Marto trawa to rozplenica japońska, moja jest jeszcze niewielka ma metr w obwodzie 0,5 wysoka ale będzie 2 na 1, pięknieje z dnia na dzień. Rośnie grzecznie w kępie. Ciesze się że Ci się podobają ale twoje też chwaliłem, ładne robisz.
Irenko, widziałem twoją rozplenice rubrum ładna, widziałem, na Zieleń to życie ale doczytałem że nie zimuje to mi się przestała podobać ale za twoją trzymam kciuki. Gratuuę kolejnej setki. Moja rozplenica dla Ciebie.
Coli niesamowite jak ogród dojrzał i urósł przez rok! Zmiany fantastyczne, bardzo mi się podoba. A rozplenica wzrostu Twojej córeczki zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Piękne obie
oto moje 2 rodzaje brunnery
i moja jasna trawa i ta rozplenica rubrum dobrze się komponują z rh, chociaż wiem, że jak te ostatnie urosną, trawy trzeba przesadzać!
to jest rozplenica rubrum i nie zimuje; schowam do piwnicy, może się uda; twoja ma szersze liście
co do stronek, doszły 2, więc rączki nie związuj, plisss
...dzisiaj wybralam sie po zakupy a przy okazji zakupilam trosze traw, bylin...
..licze,ze na wiosne i latem...ogrod zauwazy dzisiejsze dodatki ...juz sie nie moge doczekac!
i juz pierwsze nasadzenia...
Piękne zakupy poczyniłaś Betysiu.I już posadzone dodają uroku ,prawda?Moja trawa to rozplenica a Twoja z kłosem wygląda mi na wydmuchrzycę a ta cieniutka na ostnicę a ta mocna może na turzycę?Dopiero uczę sie rozpoznawać trawy więc się mogę mylić.
Doczytałam wsio Człowiek pracujący ma przepiórkane.. jak rozplenica w pracy poligon, tu rewolucja! małż ani chybi zaślepiony uczuciem do Cię, że nie widzi rewolucji...mój nie rozróżnia kolorów- tzn. różnic miedzy odcieniami bieli na ten przykład, ani chybi też zaślepiony...
NIe sposób spamiętać wszystkich nazw, które się przewijają ..
i się jeszcze chciałam dopytać.. czy jest jakiś cudny środek produkujący w człeku tyle energii?>.. bo ja chcem....!
Ev a mi sie wydaje, że ja nie mam dużo energii ) znam osoby zdecydowanie bardziej żywiolowe
Chociaż przyznam, że diagnozuję, iż w dzieciństwie lekkie ADHD mialam, jeśli można miec lekkie ?
Wyobraź sobie małą Madżenkę, zwaną przez tatę Heniutkiem (nie bez kozery ) biegającą z karabinem po podwórku jako przywódcą całej bandy chłopaków od roku do 3 lat starszych Do tej pory się zastanawiam dlaczego zgadzali sie na moje polecenia Teraz to ja jestem okazem spokoju
Mój M lubi jak sobie robię rewolucję w ogrodzie bo wówczas w domu nie robię
Doczytałam wsio Człowiek pracujący ma przepiórkane.. jak rozplenica w pracy poligon, tu rewolucja! małż ani chybi zaślepiony uczuciem do Cię, że nie widzi rewolucji...mój nie rozróżnia kolorów- tzn. różnic miedzy odcieniami bieli na ten przykład, ani chybi też zaślepiony...
NIe sposób spamiętać wszystkich nazw, które się przewijają ..
i się jeszcze chciałam dopytać.. czy jest jakiś cudny środek produkujący w człeku tyle energii?>.. bo ja chcem....!
No teraz widzę dokładniej, faktycznie runianka Jak się mocniej rozrośnie, to będziesz miała piękny dywanik. Ja mam u siebie Magnolię Susan. Też ją bardzo lubię, kwitnie 2 razy w sezonie
A rozplenice japońskie, te które masz u siebie to jakaś niższa odmiana? Ja mam takiego wielkiego zielonego potwora jak ten Twój bordowy, tylko u mnie wszystko później kwitnie (jeszcze mi się te wiechy nie otworzyły). A u Ciebie śliczne te trawki, ile mają kwiatostanów
Jutro zrobię zdjęcia moich traw na poczochranej rabacie, tamte już ładnie zakwitły Na wiosnę też je będę dzielić. Piszę to, bo u Ciebie więcej osób zagląda, to może ktoś się skusi. Wiem, że Bogdzia już jest chętna. Ona to ma hektary do obsadzenia
Anitko te małe trwaki to rozplenica little bunny a ta większa to medium Czytałam, ze też masz tę little?
Mam jeszcze jakąś giganteus coś tam ale jeszcze nie mam piórek, może w przyszłym tygodniu się uskrzydlą
Piekne są rozplenice bordowe ale muszę doczytać czy którakolwiek przetrwa zimę.
Anitko weź trawki do Kapiasów chętnych bedzie multum
Sylla dzięki za komplimenta
Sylwia co z tymi carexami zrobić, dla mnie za pstrokato?
Przy dużych kulach bukszpanowych rosną białe ciemierniki. Pójda na brzeg rabaty a pomiędzy kule carexy? Co ty na to?
Marzenko, podążasz w stronę światła
Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie, to bym dała pod te kule bukszpanowe, tak minimalistycznie, po prostu runiankę japońska 'Green Carpet'
A co to za drzewko tam rośnie na środku, bo dokładnie nie widzę? Czy to jest magnolia?
Drzewko to oczywiście magnolia Betty lub Susan nie umiem odróżnić to moje najukochańsze drzewa w ogrodzie
Anitko runianka jest za bukszpanami, okala kąt z drugiej strony, już się ładnie rozrosła i czekam na ożywienie rozplenic -to druga strona rabaty za bukszpanami. Jeszcze na tych zdjęciach jest mała ale teraz juz się rozrosła zarówno runianka jak i rozplenica.
Na tym zdjęciu widac jak rozplenica ożyła 1 z 6 szt... Posadziąłm już kolejne, a ta duża zastąpi madżenkowego potwora
dziś po południu miałam wreszcie chwilę, żeby dorwać aparat i coś nacykać. Czas leci nieubłagalnie i wszystko szybko się zmienia w ogrodzie. Ale psy szczekają jeszcze normalnie - (niektórzy wiedzą o co chodzi - a tym co nie wiedzą spieszę wytłumaczyć, że jak zbliża się jesień to psy u nas już inaczej szczekają - inna gęstość powietrza i niektóre dźwięki inaczej niesie )
więc tak czy owak u mnie jeszcze lato, trawy w rozkwicie, róże kwitną już trzeci raz ale nie jest to spektakularne kwitnienie, tylko słońce szybciej już zachodzi i brakuje mi tej godziny jasności. Z drugiej strony nie narzekam, bo jestem szybciej w domu.
dobra koniec gadania...
po prawej stronie rabata z bylinowymi clematisami, a przy ławce w doniczce papryka !!! nie wiem czy zdąży dojrzeć, ale zielona i tak jest pyszna.
Cleome 'Seniorita Rosalita' a pod nią łan z Lobularii 'Snow Princess'
W środkowej części Eupatorium - Sadziec purpurowy
Szarobródek syberyjski - druga po rozplenicy moja ulubiona trawa
I Rozplenica 'Big Boy' co rok olbrzymia
Miscant 'Variegatus' (nie przestraszył się zimy choć o 1/3 mniejszy )