Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Lecę w kulki... 07:35, 11 sie 2012

Do góry
Dla mnie to też rozplenica, na Carex za rozłożysta jest.
Miniaturowy ogródek 23:49, 10 sie 2012

Do góry
To lecimy dalej ze zdjęciami:

23 lipca

- bukszpan w skarpecie (Madżenka nie patrz)

Hortensje:

I rozplenica:

Ania z zielonego wzgórza :-) 17:32, 09 sie 2012

Do góry
Dziękuję Wam, a trawka to rozplenica, bardzo szybko się rozrasta.
Kasiu nie wiem, może to inna odmiana szałwi, na mojej pisało szałwia omszona, tnę ją bardzo nisko wiosną.
Ogród coli 11:36, 07 sie 2012

Do góry
Tak właśnie pomyślałam że to nie jest Limka tylko coś inszego, ale ładna jest , ma takie drobne kwiatostany,
moja rozplenica kupiona w tym roku u Mariusza (maleństwo było straszne) ma aż 1 kotka i kilka listków, generalnie porażka zakupowa, ale może bidula da radę w przyszłym roku nabrać jakiś większych rozmiarów.
Ogród coli 08:04, 07 sie 2012

Do góry
Joasiu ta Hortensja to Unique, a obok rozplenica. Już nie mogę się doczekać kotków, bo tak urosła w tym roku, że jej nie poznaję
Niestety nie skosiłam wczoraj trawy bo było tak gorąco, że nie dałam rady. A dziś leje, więc pewnie znów nie skoszę, bo będzie mokra

Evchen miło Cię gościć i dziękuję
Ogród Leny. 14:22, 06 sie 2012

Do góry
Twoja rozplenica ma jeden......a moje wcale.......przemarznięte były, cieszę, że przeżyły....., ale gwiazdami w tym roku nie są...
Ogród Leny. 13:23, 06 sie 2012

Do góry
Przepięknie wszystko rośnie i kwitnie. Hortensje można oglądać non stop.
I proszę już rozplenica pokazuje kłosy, aż musze sprawdzić u siebie
Ogród Leny. 11:18, 06 sie 2012

Do góry
Rozplenica ma jednego kłoska póki co

Zanudzam hortensjami

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:57, 03 sie 2012

Do góry
Wiem, że Magnolia nie zagląda tu przez łikend, ale może jeszcze piątek do tego nie zalicza.....

Grunt mi się pali pod nogami, bo niedługo wyjeżdżamy i mam jeszcze parę roślinek w doniczkach...

Przede wszystkim pennisetum Medium Boy - ma docelowo rosną niby do 60 cm, ale na zdjęciach wygląda na dość rozłożystą trawę. Moje to na razie malutkie, chociaż już zakwitły.
Wiem tylko, żeby je posadzić w słonecznym miejscu...

Moje typy:

- przed brzozami - ale już widzę, że to kiepski pomysł - tu pasuje coś bardziej zwiewnego, jak Morning Light (które może kiedyś w końcu dostanę...)

- przed Limelight i molinią Karl Foerster, która rośnie pomiędzy nimi (na prawo urwana w kadrze 3 molinia) - tu też srednio je widzę...

- mam jeszcze taki trójkąt, który powstał - z lewej ogromna kula bukszpanu, ten kijek to pień lilaka Krasavitsa Moskwy, dalej na prawo zaczyna się rząd tui Danica, za nimi berberysy - ale to też średnio widzę bo tam jest mało miejsca (a ile potrzebuje jedna rozplenica????)
Ogród u stóp klasztoru 22:19, 31 lip 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Witaj, masz fajne kaktusy pod domem. I powiedz mi czy Twoje trawki przeżywają nasze mroźne zimy?
Urszula

Urszulko kaktusy to opuncje doskonale zimują u nas . a trawy wszystkie też przeżywają .ostnica czasem wypadnie , ale na jej miejsce rozsiewa się dużo siewek .jednak w tym roku wypadły mi 1 miskant i 1 rozplenica
Ogród u stóp klasztoru 23:51, 29 lip 2012

Do góry
dziewczyny milo mi że paleta barw dobrana do pory nocy ...ja tez zmykam spać .....bp rankiem odwiedzi mnie Finka .....nie wiem czy zasnę.

