Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

vita 21:40, 04 maj 2023

Późno skończyłam i fotki takie sobie. Posadziłam trójlisty z doniczek. To prawdopodobnie T. erectum. Jestem zafascynowana łatwością rozmnażania tego trójlista. Przywiozłam kiedyś dwie maleńkie sadzonki, z Zamościa. Dzisiaj mam kilkanaście dużych kęp. Żaden inny trójlist nie ma chyba takiej witalności? Siła w masie

Joku 21:41, 04 maj 2023

Najbardziej podziwiam was że potraficie stworzyć odpowiednie środowiska dla waszych wyszukanych roślin. Ta odpowiednia gleba, odczyn, stanowisko. Sporo czytałam kiedyś o wielbicielach roślin skalnych. Zawsze się zastanawiałam jak oni to robią, skąd biorą np. odpowiednie podłoże.
Makao 21:54, 04 maj 2023

vita napisał(a)

Pytasz o 'Spotty Dotty'? Rozrasta się kłączami, potrzebuje próchniczej ziemi i półcienia.
Utrafiłam z miejscem i dobrze przyrasta.

Tak, o tego pytam. Moje rosną w półcieniu ale gliniasta ziemia. Z popiołem
Co roku wyrasta ale bez zmian. Wciąż małe dwie kępki
magnolia 22:21, 04 maj 2023

vita napisał(a)

Jaka miła niespodzianka Dziękuję. Tyle pięknych szachownic, pięknie sfoconych. Próbowałam ze wszystkimi, tylko chyba F.elwessi nie miałam. 'Raddeana' cudowna. Wiem już, że szachownice na lekką glebę, moja glina nie dla nich, nawet ulepszana. Jaką Ty masz?
Ach, może jeszcze spróbuję? Dzięki za adres, ewentualną alternatywę dla Bondarenki.

Tak,mam lekką ziemię.
Próbuj,zacznij od tańszych cebulek- to wskaźnik-tanie to zwykle łatwe w uprawie
vita 22:22, 04 maj 2023

Jola, w moim przypadku prozaicznie: saki i łopatka, kretowiska pod bukami, garście liści zgarnięte do kieszeni, bym napisała jeszcze o okolicznych stajniach, ale nie napiszę Wszystko trafia na moje kompostowniki. Mam duży zbiorczy kompostownik, bukowy i z paproci. Takich podłoży potrzebuję. Teraz kombinuję jak dyskretnie założyć kompost z wodorostów, może wystarczy zapytać w UM? Tyle ich zatoka wyrzuca, jak nagarnę pod klif?? He he
No dobrze, śmiesznie trochę Dla wielbicieli roślin skalnych mam wielkie uznanie, szkoda, że wielu kojarzy to z kupką kamieni i np.z żagwinem Skądinąd przyjemną roślinką.

vita 22:48, 04 maj 2023

Makao napisał(a)

Tak, o tego pytam. Moje rosną w półcieniu ale gliniasta ziemia. Z popiołem
Co roku wyrasta ale bez zmian. Wciąż małe dwie kępki

Gliniasta ziemia nie jest dobra do uprawy stopowców (ba, dla których roślin jest?), trzeba ją rozluźnić kompostem, (co do popiołu, to nie wiem?). Czy Twój ogród ma miejsce dla cieniolubów?
To zasadnicze pytanie, bo uprawa niektórych roślin wymaga szczególnego traktowania.
vita 22:56, 04 maj 2023

magnolia napisał(a)

Tak,mam lekką ziemię.
Próbuj,zacznij od tańszych cebulek- to wskaźnik-tanie to zwykle łatwe w uprawie

No dzięki za radę Od tańszych cebulek to ja zaczynałam dwadzieścia lat temu. Czytałaś moją listę utraconych szachownic? Chyba nie? Wiele trudu i środków poświęciłam szachownicom i jak wiele roślin udało mi się utrzymać w ogrodzie, to w przypadku szachownic poniosłam porażkę.
ewsyg 23:29, 04 maj 2023

Nie udała mi się uprawa irysów ensata, spróbuję jeszcze w donicy

Ja swojego posadziłam do gleby, ciekawa jestem, czy w tym roku zakwitnie. W tamtym miał dwa kwiaty.

A co się działo z Twoim, piszesz, że Ci się uprawa nie udała?
vita 23:54, 04 maj 2023

Moje posadzone kiedyś do gleby też zakwitły, raz Ensaty potrzebują dużo wilgoci i kwaśnego podłoża. Przygotowałam im miejsce jw, ale w półcieniu. Potem doczytałam, że lubią mieć sucho w okresie spoczynku, a zima była bardzo wilgotna. Wykopałam wszystkie w listopadzie i przetrzymałam sucho pod dachem. Teraz posadziłam do donic, nawiozłam, postawiłam w słońcu. Metodą na 'macanie' wyczuwam już kilka pędów kwiatostanowych
vita 09:23, 05 maj 2023

Obiecane fotki dla Joli Zawilce leśne.

'Blue Eyes'

'Alba Plena'

Ten to chyba A. ranunculoides.