Hahaha moje też muszę zacząć wyprowadzać na spacer
Przepikowałam w tym roku na próbę pomidory i papryki do rolek po papierze toaletowym, z zamiarem, że w całości z rolkami je posadzę do ogrodu. Z moich obserwacji papier po podlewaniu zaczął pokrywać się jakimś białym nalotem, pleśnią? Roślinom to nie szkodzi, rosną zdrowo, jedynie częściej je trzeba podlewać niż doniczkach, woda szybciej odparowuje. Czy ktoś próbował tak sadzić pomidory?
Wczoraj rozmawiałam z właścicielem żywopłotu z trzmieliny. Niestety, nie zna nazwy odmiany. Powiedział, że ogród odziedziczył po Mamie, która kiedyś zasadziła krzak trzmieliny. Mama już 20 lat nie żyje. Powiedział, że kiedyś porobił z tego krzaka sadzonki i posadził je przy ogrodzeniu. Bardzo szybko rosły, a on tylko ścinał im czubki, żeby się rozkrzewiały.
Żywopłot tnie raz w sezonie. Nie zdarzyło się, aby przemarzł, a bywały zimy z bardzo niskimi temperaturami.
I będę miała stare odmiany narcyzów Tfu, tfu dopiero wychodzą pąki Przy okazji rycia w telefonie, doszukałam się, że jesienią wykupiłam jeszcze na wyprzedaży w Auch...wszystkie cebulki jakie mieli śnieżniki, cebulice, szachownice, krokusy, czosnki, narcyze...i były tam dwie paczuszki narcyza Recurvus
Czekam na nie z utęsknieniem A jesienią doślą mi jeszcze w ramach reklamacji narcyze Actaea z Benexa
Honey Dijon była nie do uchwycenia na zdjęciu. Zrobiłam dziesiątki zdjęć i żadne nie oddawało w 100% jej koloru, który zmieniał się też, mam wrażenie, że z godziny na godzinę ]
Moje stokrotki i prymule w skrzynkach i koszyku nadal cieszą
Przyjmują się u Was w ogrdzie takie stokrotki? Myślę o przesadzeniu ich, ale jak na razie miałam jedną próbę, która się nie udała. Stoktek po zimie nie było.
Piękna trąbeczka, piękne zdjęcia, wprawdzie brakuje szerszych planów, ale po swoim ogrodzie wiem, że one najbardziej efektowne stają się w maju-czerwcu. Czekam więc cierpliwie
U mnie turkiestańskie zakończyły dobre trzy tygodnie temu, w tym roku były bardzo wyrywne...
A na koniec rabata opanowana przez podagrycznik w jeden sezon
niezła walka się szykuje, tyle, ze ta rabata w czasie budowy pójdzie do likwidacji...
taki widok za domem zamiast kukurydzy