Marzenko - trawa to rozplenica Hameln
Zielony galimatias 23:33, 29 lip 2012

Do góry
No tak,. szefowa nie zawiodła Z obcej ziemi z pomocą pospieszyla
Tak sobie myślę o tej kostrzewie, że masz rację!... W rogu działki chcę posadzić 3 duże iglaki - świerki jakieś, pewnie serby, chyba że wybiorę coś innego... Dam jakieś płożące jałowce i tą kostrzewę.. Na żwirze będzie chyba ok. Żwirek będzie granitowy, biały chyba zbyt kontrastuje.. a że kostkę mam granitową to pomyślałam, że może będzie dobrze
Tuje sadziliśmy tzn. małż sadził ja asystowałam... ok. 55-60cm, stare zostały. Do sadzenia zostało "nam" jeszcze 12 sztuk.. .

Nowy nabytek Spartina pectinata zawędrowała za Limcię. Na miejsce czeka też rozplenica japońska i red barony
Ogród u stóp klasztoru 23:27, 29 lip 2012

Do góry
na dobranoc jeszcze inne kfiotki z mojego ogródka ...bo przecież nie samą różą żyje człowiek

JEŻÓWKA , SADŹCE I WERBENY NA ANGIELSKIEJ

PYSZNOGŁÓWKA ( MONARDA ) NA ANGIELSKIEJ

JĘZYCZKI - PRZEWALSKIEGO I ROCKET

AKANT

TIARELKI I ŻURAWKI

RDEST i rozplenica Hameln w tle

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:36, 27 lip 2012

Do góry
Witaj Agnieszka! Działasz w ogrodzie?

Musze koniecznie znaleźć miejsce dla krzewuszki - czy sąsiedztwo róż odpowiednie?
Sama nie wiem...

Tak samo 3 stożki bukszpanowe - najpewniej jutro też je przesadzę.

Pennisetum alopecuroides (rozplenica) 'Medium Boy' - docelowa wysokość ok 60 cm - tez musze im znaleźć miejsce bo nadal w doniczkach a już zaczynają kwitnienie. Mam je 3 szt

I największy jak do tej pory problem - zauważyłam, że mam dużo pędraków pod murawa....

Co sie u was sprawdziło na te cholery...?
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 09:11, 25 lip 2012

Do góry
Madzioskoczek napisał(a)

Te trawy to rozplenice? Cudowna będzie ta rabatka. Tylko stożki posadź w pewnej odległości, żeby trawy się na nie nie położyły, bo będą łysiały bukszpany. (stożki).

No właśnie nie wiem co to za trawka być powinna, ale chyba rozplenica. Nie wiem też co za drzewko posadzić w rogu??
Natomiast przyszła mi do głowy myśl aby ten mini żywopłocie zrobić z trzmieliny.

Dobry pomysł Tylko wówczas chyba trawa nie powinna być z tych bardziej niebieskich, tylko w ciepłej tonacji. Ale ja się nie znam, tak tylko mi się intuicyjnie wydaje
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 08:49, 25 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te trawy to rozplenice? Cudowna będzie ta rabatka. Tylko stożki posadź w pewnej odległości, żeby trawy się na nie nie położyły, bo będą łysiały bukszpany. (stożki).

No właśnie nie wiem co to za trawka być powinna, ale chyba rozplenica. Nie wiem też co za drzewko posadzić w rogu??
Natomiast przyszła mi do głowy myśl aby ten mini żywopłocie zrobić z trzmieliny.
Ogród u stóp klasztoru 19:21, 21 lip 2012

Do góry
chyba oszalałam , ale zapachniało mi dzisiaj jesienią . trawy nabierają pięknych kształtów i jesteśmy prawie na półmetku wakacji .
tak sobie pomyślałam że trawy ( moje oczko w głowie ) potrzebują u mnie szerszej prezentacji , ponieważ wszystkich bardzo zachęcam do ich stosowania w kompozycjach . często słyszę że podobają się , ale ich sprzątanie w jesieni sprawia dużo kłopotu....nic bardziej mylnego . potrzebny tylko duży nóż piłka i ścinanie trwa sekundę.

