Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowy chaos u monitki

Ogródkowy chaos u monitki

monitka 11:38, 07 wrz 2012

Asiu dzięki bardzo za pomoc propozycja do rozważenia tyle że z jednym drzewkiem bo więcej nie wejdzie ...

Może napiszę co jest na rabacie pod oknem albo co ma być bo chcę to uporządkować trochę:
na śroku kula Danica po bokach róże i liatry, dalej świerki conica, w rogu rozchodnik. Przed różami pas lawendy. najniższe piętro to obwódka z bodziszka. Nie wiem co posadzić między rozchodnikiem a świerkiem bo jest tam dziura, może rozplenicę?

Teraz rabata przed tą istniejącą.
1. wiśnia Umbraculifera rozszypane kule z bukszpanu, tawuły gouldmound, rozplenica, rozchodnik
2. wiśnia, kule z bukszpanu, tawuły, lawendy, trawy
3. wiśnia, kule z bukszpanu, tawuły, i berberysa bordowego admiration

Jak wam się to widzi? która wersja lepsza?
monitka 11:43, 07 wrz 2012

Wieloszka napisał(a)
Monitko, wg mnie 3 wiśnie nie zmieszczą się na tej planowanej rabatce - sadzi się je co 2,5-3m. Ale wokół tej jednej, posadzonej bliżej tego węższego końca mozna fajnie zaaranżować przestrzeń - właśnie tawułami goldmound ciętymi w kulkę + coś - jakies trawki, żurawki, ale wg mnie nic pstrokatego, raczej "zwykła" zieleń.

Masz rację trzy nie wejdą, nie ma szans...
Aga no właśnie się upieram na tawuły bo wysadzę je wiosną z sąsiedniej rabaty tylko o to coś mi chodzi. Jakieś propozycje trawek i żurawek? Tak jak pisałaś u siebie carexy mi się podobają ale jakoś nie grają mi ...może rozplenice? i jakie żurawki do tego? To jest rabata na zachodniej ścianie więc jest tam dosyć słonecznie.
Wieloszka 11:43, 07 wrz 2012

Jak dla mnie nr2 (z wiadomych względów ) ale albo bez lawend, albo bez tawuł...
monitka 11:46, 07 wrz 2012

Aga no to bez lawend, tylko jakie trawy?

Podpis żeby nie mieszać zmieniłam
Joaska 11:56, 07 wrz 2012

A może trawa stipa, jest taka miękka, a w niej werbena patagońska
A jak byś chciała umieścić tawuły bo jakoś one mi nie bardzo pasują w takiej rabacie,
wiem u Agi ślicznie się komponują z lawendą, ale ona ma rabaty proste i nasadzenia "kreski" a takie porozrzucane to mi jakoś nie bardzo .....grają.
Wieloszka 11:56, 07 wrz 2012

Rozplenice są fajne, chyba, że chcesz jakieś mniejsze trawki, to carexy - tylko czy nie zginą wśród tych kul...? Musiałyby to być. jakies c.morrowi... Poczekaj co Magnolia doradzi.
magnolia 11:57, 07 wrz 2012

hej

Nie dam rady przerzucić tylu stron. Napisz jaka masz ziemię, jak z wilgotnością jej. Zakładam że nie masz podlewania automatycznego.
monitka 12:01, 07 wrz 2012

Magnolio ziemia gliniasta przy zakładaniu rabat mieszam z lepszą. Automatycznego podlewania nie mam ale jest rozważane założenie w przyszłym roku.
magnolia 12:33, 07 wrz 2012

Myślę że byłoby fajnie zrobić wiśnie, bukszpany, berberys admiration lub tawuły ( wybieramy jeden z tych gat), wypełnienie z czegoś zadarniającego- np irga major a rozplenice hameln czy inne niewysokie lub carexy np. buchanani,brązowy jako dodatek, nieduże kępy.

Jeśli z trawami jako wypełnieniem to też można z Carex morrovi Variegata, ale też tylko bukszpany i tawuły, najlepiej tak, żeby jednego z tych gat było więcej, a drugi tylko jako akcent. Inne trawy- carex The Beatles,
Inne odmiany carex morrovi, cartex comans Frosted Curls choc tu nie mam pewności jak przezimuje.

monitka 13:18, 07 wrz 2012

Magnolio bardzo ci dziękuję W takim razie zrobię wiśnię, tawuły gouldmund i trawy jeszcze nie wiem jakie. Jakoś najbardziej mnie rozplenice kręcą ale zobaczymy co znajdę u siebie Jak dodam rozchodniki do tego to już będzie za dużo? No i powiedz mi czy porozrzucać te kulki nierównomienie czy lepiej to jakoś uporządkować? np trzy kulki z bukszpanu przy pniu wiśni reszta rozrzuconych tawuł i rozplenicy. Czy wszystko razem wymieszać?
Muszę znaleźć czas żeby podjechać po wiśnie do szkółki i mogę sadzić Dziewczyny, Wieloszko, Asiu, Magnolio bardzo dziękuję za burzę mózgów. Jesteście kochane Będę do Was miała jeszcze romans dotyczący innego miejsca ale najpierw muszę zrobić fotki i przedstawić koncepcję