Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 23:16, 23 kwi 2012

Do góry
Będziemy chodzić po ścieżkach z kostki.
I ja potrzebuje pomocy ;) 23:04, 23 kwi 2012

Do góry
ewalm napisał(a)

może jest jakiś powód, żeby robić żywopłot w poprzek, tylko ja o nim nie wiem, bo nie widziałam?

W ogrodzie Pieta Oudolfa są takie falowane ekrany, na Chelsea bywają ciągle żywopłoty w poprzek, w ogrodach angielskich podobnych kubusiowemu są, dla mnie nie są wymysłem a nawet ciekawym elementem, tylko analiza i zrobienie projektu na tak wielką działkę wykracza czasowo znacznie poza temat na forum, bo takie spojrzenie i napisanie cokolwiek zajmuje każdemu minutkę a tutaj na myślenie trzeba poświęcić kilka tysięcy razy więcej czasu.
Ogród w Tarnowie 23:04, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, nie ma nagonki, to kwestia czasu i doświadczeń we własnym ogrodzie. Nam nie chodzi o to, że Rysio ją ma, bo każdy sam decyduje czy ma, czy nie ma i gdzie ją ma
Ja też myslałam że Rysio nie ma, a to że wystaje to nic takiego. Rysio na pewno ją wytnie Każdy ma różne skuchy w ogrodzie, ja też

Chciałbym jeszcze na chwilę powrócić do dyskusji o agrowłókninie, która się uwidoczniła przy pokazaniu host. Otóż 12 lat temu agrowłókninę stosowało się jako standart a pod żwirek obowiązkowo. Z czasem w sposób naturalny wypierały ją rosliny i się jej pozbywałem a ostatni fragment został uwidoczniony bo hosty ją podniosły do góry bo im za ciasno więc się jej pozbyłem. A tak na marginesie to hosty w tym miejscu są gigantami
I ja potrzebuje pomocy ;) 22:48, 23 kwi 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

1 - zakątek nazwany "samotnią" - tu wszystkie rośliny są już dobrane
2- rabata nazwana "włochatą" - tu rośliny również dobrane

Dlatego mówiłam o usunięciu tej łezki 4 bo moim zdaniem za dużo na trawniku się dzieje. Jak będziesz wchodziła do domu i spojrzysz w lewo, to ze schodów zobaczysz koronę drzewa, jak nisko to rabatę. Być może trzeba zlikwidować drzewo koło włochatej to podmalowane na pomarańczowo.

Żeby podziwiać rabatę "włochatą" ustaw ławkę w plecach ekranu cisowego koło nr 6. Będziesz patrzeć lekko z boku.
System automatycznego nawadniania 22:33, 23 kwi 2012

Do góry
Tak jak Sebek napisał, linię przyszpila się szpilkami specjalnymi i przykrywa korą albo kamykami.
Nie widać jej.
System automatycznego nawadniania 22:31, 23 kwi 2012

Do góry
Danziger napisał(a)

W moim projekcie w jednej sekcji jest 13 zraszaczy. Pod względem wydatku wody, cała sekcja wylewa 60% potencjału źródła. Czy taka ilość zraszaczy nie wpłynie np na spadek ciśnienia, co może spowodować, że niektóre zraszacze nie wynurzą się?

Nie, ilość zraszaczy nie ma wpływu, jeśli są wyliczone straty i nie przekraczają różnicy ciśnienia między zalecanym wyjściem na dyszy a ciśnieniem źródła.
Nasz przydomowy ogródek 22:30, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czekaj, czekaj Zbysiu, gdzie to wiosenne zdjęcie?

Danusiu - wiosenne zdjęcie to niby to :

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:42, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jagna jutro spakuję Anabellki i we wtorek wyślę. Wyjmę je chyba z doniczek, żeby było lżej? Musżę pomyśleć jak je zapakować .

Owiń w strecz, i układaj na przemian bryłami, posklejają się ze sobą i nie będą latać po paczce. Tak pakujemy róże w Anglii do walizy

Danusiu Ty jak zawsze wiesz wszystko! Dziękuję za podpowiedź . Dzisiaj nie dałam rady, ale jutro pakuję i w srodę ruszą Jagna do Ciebie . Pójdą z poczty głównej więc do piątku powinny dotrzeć .
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 20:22, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wysypać coś jakby piaskownicę w deskach i tam go zanosić. Co jakiś czas piasek wymieniać. Taka duża kuweta dla psa.