OSTNICA PONY TAIL A W TLE MISKANT GRACIMULUS

IMPERATA RED BARON

MISKANT MORNING LIGHT

PROSO RÓZGOWATE

ROZPLENICA JAPOŃSKA HAMELN

OWIES WIECZNIE ZIELONY

MISKANT GIGANTEUS

Molinia caerulea 'Variegata' (trzęślica modra)

Koeleria glauca (strzęplica sina)

OWIES WIECZNIE ZIELONY

Carex ciliatomarginata 'Treasure Island'

KOSTRZEWA SINA

Carex muskingumensis 'Ice Fountains'

Ogródkowe perypetie:) 10:08, 19 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Abiko nie pamiętam niestety. Mam w głowie tyle ogrodów, rabat że robi się z tego niezły mix. Niektóre zostają mi bardziej, inne mniej- te które sama rysuję albo widzę w realu bardziej.
Nie pamiętam gdzie pod Pissardii ma byc rozplenica H., ale jak nie przy kosówkach to niech zostanie przy berberysach, co? Ona może łączyc części rabaty w 1 całośc przez powtórzenia razem z czerwienią bareberysów ( choc różnych).
Tak, miedzy plamy wrzsów możesz da c kostzrewe siną- tylko niech ma słońce. A możesz jeszcze dokupić z 1 szt?Żeby była trójka? jak nie to nie.

Magnolio, ależ ja ci będę wdzięczna do śmierci Ty się mną w ogóle nie przejmuj

rozplenica ok, połączę ją z berberysami, faktycznie różna czerwień ją połączy

Kostrzewę dokupię, ale muszę zobaczyć czy jeszcze jedna wejdzie powinna.
Ogródkowe perypetie:) 22:50, 18 lip 2012

Do góry
Abiko nie pamiętam niestety. Mam w głowie tyle ogrodów, rabat że robi się z tego niezły mix. Niektóre zostają mi bardziej, inne mniej- te które sama rysuję albo widzę w realu bardziej.
Nie pamiętam gdzie pod Pissardii ma byc rozplenica H., ale jak nie przy kosówkach to niech zostanie przy berberysach, co? Ona może łączyc części rabaty w 1 całośc przez powtórzenia razem z czerwienią bareberysów ( choc różnych).
Tak, miedzy plamy wrzsów możesz da c kostzrewe siną- tylko niech ma słońce. A możesz jeszcze dokupić z 1 szt?Żeby była trójka? jak nie to nie.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:19, 12 lip 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
wczoraj od 17 pradu nie miałam przez burze ktore grasowaly nademną jak glupie i teraz nadrabiam Zdjęcia ktore pokazujesz sa prześliczne, trawy niesamowite, niby takie byle co na wiosne , niepozorne a eraz gaj normalnie, pieknie komponują się z resztą. Cieszę się że bambusy odżyły bo pasuja tam idealnie, domyślam się że takie przysuszone z lekka Cię denerwowały Nie dziwie sie natomiast że lubisz wracać do domu bo mając takie widoki na podjeździe nawet kąt oka może się pojawić wbrew reklamie. A chciałam jeszcze jedno malutkie słuweczo odnośnie widoku na ścianę wodna w towarzystwie zieloności... MIODZIO!!!!

Aniu dziękuję za komplimenta
Trawa rzeczywiście moja faworytka, nawet jeśli zmarźnie zimą w garażu będę w przyszlym roku szukać znow. Ale w przyszlym roku w tym miejscu zrobię płodozmian
Ps trawa już pisałam rozplenica vertigo, w naszych centrach ogrodowych nie miała wzięcia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies