Czy to aster rozkrzewiony (aster divaricatus)?. Pytam bo mam takiego i podobnie wygląda. To mój zeszłoroczny nabytek i pierwszy raz mi kwitnie. Bardzo fajny jest.
Piękny ten liliowiec.
ale na pochwały zasługują i jeżówki i róże.
Rudbekie niczym słoneczka rozjaśniają nasze ogrody.
Bardzo ciekawy te asterki - marcinki te białe. I wczesne
Dzień dobry!
Proszę o informację co to za grzyb i jaki skuteczny środek zaaplikować na trawnik, żeby go usunąć. Po dotknięciu ręką pyli na czarno, brudząc skórą. Występuje punktowo, raczej w słonecznej części trawnika. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Andrzej
Jeżówki już powoli przekwitają, kwitną jeszcze niektóre floksy, zaczyna się era rozchodników i rozplenic. Rabata angielska już nie kipi kolorami, coraz więcej bylin zasycha. Idzie jesień.
Gosiu, jeżówki więdły w lipcu i na początku sierpnia gdy była cały czas susza. Teraz czasami trochę popada, jest poranna rosa i ja podlewam w weekendy i to im wystarcza. Oczywiście dolne liście im zasychają ale tak mam z wieloma roślinami na kaszubskich piaskach.
Rabata macierzankowa wzbogaciła się o kolejne wrzosy.
Bardzo podobają mi się przenikające się kolory wyblakłych różowych przekwitających macierzanek, nabierających kolorów wrzosów i błękitnych kostrzew. Ach, zdjęcie nie oddaje tego bogactwa impresjonistycznych odcieni. Za chwilę wrzosy zmienią barwy na bardziej intensywne i piękny obraz zniknie.
Pamiątka z Gołubia - dziewięćsił. Kwiat otwiera się tylko w ciągu dnia.
Dziewczyny nie mogę się napatrzeć na Cafe au Lait z własnych sadzonek. Nie przeszkadza im miejscówka w donicy, bez problemu dogoniły krzak z zeszłorocznej karpy, kwiaty mają olbrzymie i jeszcze sporo pąków czeka na swoją kolej