Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:20, 29 maj 2017

Do góry
tiarelki zaczynają

elfickie kwiaty:

Telima:

dostałam siewki białych orlików- Gosiu, jak się posieją to Ci poślę.
Ale barok w kwiatku:
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:14, 29 maj 2017

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:09, 29 maj 2017

Do góry
kilka fotek ode mnie
czosneczki

Bajkowy ogród Weroniki 21:37, 28 maj 2017

Do góry

Rajska jabłonka przemarzła jak róże, azalie, rododendrony, magnolia, wisteria...

Piwonie w pąkach
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:15, 28 maj 2017

Do góry
ewsyg napisał(a)
Aga, jak zwykle pięknie u Ciebie. Czytam, że przemarzła Ci róża. Może jednak odbija. Moje po zimie wyglądały fatalnie. Zadbałam o nie i już fajnie nadrabiają. Kupiłam sobie dwa lata temu wiąz Gejsza, ale jest szczepiony na pniu. Bardzo mi się podoba. Zmarzła mi cała magnolia black Tulip Zostały mi z 7 już tylko 3.
Pozdrawiam Agatko.

Ewa piszesz, że zdbałaś o róże i pięknieją, czym je dopieściłaś?
Geisha cudo daj mu czas a ukaże swoje piękno
Magnolie sadzę bez końca, nie poddaję się, a słaba jestem
buziaki przesyłam...Ewa ja ciągle próbuję
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:16, 27 maj 2017

Do góry
Aga, jak zwykle pięknie u Ciebie. Czytam, że przemarzła Ci róża. Może jednak odbija. Moje po zimie wyglądały fatalnie. Zadbałam o nie i już fajnie nadrabiają. Kupiłam sobie dwa lata temu wiąz Gejsza, ale jest szczepiony na pniu. Bardzo mi się podoba. Zmarzła mi cała magnolia black Tulip Zostały mi z 7 już tylko 3.
Pozdrawiam Agatko.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:33, 27 maj 2017

Do góry

Magnolia parasolowata oberwała po zimowych wzlotach, ale mimo to kwitnie

Nowocześnie z różAnką :D 21:43, 26 maj 2017

Do góry
Aniu trochę mnie było mało ostatnio ale podczytywałam z doskoku
Jak czytam o lawendzie i kosodrzewinie od razu kojarzy mi się dyskusja odnośnie mojej skarpy. Mam tam posadzoną lawendę , a poźniej " dywanik" z seslerii skalnej a w nim pojedyńcze plamy z lawendy i kosodrzewiny.
Przy czym Magnolia zwracała mi uwagę na 2 odmiany Mops i Varella.
Te rabaty o których dyskusja była będą przy wjeździe więc aż się prosi o coś zimozielonego tam. Warto więc przemyśleć tę kosodrzewinę lub coś innego bo kostrzewa i lawenda zimą to kiepski widok raczej. Coś tam tzreba koniecznie namieszać
Zobacz tutaj na przedogródku u Tusiawki - tak mi sie skojarzyło :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4039-ogrod-pod-trzema-debami?page=150
Pomyślę jeszcze
Ogród na piasku i z wielkim murem 20:03, 26 maj 2017

Do góry

a już skreśliłam tegoroczne kwitnienie magnolia

a piwonie tuż, tuż

a tu, posadziłam i zapomniałam co to

Małymi kroczkami do celu... 15:37, 26 maj 2017

Do góry
Taki prezent kupiłam teściowej na dzień matki, mam nadzieję,że chociaż u niej ta magnolia będzie ładnie rosła.

Ogród Nety- moje marzenie 14:48, 26 maj 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
śliczny platan! Niech pięknie rośnie.

Dziękuję Martuś. Niech rośnie.
Ogród Nety- moje marzenie 14:25, 26 maj 2017

Do góry
śliczny platan! Niech pięknie rośnie.
Zielony azyl pod Wrocławiem 12:00, 26 maj 2017

Do góry
Mój M twierdzi, że domku nie da się przenieść więc przebudujemy go trochę. Naniosłam zmiany na projekt i zaznaczyłam drzewka, które mam (poza owocowymi: czereśnia, śliwowiśnia, porzeczka na pniu, borówki bo i tak są do przeniesienia)

zakładając, że w tym roku zrobię porządek z frontem i przygotujemy miejsce pod basen i poprzestawiamy "strefę dziecięcą" to już więcej pewnie nie ruszymy - M bedzie robił taras więc musiałaby sama a raczej fizycznie rady nie dam...

Pytanie tylko co kiedy można przesadzać?

Pozycje na mapie:
1. katalpa
2. brzoza pendula
3. magnolia gwiaździsta
4. jarzębina
5. brzoza
6. jabłonka ozdobna

INNE nie naniesione

1. Borówka
2. czereśnia
3. budleja
4. lilak

Zielony azyl pod Wrocławiem 11:28, 26 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Dobrze kojarzysz

Ciurkadełko tam gdzie strzałka.
Kółkami zaznaczyłam drzewa:
ciemnosielone kółka to jakieś duże drzewo, typu klon
a jasnozielone to małe drzewo typu wiśnia czy jabłonka ozdobna, jarząby itp.

Asiu, pozwoliłam sobie na zdjęcia z wyjścia z domu na taras. Czyli z widokiem na domek gospodarczy. Tam mamy świerki (tak myślę) sąsiada. Czy pod nimi sadzić duże własne drzewo? obecnie są tam RH, hortensja dębolistna (zmarzła w zeszłym roku), azalia, wrzosy, oraz brzoza i jarzębina. Dalej magnolia gwieździsta, hortensja bukietowa, brzoza pendula i lawenda, prze tarasem na ogrodzie katalpa (rośnie od roku, wczesniej 4 lata stala w miejscu - można ją przesadzać? miała nam zacienia taras ale chyba sie nie doczekamy

No i teraz widać jak to jest jak się sadzi "co w oko wpadnie"

Madżenie ogrodnika sezon 2017 11:15, 26 maj 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Makadamiu, przepraszam, to z pośpiechu tak skrótowo napisałam. Chodzi o to, że chciałam powiedzieć, że sosenki niskie ("pumilo") już 4 lata temu Marta - Magnolia proponowała Agnieszce (Agniecha, "Wszędzie pięknie ale w domu najlepiej") do zestawień bylinowych (przy tarasie słonecznym).

A oliwskie szpalery grabowe są starsze niż Luciano.
Tak to jakoś jest.

No ba! wiadomo przecież, że Magnolia to diament najczystszej wody

A tak bardziej serio, to przecież "wszystko to już było". Prawdziwie rewolucyjne pomysły, w rodzaju "nowej fali" Oudolfa, zdarzają się naprawdę rzadko. Większość pomysłów to tak naprawdę stare pomysły podane w nowy sposób. We wnętrzach i modzie lepiej to widać

Pszczelarnia napisał(a)

Madżenn, dziękuję za Twój dyskusyjny wątek.

Dołączam się
Zielony azyl pod Wrocławiem 10:39, 26 maj 2017

Do góry
Toszka, odpowiadam z radością

Front ma być dla was czy przechodniów? Często widzisz go z okien?
Pierwotnie miał być dla mnie ale (popatrz na widok z okna) tak naprawdę dla mnie to będzie to co niezrobione (oddzielające przedogródek od ogrodu). Okna kuchenne wychodzą na tą stronę a dokładnie pod nimi jest zlew. Tyle że ciągle są zasłoniete bo jak nie to widzi nas każdy z ulicy. A u nas naprawde jak ktoś coś widzi to "gapi się" to słabe określenie. Dlatego chciałabym nasadzenie "odgradzające" mnie od ulicy i pozwalające mi na zachyt przy odłoniętych oknach.

Podsumowując chciałabym żeby był ładny, mało uciążliwy, ja go będę oglądac tylko wchodząc do domu natomiast nie mam w zwyczaju robic niczego "na pokaz" więc określenie "dla przechodniów" nie jest prawdziwe.

Będziemy przesadzać. To pewne. tak jak pewne będzie rycie w ziemi i poprawienie jej jakości pod konkretne rosliny. Z całym szacunkiem do ciebie - jałowiec to nie wizytówka na front - smutny, z wiekiem zagrzybiały i suchy. Kłuje cały czas. Lubi sucho. Rodki, azalie, magnolia to wilgoć.

Jałowca dostaliśmy w prezencie ślubnym wiec stoi (ale nie musi ) Lubię RH, azalie, magnolie, lilaki (ze względu na zapach), piwonie, róże (ale się ich boję ), lawendę, brzozy (mąż się bedzie gniewał , klony, buki, sosny.

Ptaki - dziękuję

Druty wiszą na 5 metrach
Zielony azyl pod Wrocławiem 10:15, 26 maj 2017

Do góry
Raczej myślałam o wymurowanym, podłuznym korytku...później poszukam inspiracji.

Przejdźmy teraz na front. Dopytam się o oczekiwania.
Front ma być dla was czy przechodniów? Często widzisz go z okien?
Światło. Ten aspekt jest zmienny, zwłaszcza jeśli wejdzie żywopłot lub drzewa. Rosliny wyciągaja się do słońca i one inaczej postrzegają kierunki świata niż my. Dlatego trzeba uzgodnić co tam (ogólnie) chcesz, jak sobie wyobrażasz, a potem nam wyjdzie jaką mamy wystawę słoneczną.
Już wiem, że tam wieje... czyli na ten moment to niedobre stanowisko dla wrażliwych, wczesnowiosennych roslin. Przemarzną.
Będziemy przesadzać. To pewne. tak jak pewne będzie rycie w ziemi i poprawienie jej jakości pod konkretne rosliny. Z całym szacunkiem do ciebie - jałowiec to nie wizytówka na front - smutny, z wiekiem zagrzybiały i suchy. Kłuje cały czas. Lubi sucho. Rodki, azalie, magnolia to wilgoć.

Ptakom mozna zmieniać przyzwyczajenia dopiero jesienią. Teraz szykuja się na drugi lęg. Będą w ogrodzie drzewa i krzaki to wybiorą tamtą lokalizację. Z twoja pomocą
EDIT
Druty utrudnia wybór drzew, ale zywopłotowi, strzyzonemu już nie. Jaka wysokość drutów.
Zielony azyl pod Wrocławiem 09:58, 26 maj 2017

Do góry
Czy dobrze zatem rozumiem, że jeśli maliny posadzę w donicach to będą "w ryzach"? jakie głębokie muszą być te donice?

Ciurkadełko - rozumiem ze bardziej pierwsze niż kamienne? czy jeszcze coś innego masz Toszka na myśli?(zdjęcia z ogrodowiska, czy mogę je tutaj wklejać?)

Front jest na lini zachód-północ. W tej chwili cień pada na jałowiec i sięga do połowy RH. Magnolia jest już w słońcu. W zimie oczywiście jest gorzej bo i słońce niżej ale jałowiec rośnie tam od 5 lat a magnolia przeżyła drugą zimę więc chyba im tam dobrze.

Dałam kamyki bo u nas bardzo wieje i korę miałabym rozdmuchaną. Ale jeśli trzeba to zdejmę. Myślałam, że po prostu to płożące co mam i z czasem kamienie zakryje a teraz nie będzie chwastów.

Czyli:
1. koszenie
2. zdjęcie kamyków i agro + pielenie
3. przesadzamy?dosadzamy?

I jeszcze pytanko o ptaszki: od 4 lat mamy pod dachówkami szpaki "wyjadaki" oraz wróble. Z roku na rok coraz wiecej. Fajnie że nas kochają, bo pieknie śpiewają a dzieci lubią patrzeć jak po koszeniu wylatują "na posiłek" ale niszczą nam podbitkę. Musimy zatem zabezpieczyć tam wejście. Kiedy najlepiej to zrobić ze względu na ptaki? Czy jak kupię i rozwieszę domki dla ptaków to one sobie znajdą miejsce? nie chciałabym ich tak "na bruk" wyrzucać.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 09:45, 26 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)

Ewciu, zacytowałaś mojego posta, więc piszesz do mnie, ale ja w ogóle nie wiem o co chodzi! Jakie graby i co Magnolia proponowała?

Makadamiu, przepraszam, to z pośpiechu tak skrótowo napisałam. Chodzi o to, że chciałam powiedzieć, że sosenki niskie ("pumilo") już 4 lata temu Marta - Magnolia proponowała Agnieszce (Agniecha, "Wszędzie pięknie ale w domu najlepiej") do zestawień bylinowych (przy tarasie słonecznym).

A oliwskie szpalery grabowe są starsze niż Luciano.
Tak to jakoś jest.

Ale chciałam też powiedzieć, że bordowe buki u mnie w ogrodzie pojawiły się po tym, jak w 2012 zobaczyłam na ChFS ogród Laurent-Perrier (proj. Arne Maynard). To było dla mnie ogromne przeżycie. Do dziś wpatrzona jestem w tego projektanta.

Madżenn, dziękuję za Twój dyskusyjny wątek.

Madżenie ogrodnika sezon 2017 07:57, 26 maj 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ale to już Magnolia u Agniechy w ogródku proponowała.

A graby z Oliwy?

Ewciu, zacytowałaś mojego posta, więc piszesz do mnie, ale ja w ogóle nie wiem o co chodzi! Jakie graby i co Magnolia proponowała?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies