Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zieleń, drewno i antracyt 16:09, 06 gru 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Dziewczyny, mam nadzieję że się nie obrazicie, ale odpowiem troszkę później. Teraz muszę się Wam pochwalić jaki sobie prezent na Mikołajki zrobiłam Chodził za mną od bardzo dawna, ale jakoś zawsze coś na drodze stało.

phi, to ja z moimi nadmiernymi zakupami nasion, to cienias jestem

ale jak Ci outfit pasuje do tego tatuażu
Wyglądasz czadowo, prawdziwa ogrodniczka!
Ogród prawie wymarzony … 15:56, 06 gru 2022

Do góry
Patrzcie jakie pracowite . Film mam nagrany jak idą z drzewa wydeptaną ścieżka i niosą kawałki listków . Niesamowite ❤️

Zieleń, drewno i antracyt 15:49, 06 gru 2022

Do góry
Dziewczyny, mam nadzieję że się nie obrazicie, ale odpowiem troszkę później. Teraz muszę się Wam pochwalić jaki sobie prezent na Mikołajki zrobiłam Chodził za mną od bardzo dawna, ale jakoś zawsze coś na drodze stało.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 07:54, 06 gru 2022

Do góry
Małe zestawienie z ciemiernikami.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:36, 05 gru 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Hania, jak myślisz, na jaką szerokość mogę utrzymać w ryzach świerka serbskiego? Kupiłam na choinkę do ogrodu ale nie może być po prostu iglakiem niekontrolowanym w tym miejscu.

U mnie te świerki bez cięcia utrzymują stałą szerokość w okolicach 1,5 metra. I nie mają raczej tendencji do tego, aby rosnąć szerzej. One mają miękkie gałązki. Dobrze reagują na cięcie, bo sadzi się z nich żywopłoty.
Na zdjęciu, po lewej masz 10letni niecięty egzemplarz. Porównaj go z szerokością grabów Fastigiata

Gdybyś miała ochotę go ciąć, to z nieopatrznie posadzonego świerka Karaib (na żywo zobaczyłam dorosły egzemplarz w Wojsławicach i od razu chwyciłam za nożyce; dorasta do 20 m) wyprowadziłam na niewielki stożek. Cięcie robię raz w roku w czerwcu. Sądzę, że świerk serbski też można by tak ciąć.

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:20, 05 gru 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Zmiana dekoracji jesiennych na Świąteczno - zimowe

Dodałam czerwieni ,by ożywić te wszechobecne szarości
Będzie spójnie , tym co w domu

Wykorzystałam naturalne gałązki z ogrodu. Podoba mi się , niedrogo a efektownie

Ps. drzwi do wymiany po gradobiciu :-/

Rewelka Ale i piesio rewelka
Pszczelarnia 20:53, 05 gru 2022

Do góry
Poza sezonem szklarnia też jest wykorzystywana

Pszczelarnia 20:50, 05 gru 2022

Do góry
Po trawie widać, że ścieżka była ostatnio mocno uczęszczana.

Chciałabym na wiosnę poprawić w tym miejscu jakość trawnika. Świerk i jodła zostały wycięte, trawnik już odetchnął, a wszyscy (moja kuchnia, rabaty i trawnik) dostaliśmy więcej światła.

Pszczelarnia 20:41, 05 gru 2022

Do góry
Ciemierniki cuchnące jak zawsze gwiazdorzą tym pięknym kolorem

Karczochy okryte

Poletko daliowe przekopane a donice z tulipanami zadołowane

Ta rabata zostanie jeszcze wyściółkowana kompostem, jeśli pogoda będzie sprzyjać.

Pszczelarnia 20:30, 05 gru 2022

Do góry
tulucy napisał(a)
Ewo, nawet nie zwracałam uwagi na przebarwianie jesienne. Decydujące było bordowozielone wybarwienie wiosną, bardzo mi się spodobało. Na zdjęciach. Mam nadzieję, że wiosna utwierdzi mnie w słuszności wyboru.

Klony wiosną są szałowe!

Padniętego judaszowca wykorzystałam w donicy.

Ogród w malinówkach 20:23, 05 gru 2022

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Czy zawiązuje się też turzyce?

Te moje są po przesadzeniu, będą nisko ścięte na wiosnę.
Turzyc nie trzeba wiązać, ja moich traw to żadnych nie wiąże rozplenic, miskanta.
Dębowe zakątki 20:06, 05 gru 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Zaniemówiłam chylę czoła. Aniu, to coś niesamowitego, wspaniałe .
Dębowe zakątki 19:44, 05 gru 2022

Do góry

Aniu, no musiałam zacytować te obrazy, są tak piękne, że aż sobie westchnęłam z zachwytu
Masz niesamowity talent i bardzo Ci dziękuję, że się nim z nami dzielisz, pokazując
Swoje dzieła

A ogród zawsze piękny, Twoje zdjęcia o tym świadczą
Zieleń, drewno i antracyt 17:10, 05 gru 2022

Do góry
Pod koniec czerwca do gry wchodzą miskanty i krwiściągi, sąsiedzi przestają być widoczni,
w lipcu przejście na nową część zaczyna wyglądać tajemniczo.

Na początku września ponownie zaczyna się tu robić kolorowo i tak pozostaje aż do czasu, kiedy orzech zgubi liście. Podczas ich grabienia cienista traci swój urok, ale mam nadzieję, ze dzięki ciemiernikom już niedługo znów zacznie przyciągać wzrok

Koniec, a właściwie początek, pierwsze ciemierniki już zaczynają pokazywać kwiaty

Zieleń, drewno i antracyt 16:59, 05 gru 2022

Do góry
Udało mi się dzisiaj w końcu zadołować donice z różami, przemokłam strasznie, teraz grzeję się przy kominku

Naszło mnie na kolejne wspominki z zielonego sezonu, ale tym razem przechodzę na najnowszą realizację na starej części ogrodu.
Nowa cienista - towarzyszka leśnej, razem tworzą(stworzą) bardzo udany duet. Niech tylko nowa się rozrośnie, odgrodzi od płotu i widoków za nim. Rabatę zaczęłam tworzyć pod koniec 2020r, wytyczyłam wstępny kształt, wykopałam tony pokrzywy i perzu, posadziłam graby i kalinę(przyszłe tło dla reszty zieleni). Zeszły rok był w tym miejscu bardzo pracowity, powstało oczko wodne, posadziłam co miałam posadzić, rabata nabrała ostateczny kształt, by w tym roku zacząć pokazywać na co ją będzie stać. Z efektu jestem bardzo zadowolona, udało mi się płynnie połączyć zakątki cieniste, powstało pół dzikie, tajemnicze przejście na nową część ogrodu
Tak to miejsce wyglądało pod koniec listopada 2020

A tak pokazała się już tej wiosny Zaczęło się od ciemierników i ranników. Mam nadzieję, ze te drugie stworzą już niedługo wesoły, żółty dywanik Potem pojawiły się tulipany botaniczne, niezapominajki, serduszka i dalej już zieleń buchnęłą pełną parą

Rabata kończy się pod koroną orzecha włoskiego i tam jest najbardziej dzika. Zostawiłam wszystko, co daje sobie radę, a jest tego o dziwo całkiem sporo. Chwasty oczywiście też są, ale w połowie czerwca już nie mają siły się przebić przez gęstwinę

To najchłodniejsze i najbardziej wilgotne miejsce w ogrodzie, pomimo obecności orzecha.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 14:49, 05 gru 2022

Do góry
Mam krecie kopce po dwóch stronach krzewu hortensji wrrrr! Zatem niemal na pewno korzenie wiszą w powietrzu wrrrr!
Co robić??
Sałatka pokrzywowa 14:20, 05 gru 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

To ja mam coś idealnego na tą okazję... chociaż już z czasów trochę powojennych

U mnie do dzisiaj stoi na półce. Do towarzystwa ma Wiecha.
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:34, 05 gru 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Pokażesz ten świecznik?

Świecznik, bardziej kompozycję, bo świecznik gotowy ,aby go ozdobiłam

Ogród Basi i Romka 12:44, 05 gru 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Basiu, życzenia pomyślności również z wiosennym przesłaniem

Dziękuję i pozdrawiam cieplutko
Ogród Basi i Romka 12:21, 05 gru 2022

Do góry
Basiu, życzenia pomyślności również z wiosennym przesłaniem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies