizyta w nadzorze to dobry krok- sprawdzą projekt budowlany- tam są wszystkie informacje na temat planowanego zagospodarowania działki i rzędnych terenu.
Przepięknie wykończyłaś ten domek ogrodnika. Bardzo podoba mi się kolor impregnatu. Na swojej zachodniej rabacie mam posadzone hosty, paprocie, hortensje, cisy kolumnowe (2) i miskanty. Wsadziłam tam też wiąz holenderski jacqueline hillier. Można go formować. Na mniej słonecznych rabatach koloru doda szałwia omszona(bardzo łatwo ja dzielić i kwitnie do jesieni, po przycięciu po pierwszym kwitnieniu).Występuje w kolorach białym, różowym, niebieskim i niebieskofioletowym. Myślę, że sprawdzą się tam tez rododendrony- tylko, że one wymagać będą wymiany gleby. W cieniu bardzo dobrze zadarnia runianka, można ja przycinać i wtedy wygląda bardziej elegancko. Azalie kochają słońce. W cieniu będą słabiej kwitły.
Kocimiętkę rozmnażałam tylko przez podział kępy, ale to może być naprawdę mikroskopijny kawałek
Twój warzywnik to mistrzostwo świata. Możesz być z niego dumna )))))Obfitość w nim dobra wszelakiego, a na widok szczawiowej ślinka mi pociekła.
Z dereni będziesz zadowolona,to żelazne krzewy. Można je puścić luzem, ale też łatwo je formować- ma się wtedy nagrodę w postaci pięknych karminowych gałęzi zimą.

Staraj się pamiętać o zimozielonych roślinach. Warto je mieć w ogrodzie dla formy i koloru zimą i i na przedwiośniu. Teraz trochę żałuję, że nie posadziłam więcej świerków serbskich. To wspaniałe drzewa. Cisy można zastąpić choina kanadyjską- piękny żywopłot z niej wychodzi i o wiele szybciej ma się efekt.
Do Dziadowej Kłody jeździliśmy z Wrocławia na grzyby

Dziękuję Haniu za wszystkie rady i dobre słowo Faktycznie mam problem ze wstawianiem iglastych do swoich planów ogrodowych, ale na pewno się poprawię Zauważyłam już, że dążę do ogrodu w stylu mieszanym (dzikość i romantyczność lubię porządkować formami geometrycznymi np.kulami z bukszpanu) i pewnie tak już zostanie.

Ogród z rzeźbą 08:24, 29 maj 2016

Do góry
Mirelka ja sama siebie też podziwiam z tym ryciem. Za różami rośnie magnolia. Nie wiem do końca czy mi się nie podoba, jak na razie mnie coś tam nie zadowala, może jak będzie dalsza część zrobiona i jak się rozrosną te róże i trawy. Zobaczymy. Szałwia tam nie może być, bo tam raczej półcień jest, za mało słońca. I tak ryzykuję tam z tymi różami, ale zachciało mi się na róże patrzeć siedząc sobie na tarasie, ha .
Ogród z rzeźbą 07:39, 29 maj 2016

Do góry
Pracuś z Ciebie - podziwiam. Ja już niestety nie mam tyle siły do roboty w ogrodzie jak chociażby w zeszłym roku.

Dlatego Ci się nie podoba? Brakuje na tej rabacie czegoś czy co?

Co to jest za krzaczek, który pod płotem rośnie ?

A może jak coś byś dosadziła teraz kwitnącego to bardziej by Cię zadowoliło?
U mnie w tej chwili pięknie szałwia Deep Bluu kwitnie, do róż i traw by pasowała
Szałwie czy lawendy? 07:16, 29 maj 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
29 maja. Drogi pamiętniczku. Tulipany skonczyły. Szałwia zaczyna. Kosaćce w szycie formy. Naparstnice kwitną. Muszę dokupić sznurek do trójkątnego żagla nad taras. Czy przykręcenie haków do drewnianej podbitki to dobry pomysł? Czy żagiel odleci wraz z podbitką? Bażanty wyjadają nam zielone borowki z krzaczków za płotem. Od miesiąca prześladuje nas natrętna pliszka. Od 5 rano każdego dnia puka w okna, szyby i parapety ciągle do mycia.
W ogrodzie juz letni klimat.

Droga Agnieszko. Bardzo się cieszę że o mnie pamiętasz. Ogród przepiękny. Pisz i wklejaj zdjęcia częściej.c o do twoich pytań. Żagiel może odeciec. Jeśli jednak ryzyko jest wpisane w twoja naturę to spróbuj. Fruwajaca podbitka będzie niezapomnianym przeżyciem. Zrób nam koniecznie zdjęcie. Bażanty to piękne ptaki. Cenione również za walory smakowe. Często gościły na staropolskich stolach. nie wiem czy wiesz co chce przez to powiedzieć .... zapisuj pukania pliszki. Czy Byłaś w harcerstwie . Czy znasz alfabet morsa ? To są napewno ważne komunikaty. Trzeba tylko umieć w słuchać.
Pozdrawiam cie letnio w ten niedzielny poranek o 7.13. twój pamietniczek.
Szałwie czy lawendy? 06:20, 29 maj 2016

Do góry
29 maja. Drogi pamiętniczku. Tulipany skonczyły. Szałwia zaczyna. Kosaćce w szycie formy. Naparstnice kwitną. Muszę dokupić sznurek do trójkątnego żagla nad taras. Czy przykręcenie haków do drewnianej podbitki to dobry pomysł? Czy żagiel odleci wraz z podbitką? Bażanty wyjadają nam zielone borowki z krzaczków za płotem. Od miesiąca prześladuje nas natrętna pliszka. Od 5 rano każdego dnia puka w okna, szyby i parapety ciągle do mycia.
W ogrodzie juz letni klimat.
Księżycowy... 23:43, 28 maj 2016

Do góry
Może czytaliście już, a jeśli nie to nie zaszkodzi przeczytać
http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/podniesienie-gruntu-podczas-budowy-domu-co-na-prawo,13_10259.html

To podnoszenie gruntu w Waszym przypadku jest o tyle niepokojące, że i tak mieliście problem z zastoiskami wody. Wizyta w nadzorze to dobry krok- sprawdzą projekt budowlany- tam są wszystkie informacje na temat planowanego zagospodarowania działki i rzędnych terenu.
Przepięknie wykończyłaś ten domek ogrodnika. Bardzo podoba mi się kolor impregnatu. Na swojej zachodniej rabacie mam posadzone hosty, paprocie, hortensje, cisy kolumnowe (2) i miskanty. Wsadziłam tam też wiąz holenderski jacqueline hillier. Można go formować. Na mniej słonecznych rabatach koloru doda szałwia omszona(bardzo łatwo ja dzielić i kwitnie do jesieni, po przycięciu po pierwszym kwitnieniu).Występuje w kolorach białym, różowym, niebieskim i niebieskofioletowym. Myślę, że sprawdzą się tam tez rododendrony- tylko, że one wymagać będą wymiany gleby. W cieniu bardzo dobrze zadarnia runianka, można ja przycinać i wtedy wygląda bardziej elegancko. Azalie kochają słońce. W cieniu będą słabiej kwitły.
Kocimiętkę rozmnażałam tylko przez podział kępy, ale to może być naprawdę mikroskopijny kawałek
Twój warzywnik to mistrzostwo świata. Możesz być z niego dumna )))))Obfitość w nim dobra wszelakiego, a na widok szczawiowej ślinka mi pociekła.
Z dereni będziesz zadowolona,to żelazne krzewy. Można je puścić luzem, ale też łatwo je formować- ma się wtedy nagrodę w postaci pięknych karminowych gałęzi zimą.

Staraj się pamiętać o zimozielonych roślinach. Warto je mieć w ogrodzie dla formy i koloru zimą i i na przedwiośniu. Teraz trochę żałuję, że nie posadziłam więcej świerków serbskich. To wspaniałe drzewa. Cisy można zastąpić choina kanadyjską- piękny żywopłot z niej wychodzi i o wiele szybciej ma się efekt.
Do Dziadowej Kłody jeździliśmy z Wrocławia na grzyby
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:55, 28 maj 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Ania jaka Ty masz piękna szałwie, jaka to odmiana? Moja jeszcze nie kwitnie i prędko się nie zapowiada buziaki ślę

Paula to szałwia omszona. Bardzo ładnie się rozkrzewia, polecam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies