Właśnie miałam klapnąć laptopem i iść ustawiać doniczki, ale myślę sprawdzę przed wyjściem. I jest Magnolia.
Wstawię ten plan, może jeszcze coś uwidzisz
Wiesz co, przekleję go do tamtych zdjęć, bo tu wskoczył na nową stronę i źle porównać.
tez 'zachorowałam ' na jezówki w czerwonych i pomarańczowych kolorach.
Najbardziej marzy mi się Firebird, ale nigdzie wokół jej nie ma, spróbuje we wrześniu w Skierniewicach je dopaść.
Ale pani wykonawca z która czasem pracuję zdobyła dla mnie jeżówki, niestety bez nazw, ale w kolorach o jakich marzę.
Ma się dowiedzieć jaki to odmiany.
Może jedna z nich to Tiki-torch- ślicznie, słodko pachnie. Ale czerwona chyba jeszcze ładniejsza.
Berberys i tawuły będę sadzić co 80 cm. Zacznę od tych linii wyznaczających, żeby został kształt nasadzeń, a reszta mam nadzieję się ułoży.
Cis Repandens też co 80 cm? A tam się rozszerza ta działka dla cisa to po 1 szt. do końca pasa sadzić?
Ten ukłąd to na przemian w dwóch rzędach, prawda? Jeśli tak, to na początku jest miejsce tylko na 1 roślinę, tzn. jeden rząd i w pewnym momencie mam dodać drugi rząd, czy zostawić tylko 1 rząd do końca i pozwolić mu się bardziej rozrastać, a pierwsze sztuki przycinać?
Ale ładne obrazki pokazujesz! Kokornak na drzewie, bluszcz. To fioletowe to szałwie, tak? A jeżówki z trawą, właśnie taki duet mi się podoba, ale nie wiem z czym je połączyć. Rozplenica im pasuje, ale czy ich nie zdominuje?
A ja dziś właśnie Firebird kupiłam. Jak nie znajdziesz, to mogę Ci kupić. Po dychu były.
wywala mnie z internetu co chwila. Mogę mieć kłopot znów za chwilę.
Aga sadź w zależności od tego ile masz sztuk. Optymalnie by było sadzić w takim uładzie 2 rzędów, ale zacząć od układu pojedyńczego a z czasem przejść na podwójny, jednak tak żeby te cisy nie zajmowały szerokości 2 rzędów, czyli żeby te rzędy były 'spłaszczone', czyli to_-_-_ było bardziej płaskie.
kurcze, nie jasno pisze. Łapiesz jednak?
Tu ułożyłam przybliżony kształt ścieżki. Brakło mi materiału i dorysowałam czerwoną linię. Na zdjęciu widać, że muszę żółty wąż do góry na końcu podsunąć, tzn. bardziej w lewo. Jeszcze sprawdzę jak jest w realu, bo zdj. czasem oszuka. Będzie dobrze?
Ale ładne obrazki pokazujesz! Kokornak na drzewie, bluszcz. To fioletowe to szałwie, tak? A jeżówki z trawą, właśnie taki duet mi się podoba, ale nie wiem z czym je połączyć. Rozplenica im pasuje, ale czy ich nie zdominuje?
A ja dziś właśnie Firebird kupiłam. Jak nie znajdziesz, to mogę Ci kupić. Po dychu były.
Jej , po 10 zł?- ja się ciesze że po 18 dostałam. We Florialu miały być, ale nie ma, ale będą po 29, p9, na targu sasiądka widziała po 39!
Dzięki za propozycję, może dopadnę ją w Skierniewicach, a jak nie to Cie będę męczyć.
U mnie jeżówki są koło rozplenicy, na brzegu szałwi, ale rozplenice czekają na inne miejsce. Nie za bardzo chcę je ze sobą łączyć, bo rozplenice będą mocne, duże i fontannowe/przewieszające się. Ja wolę łączyć je z bardziej wyprostowanymi trawami- np z molinią careuleą, żeby trawy wzmagały kształt brył jaki tworzą jeżówki, taki pionowy, ale dodawały im jednocześnie lekkości.
Innym rozwiązaniem są niskie jeżówki i kępiaste trawy, tak żeby jeżówki tylko wychylały się z nich.Ale chyba rozplenice za mocne, chyba że jakieś słabiej rosnące odmiany