Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

TAR 14:41, 04 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Możesz spróbować wkopać je w donicach, tak jak niektórzy robią z trawami, żeby je ograniczyć. Wtedy nie będziesz martwiła się przezimowaniem.
Swoje konwalie posadziłam pod jabłonką, żeby miały półcień. Jak na razie nie oddaliły się od jabłonki. Może kiedyś będę na nie narzekała, ale jak na razie jestem nimi zachwycona. Rosną u mnie już ponad 6 lat.

Tez uwielbiam konwalie i mam kilka sadzonek, za ogrodzeniem przy brzegu wody dodatkowo zauwazylam ich cale poletko. byc moze te dzikie mnoża sie mocno ale te odmianowe da sie w ryzach utrzymac spokojnie.

Mam tez w ogrodzie dziko rosnace konwalijki dwulistne, na pewno je sobie zostawie jak sie znowu pokaza. byly w ub. sezonie

Ewa masz przecudnie, wiosna w calej okazalosci az sie chce chlonac i odpoczywac. Pieknie

Roocika 15:30, 04 maj 2023

Świdośliwa wygląda pięknie, zwiewnie i ma ładny pokrój. Tniesz ja po bokach czy sama się tak formuje?
Ewa777 13:52, 05 maj 2023

TAR napisał(a)

Tez uwielbiam konwalie i mam kilka sadzonek, za ogrodzeniem przy brzegu wody dodatkowo zauwazylam ich cale poletko. byc moze te dzikie mnoża sie mocno ale te odmianowe da sie w ryzach utrzymac spokojnie.

Mam tez w ogrodzie dziko rosnace konwalijki dwulistne, na pewno je sobie zostawie jak sie znowu pokaza. byly w ub. sezonie

Ewa masz przecudnie, wiosna w calej okazalosci az sie chce chlonac i odpoczywac. Pieknie

Konwalie przypominają mi czasy dzieciństwa, kiedy na spacerze w lesie było ich mnóstwo w okolicy Dnia Matki. Bardzo je lubię i na pewno nie będę się ich pozbywać.
Ta ilość zieleni i kwiatów też mnie zachęca do zatrzymania się, podziwiania, chłonięcia. Cieszę się wiosną.
Ewa777 13:53, 05 maj 2023

Roocika napisał(a)
Świdośliwa wygląda pięknie, zwiewnie i ma ładny pokrój. Tniesz ja po bokach czy sama się tak formuje?

Moja świdośliwa taki ma pokrój, nie tnę jej. Myślę, o usunięciu kilku gałązek od dołu, ale to po owocowaniu
Napia 21:27, 05 maj 2023

Pięknie kwitną Ci drzewka. Magnolie to rarytasy, ale zapatrzyłam się na świdośliwę. Jak ona pięknie kwitnie! Kilka dni temu zakupiłam do ogrodu małą sadzonkę lamarckiej i mam nadzieję, ze będzie jej u mnie dobrze I za kilka lat cieszyć będzie oczy tak jak Twoja
Ewa777 07:44, 06 maj 2023

Napia napisał(a)
Pięknie kwitną Ci drzewka. Magnolie to rarytasy, ale zapatrzyłam się na świdośliwę. Jak ona pięknie kwitnie! Kilka dni temu zakupiłam do ogrodu małą sadzonkę lamarckiej i mam nadzieję, ze będzie jej u mnie dobrze I za kilka lat cieszyć będzie oczy tak jak Twoja

Zrobiłaś dobry wybór. Świdosliwa pięknie kwitnie, ma smaczne, bogate w witaminy owoce i pieknie się przebarwia jesienią. Same plusy Z owoców zaczęłam robić nalewki - też są pyszne
Ewa777 08:00, 06 maj 2023

Miałam nadzieję, że odnajdę odmianę swojej świdośliwy przeglądając zdjecia w internecie i porównując z moimi zdjeciami, ale jednak nie dam rady. Nie wiedziałam, że jest tyle odmian tej rośliny. Każda piękna.
Trochę podejrzewam, że moja jest jakąś odmianą olcholistnej, ale pewności nie mam.
Basieksp 08:21, 06 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Podgoniły teraz moje roślinki bardzo. Jak na razie tylko jedna piwonia ma pąki, reszta dopiero rusza.

U mnie piwonie też mają tyci pąki, jeszcze dziś ma być chłodniej a potem trochę cieplej, wszystko ruszy ładnie
Ewa777 08:25, 06 maj 2023

Lubię przyglądać się tym młodym liskom powojnika całolistnego Blue Ribbons. Są takie urocze.

Ewa777 08:27, 06 maj 2023

Basieksp napisał(a)

U mnie piwonie też mają tyci pąki, jeszcze dziś ma być chłodniej a potem trochę cieplej, wszystko ruszy ładnie

U mnie problem jest z brakiem deszczu. Od dobrych 2 tygodni nic nie padało. W prognozach na najbliższy tydzień tez nie ma deszczu. Trawnik słabo rośnie po wertykulacji, hortensje są prawie łyse. Przydałby się deszcz.