Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Muszelka 08:27, 06 maj 2023

Wczoraj na spacerze z pieskiem, na skraju lasu, odkryłam stanowisko konwalii. Dzwoneczki miały jeszcze zamknięte, potrzebują pewnie jeszcze kilku dni ciepła.

Konwalie kojarzą mi się z imieninami. Z tej okazji, od dzieciństwa, zawsze dostaję białe, pachnące bukieciki
Muszelka 08:30, 06 maj 2023

Moja Córka ma świdośliwę 'Ballerina'. Jej owoce są słodkie jak cukiereczki. Wspaniała odmiana dla dzieci
Ewa777 08:31, 06 maj 2023

Moje stokrotki i prymule w skrzynkach i koszyku nadal cieszą
Przyjmują się u Was w ogrdzie takie stokrotki? Myślę o przesadzeniu ich, ale jak na razie miałam jedną próbę, która się nie udała. Stoktek po zimie nie było.

Ewa777 08:37, 06 maj 2023

Muszelka napisał(a)
Wczoraj na spacerze z pieskiem, na skraju lasu, odkryłam stanowisko konwalii. Dzwoneczki miały jeszcze zamknięte, potrzebują pewnie jeszcze kilku dni ciepła.

Konwalie kojarzą mi się z imieninami. Z tej okazji, od dzieciństwa, zawsze dostaję białe pachnące bukieciki

Wspomnienia kojarzące się z kwiatami wzbudzają w nas miłe uczucia Uwielbiam do tego zapach konwalii. Jak na razie nie zrywałam ich do bukietów (mam blokadę do zrywania kwiatów z ogrodu do bukitów ), ale jak będzie ich naprawdę dużo, to może to zrobię

Muszelka napisał(a)
Moja Córka ma świdośliwę 'Ballerina'. Ma owoce słodkie jak cukiereczki. Wspaniała odmiana dla dzieci

Moja świdośliwa nie jest tak słodka jak cukierki. Ma smak słodki, ale też z nutką cierpkości. Do nalewek idealna
Muszelka 08:39, 06 maj 2023

Mojej Bratowej marzył się trawnik ze stokrotkami. Parę lat temu posadziła w nim 3 małe kępki (pospolitej). Teraz na dużej części trawnika mają stokrotkowo.
Makao 12:38, 06 maj 2023

Fajny ten powojnik. Zawsze masz go w donicy?
Nowa12 13:22, 06 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

U mnie problem jest z brakiem deszczu. Od dobrych 2 tygodni nic nie padało. W prognozach na najbliższy tydzień tez nie ma deszczu. Trawnik słabo rośnie po wertykulacji, hortensje są prawie łyse. Przydałby się deszcz.

U mnie dzisiaj pada. U Ciebie też? A hortensje zwłaszcza ogrodowe mam łyse bo jak zwykle beznadziejnie przezimowały i odbijają od dołu. Jakie to są wkurzające rośliny .
Ewa777 14:07, 06 maj 2023

Muszelka napisał(a)
Mojej Bratowej marzył się trawnik ze stokrotkami. Parę lat temu posadziła w nim 3 małe kępki (pospolitej). Teraz na dużej części trawnika mają stokrotkowo.

U mnie w jedym miejscu przy huśtawce też rośną w trawniku strokrotki pospolite. Zostawiam je, bo fajnie wyglądają. Zupełnie nie wiem skąd się tam wzięły
Zależy mi na tych, kupionych wiosną. Jestem ciekawa, czy dadzą radę przetrwać w ogrodzie zimę.
Ewa777 14:11, 06 maj 2023

Makao napisał(a)
Fajny ten powojnik. Zawsze masz go w donicy?

To est bardzo niski powojnik. Posadziłam go w dwóch donicach. Dobrze zimuje, ale słabo się rozrasta. Może nieodpowiednio się nim zajmuję. bo na zdjęciach, to wygląda, że powinien podczas kwitnienia być dużą chmurką
Ewa777 14:13, 06 maj 2023

Nowa12 napisał(a)

U mnie dzisiaj pada. U Ciebie też? A hortensje zwłaszcza ogrodowe mam łyse bo jak zwykle beznadziejnie przezimowały i odbijają od dołu. Jakie to są wkurzające rośliny .

Niestety u mnie bez deszczu. Dzień taki sobie, bo niebo zachmurzone i jest nieprzyjemnie zimno. Tylko +10'C. Deszczu nie ma nawet w zapowiedziach na najbliższy tydzień. Muszę włączyć porządne podlewanie.