Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 22:21, 28 lis 2022

Do góry
Szymka napisał(a)

Piękna rabata. Jakoś nie mogę jej sobie przypomnieć w pełni sezonu z tej perspektywy...

Szymko, szukałam zdjęć rabaty z tej perspektywy w okresie kwitnienia. Nie znalazłam. Pewnie dlatego, że patrzenie na bukszpany, kiedy kwitną kwiaty, nie jest intrygujące? Ale sprawdzę w przyszłym roku.

Pszczelarnia 22:16, 28 lis 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
W takim razie jaka może być przyczyna braku owoców u mnie? Mieliśmy zimną i suchą wiosnę - czy dla zapylaczy było za zimno?
Drzewka kwitły normalnie, a wisienki nawet ponad normalnie, były wyjątkowo mocno obsypane kwiatami - a na każdym drzewku dosłownie po kilka owoców. Wydawało mi się, że to z powodu suszy, ale może te kwiaty były niezapylone?

To był ostatni bukiet daliowy. Dalie już wykopane, przesychają a zagon przekopany. W głowie układam listę TOP 30 na przyszły rok. Na razie mam na liście 20 naj.

1. Cafe au Lait
2. Walzing Mathilda
3. Arabian Night lub Karma Choc
4. Cornel
5. Veronnes Obsidian
6. Sylvia
7. Sweet Nathalie
8. każda Jowey
9. Petra"s Wedding
10.Kenora Macob lub Black Touch lub Chat Noir
11. Franz Kafka
12. La Recoleta
13. Mevrou Clement
14. David Howard
15. Honka
16.Glorie van Heemstede
17. Sarah Raven
18. Zundert Mystery Fox
19. Labyrinth
20. Brown Sugar

Pszczelarnia 21:54, 28 lis 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
(...)
Ewo jak długo ozdobne jabłuszka wytrzymują Ci w bukietach/wiankach? Podobnie do owoców róży?

(...)

W bukietach - do 3 dni na pewno (sądzę, że nawet ciut dłużej) ale szczerze mówiąc nie wiem, bo często zmieniam bukiety (cała zawartość na kompost). We wiankach chyba nigdy nie miałam, bo ptaki mi takie wianki "atakują".

Ten nietypowy

Pszczelarnia 21:48, 28 lis 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W przypadku drzewek owocowych istotne są dwa terminy. Pierwszy to faza kwitnienia. Idealnie byłoby, żeby w tym okresie było w miarę ciepło, bezwietrznie i słonecznie. To idealne warunki dla zapylaczy. Drugi termin to czerwiec. Drzewa owocowe dokonują wtedy zrzutu zalążków. Jeśli jest susza ten zrzut może być większy niż normatywny, bo drzewo czuje, że nie wykarmi tylu owoców.

Kompetentnie i fachowo. Jak mój ulubiony G. J. Cesar

Holandia 2018, tak podglądaliśmy ogródki.

Pszczelarnia 21:39, 28 lis 2022

Do góry
Szymka napisał(a)
Przeglądam sobie Twój ogród i natknęłam się na floks Utopia. Zdradź mi gdzie go zdobyłaś ?

Z wyprawy holenderskiej w 2017 roku. Fantastyczna szkółka De kleine Plantage.

Floks 'Utopia' bardzo wolno przyrasta ale śmiało może konkurować z "siłaczami" na rabacie, np. u mnie z sadźcem białym.

A więc De kleine Plantage

i floks 'Utopia'

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:21, 28 lis 2022

Do góry
Iwonka napisał(a)

Sylwia u mnie też szyszek w tym roku tysiące, można potrząsać gałęzią i stać w deszczu gwiazdek
Piękny kadr z oszronionego ogrodu...

To łąka i brzózka z brzeziniaka
U mnie brzozy gwiazdkami sypia dopiero od późnej wiosny do lata, teraz jeszcze wszystkie ładnie na drzewkach wiszą i zdobią
Wzgórze chaosu 21:19, 28 lis 2022

Do góry
Iwonka napisał(a)
Sylwia czasem warto w minusach dostrzegać plusy, szkoda życia na skupienie na tym, na co nie mamy wpływu. Wokół Ciebie ludzie żyją z upraw ziemi, pola trzeba zaorać, pogody nikt tu nie wybiera. Dobrze, że jest praca, będą plony. A brudne ulice... kiedyś spłuka deszcz, buty człowiek umyje.
U mnie korki, hałas, niekończące się budowy. Kieruję myśli gdzie indziej, w korku słucham teraz nowej płyty, odkrywając kolejny piękny utwór... Życie jest tu i teraz, dobrze znaleźć radość w szarej codzienności.
Piszesz, że z roku na rok czasu na życie coraz mniej zostaje. A przecież życie to każdy twój dzień, każda twoja noc, ta chwila.
Nie namawiam Cię na polubienie listopada, byłoby nudno gdybyśmy byli tacy sami
Ja dałam mu szansę już dawno temu i dobrze mi z tym.

Listopadowe psikusy: wyciąć czy polubić, takie tam drobiazgi ogrodowe

Może masz rację, dobrze mieć wokół siebie pozytywnie zakręcone osoby, gdy samemu ma się gorszy nastrój
Posprzątałaś ogród z dekoracji na cacy. Ja tylko drewniane i ceramikę chowam wszystkie metalowe zostają, a nich się patynują, nie na wszystkie mam czas. Meble chowaj, Ja nie chowam bo nie mam gdzie i już niestety niektóre kończą żywota, choć głównie z powodu szerszeni, które nam drewno z mebli kradną na swoje gniazda. W tym roku trzy potężne banie na strychu drewutni zbudowały.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:13, 28 lis 2022

Do góry

Sylwia u mnie też szyszek w tym roku tysiące, można potrząsać gałęzią i stać w deszczu gwiazdek
Piękny kadr z oszronionego ogrodu...

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:08, 28 lis 2022

Do góry

Judith w Krainie Czarów Bajkowy zakątek, do zagapienia i zgapienia
Chyba ozdobię swoją drewutnię, jakoś nigdy o tym nie pomyślałam.
Liście zgrabione?
Mam sentyment do dębów, koło mojego domu w wąwozie było ich kilka, z jednego wyciągałam próchnicę do doniczek, na kolejnym była kapliczka. Teraz został jeden, wezmę fotkę od kuzynki to ci pokażę, pięknie go kiedyś uchwyciła...
Rozmarzyłam się patrząc na Twoją zimę, śliczne kadry.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:06, 28 lis 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

(...)

Ogród niezawodny!

Zlikwidowanie pergoli było dobrym otwarciem się.

Ten jeden dereń nadrabia za wszystkie inne.

Wzgórze chaosu 20:44, 28 lis 2022

Do góry
Aniu jesień nas rozpieściła, wielka radość że ZPJ była z nami tak długo.
Altana dziś do snu zimowego przygotowana, ławeczek do wyboru
Jeszcze z liśćmi zabawa została, pogoda znów sprzyja.

Wzgórze chaosu 20:40, 28 lis 2022

Do góry
Sylwia czasem warto w minusach dostrzegać plusy, szkoda życia na skupienie na tym, na co nie mamy wpływu. Wokół Ciebie ludzie żyją z upraw ziemi, pola trzeba zaorać, pogody nikt tu nie wybiera. Dobrze, że jest praca, będą plony. A brudne ulice... kiedyś spłuka deszcz, buty człowiek umyje.
U mnie korki, hałas, niekończące się budowy. Kieruję myśli gdzie indziej, w korku słucham teraz nowej płyty, odkrywając kolejny piękny utwór... Życie jest tu i teraz, dobrze znaleźć radość w szarej codzienności.
Piszesz, że z roku na rok czasu na życie coraz mniej zostaje. A przecież życie to każdy twój dzień, każda twoja noc, ta chwila.
Nie namawiam Cię na polubienie listopada, byłoby nudno gdybyśmy byli tacy sami
Ja dałam mu szansę już dawno temu i dobrze mi z tym.

Listopadowe psikusy: wyciąć czy polubić, takie tam drobiazgi ogrodowe

Ania na Żuławach 18:36, 28 lis 2022

Do góry

Ania na Żuławach 18:22, 28 lis 2022

Do góry
Na poprawę humoru i oby do wiosny
Moje Żuławy to przecież mała Holandia
Pole nie moje ale nieopodal w bliskiej odległości. Akcja " O rany tulipany"
Można chodzić , pstrykać foty i zrywać sobie kwiatki ile dusza zapragnie (albo portfel pozwoli)

Sałatka pokrzywowa 18:07, 28 lis 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

Ależ tu przytulnie, moje klimaty Lubię się zaszywać w takich kącikach.

A swoim różom bestialsko poobrywałam wszystkie pąki i kwiaty żeby już się nie wysilały bo i tak nikt tego już nie doceni...na działce już prawie nie bywam.
Wzgórze chaosu 17:49, 28 lis 2022

Do góry
Bożenko pozdrawiam Dziękuję za komplementy.
Dziś dla odmiany kadry robocze, myję i chowam na strychu ogrodowe dodatki.
Niektóre mogłabym zostawić, w altanie nie ucierpiałyby zbytnio. Ale jakoś tak fajnie z wiosną udekorować wszystko "na nowo". Niby tym samym, ale przecież nieopatrzonym całoroczną wystawą.
Dbam przede wszystkim o to, by metalowe stoliki, krzesła, ławki nie mokły. Nie korzystamy z nich przez te kilka miesięcy, szkoda by korodowały.

Glina i zielsko 17:37, 28 lis 2022

Do góry
Dziś wolny dzień.
Wyciełam zmrożone hosty, troche ciachnełam też liście żurawkom.

Kilku hortensjom obciełam kwiaty.
Teraz może być już zima.

Pochowałam donice z tarasu w zaciszne miejsce.

Mąż wyczyścił kosiarki, pochował węże ogrodowe, uprzątnął liście z trawników.

Pospacerowałam troche.

Ogród prawie wymarzony … 16:57, 28 lis 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Miłego piątku❤️

Przepiękne zdjęcia, nie mogę oderwać wzroku.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:59, 28 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne ujęcia. Zazdroszczę Ci tej przestrzeni. Łąk, szerokich ścieżek, różnorodności . Nie musisz niczego wykopywać kiedy zakochasz się w jakiejś roślinie Tylko sadzisz ...
Ogród ciągłych zmian. 13:53, 28 lis 2022

Do góry
anpi napisał(a)

Jaką miałaś odmianę tych pomidorów, to malinowe, prawda? Piękne okazy.

Aniu to chyba było bawole serce bo porosły ogromne i owoce i krzaki.
Krzaki niestety są za duże na moją mikrą szklarenkę, były momenty,że nie mogłam do niej wejść i musiałam wycinać pędy z ogromem kwiatów.
W przyszłym roku posadzę jakąś mniejszą odmianę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies