Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Osiedlowy ogródek

Osiedlowy ogródek

Napia 22:13, 05 maj 2023

Kokesz napisał(a)

Rzodkiewkę siałam 23.02. Dziś już jest dobra do jedzenia, wczoraj zrywałam
Zobacz na stronie 489.
Ja nie przerywam roślin, sieję pojedyńczo albo robię sama, nasiona na taśmie.

Szpinak, marchew i pietruszkę wczesną oraz cebulę zimującą siałam w grudniu.
Szpinak już mogę zbierać, cebula zaraz będzie na zbiór pęczkowy.
Zależało mi na wczesnych zbiorach bo po nich sadzę pomidory.

Dziś wykopałam późną marchew, jeszcze trochę jej mam w gruncie

Staram się mieć wczesne i późne odmiany warzyw, żeby cały sezon było co chrupać

Tak samo mam z pomidorami, truskawkami i agrestem

Muszę zapisać! To bardzo przydatne informacje - a nie jestem tak dobrze zorganizowana, ale też nie pomyślałabym, żeby pierwsze wysiewy robić w grudniu, choć to przeciez logiczne. W następnym sezonie muszę to naprawić
Kokesz 09:02, 06 maj 2023

Kordina napisał(a)

Te na dole mam, ale nie znam nazwy, jeśli znasz to poproszę ale te wyżej piękne są, takie delikatne, jesli nazwę znasz to też poproszę

Ta delikatna to Adiantum venustum , ta niżej to chyba jakiś paprotnik
Kokesz 09:11, 06 maj 2023

Basia właśnie o takie narcyze mi chodzi, reklamację uznali, mam się przypomnieć na jesień o nowe cebulki

Lidka

Wszystkie warzywa zasilam naturalnie głównie gnojówkami, z pokrzywy na start i później ze skrzypu, bananów, najlepszy byłby żywokost. Do dołka daję kompost, pokrzywę i suszone skórki bananów.
Rosną na tym jak na drożdżach

Ania Twoje tulipany dają czadu zachwycam się nimi co roku moje w tym roku najgorsze ze wszystkich lat
Kokesz 09:22, 06 maj 2023

Napia napisał(a)

Muszę zapisać! To bardzo przydatne informacje - a nie jestem tak dobrze zorganizowana, ale też nie pomyślałabym, żeby pierwsze wysiewy robić w grudniu, choć to przeciez logiczne. W następnym sezonie muszę to naprawić

Zimowy wysiew marchwi i pietruszki jest lepszy bo jest więcej wilgoci w glebie i wiosną nasiona szybciej kiełkują. Szpinak lubi chłód i posiany wiosną gdy robi się coraz cieplej szybko idzie w nasiona. Też go sieję zimą.
Zimą już nie ma w ogrodzie nic do roboty i dla mnie taki wysiew to dużo mniej pracy wiosną.
W końcu lutego sadzę bób, sieję marchew i pietruszkę późną, cebule na zbiór późny, groszek, rzodkiewki, sałatę, koper. Oczywiście jak nie ma dużych mrozów.
W maju muszę mieć już wolne miejsce na sadzenie pomidorów, kalarepy, buraczków, fasolki.
Wszystkie wysiewy mam rozpisane na planie warzywnika
Kordina 09:40, 06 maj 2023

Kokesz napisał(a)

Ta delikatna to Adiantum venustum , ta niżej to chyba jakiś paprotnik

Dzięki , poczytałam o nim i jaką ma śliczną polską nazwę - niekropień wdzięczny
Helen 10:22, 06 maj 2023

Renia, napisz koniecznie w przyszłym roku kiedy siejesz rzodkiewki i sałaty, muszę też tak zrobić. W sensie na bieżąco pisz
Kokesz 10:33, 06 maj 2023

Helen napisał(a)
Renia, napisz koniecznie w przyszłym roku kiedy siejesz rzodkiewki i sałaty, muszę też tak zrobić. W sensie na bieżąco pisz

z tym na bieżąco to sama widzisz jak u mnie jest ale postaram się

W tym roku to ja wszystkim zazdrościłam, że są już na bieżąco z ogarnianiem ogrodu po zimie
U mnie jedna infekcja poganiała drugą i wszystkie ciepłe dni, kiedy cięłyście trawy i byliny, przeleżałam w łóżku
Te rzodkiewki i inne nasiona na taśmie ogarnęłam w ogrodzie w godzinę, samo naklejanie na taśmę trwało dłużej ale tym mogłam się zająć jak siedziałam w domu.
23.02 to było 3 dni po skończonym antybiotyku i za 3 dni znowu byłam chora. Masakra
Kokesz 10:47, 06 maj 2023

Wczoraj tetrisowałam na leśnej Obdarowana hojnie przez koleżanki za co stokrotnie dziękuję wywalałam jedne trawy - Frosted Curls, jak ktoś chce przygarnąć i sadziłam inne.
Dzieliłam, przymierzałam, przenosiłam...Sadząc hakone, patrzę ...hmmm...mam już posadzone w dwóch miejscach...kupiłam w zeszłym roku...a może dostałam...no to przesadziłam je w inne miejsce, żeby nie mieszać z nowymi. Nie spałam do drugiej w nocy, tak mi to latało po głowie skąd je miałam? Przejrzałam zdjęcia w komórce i okazało się, że to nie było hakone tylko molinia Moorhexe od Helen No cóż...skleroza jutro wracają na stare miejsce Ale w tej fazie wzrostu były bardzo podobne

Kokesz 10:52, 06 maj 2023

I będę miała stare odmiany narcyzów Tfu, tfu dopiero wychodzą pąki Przy okazji rycia w telefonie, doszukałam się, że jesienią wykupiłam jeszcze na wyprzedaży w Auch...wszystkie cebulki jakie mieli śnieżniki, cebulice, szachownice, krokusy, czosnki, narcyze...i były tam dwie paczuszki narcyza Recurvus
Czekam na nie z utęsknieniem A jesienią doślą mi jeszcze w ramach reklamacji narcyze Actaea z Benexa

Patrycja_KG_Lu 13:54, 06 maj 2023

W jakiej formie prowadzisz plan warzywnika?