Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Basieksp 08:01, 06 maj 2023

Widok śliczny nie będę pokazywać eM, bo za wędkowaniem zatęsknikiedyś wędkował, ale ja wolę jak on ze mną po ogrodzie się kręci
Kordina 09:35, 06 maj 2023

Zachody nad jeziorami są spektakularne, pięknie Muszelko zachwyt zostawiam
Muszelka 11:08, 06 maj 2023

Kokesz napisał(a)

Sprawdź najpierw ph gleby. Musi być kwaśne. Jeśli będzie zasadowe to żadne mikstury nie pomogą i rododendrony w końcu padną a nawożenie tylko to przyspieszy.
Poczytaj u mnie na str. 119, zrobiłam sobie kiedyś ściągę z innych wątków na temat rododendronów.
To samo jest w tym linku poniżej.

rododendron

U mnie ziemia była przygotowana prawidłowo ale nie udawało mi się obniżyć ph nawet siarką pylistą.
Okazało się że winna była bardzo zasadowa woda z wodociągu, która odkwaszała ziemię.
Zaczęłam podlewać deszczówkę.
Teraz są piękne i zdrowe, ciemnozielone.

Zrobili akcję częściowej wymiany ziemi (na kwaśną). Podlali "miksturą Bogdzi". I teraz pytanie: jak często podlewać nią rodki? Raz na tydzień?, dwa?
Muszelka 11:24, 06 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Muszelko a to jakiegoś znajomego żywopłot? Może on/ona pamięta odmianę?

Wczoraj rozmawiałam z właścicielem żywopłotu z trzmieliny. Niestety, nie zna nazwy odmiany. Powiedział, że ogród odziedziczył po Mamie, która kiedyś zasadziła krzak trzmieliny. Mama już 20 lat nie żyje. Powiedział, że kiedyś porobił z tego krzaka sadzonki i posadził je przy ogrodzeniu. Bardzo szybko rosły, a on tylko ścinał im czubki, żeby się rozkrzewiały.
Żywopłot tnie raz w sezonie. Nie zdarzyło się, aby przemarzł, a bywały zimy z bardzo niskimi temperaturami.

Wczoraj zrobiłam to zdjęcie:

Patrycja_KG_Lu 13:51, 06 maj 2023

Dziękuję za pamięć. Świetna odmiana, choć szkoda, że jej nie poznamy. Raz w sezonie cięcie - to można uznać za mało pracochłonny. Jak myślisz to była by dobra alternatywa dla żywopłotu z laurowiśni (mąż się na nią napalił po urlopie w woj.zachodniopomorskim, a w lubelskim jakie zimy mamy to wiadomo plus od zachodu pusta działka sąsiada - wieje)?
Ewa777 14:03, 06 maj 2023

Trzmielina piękna. Bardzo lubię ją. Jest zupełnie bezproblemowa, nie przemarza, szybko się rozrasta. Łatwo tez zrobić a niej sadzonki. U mnie jestyny makament to ten, że uwielbiaja ja opuchlaki.
U Twojego sąsiada widać, że nie nie ma tego problemu, bo nie widać wżerów.

Obrazki znad jeziora bardzo klimatyczne i w dzień, i wieczorem. Cudnie
Gruszka_na_w... 14:15, 06 maj 2023

Muszelka napisał(a)
Posiałam dzisiaj fasolkę i ogórki. Ryzyk-fizyk.

Ja też zaryzykowałam. W prognozach nie widać zimnych nocy.
Panowie moczący kije w jeziorze wyglądają nad wyraz malowniczo!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:20, 06 maj 2023

Muszelka napisał(a)

Zrobili akcję częściowej wymiany ziemi (na kwaśną). Podlali "miksturą Bogdzi". I teraz pytanie: jak często podlewać nią rodki? Raz na tydzień?, dwa?

Tą miksturą podlewać raz w tygodniu póki kolor liści nie będzie właściwy, czyli ciemnozielony. Pod koniec czerwca, na początku lipca rodki trzeba podsypać siarczanem potasu. Garstka pod krzak. Ten nawóz jest niezbędny do formowania pąków kwiatowych , które zakwitną za rok.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 15:42, 06 maj 2023

Pomóżcie

Ma ktoś hortensję dębolistną Snow Queen?
Jak one szerokie rosną?

W necie piszą że 2m

I czy można je ciąć jak bukietowe czy wcale?

Źródła różnie podają. Raz że można ciąć co roku a raz że kwitną na pędach dwuletnich i jak się zetnie to nie zakwitnie.
Kordina 16:46, 06 maj 2023

Muszelko zrób jej jeszcze kwiatek, może wtedy nastąpi rozpoznanie ?