Tylko jest maly problem, mam tez male dziecko i zrobilem jej piaskownice wec podejrzewam, ze jak bym go nauczyl to bylo by mu bez roznicy ktora to piaskownica. A z tym noszeniem jak pisalem to problem bo pies wazy 50 kg i jak jestem w pracy to zona napewno go nie zaniesie( sama waz jakies 60 kg)
Chyba lepiej poszukam jakis pampersow dla psa, albo poprostu spisze na straty trawnik, troche sie przy nim napracowalem i mi szkoda.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:21, 23 kwi 2012

Do góry
Wiem, ja bym ją jeszcze tu gdzie śliwa uniosła lekko, środek wyżej 30 cm, Wtedy lepiej wrzosowisko będzie wyglądało.
I ja potrzebuje pomocy ;) 20:21, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rabatę 4 wyrzuć a zostaw tylko drzewo w skarpecie.

Danuś czy w związku z wyrzuceniem tej łezki ta z żywopłotem przenieść bliżej domu? (oczywiście nie za dużo, żeby komponowała się z rabatą przy wjeździe)
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 20:20, 23 kwi 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)

Zrobiłam przemeblowanie na wrzosowisku, poprzesadzałam Rh, ktore już były, dosadziłam dużą Nową Zemblę, jodłę wykopałam i wsadziłam śliwę wiśniową Pissardi.

Z przodu chcę dokupic jeszcze jeden Rh (jak spojrzycie na 1 fotkę, to ten nowy stworzy z resztą takie koło wokół śliwy)
Teraz pytania -

1. co dać wokół śliwy pod stopy?

2. czy z tyłu dosadzić miskanty? (tam w prawym rogu, w kącie z tujek rośnie jeszcze hortensja ogrodowa)

3. co posadzić na obwódkę? Trzmielinę, trawy, a może ilex crenata Golden Gem?

Wokół śliwy to w stopy nic nie sadź bo Rh zasłonią. Dałabym je bliżej pnia. Pod tuje można posadzic białe miskanty Variegatus lub Morning Light. Nie rób obwódki tylko więcej wrzosów ale innego koloru tu trzeba posadzić, Daj bardziej jaskrawe. Te co są to bardzo smutne Nic nie ożywia tej rabaty.

Powstający ogród Izy :) 20:07, 23 kwi 2012

Do góry
Witaj, jak ja lubię takich pracusiów.
Ogrodowisko skupia piękne ogrody i takie które będą piękne za kilka lat.

Fajnie wyglądają te sosny, które można otoczyć rabatami wyspowymi.
Pozostałe wydają mi się troszkę wąskie.

Popatrz i poszukaj inspiracji w moich realizacjach. Wiele osób tego skorzystało.

http://www.gardenarium.pl/realizacje

Nasz przydomowy ogródek 20:03, 23 kwi 2012

Do góry
Nie mam co prawda parasola, ale chętnie bym chciała znaleźć się w tym miejscu A może wał lawendowy wzdłuż, kilka traw, trzmieliny na pniu żółte?
Nasz przydomowy ogródek 20:02, 23 kwi 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Pod domem jest rabatka do przeróbki do której przymierzam się jak pies do jeża.

Trzeba uzupełnić kostkę pod domem . Piwonie ( 2 szt) przesadzę w sierpniu do piwonii drzewiastej .Juka też do przesadzenia.

A to widok od strony wejścia.

Na podstawie Waszych opinii i uwag do projektu przedstawionego w zimie - mam pomysła i w najbliższym czasie będzie realizacja.

No to przypominam to miejsce, trawy miały być, coś na kiju? też?
Nasz przydomowy ogródek 20:00, 23 kwi 2012

Do góry
Czekaj, czekaj Zbysiu, gdzie to wiosenne zdjęcie?
Ogród zmyślony 19:58, 23 kwi 2012

Do góry
myszorek napisał(a)
No już dobrze, cokolwiek

ciągle piękny podjazd

Podjazd podjazdem, ale górka ślicznie się pokolorowała
Ogród na Cedrowej 19:53, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładnie się zieleni i ładna okolica.

Na jęzorze koło brzozy myślałaś o posadzeniu punktów wyższych? Nawet miskantów kilka fajnie by wyglądało.

A myślisz Danusiu aby posadzić je od strony płotu, czy na łuku od brzozy?
Ogród na Cedrowej 19:40, 23 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładnie się zieleni i ładna okolica.

Na jęzorze koło brzozy myślałaś o posadzeniu punktów wyższych? Nawet miskantów kilka fajnie by wyglądało.

Posadziłam 2 w zeszłym roku, bo nie wiedziałam czy przezimują, ale wypuszczają już nowe pędy więc na pewno dosadzę więcej
A to pierwsze efekty kancików

W najbliższym czasie zamierzam wyrzucić włókninę, bo nic z niej dobrego, a pod spodem pleśń i grzyb
Ogród na Cedrowej 19:18, 23 kwi 2012

Do góry
anieszka napisał(a)
Motyl czy kwiat?

Motyl
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies